Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer DIY na głośniku STX.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

primo - lepsza jakosc dzwieku
    secundo - masz aktywny podzial miedzy satelitkami a subem. jednym suwakiem wybierasz podzial w granicach 20-200Hz
    plus jest taki ze nie tylko sub zagra bez reszty pasma, ale tez satelitka zagra bez basu! czyli zagra czysciej i wytrzyma wiecej

Skomentuj

Póki co nie mam:
      Kasy na dźwiękówkę
      Działającego wzmaka pod satelity (są to Sony SS-TS300 3ohmy).

Nie ma jakiegoś sposobu póki co żeby odfiltrować częstotliwości np. z zielonego wejścia a na niebieskim by grały satelity, da się tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
        Nie ma jakiegoś sposobu póki co żeby odfiltrować częstotliwości np. z zielonego wejścia a na niebieskim by grały satelity, da się tak?
        Najtańszy sposób to właśnie dźwiękówka 5.1 co próbuje Ci Paweł przetłumaczyć. Nie da się taniej i prościej...

Skomentuj

jak nie masz 20zl na karte to odpusc sobie budowe suba

Skomentuj

No odpuścić nie mogę bo głośnik jest, wzmak będzie więc........
            Przy najbliższej okazji kupię ww. dźwiękówkę. A wymieniony wcześniej filtr jest coś wart?

Skomentuj

cos wart jest. poszukaj moze uzywanych

pytanie czy poradzisz sobie z jego podlaczeniem? (zasilanie)

Skomentuj

No mam trafo 37V ZEBRA dok. taki http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...2762s_1519.jpg tylko nie wiem czy ma -37v bo go nie mierzyłem. (muszę go wylutować) Poradzę sobie poradzę, tylko jaki to jest kabel który idzie Z i DO subwoofera, bo nie znam nazwy.

Skomentuj

Na trafie minusa nie znajdziesz... Zwykle kable sygnalowe

Skomentuj

Jakie on ma ''mniej więcej'' wymiary? bo wygląda na jakąś małą moc.

Skomentuj

4,8cmx3,5cmx5,7cm. Ma 37V jest z magnetowidu SONY z wylutu. @Paweł S. To skąd wziąć minus 37Volt? Czyli zwykłe Cinche? To sam zrobię sobie taki kabel ;p

---------- Post dodany 24.07.2013 o 11:03 ---------- Poprzedni post 23.07.2013 o 19:05 ----------

Wpadłem na pomysł zrobienia szczelinowego Bassrefleksu, bo jako że nie mam dostępnego w NE Bassrefleksu HD18 a nie chcę przepłacać ze względu na przesyłkę to na taki pomysł wpadłem. Jak mogę pomierzyć szczelinowy BR? Żeby chociaż w przybliżeniu było strojenie.

Skomentuj

Stwórz nowy projekt w WinISD vented 6l (parametry głośnika nieistotne, nic nie musisz wpisywać), ustaw sobie swoje strojenie (te 50-parę Hz). W zakładce, tam gdzie oblicza się długość br, kliknij na ikonę kółka - wtedy zmieni się ona na prostokąt. I teraz oprócz średnicy br możesz już wpisywać 2 wymiary - szerokość i wysokość portu. A długość będziesz miał już obliczoną do przyjętego strojenia.

Skomentuj

OK, dzięki, już obliczyłem i wyszło mi 30cm (bedzie szczelina o szerokości frontu obudowy) na 5cm (szczelina) Opłacałoby się o machnąć bezbarwnym błyszczącym lakierem (po oszlifowaniu krawędzi) żeby były płyty śliskie?

Skomentuj

Ten transformator możesz sobie wsadzić w buty- będziesz wyższy. W zależności od wzmacniacza będziesz musiał kupić inny, jak trafisz okazje to w 100zł sie zmieścisz.

Skomentuj

Natan, ale mi potrzebny do filtra dolnoprzepustowego, nie do wzmaka! Wiem że ma za mało mocy. Chyba jednak zdecyduję się na dźwiękówkę.
                              Last edited by RAZOR026; 24.07.2013, 14:07.

Skomentuj

W takim razie źle zrozumiałem. Nie wszystkie filtry nie potrzebują symetrycznego zasilania. Zrobisz stabilizator na tranzystorze i będzie "grało".

Skomentuj

Ten z Nowego elektronika ma Ground, +37V i -37V a ja nie wiem skąd -37V wziąć. A jak zrobić stabilizator? (Wiesz, nie jestem doświadczonym elektronikiem i pewne kwestie są trudne;p)

Skomentuj

Stabilizatory kup jako gotowe ukłądy scalone.

http://elportal.pl/forum/files/stabilizator_203_856.png
                                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

A jakie tam diody dać? W D1? I jakie by były dobre stalaki Wszystkie LM78xx? (Ten schemat przypomina mi trochę połączenie kondów Elwy 2x4700uF ;p)

Skomentuj

Jakie napięcie potrzebuje ten filtr?

diody np. 1n4007 a stabilizatory dla np. 12V 7812 dla "+" i 7912 dla "-" lub 12V 7824 dla "+" i 7924 dla "-" dla 24V
                                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Poszukaj sobie AVT2449.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X