Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosniki i kolumny o wysokiej efektywnosci.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aliorze ponoc przy zalozeniu konta walutowego, od razu daja karte platnicza. Moze to jest dobre wyjscie.

Skomentuj

Jak nie masz kart walutowych albo takich kont, to normalny przelew SEPA w Euro. Koszt to jakies 5zl.
      Przelicznik waluty to tak jak w paypal, czyli chu... :P

Skomentuj

W nawiązaniu do http://diyaudio.pl/showthread.php/19...99-wybra%C4%87

Popełniłem coś takiego, jak w temacie. Miało być tanio i dobrze, i było. Celestion 1525 BR 120 litrów, Monacor spm-200X/4 w odgrodzie, cięte to to ok. 500kHz i 5kHz 2rzędem. Z górą jeszcze kombinuje bo nie jestem zadowolony z tego co wyszło. Zastosowałem kilka małych aluminiowych neodymków obok siebie. Takie audiowoodoo. Dźwięk z tego jest całkiem ok i nadąża z efektywnością za resztą, tylko wygląda mi na to, że zastosowanie kilku takich obok siebie niestety mocno wyostrza ch-ke kierunkową. Trzeba siedzieć w osi kolumn bo inaczej wysokie uciekają. Próbowałem jeszcze wcześniej zmajstrować takiego fountaina z ht-95pa Monacora i stozkiem/dyfuzorem, ale za ciche było. Nie chciałem tuby ale wychodzi na to, że i tak się na tubie skończy. Myślę o hornie Smitha.

Co by tu o nich opowiedzieć... Gra to ładnie, neutralnie, dokładnie tak jak chciałem. Jakoś tak lekko i bez wysiłku, niemal od niechcenia. Do akustycznych kawałków przejedyne, gra jak żywe. Do metalu tak na marginesie też, tylko górę i dół trzeba trochę podnieść, żeby bardziej mięsiste było. Jest cholernie głośne i nie ma tego nieprzyjemnego efektu jaki miałem w starych Scherzo120, że jak podkręcić mocniej, to dźwięk staje jakiś taki nieznośny, nieprzyjemny i na dłuższą mete zwyczajnie męczy. Ten po prostu wciąga. Jak zamknąć oczy, wtedy wszystko znika i zostaje tylko to co powinno zostać - dosłownie widać poszczególne instrumenty. Scherzo do tego grały jakoś tak górą i dołem - piach w uszach i jakiś taki niestabilny rozhuśtany bas zupełnie nie do przyjęcia. W końcowej fazie obcowania z nimi wypchałem środek starą kołdrą i zatkałem tunel, bo się nie dało... a i tak przy tych nowych grały jakby były popsute. Przydźwigaliśmy jeszcze z Juniorem altusy dla porównania, chyba 200, ale to w ogóle porażka, łomot jakiś i nie ma o czym gadać. Tyle ode mnie.
        Mam kumpla, zawodowego akustyka. Dużo nagłaśnia, coś tam nagrywa, nawet nieźle. Ma tzw. słuch, niegdyś muzykował. Przywlókł, jeszcze w fazie prób to było, całe pudło jakichś dziwnych płyt i usiedliśmy z tym przy sznapsie. Pierwsze, co powiedział: ten dźwięk jest jakiś... zwatowany... jakby w okolicy 6-7kHz była dziura na więcej jak 6dB. Mnie kopara opadła, bo akurat coś tam bawiłem się górnym podziałem i dokładnie tak to skopałem. Poza tym bez zarzutu, odczucia miał podobne jak ja. Tak w ogóle, to facet nie jest auduiofilem, ale zna masę takich ludzi i osłuchał się z przeróżnymi wynalazkami. Był zaskoczony basem. Twierdził, że w tych wszystkich superkonstrukcjach bas był jakiś rozlany i podbarwiony, a tu jest szybki, dokładny, taki jak powinien być i równiutki. Nie potrafił tego do niczego porównać, mówił tylko, że słuchał kiedyś jakichś studyjnych monitorów do bliskiego odsłuchu i raz w życiu miał wrażenie, że słyszy coś, co gra dokładnie tak jak powinno. Tamto oczywiście było lepsze, ale jakby coś blisko.

Wielkie dzięki dla kol. Dabyla, Matadora, Pogromcy za bezinteresowną pomoc i anielską cierpliwość :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mnietek Zobacz posta
          cięte to to ok. 500kHz
          Strasznie wysoko.

Skomentuj

Witam kolegów. Na wstępie muszę przeprosić Pana Mariana z naszego forum, bo już rok temu miałem mu wysłać głośniki do pomiaru, ale potem z różnych względów nie mogłem dokończyć tego projektu.
            W każdym razie na ten moment mam 2 szt. wysokotonowych D 800 STXa, do tego horny 30x30 cm i zastanawiam się co z tym zrobić... Myślałem nad Beyma 12br70, B&C 12PLB76 albo EMINENCE Beta-12 A- 12, ale to byłby chyba przerost formy nad treścią z tym STX'em, więc słucham waszych propozycji.
            Last edited by Leniwiec_Marek; 15.03.2017, 20:40.

Skomentuj

do czego ten zestaw ma być ? granie w domu ?

z reszta obojętnie co by to nie było, sprzedaj te stx i poluj na coś lepszego...

Skomentuj

Duży salon, często wypełniony gośćmi... A co proponujesz na górę? BMS 4524 ?

Skomentuj

Już prędzej, po prostu te stx nadają się do tanich kolumn na małe imprezy, bez jakiejkolwiek jakości - mają jakoś grać i tyle. Miałem na przełomie 2 lat, w sumie 3 pary i z powtarzalnościa też bywało rożnie.

Jeśli szukasz lepszego brzmienia to niestety trzeba wyłożyć trochę kasy.

Obecnie mam na warsztacie po jednej parze z tubami beymy CP350TI oraz CP380M. Kupione używki po 500zl od pary i uwierz mi warto nawet w takie dziadki się pchać.
                  Last edited by dragon; 18.03.2017, 19:04.

Skomentuj

Kupiłem ogromną tubę JBL, niestety razem z driverem jest długa na 80 cm i nie ma szans, żebym trzymał coś takiego w pokoju. Zastanawiam się co by się stało gdybym tubę wygiął jak na obrazku:

Szukając informacji w necie nie znalazłem nic jednoznacznego. Czy ktoś z Was wie jakie problemy może wprowadzić taka zmiana albo ktoś próbował coś takiego zrobić?

ps. tak nie chcę robić

Skomentuj

Jesli to tuba srednio-wysokotonowa, to nie mozesz jej zginac.

Skomentuj

Zależy mi na na pasmie 600-3000Hz.

Skomentuj

Zapomnij.

Skomentuj

W sumie tak myślałem. Robiłem też wavefront simulation w hornresp i wyglądało to nieciekawie.
                            PM, jako spec od tub, znasz jakąś technikę na skròcenie tuby?

Skomentuj

Ja spec od tub? Bez żartów, nie znam sie na tubach :) ale jak juz chcesz zagiac tube, to raczej powinna byc cięta bliżej wyjścia niż wejścia. Kształt tuby jest niezwykle istotny, szczególnie jak tuba operuje w szerokim zakresie srednio-wysokotonowym. Zobacz jak gięto tuby sferyczne klangfilm.

Skomentuj

Pogromca dobrze Prawi, Chociaż Ja też się średnio znam na tubach bo raczej z takimi nie mam styczności i ich nie buduje to:: Wydawać by się mogło że największymi problemami z falowodami po ich zagięciu jest ich niesymetryczność co za tym idzie będą różnice we wszystkich aspektach ( czasowo, amplitudowo, fazowo itd. ) na różnych katach promieniowania. Tuba będzie promieniowała w każdą stronę inaczej a powinna jak najbardziej symetrycznie wypełniać pole rozpraszania. Spójrz na systemy liniowe w PA. Tam wygina się falowody z kilku powodów jak np. zastosowanie kilku driverów, mało miejsca w obudowie itd. W systemach liniowych poza pożądanym wąskim katem promieniowania w pionie falowody a dokładniej mówiąc ich kanały są maksymalnie symetryczne względem Siebie nawzajem aby fala wychodząca na końcu falowodu była jednolitą ścianą dźwięku o pożądanym kącie promieniowania a nie "chaosem",
                                Fale nie wędrują przez tubę jak piasek z klepsydrze tzn. przez jej środek, tylko odbijają się wielokrotnie to co słyszymy z prawej strony jest odbiciem od lewej strony tuby :)
                                Last edited by Zap Projekt; 29.11.2017, 08:02.

Skomentuj

Czaruję...
                                X