Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Glosniki i kolumny o wysokiej efektywnosci.
Collapse
X
-
Jakie to głośniki i w jakich cenach? Od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrymi średniakami, które byłyby w stanie obsłużyć szerokie pasmo, najlepiej z estradowym, szybkim "łupniem" na wyższym basie, gdzie jeszcze możliwe, że będą musiały pracować. Nie muszą być wielkie, planuję użyć dwóch. Będą elementem składowym prawdziwych potworów.
Skomentuj
-
Witam. A ja poszukuję wszelkich informacji na temat kolumn Audio Note AN. W szczególności byłbym wdzięczy za podpowiedzi; jakie głośniki do klona tych kolumn i gdzie ich szukać.
Na temat tych kolumn jest sporo w sieci, ale niestety, praktycznie żadnych szczegółów. A może jestem gapa i nie potrafię szukać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez D.O.M. Zobacz postaWitam. A ja poszukuję wszelkich informacji na temat kolumn Audio Note AN. W szczególności byłbym wdzięczy za podpowiedzi; jakie głośniki do klona tych kolumn i gdzie ich szukać.
Na temat tych kolumn jest sporo w sieci, ale niestety, praktycznie żadnych szczegółów. A może jestem gapa i nie potrafię szukać.
A tak poza tym to widze, dalej brak chetnych "inny" dzwiek z wysokosprawnych glosnikow. U mnie natomiast kolejny projekcik... Jak sie dogadaja, to dokupie drugi midbas do d'appolito.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA tak poza tym to widze, dalej brak chetnych "inny" dzwiek z wysokosprawnych glosnikow.
Być może nie mają najniższych zniekształceń spośród różnych konstrukcji kolumn głośnikowych. Ale myślę że nie o to tu chodzi. W końcu nie wytwarzamy sprzętu do pomiarów laboratoryjnych, tylko sprzęt który ma cieszyć uszy odbiorców. Zatem w pewnym niskim zakresie tolerancji zniekształcenia nie są aż tak ważne, czy będzie to 0.01 czy 1%
Dodam jeszcze że mi osobiście nie podoba się sterylne bezpośrednie brzmienie rodem z słuchawek lub małych monitorów w silnie wytłumionym studio. Brak jest tej tzw. żywiołowości jak to ktoś opisał. Także co kto lubi.
Inna sprawa to taka, że moje kolumny z założenia muszą grać możliwe ładnie, ale przede wszystkim bardzo głośno i daleko (w porównaniu z domowymi).
I tutaj takie pytanko, a właściwie propozycja do tych paru osób (może nie tylko) którzy podzielają moją opinię.
Co byście powiedzieli na starcie dwóch światów: sterylnych monitorków typowo home audio z tzw. wysoko-sprawnymi konstrukcjami?
Interesuje mnie opinia ludzi ze świata home-audio na temat tego co ludzie z branży nagłośnieniowej uważają za dobry sound. Być może skłoni to do jakiś refleksji. Zawsze to nowe doświadczenie.
Napiszę czym m.in. dysponuję na potrzeby posłuchań:
Kolumna 2x10" 10NW64 z dużym driverem kompresyjnym 1.4" DE820TN,
4szt. 18" subwooferów,
6 kanałowa zwrotnica DSP,
i kilka innych rzecz potrzebnych do odtwarzania dźwięku.
Zaznaczam, że mimo wysokich możliwych natężeń dźwięku, sprzęt nie jest strojony wyłącznie na łupankę.
Do dyspozycji jest pomieszczenie odsłuchowe 72m^2 żywe akustycznie, ale bez przesady. Lokal mieści się na śląsku w Jaworznie.
Zainteresowanych zapraszam do dyskusji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaCo byście powiedzieli na starcie dwóch światów: sterylnych monitorków typowo home audio z tzw. wysoko-sprawnymi konstrukcjami?
W swiecie audiofilskim i nie tylko sprzet z wysoka sprawnoscia to absolutnie normalna sprawa i jest to jedna z drog jaka wybiera sie wedle gustu. Na naszym forum raczej nie buduje sie takich zestawow, nie dlatego ze brzmia zle, ale raczej dlatego, ze ludzie sie ich boja, sa dosc kosztowne, przewaznie duze, lub bardzo duze no i trzeba je budowac od zera, bo gotowych projektow jest tyle co kot naplakal.
Fajny, wdzieczny temat, ale raczej dla ludzi ostro wkreconych w dzwiek, ktory ma cos wiecej do zaoferowanie niz tylko plumkanie do poduszki.
Skomentuj
-
Do Jaworzna kawalek mam, ale gdyby szykowal sie jakis fajny meeting, kilka konstrukcji, kilka osob, to mozna wpasc na bajere :)
Ps. Niebawem bede mial do porownania dwie tej samej wielkosci podlogowki, klasyczne glosniki 2 drozne na znanych i cenionych przetwornikach niskiej efektywnosci oraz wysokosprawny zestaw na przetwornikach, ktore wyzej pokazalem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA tak poza tym to widze, dalej brak chetnych "inny" dzwiek z wysokosprawnych glosnikow.
[IMG][IMG][/IMG][/IMG]
Skomentuj
Skomentuj