Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosniki i kolumny o wysokiej efektywnosci.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Cypis Zobacz posta
    Nie lepiej takiej osobie pomóc by popełniła jak najmniej błędów? Wskazać, jeśli nie wie, oczywiste wady przyjętego rozwiązania.
    Dokładnie o to chodzi. Przecież osoby, które mają tu wiedzę i doświadczenie nie zabierają głosu po to, żeby się denerwować i tracić swój czas. Nikomu nie zależy na tym, żeby się kłócić (mam taką nadzieję przynajmniej). Tylko że zawsze wówczas ta jedna osoba reaguje tak, jak opisałem w postach 92 i 96. No i wówczas zaczyna się niemal awantura, niezdrowa atmosfera, niesnaski, itp. Za dużo tu nie zaglądasz, więc możesz o tym nie wiedzieć, ale tak jest.
    Last edited by Racjonalny; 23.10.2013, 13:08.

Skomentuj

To zabija ciekawość.
      A skąd wiesz że np. Racjonalny akurat nie próbował tych rozwiązań wcześniej zanim doszedł do tego właśnie jednego sprawdzanego ?

błyśnięcie niekonwencjonalnym rozwiązaniem
      A co w tych rozwiązaniach niekonwencjonalnego ?
      Wszystko ostatecznie sprowadza się do włożenia głośnika w deskę , zrobieniu pomiaru i zaprojektowaniu filtrów

skazać, jeśli nie wie, oczywiste wady przyjętego rozwiązania.
      No przecież to robimy to się oburzacie :p

Skomentuj

Może wróćmy do tematu dyskusji...? :unsure:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Może wróćmy do tematu dyskusji...?
          Wlasnie.

Zatem, propozycje tanich driverow w cenie powiedzmy do 200zl.

Na szybko z glowy:
          - Beyma CD10Fe
          - STX D800
          - Selenium D220 ten troche wykracza poza 200zl
          - Beyma SMC280/ST
          -

Skomentuj

Z tanich driverów mam u siebie, polecany na zachodnich forach Eminence Asd 1001. Jak na razie nie testowałem i nie wiem czego się spodziewać, czekam na większe fundusze na woofery

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              A skąd wiesz że np. Racjonalny akurat nie próbował tych rozwiązań wcześniej zanim doszedł do tego właśnie jednego sprawdzanego ?
              Tego nie wiem. Jednak nie zachowujcie się równie arogancko jak nasi "kochani" politycy, którzy zamiast uczyć obywateli odpowiedzialności doszli do wniosku, że łatwiej jest czegoś zakazać. Pozwólcie nam popełnić własne błędy.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Zatem, propozycje tanich driverow
              Góra w tubie (a nawet i w środku) to IMO nie problem. Problemem jest tani driver w dole pasma o odpowiednio dużej skuteczności i satysfakcjonującym (tu by trzeba zdefiniowac pojęcie) zejściu.

Skomentuj

Góra w tubie (a nawet i w środku) to IMO nie problem. Problemem jest tani driver w dole pasma o odpowiednio dużej skuteczności i satysfakcjonującym (tu by trzeba zdefiniowac pojęcie) zejściu.
                Wiec potrzebujemy jakis ram ceny, w ktorej mozemy sie poruszac, efektywnosci i wielkosci tluczka. Jasne, ze im wyzej tym trudniej bedzie o niski bas, choc i na to mam pewien pomysl, ale poki co nie bede sie wypowiadal bez wiarygodnych testow.

Skomentuj

Wiec potrzebujemy jakis ram ceny, w ktorej mozemy sie poruszac, efektywnosci i wielkosci tluczka.
                  No to może powiem co ja planuję w najbliższej przyszłości, czyli już teraz, za chwilę, na dniach.

Kolumna trójdrożna, obudowa CB albo BR, objętość max 80-90l, gabaryty podobne do Klipsch Heresy, czyli niskie "taborety" z szeroką ścianką przednią.

Przetworniki (komplet max. c.a. 1000PLN):
                  high: http://fabrykadzwieku.pl/product-pol...okotonowy.html
                  mid: http://fabrykadzwieku.pl/product-pol...OR-KU-516.html + http://fabrykadzwieku.pl/product-pol...R-MPT-196.html
                  low: http://www.stx.pl/wm-stx-15-2-500-8-f-s-mc.html (zdając sobie sprawę, że będzie skompo basu) albo taki: http://www.stx.pl/w-stx-12-2-300-8-f...30-200-sc.html (ale tu mogę zapomnieć o wysokiej skuteczności)

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje dot tych wooferów od STXa ew. czym można by je zastąpić. Jednakże powinien to być głośnik "szybki", czyli z lekką membraną i sztywnym zawieszeniem, czyli... typowe PA

Zwrotka do średnich i wysokich jest już zaprojektowana i dostępna jako część projektu Klonwall (K&T 2/2012). Jedyny ruch jaki trzeba zrobić to dopasować skuteczność części średnio-wysokotonowej do skuteczności woofera.

im wyzej tym trudniej bedzie o niski bas, choc i na to mam pewien pomysl
                  Oby wypalił i nie kosztował majątku. Ja nie mam żadnego, prócz zwiększania liczby głośników o mniejszej skuteczność. Niestety to podnosi cenę. Od razu uprzedzam, że w moim przypadku TL, BLH odpadają. Obudowa ma być zwarta, kompaktowa o maksymalnie wysokim WAF.

Skomentuj

Nie wiem Cypis, czy to bedzie dobry pomysl, czy jakosc tych glosnikow nie jest po prostu za slaba, ale z drugiej strony to dosc znany projekt i niedrogi w budowie.

Co do basu, to moze lepiej dolozyc kase i kupic taki bas, jaki jest w projekcie?

http://www.hifitest.de/test/selbstba...nwall_5532.php z ladnym fornirem, dobrze wykonane, beda wizualnie bardzo przyzwoite :) moze jakis szalowy kolor na front.

Skomentuj

to moze lepiej dolozyc kase i kupic taki bas, jaki jest w projekcie?
                      Nie jest problemem kasa ale rozmiar Klonwall'i. Patrzyłeś na wymiary "skrzynek"? Ja już zrobiłem sobie nawet kartonowy "model". Mnie to do pokoju nie wlezie. Tzn. albo ja wlezę albo dwa Klonwall'e

To musi być inny głośnik, który zagra w mniejszej obudowie. BTW. W oryginałach Klipcha Heresy i Cornwall w sekcji średnio-wysokotonowej grają takie same głośniki. Stąd pomysł wykorzystania sekcji średnio-wysokiej z klona. Niestety nie ma (nie znalazłem) informacji o tych głośnikach. Jedynie można wyczytać pochlebne recenzje o całości projektu.

Skomentuj

Hehe, rozumiem, po prostu dwie pralki nie wejda.
                        Sprobuje na dniach zaprojektowac bardzo kompaktowa obudowe monitorowa TL dla Beymy 12br70. Niebardzo sie da to przewidziec symulacja, dlatego trzeba zrobic prototyp. Po cichu mysle, ze da sie zrobic cos pokroju Heresy, moze ciut wieksze, ale naprawde nieduzo. Tez mi zalezy na mozliwie najmniejszej obudowie dla tego glosnika, ale BR tutaj nie zaakceptuje, szczegolnie w konfiguracji 3 way.

Skomentuj

Ja bym także nie skreślał od razu Gdwt 12-19/150 Tonsila. Mimo wszystko, jest to najlepszy tubowy wysoki Tonsila i wysoko cięty nawet daje radę, może zamiast tego Monacora na górze w Klonwallu na próbę jeśli ma być budżetowo ? Tutaj pomiary i różne przykłady filtrów na niego z Klang & Ton:
                          http://i220.photobucket.com/albums/d...SCAN0001-1.jpg
                          http://i220.photobucket.com/albums/d...3/SCAN0002.jpg

Skomentuj

A moze stare jamo? Czsem idzie je tanio zlapac na aukcjach itp. Sam mam gdzieś horny i zwrotke z jamo power 365
                            http://www.avforums.co.za/index.php?topic=12315.0

Skomentuj

Kto był na AudioShow 2011 to może słyszał:

Mi osobiście się nie podobały, ale np. Konradrak był zachwycony.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Mi osobiście się nie podobały, ale np. Konradrak był zachwycony.
                                A co bylo nie tak wg Ciebie?

Skomentuj

A co bylo nie tak wg Ciebie?
                                  Dokładnie nie pamiętam, to było dwa lata temu, ale wiem że to nie moje granie (chyba waliło środkiem/jazgot).

Skomentuj

Rozumiem. Kiedys czytalem opinie po AS na temat tego zestawu i byly one wlasnie totalnie skrajne.

Skomentuj

Dużo zależy od miejsca odsłuchu, ilości osób w pokoju, muzyki, akustyki pokoju, dochodzących dźwięków z innych pokojów itp. itd.
                                      Właściwie na AS trudno obiektywnie ocenić dźwięk kolumn, po wizytach w pokojach preferujących głośne granie.

Skomentuj

Efektywność to kompromis są pewne idealne parametry TS które dedykują głośnik do danej obudowy (Fs, Qts i Vas)
                                        jeśli z góry założymy sobie jakąś obudowę i to jaką chcemy uzyskać w niej charakterystykę to pochodną będzie zestaw parametrów TS których efektem jest SPL.

Weźmy sobie taki przykład mamy najlepszy materiał na membrany na świecie, załóżmy też, że opracowaliśmy idealny profil membrany itd itp.

Zrobiliśmy membranę o wadze "x"
                                        jeśli chcemy zmniejszyć masę to musimy przecienić membranę załóżmy do 0,5x

która będzie lepsza - ta o wadze x czy 0,5x ?

No dobra - ktoś powie, że można zastosować lepszy materiał na membrany i przy zmniejszonej masie uzyskać taką samą sztywność i tłumienie - a teraz odwróćmy sytuację zobaczcie jak poprawi się tłumienie i sztywność jeśli zachowamy masę i zmienimy materiał na lepszy.

Jak wiadomo skrajności nie są wskazane bo zawsze będzie to pewien daleko idący kompromis. W przypadku estrady tym kompromisem jest b. wysoka efektywność która jest na pierwszym miejscu (reszta na zasadzie jak się uda).

Skomentuj

Sprobuje na dniach zaprojektowac bardzo kompaktowa obudowe monitorowa TL dla Beymy 12br70.
                                          Bardzo podobny parametrami (przynajmniej tymi deklarowanymi a są gdzieś zmierzone?) do ww. Beymy jest ten STX: http://stx.pl/w-stx-12-2-300-8-f-s-m...30-200-sc.html. Jest za to prawie 3 razy tańszy.

Beyma 12BR70 / STX W.STX.12.2.300.8.F.S.MC

Fs: 35Hz / 32 Hz
                                          Vas: 135l / 161l
                                          Qts: 0,36 / 0,36
                                          Mms: 65g / 61,5g
                                          Xmax: 6mm / 10mm

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                          są pewne idealne parametry TS które dedykują głośnik do danej obudowy (Fs, Qts i Vas)
                                          Czy można gdzieś znaleźć zestawienie takich parametrów? Czy daje się zrobić głośnik o parametrach idealnych do zastosowań w określonej obudowie czy zawsze jest to "mniej-więcej"?

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                          która będzie lepsza - ta o wadze x czy 0,5x ?
                                          Bez określenia kryteriów pytanie jest IMO pozbawione sensu. Cięższa membrana to niższe zejście ale gorsza kontrola. Lżejsza to wyższy Fs ale za to lepsza kontrola i efektywność. Jak sam niżej napisałeś, określona waga membrany będzie będzie określać jakiś tam jakimś kompromis.

BTW. Jak (i czy!) waga membrany (bez uwzględniania jej sztywności) wpływa na zniekształcenia?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X