Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry nie grają.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jakby babka miala wasy, to by dziadkiem byla?
    Wąsy już mam :P

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    samym człowiekiem co dzisiaj
    Oj nie !
    Miał by nowiutkiego Astona i kierowcę do niego :P
    No może nie kierwocę bo za tyle kasy to i prawko by szło skombinować
    Nietey nie mam takiej gadki jak Wilson a jak pokazuje praktyka: ona jest najważniejsza

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      Coś chyba nie za bardzo :/ co usłyszysz w samej kopułce ? 1/3 jej wartości ? a charkterystykę budowy sceny ? przestrzeń ?... wysokie 'konturują"(nie mogę znaleźć akurat odpowiedniejszego słowa) bas itd...
      Nie, niestety niezgadzam się z tym co napisałeś.
      no jak co usłyszy ssssscccssssscsssssccsssss a to przecież zupełnie inne brzmienie niż ccccccssssscccssssssccccssssss ;-)
      Różnice ogromne jak się słucha "solo" na kopułce solo.

A jak się za długo posłucha, to można nawet usłyszeć ciszę... I jest różnica, bo to może być dzwoniąca cisza, albo zapiaszczona cisza - zależy jak dobra była ta kopułka kiedy jeszcze grała :-)

Skomentuj

Spokojnie
        Niektórzy patrzą czy kopulka nie ma przypadkiem o kilka % wiecej thd przy niższym cięciu
        niz 200Hz wyżej

Szkoda tylko, ze w praktyce nikt tego nie usłyszy i nie bedzie w stanie tego wskazać
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Akurat taki test kopułki bez zwrotnicy ma spore walory praktyczne (można wyłapać złe centrowanie cewki) jak nie mamy dostępu do systemu pomiarowego... Tylko kto dzisiaj do niego nie ma dostępu....

Skomentuj

też słuchałem samych kopułek na jednej, tej samej zwrotnicy z dośc wysokim cięciem. Dzieki temu słyszałem, które są bardziej detaliczne, które syczą, rzucają piaskiem, a które w końcu podobają mi się. Reszta odsyłana do sklepu.

Skomentuj

Akurat w moim przypadku taki test jest bardzo przydatny
              Pozwala wylapac i wyeliminować do minimum znieksztalcenia wprowadzane przez procesor
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                eż słuchałem samych kopułek na jednej, tej samej zwrotnicy z dośc wysokim cięciem. Dzieki temu słyszałem, które są bardziej detaliczne, które syczą, rzucają piaskiem, a które w końcu podobają mi się. Reszta odsyłana do sklepu.
                Ale taki test jest bez sensu bo słuchałeś zniekształceń w większości :)
                Więc co spodziewałeś się usłyszeć ?

Skomentuj

Więc dochodząc do jakiegoś konsensusu: po parametrach (wykonanych rzetelnie) wiemy czego możemy się spodziewać po przetwornikach. Ale nie poznamy brzmienia.
                  Tu nasuwa się kolejny pomysł. Do autora tematu.
                  Kup oba. Posłuchaj w konstrukcji i zobacz który pasuje Ci bardziej. Słabsze - odsprzedaj lub pozostaw do innej konstrukcji (może 3 drożnej jeśli tylko słaby w niskich rejestrach). No a że stracisz? Nauka kosztuje.

Skomentuj

Kupię najpierw tańszy, jeśli nie będzie mi odpowiadał, to pójdzie np do piwnicy, by się lepiej dłubało. (Heh, mogę wpaść w ciąg kupowania kolejnych i kolejnych...)

Cóż z kopułkami może poeksperymentuję, ale nie na pełnym paśmie, tylko chociaż z kondensatorem, jak przy niewielkiej głośności będzie z nim charczeć, to będę wiedział, że jest ubita albo wyjątkowo tandetna.

Wyjaśnię pewien powód pytania do ilu kHz słyszy człowiek, są kopułki nieciągnące zbyt równo do 20kHz, które mają jednak zwolenników.
                    Ta przykładowo dość fajnie rośnie powyżej okolic 13kHz. http://stx.pl/t-stx-4-1-250-6-f-a-sc-x.html

Skomentuj

Ten ceramik to raczej od 15Khz (do 15 ma tylko te 2 db...) ogólnie do 5db tuż przed 20kHz to nie aż tak istotne gdyby jeszcze wziąć po uwagę kilkustopniowe pochylenie i odległość z 2m to to wybicie wypadło by jeszcze poniżej...

Skomentuj

Ciekawe ile w tej membranie z ceramiki samej ceramiki :P

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Ciekawe ile w tej membranie z ceramiki samej ceramiki :P
                          Raczej prawdziwa ceramika http://www.audiostereo.pl/awx-series...0#entry2367168

Skomentuj

W sumie z ciekawości do jakiś małych monitorków można by go wrzucić i zobaczyć jak gra :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Ale taki test jest bez sensu bo słuchałeś zniekształceń w większości
                              zniekształcenia w przetworniku wysokotonowym w paśmie powyżej około 3kHz, bez wysterowania? ( zwrota GP, 2 rząd, 3kHz ). Oczywiście jeżeli, któreś głośniki mają jakieś piki w paśmie użytecznym to je będę słyszał, bo użyta przeze mnie zwrotnica jest z kalkulatora, po totylko aby zagwarantować podanie odpowiedniego sygnału.

Skomentuj

W zalewie nonsensów wpisanych wcześniej, to akurat słuchanie kopułki za zwrotnicą jest najmniej bezsensowne. Oczywiście jeśli dla kogoś brzmienie oznacza pasmo od 3kHz w górę....
                                Dla Nietoperza to już może być niezły basowy łomot :-)

Ja bym dodał do tego jeszcze kilka innych rozpowszechnionych idiotyzmów internetowych. Jak na przykład "testowanie" małych midbasów sinusem i stwierdzanie że nie maja deklarowanych 40W mocy bo się sfajczyły już przy 5 watach :-)

Albo udowadnianie że najlepszym usztywnieniem obudowy są napięte struny, najlepiej po przekątnej bo likwidują stopnie swobody :-)

Idiotyzmy można mnożyć. Bowiem dostęp do Internetu jest łatwiejszy od pojęcia.

Skomentuj

Arwas, Ty to bys pewnie nawet szerokopasmowki dopiero posluchal jakby mial zapiete korekcje, lpady i rozne cuda na kiju. Ja laduje glosnik w deche, lutuje druty i odrazu slysze z czym przyjemnosc czy nieprzejemnosc. Niestety zbyt wielu konstruktorow nadal zapomina o tym, ze glosniki sa do sluchania, a nie ich mierzenia. Na nic super glosnik w pomiarach, jak jego dzwiek w niczym nie przypomina dzwieku Live.

Skomentuj

Ja tez zanim wpakuje glosnik do obudowy i zezwrotkuje, to wczesniej slucham jako fullrange z biurka .
                                    Dzieki takiemu zabiegowi mozna czesto odkryc niezle ciekawostki. Jedna z nich na pewno bedzie to, ze Vifa Ne180W lepiej gra tylem niz przodem

Skomentuj

oj tak PM zwłaszcza szerokopasmowce, z których mało który zabrzmi poprawnie bez korekcji. Ale to się znacząco chowa przy słuchaniu kopułek wysokotonowych solo - cscsccccsccssssscccssscccc

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        oj tak PM zwłaszcza szerokopasmowce, z których mało który zabrzmi poprawnie bez korekcji. Ale to się znacząco chowa przy słuchaniu kopułek wysokotonowych solo - cscsccccsccssssscccssscccc
                                        Korekcja w odgrodzie? Po co ? :)

Skomentuj

Szerokopasmowy w odgrodzie? Po co ? :)

Skomentuj

Czaruję...