Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry nie grają.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Teraz już nie dziwie się żę ludzie którzy posiadają odpowiednią wiedzę unikają forów
    Bardzo celna uwaga.

Skomentuj

Zgadzam sie z tym... niestety :(

I z tym, ze sa tu pewne teorie nie do obalenia
      Nie wiem dlaczego
      Zawsze jest walka o to i walczą o to osoby jak pózniej sie okazuje nie slyszaly badz nie testowaly
      Nie dopuszczają niektórzy do siebie, ze mimo teorii dobry dźwięk mozna osiągnąć w inny sposób
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Nie dopuszczają niektórzy do siebie, ze mimo teorii dobry dźwięk mozna osiągnąć w inny sposób
        Najczęściej bywa tak, że teoria dobra, tylko dźwięk do dupy. Ciekawe jakby wypadło brzmienie najbardziej docenionych konstrukcji forumowych w porównaniu z dobrej klasy produktami profesjonalnymi. Przypuszczam że niewiele osób miało mozliwości prowadzić takie porównania.
        W DIY panuje takie przekonanie że wystarczy jeśli każda kolejna konstrukcja będzie na droższych głośnikach wiec musi być lepsza. Przy trzeciej czwartej dochodzą do scan-speaków a co bogatsi do accutonów i nikt ich nie przekona, że to nie zawsze musi brzmieć lepiej.

---------- Post dodany o 09:55 ---------- Poprzedni post o 08:48 ----------

Teraz już nie dziwie się żę ludzie którzy posiadają odpowiednią wiedzę unikają forów
        Fora to zjawisko socjologiczne i dobrze się kojarzy się ze słowem "sfora". Racja w "s"forze jest tego kto głośniej ujada i znajduje przytakiwaczy. Ważna jest dominacja uzyskiwana przez wspieranie przekonania "guru" o swojej nieomylności.
        Fachowcy nie maja czasu wdawać się w dyskusje z niedorobionymi dzieciakami z takich "s"for hobbystycznych, dlatego na nie nie zaglądają.

Skomentuj

Z moich obserwacji również wynika, że w większości przypadków tak jest i zjawiskiem naturalnie z tym związanym jest też to, że ludzie owej wiedzy nieposiadający, czy nawet częściej myślący, że wszystko wiedzą, piszą na forach o każdej porze dnia i nocy. Ci "wiedzący" nie wypowiadają się, albo wypowiadają w porównaniu z nimi rzadko, bo po prostu nie chce im się kłócić i udowadniać, że ziemia nie jest płaska. I zwyczajnie szkoda im na to czasu.
          Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
          By dojsc do takich wnioskow nie jest potrzebna wiedza praktyczna, wystarczy doswiadczenie.
          No to jest potrzebna ta wiedza praktyczna, czyli doświadczenie, czy też nie? .
          Last edited by Racjonalny; 03.11.2013, 14:29.

Skomentuj

Praktyk Ja też nie muszę się zgadzać bo po prostu nie mam takiej jeszcze wiedzy praktycznej A takiego doświadczenia jak on w projektowaniu głośników nie ma tu nikt na forum.
            No mega argument . Bo jakiś tak konstruktor uważa że ...

Jak by to był konstruktor seas-a i powiedział :
            "tylko twarde membrany na średnie i wysokie " albo acutona " tylko ceramika " ?

Głosniki nei dzielą się na "mętkie" czy "sztywne"
            tylko na złe i dobre .
            Tak się składa że na rynku można znaleźć świetnie grające głośniki z różnym materiałem na membranie .

Każdy ma jakieś poglądy polityczne .
            To jak byś pytał Kaczyńskiego jaka partia jest najlepsza .
            Zgadnij co powie ?
            A doświadczenia odmówić mu nie można

Skomentuj

Jakie własności powinien mieć materiał na membrany wiadomo od dawna:

- małą masę
              - dużą sztywność
              - wysokie tłumienie wewnętrzne

problem w tym, że większość materiałów ma jednocześnie najwyżej dwie wymienione cechy

Skomentuj

Tak...
                To tak jak jest duzo opinii o tym, ze pp to najgorszy materiał na membrany
                A głośniki z takiego materiału grać nie mogą

To ja wszystkim takim powiem: posluchacie wysokich modeli dynaudio
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  To ja wszystkim takim powiem: posluchacie wysokich modeli dynaudio
                  A jeśli posłucham i mi się nie spodoba to co? Każdy ma swoje gusta i każdy wybierze sobie co chce :) Dzięki temu mamy głośniki papierowe, węglowe, kewlarowe, polipropylenowe itd itp :) Dla każdego coś miłego.
                  Są tacy co uważają, że na średnicę tylko kevlar...i co im powiesz? Takie kategoryczne stwierdzenia są bez sensu :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Niezależne testy propylenowych Seas'ów pokazały na średnich częstotliwościach zniekształcenia wynoszące kilka procent.

---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post o 15:37 ----------

tu nie widzę polipropylenu http://seas.no/index.php?option=com_...d=39&Itemid=45

Skomentuj

Moje stwierdzenie ma mniej "katrgorycznosci" w sobie niz stwierdzenie, ze nie ma prawa grać.
                      Był u nad temat o tym na forum
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                        Niezależne testy propylenowych Seas'ów pokazały na średnich częstotliwościach zniekształcenia wynoszące kilka procent.
                        Których ?
                        Tych nowych ?
                        linkwitz je mierzył i ich używa .
                        U zapha wypadły nieźle .
                        Tak samo jak polipropyleny AT (chociaż cena tych akurat jest kosmiczna :( )

Skomentuj

tu nie widzę polipropylenu
                          Są w serii Prestige, głośniki z literą U na przedzie :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

to tych starych sprzed 10 lat czy więcej .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              to tych starych sprzed 10 lat czy więcej .
                              w nowych też nie ma http://seas.no/index.php?option=com_...191&Itemid=187

Skomentuj

jak nie ma :
                                http://seas.no/index.php?option=com_...271&Itemid=247

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------

stare polipropylenowe excel-e dawno są już wycofane .
                                http://seas.no/images/stories/vintag...heet/e0016.pdf
                                nota na datę 2000 rok czyli sprzed 13 lat .

Skomentuj

chodziło mi o wyższą półkę

Skomentuj

Każdy ma jakieś poglądy polityczne .
                                    To jak byś pytał Kaczyńskiego jaka partia jest najlepsza .
                                    Zgadnij co powie ?
                                    A doświadczenia odmówić mu nie można
                                    W politykę się nie wdaję, tam każdy broni swojego zdania/swojej racji niezależnie czy ona jest prawda.

No mega argument . Bo jakiś tak konstruktor uważa że ...
                                    Słyszał diamentowe wysokotonówki, topowych kolumn Focala (a zresztą i tak nikt go tu nie zna więc jego zdanie się nie będzie liczyć )i powiedział mi co o tym myśli - ja powiem tylko czysta komercja A ile te "cuda kosztują"...

Skomentuj

To aerożel nie sprawdził się ?

Polikevlar też?

Skomentuj

Jak by to był konstruktor seas-a i powiedział :
                                        "tylko twarde membrany na średnie i wysokie " albo acutona " tylko ceramika " ?

Głosniki nei dzielą się na "mętkie" czy "sztywne"
                                        tylko na złe i dobre .
                                        Tak się składa że na rynku można znaleźć świetnie grające głośniki z różnym materiałem na membranie .
                                        Ja bym tak powiedział, gusta można podzielić na lepsze i gorsze Ponad gustami też coś jest, coś bardziej obiektywnego

Skomentuj

A ja powiem wam co innego co powiedział mi jeden guru:
                                          "Jak dobrze grającego systemu byś nie zrobił, jak dobrze grającego wzmacniacza byś nie miał ja i tak ci powiem, ze cos jest nie tak"
                                          Cytat nie jest dokładny ale niesie właśnie taki sens
                                          Od tamtej pory niektóre recenzje straciły dla mnie wartośc
                                          Jest tylko garstka ludzi których opinie cenie
                                          A najwieksza jest moja własna, jak usłysze system ktory robi na mnie wrażenie
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X