Byłem przy tym i zgadzam sie z tym że to ma MI pasować.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Parametry nie grają.
Collapse
X
-
Niestety w tym toku myślenia jest jeden problem... Na podstawie odsłuchu nie da się OBIEKTYWNIE powiedzieć co gra lepiej. Ocena będzie sumą wrażeń subiektywnych. To trochę tak jak byście spytali konstruktorów seasa i morela które głośniki są lepsze? Jak myślicie - co odpowie konstruktor seasa a co morela?
Wszystkie opinie obarczone są naszymi uprzedzeniami/sumpatiami/antypatiami dla tego w przypadku profesjonalnej oceny nie można kierować się tylko odczuciem czy wrażeniem. Jeśli robicie zestaw dla siebie - ok to WAM ma się podobać i nawet jak jest wykonany w 100% niezgodnie ze sztuką to co za różnica? Problem zaczyna się gdy robicie coś dla kogoś - co będzie jeśli okaże się, że system grający świetnie dla was okaże się śmieciem dla kogoś innego? Jeśli jest zrobiony zgodnie ze sztuką to co najwyżej można zarzucić wam, że nie trafiliście w gust człowieka - a co jeśli robiliście to niezgodnie ze sztuką bo tak grało dla WAS lepiej? Można to już nazwać brakiem profesjonalizmu, niekompetencją, naciągactwem, wciskaniem kitu i jeszcze wieloma innymi epitetami...
Chcieli byście lecieć samolotem który został zaprojektowany tylko w oparciu o subiektywną ocenę "wytrzyma" - mimo, że pomiary świadczą o czym innym?
Skomentuj
-
Samolot to co innego. Ma dolecieć i nie spaść, najlepiej w odrobinie komfortu, ciszy itp. i każdy będzie zadowolony. Ocena czy to Airbus czy Boeing nie ma znaczenia, większość lecących i tak nie zna modelu samoloty którym leci.
Słuchanie muzyki to coś innego, podobnie jak postrzeganie kolorów jeden woli czerwony drugi zielony. U jednego kolor pasuje po naprawie lakierniczej u drugiego nie i tak jest w przypadku dźwięku. Oczy i uszy niestety każdy ma swoje, jak nimi widzi i słyszy nikt się nie dowie.
Skomentuj
-
http://tablica.pl/oferta/glosniki-ko...i-ID32VcF.html
Te kolumny można spokojnie potraktować jako wybryk szaleńca - ale na pewno znajdzie się człowiek, który powie, że grają lepiej od tych:
http://allegro.pl/avalon-eidolon-kol...658189839.html
to waszym zdaniem znaczy, że są lepsze?
Niech zacytuję:
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJuz nie raz słyszałem bardzo dobrze grający system gdzie zwrotnica teoretycznie nie trzymała sie kupy
Przykład z samolotem był jak najbardziej słuszny - tu zależy życie w sensie dosłownym w przypadku kolumn może zależeć "życie zawodowe"
Śmiejecie się z ludzi w temacie Allegro speszyl ałard a nie słuchaliście ich wynalazków - skoro teoria jest do bani to nie słuchając tamtych kolumn czemu je oceniacie? Może to prawdziwy Hi-end?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaW politykę się nie wdaję, tam każdy broni swojego zdania/swojej racji niezależnie czy ona jest prawda.
Nie tylko w polityce tak jest .
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaSłyszał diamentowe wysokotonówki, topowych kolumn Focala (a zresztą i tak nikt go tu nie zna więc jego zdanie się nie będzie liczyć )i powiedział mi co o tym myśli - ja powiem tylko czysta komercja A ile te "cuda kosztują"...
Kolejna opinia subiektywna . Mam przyjąć do wiadomości ? Brać ją jako pewnik bo on jest jakimś tam konstruktorem głośników samochodowych ?
Dowodzi tylko tyle, że to nie jest profesjonalista .
Bo jak by był to by pomierzył a nie pitolił o brzmieniu :p
---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaSamolot to co innego.
Kupujesz TV albo aparat .
I masz zamieniony czerwony z zielonym .
Pytasz się producenta co jest grane ?
On odsyła cię do konstruktora .
A ten : "Bo mi się tak podoba " :biggrin:
Albo jest daltonistą i mu wszystko jedno :biggrin:
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaJeśli robicie zestaw dla siebie - ok to WAM ma się podobać i nawet jak jest wykonany w 100% niezgodnie ze sztuką to co za różnica?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postahttp://tablica.pl/oferta/glosniki-ko...i-ID32VcF.html
Te kolumny można spokojnie potraktować jako wybryk szaleńca - ale na pewno znajdzie się człowiek, który powie, że grają lepiej od tych:
http://allegro.pl/avalon-eidolon-kol...658189839.html
to waszym zdaniem znaczy, że są lepsze?
Nie chodzi tutaj o to że samolot ma zapewnić bezpieczeństwo a kolumny nie. Analogia dotyczy wykonania zgodnie ze sztuką. Zakładamy więc że chodzi nie o paskudne dłubanki sprzedawane na części w porównaniu do szczytowego hi-endu. Ale o wyłącznie o poprawnosć pomiarową i wrażenia słuchowe.
Przykładem są kolumny Tonsila i Totem Mite na tych samych głośnikach. Totemy podobno brzmią świetnie. "Podobno" dlatego że nigdy nikt w saloonie nie chciał mi ich podłączyć. Ale opinia ogólna taka, że tonsile do d..., a Totemy miodzio, gdzie tonsile to gruntowny pomiar a totemy - wiadomo co szmery bajery, skaszaniona faza i jakieś "mite" na temat ruskich kondensatorów wyczarowujących brzmienie.
Tym niemniej jak patrzę na to porównanie złomów po Altusach 120 i Avalon Eidolon od razu mogę założyć że Eidolon gra gorzej. Bo za tę cenę powinien buty wiązać i loda robić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaChcieli byście lecieć samolotem który został zaprojektowany tylko w oparciu o subiektywną ocenę "wytrzyma" - mimo, że pomiary świadczą o czym innym?
Co kto lubi :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaTym niemniej jak patrzę na to porównanie złomów po Altusach 120 i Avalon Eidolon od razu mogę założyć że Eidolon gra gorzej. Bo za tę cenę powinien buty wiązać i loda robić.
Skomentuj
Skomentuj