Zastanawia mnie to czy można wykorzystac fakt iż mb poprawia nieco wytrzymałośc mechaniczną głośnika w porównaniu do br poprzez zwiększenie pojemności skrzyni co pozwoliło by uzyskac niższe strojenie, spotkałem sie jednak z opinią że mb przy zadużych pojemnościach wydaje nieprzyjemne dzwięki, ale jak oszacowac tą za dużą pojemnosc?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rozważania na temat membrany biernej.
Collapse
X
-
nieprzyjemne dźwięki - a to ciekawe , za duża objętość może skrajnie nie poruszyć MB,
w programie np. bassbox można obliczyć objętość i obciążenie.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
-
Zamieszczone przez guczi Zobacz postaZastanawia mnie to czy można wykorzystac fakt iż mb poprawia nieco wytrzymałośc mechaniczną głośnika w porównaniu do br
Skomentuj
-
pewnie chodzi mu o to że MB bardziej ograniczy max wychylenia głośnika niż świszczący wtedy bassreflex ,
jakichkolwiek nieprzyjemnych dźwięków MB nie wydaje , za duża objętość obudowy spowoduje tylko obniżenie strojenia ale równocześnie kontroli MB.
MB to bardzo dobre rozwiązanie do kolumn o mniejszej objętości obudowy , bassreflex dla większej. Miałem już MB z stx , teraz mam TB WT-1427H
Przy okazji dobra cena promocyjna , polecam ją:
http://oaudio.de/Loudspeaker-drivers...oju1qnujnfkvm5audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postajakichkolwiek nieprzyjemnych dźwięków MB nie wydaje
Skomentuj
-
używałem i będę używał ale niczego takiego nie słyszałem...
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post o 12:16 ----------
uważam że to najlepsze choć nie najtańsze rozwiązanie , lepsze niż jakiekolwiek grzmiące rury i dziury..audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
W kategorii "najlepszych" zawsze wszędzie i samo przez się wymienia się rozmaite, nic nie da się ostatecznie wykluczyć, potwierdzić ani zanegować, lecz hakuna matata, o to głowy stawiać czy spierać się nie warto, wszystko zależy i wszystko płynie :).
A określenie "rura grzmiąca" czy "dziura grzmiąca" jest dojmująco piękne i celne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaużywałem i będę używał ale niczego takiego nie słyszałem...
i smiem twierdzic ze przy max mozliwosci glosnika b-r zachowuje sie ciszej niz MB. MB potrafi wpadac w przester mechaniczny i pracuje glosniej niz b-r
przy czym z MB glosnik do maxa sie nie zbliza
Skomentuj
-
jeśli wpadła w przester mechaniczny , to musiała być za mocno dociążona a za słabo kontrolowana .
---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post o 13:26 ----------
z zasadzie ideału nie ma , jednak ja lubię czysty i niski bas a MB to daje , przede wszystkim czysty.
---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post o 13:29 ----------
i jest to ,,urządzenie,, w przeciwieństwie do rurki , które musi być dobrze wykonane.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaz zasadzie ideału nie ma , jednak ja lubię czysty i niski bas a MB to daje , przede wszystkim czysty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNiestety jest to mechanizm daleki od idealu, a juz napewno w kategoriach "impuslowch" i fazowych.
BR to system 4 rzędu.
MB - już 5 rzędu .
W obudowie TL można uzyskać cały wachlarz charakterystyk .
Jednak nic nie przebije OZ czy OB
Skomentuj
-
trzeba też uwzględnić że zawieszenie nowej MB będzie sztywniej pracowało a po jakimś czasie swobodniej.
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 13:58 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaI nieco doklejony od reszty. Zasadnicza korzysc ze stosowania MB, to niskie strojenie w malej obudowie. Niestety jest to mechanizm daleki od idealu, a juz napewno w kategoriach "impuslowch" i fazowych.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaW obudowie TL można uzyskać cały wachlarz charakterystyk .
Jednak nic nie przebije OZ czy OB
Ja osobiscie zrezygnowalbym z TL tylko dla dipola, Innej mozliwosci nie widze :)
---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postato co słychać w pokoju z kolumny to nie tylko to co ona sama gra , ale i otoczenie , więc tak bardzo bym się impulsem nie przejmował , brak podbarwień ma większe znaczenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJakby w OZ pominac korekcje dla subow oraz zastosowanie jako 3 droga, to na dzis stosowanie OZ jest bardzo waskie. Ok sa jeszcze obudowy dla sredniakow, ale pasywnych monitorow 2 droznych na klozecie juz sie dzis nie robi.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa osobiscie zrezygnowalbym z TL tylko dla dipola, Innej mozliwosci nie widze
Ja osobiscie zrezygnowalbym z OZ tylko dla dipola, Innej mozliwosci nie widze.
Last edited by Racjonalny; 07.11.2013, 14:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaJakby pominąć konstrukcje trójdrożne, to nie ma co bawić się choćby w TL i wyciskanie każdego Hz na siłę, bo wybór głośników nisko-średniotonowych, zdolnych dobrze odtworzyć równocześnie naprawdę niskie i średnie częstotliwości, będzie jeszcze mniejszy.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaChcąc stworzyć konstrukcje pozbawione tych kompromisów trzeba zwrócić się już ku trójdrożności, gdzie wybór głośników niskotonowych z tego tytułu wynikający jest bardzo duży i dlatego też OZ nie jest wówczas ograniczeniem dla "zejścia", oferując ponadto najlepsze właściwości impulsowe.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaSkoro dwudrożna konstrukcja TL, to niestety głośnika z niej nie przeniósłbyś do OB, bo wówczas basu nie było by już wcale.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaMusiałaby być to konstrukcja właśnie trójdrożna i to na głośniku o bardzo dużych możliwościach amplitudowych i dużej powierzchni drgającej, a dodatkowo o jak najniższej wartości fs i dość wysokiej wartości Qts, wymaganej w dipolu. Taki głośnik natomiast jest też idealny do OZ, w której poradziłby sobie bez problemu, nie wykazując ograniczeń w "zejściu", czy możliwościach natężeniowych.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaDziałanie z powyższego cytatu nie ma więc sensu, bo TL nie miałaby tu żadnej przewagi na OZ. Należałoby więc raczej napisać:
Ja osobiscie zrezygnowalbym z OZ tylko dla dipola, Innej mozliwosci nie widze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postajeśli wpadła w przester mechaniczny , to musiała być za mocno dociążona a za słabo kontrolowana .
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZasadnicza korzysc ze stosowania MB, to niskie strojenie w malej obudowie.
a bawil sie ktos "aktywnymi mebranami biernymi"? czyli caly glosnik ze spietymi cewkami...
podobno daje to najlepsze efekty
Skomentuj
Skomentuj