Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Suby do muzy i kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://europe.yamaha.com/en/products..._g/?mode=model
    ciekawe że ważne firmy stosują bardziej typowe rozwiązania...

---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post o 20:01 ----------

poza tym nie wiem komu to potrzebne , ja nie widzę /słyszę / potrzeby postawienia 3 czy 4 suba.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      http://europe.yamaha.com/en/products..._g/?mode=model
      ciekawe że ważne firmy stosują bardziej typowe rozwiązania...
      A czego Ty sie spodziewales? Ze zaczna w markecie sprzedawac zestaw kina domowego z 13 glosnikami w tym 4 suby?
      Dla przecietnego uzytkownika liczy sie tylko to, jakie subwoofer ma "walniecie" i jak mocno masuje watrobe. Stosowanie multisubow wynika z ograniczen przecietnego pomieszczenia. Dlatego nie pisze, ze nie wiesz komu to potrzebne, bo sa ludzie, ktorzy zadowalaja sie dzwiekiem z zestawu 5.1 Creativa za 300zl i smieja sie z takich, co wydaja 10 tys na dwie male kolumienki na podstawkach. To jest wlasnie taka logika myslenia podobna do Twojej.

ja nie widzę /słyszę / potrzeby postawienia 3 czy 4 suba.
      Nie znajdziesz sensu posiadania takiego rozwiazania, do poki nie zmierzysz pasma w swoim pomieszczeniu. Kiedys uzytkownik duzego fiata nie widzial sensu posiadania czegos lepszego niz polonez, bo przeciez to tak fajny samochod... Fajny do czasu, az wsiadl w 20 letniego golfa i przecieral oczy ze zdumienia.

Skomentuj

popatrzyłeś chociaż na układ jaki proponuje yamacha w tym sprzęcie ? to nie jest sprzęt marketowy, poczytaj zanim będziesz takie brednie wypisywał.
        Skąd ty wiesz jak u mnie mój sprzęt gra , przypomina mi się przypowieść chińska cytowana tu nie dawno.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

popatrzyłeś chociaż na układ jaki proponuje yamacha w tym sprzęcie ? to nie jest sprzęt marketowy, poczytaj zanim będziesz takie brednie wypisywał.
          Przeciez widze jaki jest uklad glosnikow, ale suby sa tylko dwa.

Skąd ty wiesz jak u mnie mój sprzęt gra , przypomina mi się przypowieść chińska cytowana tu nie dawno.
          Nie wiem jak gra, ale Ty go sluchasz i tez nie wiesz :) To jest najsmieszniejsze.

Skomentuj

dlatego muszę ci ustąpić i pozostawić cię z tymi subotaboretami.
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Pocieszaj sie dalej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                ale suby sa tylko dwa.
                i
                i wystarczy, popatrz jeszcze raz może zauważysz 4 duże kolumny i resztę.

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 20:43 ----------

teraz ty poczytaj

---------- Post dodany o 20:46 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

Przeciez widze jaki jest uklad glosnikow, ale suby sa tylko dwa.

Nie wiem jak gra, ale Ty go sluchasz i tez nie wiesz :) To jest najsmieszniejsze.
                pewnie ty możesz tylko określić czy właściwie

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:46 ----------

jesteś z pewnością posiadaczem tl-ki na awx i jakimś skleconym wzmacniaczyku , nieustannie siedzisz w internecie i wyciągasz wynalazki , będąc przekonany że inni jeszcze nie wiedzą że kiepsko im gra sprzęt.
                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

jesteś z pewnością posiadaczem tl-ki na awx i jakimś skleconym wzmacniaczyku , nieustannie siedzisz w internecie i wyciągasz wynalazki , będąc przekonany że inni jeszcze nie wiedzą że kiepsko im gra sprzęt.
                  UWAGI MODERATORA
                  Wyhamuj trochę kolego, już jedno ostrzeżenie dziś dostałeś. Kolejne może być z zakazem pisania.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I dalej bladzisz.
                    Widzisz, system dzwieku przestrzennego zostal pomyslany w ten sposob, aby na kazdy kanal wysylac pelne pasmo dzwiekoweg. Gdybys w swoim pokoju mial 5 kolumn pelnopasmowych z zejsciem do 20hz, to moglbys nawet zapomniec o subach. Niestety malo kto moze sobie pozwolic na taki zesta, wiec stosuje sie mniejsze glosniki. Nawet dosc spore podlogowki maja duze ograniczenia na dolnym pasmie i malo jest takich, ktore doganiaja prawdziwe subwoofery. Dlatego ten przyklad yamahy w rzeczywistosci to rozwiazanie dla niewielu, nie mowiac juz o tym, ze sam zapis dzwieku w filmach tez jest przeszkoda.
                    Dzis nadal najpopularniejszy system to 5.1, a 7.1 dopiero zaczyna wchodzic do typowych kin domowych. Trudno przekonac uzytkownika do mocowania dodatkowych glosnikow w dosc typowym mieszkaniu, a jeszcze jakby to mialybyc pelnopasmowe grzmoty? O niee!
                    Dlatego moj drogi mozna zrobic to lepiej, szczegolnie jak sie buduje samemu. Mozna zbudowac nieduze subwoofery z membranami biernymi, ktore sa zdolne do oddania bardzo niskiego pasma, a przy tym zajmuja bardzo niewiele miejsca. Wzmacniacz moze byc jeden, zaraz pod amplitunerem i niekoniecznie musi on byc wbudowany w kazdy z subwooferow.

pewnie ty możesz tylko określić czy właściwie
                    Hehehe, nie moj drogi, wystarczy do tego typowy system pomiarowy, ktory bezlitosnie obnazy wady Twojego systemu. Ale z drugiej strony moze i lepiej nie sprawdzac, nie ruszac, po co burzyc porzadek swiata i spokoj ducha. Jeszcze by Cie te pomiary tak zameczyly, ze nie moglbys spac ze spokojna mysla, ze Twoj super system nie jest taki super jaki Ci sie wydawal, ze jest.

---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post o 21:03 ----------

Hehe, bolo, teelki to ja juz mialem, jak Ty jeszcze nie wiedziales ktora strona wkrecic glosnik w obudowe :) Niepotrzebnie sie napinasz, mysalem, ze sobie pogadamy wysuwajac rzeczowe argumenty, ale Ty jak widze nie chcesz lub nie potrafisz podjac dyskusji.

Skomentuj

Niestety malo kto moze sobie pozwolic na taki zesta, wiec stosuje sie mniejsze glosniki.
                      i równie dobrze mało kto może sobie pozwolić na patent taboretowy ,

---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post o 21:11 ----------

Jeszcze by Cie te pomiary tak zameczyly, ze nie moglbys spac
                      widzę że nie masz pojęcia że z amplitunerami dostaje się mikrofon pomiarowy , lepszy od tego który używasz do pomiarów zwrotnic i wiem jak powinny być ustawione głośniki , nie jest tak że mi się wydaje , tobie się wydaje że wiesz.
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

widzę że nie masz pojęcia że z amplitunerami dostaje się mikrofon pomiarowy , lepszy od tego który używasz do pomiarów zwrotnic i wiem jak powinny być ustawione głośniki , nie jest tak że mi się wydaje , tobie się wydaje że wiesz.
                        No to sa wlasnie takie pomiary wymyslone dla amatorow, ktorzy nie radza sobie z ustawieniem sprzetu, akustyka pomieszczenia i elektronika musi za nich wszystko zrobic.
                        Mowisz, ze dostales taki super mikrofon? Ja mysle, ze moj jest niegorszy :) z reszta do pomiarow niskiego pasma i modow pokoju to akurat nie trzeba wysoce specjalistycznych sprzetow.

Skomentuj

Mozna zbudowac nieduze subwoofery z membranami biernymi, ktore sa zdolne do oddania bardzo niskiego pasma, a przy tym zajmuja bardzo niewiele miejsca. Wzmacniacz moze byc jeden, zaraz pod amplitunerem i niekoniecznie musi on byc wbudowany w kazdy z subwooferow.
                          to może być alternatywą dla stawiania dużych kolumn , ale nie będzie tańsze , bo koszty głośników i membran , dobra niech będzie na twoim.

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

No to sa wlasnie takie pomiary wymyslone dla amatorow, ktorzy nie radza sobie z ustawieniem sprzetu, akustyka pomieszczenia i elektronika musi za nich wszystko zrobic.
                          tak , ale to jest punkt wyjścia , wszystko można poprawić ręcznie i nie wmawiaj mi że mi źle gra bo tak musi być wg. ciebie.

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

poza tym kolumny /półaktywne/ mam w OZ więc odpada wiele śmieci które wydzielał by basreflex czy inna dziura , więc zapewniam cię że dobrze gra.
                          Last edited by bolonietoperz; 23.12.2013, 20:38.
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

tak , ale to jest punkt wyjścia , wszystko można poprawić ręcznie i nie wmawiaj mi że mi źle gra bo tak musi być wg. ciebie.
                            Nie chodzi o to, ze gra zle, tylko o to, ze pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc, aby uzyskac lepszej jakosci dzwiek i u siebie wlasnie tego juz nie przekroczysz.

poza tym kolumny /półaktywne/ mam w OZ więc odpada wiele śmieci które wydzielał by basreflex czy inna dziura , więc zapewniam cię że dobrze gra.
                            To nie ma zadnego znaczenia.

Skomentuj

Panowie zamiast wdawać się w jałowe dyskusje lepiej byście się wiedzą podzieli od nośnie tych subów, trochę stron leci i żadnych konkretów. Nie wpadłem też na jakiś poradnik kalibracji kina a ten z amplitunerów to czasem porażka i na taki też trafiłem wiec szukam informacji sensownych choć już trochę porad cennych dostałem i nie pierwsze kino ustawiam, ale wiedzy nigdy za wiele.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                Panowie zamiast wdawać się w jałowe dyskusje lepiej byście się wiedzą podzieli od nośnie tych subów, trochę stron leci i żadnych konkretów. Nie wpadłem też na jakiś poradnik kalibracji kina a ten z amplitunerów to czasem porażka i na taki też trafiłem wiec szukam informacji sensownych choć już trochę porad cennych dostałem i nie pierwsze kino ustawiam, ale wiedzy nigdy za wiele.
                                To co najwazniejsze juz zostalo napisane w linkach, jakie byly wrzucone. Budowa suba nie jest tutaj najwazniejsza, moze tylko jego strojenie. Jak ustawic suby, tez jest opisane w linkach. Dlatego nie pisalem tego, bo nie ma sensu sie powtarzac :)

Natomiast co do ustawiania kolumn w systemie 5.1 czy 7.1 jest tyle w sieci, ze nie sposob tego nie znalesc. Tutaj piszemy tylko o subwooferach.

Skomentuj

chociaz jeden model podaj
                                  Mark Levinson No. 502

harman to nie tylko budżetowe rozwiązania .

Nie chcesz lub nie możesz zrozumieć, że z puntu widzenia akustyki jest to rozwiązanie dobre .

To, że pozwolić sobie na nie mogą nieliczni posiadacze odpowiednich pomieszczeń , sprzętu i grubego portfela tego nie zmienia .

Skomentuj

Moim zdaniem sub do muzyki jest niepotrzebny. Chyba, że nie możemy sobie pozwolić na kolumny normalnych rozmiarów.
                                    Moje doświadczenia z subem nigdy mnie nie satysfakcjonowały. A w muzyce rzadko coś schodzi poniżej 40 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      A w muzyce rzadko coś schodzi poniżej 40 Hz.
                                      To ja może doprecyzuję. W muzyce instrumentalnej nic nie schodzi. Bodajże gitara basowa oprócz organ ma najniższy bas. Natomiast gatunki POP, rock, muzyka elektroniczna posiadają tony niższe niż 40Hz bardzo często.

Dlatego też cytowane przeze mnie stwierdzenie kolegi jest nieprecyzyjne.
                                      Last edited by gooralesko; 24.12.2013, 20:43.

Skomentuj

Trochę słucham elektroniki i po odłączeniu prawie niczego nie straciłem. A muzyka z subwooferem mnie po prostu męczyła.

Skomentuj

Kwestia pewnie czy ten sub na pewno ma "tak" niskie zejście.

Na razie zaczytuje się z tą większą ilością subow i to może być całkiem dobre rozwiązanie o którym i tak myślałem już.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X