Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Suby do muzy i kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
    Kwestia pewnie czy ten sub na pewno ma "tak" niskie zejście.
    Ano właśnie panie, ano właśnie. Celna uwaga szastal

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post o 00:24 ----------

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Trochę słucham elektroniki i po odłączeniu prawie niczego nie straciłem. A muzyka z subwooferem mnie po prostu męczyła.
    Źle połączony zestaw i mody pomieszczenia. Może sub był zbyt mocno pogłośniony względem frontów, może dodatkowo uderzał w jakiegoś moda pokoju i ta częstotliwość dudniła.

Skomentuj

Ten sub który miałem to był prawie najniżej schodzący sprzęt jaki miałem okazję słuchać, czyli MDS08, może to nie był high end ale już co nieco potrafił.
      Nie jestem maniakiem basu, sub był jako uzupełnienie. Regulacja fazy czy częstotliwości odcięcia nie pomagała. Przestawianie suba też nie pomagało.
      Sub był testowany w 3 różnych pomieszczeniach, w żadnym mnie nie zadowalał.
      W tym kawałku: http://www.youtube.com/watch?v=38yprZN-gkU jest dość niskie zejście, na początku było WOW, bo wcześniej czegoś takiego nie słyszałem a później to już mi niedobrze się robiło.

Koszt tego suba to ok 600zł, a gdybym te 600zł dołożył do wooferków to lepiej bym na tym wyszedł. Mniej kłopotów.

Skomentuj

MDS08 dobry głośnik ale nisko to on nie sięga. Aplikacje do niego polecane to bodajże 20 litrów strojone na 35Hz. A pisząc 35Hz mam na myśli spadek f6 na tej częstotliwości czyli w świecie prawdziwych subwooferów z najwyższej półki bardzo kiepsko

Skomentuj

szczególnie niektórzy swoje aktywne suby ustawiają nieproporcjonalnie głośno do reszty pasma , szczególnie młodzieńcy w samochodach.
          Last edited by bolonietoperz; 25.12.2013, 13:48.
          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
          http://www.rane.com/note160.html
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            W muzyce instrumentalnej nic nie schodzi. Bodajże gitara basowa oprócz organ ma najniższy bas.
            Orkiestra, kontrabas, 32/33Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
              szczególnie niektórzy swoje aktywne suby ustawiają nieproporcjonalnie głośno do reszty pasma , szczególnie młodzieńcy w samochodach.
              Wiesz z własnego doświadczenia jak mniemam.

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
              Orkiestra, kontrabas, 32/33Hz
              No widzisz kolejny powód by mieć nisko schodzącego suba lub trzy drogi, których f3 są na 30Hz lub poniżej.
              Last edited by gooralesko; 25.12.2013, 21:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                Wiesz z własnego doświadczenia jak mniemam.
                tak widziałem takich jak ty , to ci sami co robią subostoliki .:lol:

---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post o 16:40 ----------

pogromca mitow potrafi mnie wkurzyć , ale przynajmniej ma coś sensownego do powiedzenia , ty gooralesko mnie tylko wkurzasz.
                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                http://www.rane.com/note160.html
                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czy w tym systemie debra dobrze skumałem że suby są skierowane BR do podłogi a głośniki skierowane do ściany i jeden sub w przeciw fazie do reszty ?

Skomentuj

Czy w tym systemie debra dobrze skumałem że suby są skierowane BR do podłogi a głośniki skierowane do ściany i jeden sub w przeciw fazie do reszty ?
                    Tak, jeden jest w przeciwfazie. Obudowy sa z BR w dol, sa tez dosc specyficznie strojone, tak aby lepiej wspolgrac z roomgain pokoju.

Skomentuj

Specificznie strojone , możesz coś więcej napisać.

Zainteresował mnie temat, na razie pokręciłem ustawieniami mojego suba, dałem go głośnikiem do ściany ale obudowa oz i faktycznie jest lepiej, od razu gain w dół poszło

Skomentuj

Chodzi o dosc lagodnie opadajace pasmo, no i lepsze rozciagniecie w stosunku do OZ. Te obudowy bez dodatkowej eq nie sa wstanie osiagac subniskotonowych czestotliwosci z odpowiednia efektywnoscia, sa tez pradozerne.

Skomentuj

Myślę żeby zrobić coś podobnego, oczywiście jak na razie ograniczyć się do dwóch tylko nie wiem czy zostawić oz czy jednak br robić.

Chyba że zwykłemu diyterowcowi nie wyjdzie to od tak to może na starcie sobie daruje, choć mimo wszystko opcje z dwoma w podobnej obudowie jestem wstanie wypróbować

Skomentuj

Myślę żeby zrobić coś podobnego, oczywiście jak na razie ograniczyć się do dwóch tylko nie wiem czy zostawić oz czy jednak br robić.
                            Ludzie, ktorzy stosuja to rozwiazanie, uwazaja ze obudowa nie ma przelozenia na soniczny aspekt, kwestie jakosci dzwieku. Z reszta wspominaja o tym, ze nawet takie rozwiazania jak BR majac spore opoznienia w tak niskim basie nie sa problemem, poniewaz to mody pokoju wplywaja na percepcje tego wlokacego sie basu. Zaznaczam, ze to nie jest moja opinia. Dlatego wola stosowac BR, poniewaz da sie z tego wyciagnac po prostu wiecej niskiego basu, a o to przeciez chodzi w subach.

Chyba że zwykłemu diyterowcowi nie wyjdzie to od tak to może na starcie sobie daruje, choć mimo wszystko opcje z dwoma w podobnej obudowie jestem wstanie wypróbować
                            Mysle, ze lepszy efekt bedzie jak sie zrobi 3-4 suby na tanich stx, niz jeden sub na glosniku wartosci tych stx. Chocby nie wiem jak doskonaly glosnik zastosujemy, to nadal jest on tylko jeden i nic wiecej sie z tym nie zrobi.

Skomentuj

I tego będę się trzymać. Myślę w takim razie o oz w większej ilości, szczerze wcześniej o tym myślałem ale jeden na drugim a tu jest kwestia rozstawienia po pokoju

Skomentuj

W linku o systemie DEBRA w sumie niewiele jest szczegółowych informacji. Czy takie rozstawienie subwooferów daje równiejsze pasmo w całym pokoju/znacznej jego części czy konkretne ustawienie poprawia sytuację tylko dla jednego położenia słuchacza?

Skomentuj

Jeśli dobrze zrozumiałem to powoduje to właśnie równe pasmo niskie w całym pomieszczeniu a nie tylko w jednym miejscu dla jednego słuchacza

Skomentuj

Procedura obejmuje ciągłe odsłuchiwanie odpowiedzi pomieszczenia i ustawiania tam subów.
                                    "The four subs are best sited to act as four new random modes, unequal to the room’s fixed modes[...]" To jest najciekawsze. Wynika z tego, że wstawienie kilku subów w odpowiednich miejscach powoduje taki rozkład rezonansów, jaki się spotyka w większych pomieszczeniach.

Jeśli dobrze zrozumiałem to powoduje to właśnie równe pasmo niskie w całym pomieszczeniu a nie tylko w jednym miejscu dla jednego słuchacza
                                    Jest tam gdzieś o tym mowa?

Skomentuj

http://www.harman.com/EN-US/OurCompa...s/multsubs.pdf

Na stronie 7 na trzecim obrazku oraz w tekście obok niego jest wyjaśnione dlaczego mam subwoofer na środku pokoju. Takie jego położenie niweluje wpływ moda pokoju przy 50Hz.

Całkiem ciekawa lektura, nie powiem. Wyjaśnia w bardziej naukowy sposób to do czego doszedłem poprzez fizyczne testy, pomiary i wiele zmian ustawienia sprzętu oraz aplikacji głośników przeprowadzonych przez lata.

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

Jest tam dosyć jasno opisane, że wyrównanie charki odnosi się do zakresu 20-80Hz dla okolic miejsca odsłuchowego. W ich przypadku odsłuch ma miejsce na środku pokoju (jak obrazki jasno pokazują). W rogach pokoju wygląd charki na wykresie może się znacząco różnic i zaryzykuję stwierdzenie, że tak właśnie jest.
                                      Last edited by gooralesko; 29.12.2013, 22:03.

Skomentuj

Za to przewaga rozwiązania z 4 subami jest taka, że są ustawione bardzo blisko ściany. Sub na środku pokoju ma gorszą efektywność i mimo że mod podstawowy pokoju jest wyeliminowany, to jego druga harmoniczna ma max.

Zdecydowałem dokupić dwa 10'awx i spróbować. Głośniki podobnego kalibru jak te z Debry.

Skomentuj

Ja właśnie po przestawieniu suba głośnikiem do ściany dopiero uzyskałem odpowiedni niski ton więc coś w tym jest. Tylko mi teraz zupełnie wystarczyłby jeden sub

Skomentuj

Czaruję...
                                          X