Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way SS + Wavcore

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    alternatywnie membrany bierne na tylnej ściance :
    http://audiotransducers.com/pl/pozos...pr182bd01.html
    tylko drogo
    No właśnie jak dla mnie już za dużo wydatków, więc raczej będzie tunel w podstawie i wysokie nóżki.

Aby wykonać gięte boki mdf nacinany (co chyba jest gorszą opcją) czy lepiej wykonać to jak zrobił Bingant czyli

Skomentuj

Jak podobają ci sie triangle to moze chcesz coaxiale od Morela
      Mam pare nowek (grały sporadycznie ze 2 miesiące)
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz dzięki za propozycję, ale ja już mam wszystkie głośniki zakupione, pozostało tylko poskładanie tego w całość

Skomentuj

To po co pytasz czy to ma sens jeśli juz masz głośniki :???:
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
            Dlaczego 18WU i 2x Wavecore? Chce mieć wąski front i trzy jednakowe głośniki, rozumiem, że konsekwencją tego są gorsze średnie tony i że z SS 15 byłaby lepsza średnica. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej z tych głośników które mam. Od razu mówię też, że zwrotnicy nie będę robił sam.
            Czy takie objętości obudowy dla głośników są odpowiednie?
            cytaty z mojego pierwszego postu :)

Skomentuj

Cytat cytatem ale najpierw kupiłes głośniki a potem zastanawiasz sie jak z nich cos zbudować.
              Mało to poważne
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sekcja wysoko i średnio tonowa była już robiona przez Akustyka i Troelsa, więc wiedziałem, że "da się", między czasie "męczyłem" na PW KonradRak który absolutnie nie widział sensu w konstrukcji opartej na 18 cm średnich i 18cm niskich (i jak widzimy w rozmowie nadal przy tym obstaje :P), ale zasugerował zestaw tj. Scan-Speak D3004/662000+Vifa NE123W+2xWavecor SW182BD02, więc miałem już pierwszą opcję na niskie tony, drugą było 2 x 18WU/4747T-00 nad która też na początku się zastanawiałem bo nie ukrywam, że chciałem mieć głośniki od tej samej firmy, ale po podliczeniu wyszła dla mnie astronomiczna kwota, więc drogą eliminacji wybrany został Wavecore. Nie chciałem już męczyć KonradRak o długości rurek BR, objętości i wątpliwości jaka obudowa dla średniaka (BR czy OZ) tym bardziej, że Troels zrobił LT i BR natomiast rodzaj obudowy dla 18WU u Akustyka była niewiadomą więc założyłem temat na forum. Bardziej pytam o kwestie wyliczeń bo nie raz widziałem na forum, że program sobie policzył, ale mówiliście, że np. inna pojemność, inna obudowa będzie lepsza dlatego wolałem żebyście sprawdzili czy aby wielkiej gafy nie zrobię.
                Last edited by Rhainkraft; 29.12.2013, 17:51.

Skomentuj

Panowie, podczas przydługawo trwających przemyśleniach nad sensem tego czy warto płynąć pod prąd napatoczył się znajomy, który bardzo chętnie przygarnie 18wu w celu zrobienia sobie 2 way. Przemyślenia stały się łatwiejsze, po rozrysowaniu jak będzie to wyglądało z 15wu stwierdziłem że wygląd jest dla mnie akceptowalny i że lepiej dla mnie będzie jeśli skorzystam z Waszych cennych wskazówek.

Miejsce 18wu zajmuje 15WU/4741T00 i dla QTC 0,707 objętość OZ wynosi 1,45 l, QTC 0,5 - 3,61 l, które QTC będzie właściwsze? Mam też problem z obliczeniem objętości głośnika (magnes ma dosyć nieregularne kształty) którą jak chyba dobrze myślę trzeba uwzględnić w objętości obudowy?

Czy mogę Was prosić również o sprawdzenie wymiarów frontu kolumny? Ułożenie głośników na froncie doczytałem się, że ma dosyć duże znaczenie czy takie rozmieszczenie przetworników będzie odpowiednie? Dodam tylko, że nie chciałbym odchodzić od osi pionowej z głośnikami, bardziej chodzi o rozmieszczenie na wysokości kolumny.

2 sztuki Wavecore w 30 litrach we wspólnej obudowie strojone na 30 Hz, zagra to? Wiem, że mógłby niżej, strojony na 25 Hz, ale jak się pewnie domyślacie walczę o każdy centymetr rurki BR... Pomyślałem, że może warto oddać parę Hz z zejścia które i tak wg mnie jest bardzo dobre F3 - 30 Hz, F6 - 26Hz? Rurka w okolicach 75 mm średnicy.

Last edited by Rhainkraft; 11.01.2014, 17:30.

Skomentuj

15WU/4741T00 i dla QTC 0,707 objętość OZ wynosi 1,45 l, QTC 0,5 - 3,61 l
                    daj im min ~5l i zapomnij
                    Last edited by raven1985; 11.01.2014, 18:23.

Skomentuj

raven1985 krótko lecz wyczerpująco :)

A umiejscowienie przetworników, temat warty rozmowy? Czy tak jak na rysunku jest ok?

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                        Najlepszą, szybką średnicę uzyskasz z obudowy zamkniętej i nie ma co na ten temat dyskutować.
                        A ja bym podyskutowal :) i napisal, ze najlepsza obudowa dla sredniaka bedzie odgroda, lub obudowa stratna, rowniez w wariancie TL. Jak w obudowie dzwiek odbija sie od tylnej scianki i wraca na membrane, to nie moze to byc najlepsza srednica. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          tylnej scianki i wraca na membrane
                          a słyszałeś o czymś takim jak wytłumienie :p

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            a słyszałeś o czymś takim jak wytłumienie
                            No cos tam obilo sie o uszy. Myslisz, ze to magiczne wytlumienie zamieni cala energie tylnej czesci membrany na cieplo? :P

Skomentuj

Pewnie ale wydaje mi się że zdecydowana większość
                              Muszę kiedyś zmierzyć ale to nie takie proste .

Skomentuj

Czaruję...
                              X