Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólnie zbudujmy głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w gotowych konstrukcjach mozesz przeczytac jak to gra

Skomentuj

Tylko nie chce kupować gotowca. Chce sam zbudować. Satysfakcja będzie lepsza...

Skomentuj

tak, oczywiscie. to forum przeciez DIY

Skomentuj

Troszkę nic nie odzywałem się ale poczytałem postudiowałem i chce sam zrobić to na podstawie schematu producenta. Ale zacznę od zwrotnicy. Nie bardzo znam się na zwrotnicach więc może ktoś ma propozycje co do części? |Chcę wykonać to z jak najlepszych części. Może któreś warto wymienić na lepsze (parametry?) Dzięki za pomoc.
          Last edited by sztapl; 04.02.2014, 20:35.

Skomentuj

A dlaczego nie chcesz skopiwać jakiegoś gotowego zestawu?

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

Aby zrojektować zwrotnicę musisz mieć choć podstawowy system pomiarowy, jak chcesz dobrać elementy?

---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

Tu masz tego pełno http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/24-Home-Audio

Skomentuj

No właśnie chce skopiować gotowy zestaw fx 300. Nie chce projektować zwrotnicy, równie dobrze mogę zaprojektować most wiszący (podobna wiedza). Chcę fx 300 bo wydaje mi się to dobrą konstrukcją na początek.

Skomentuj

wejdz w gotowe konstrukcje i tam szukaj - nie raz wklejalem PDFa ze wzorem plytki i lista elementow

Skomentuj

Zapytaj w STX jaką cenę Ci zaproponują. Jak ja brałem głośniki i zwrotki do FX to dali mi 20% upustu :)

Skomentuj

Zwrotnice diy to 50% ceny gotowca w stx. Ale z drugiej strony 20% z ceny glosnikow moze to zrownac

Skomentuj

Za komplet głośników, zwrotnice i tunele dałem 1080zł.

Skomentuj

928zl same glosniki
                        950zl z wysylka
                        zwrotnice diy to koszt 150-250zl

oplacalo sie

Skomentuj

Drodzy koledzy ! W życiu nie chodzi o to by złapać króliczka lecz go gonić !!! Jak bym chciał kupić fx 300 to bym nie truł tu bzdur. Ja chce sam wszystko zrobić łącznie ze zwrotnicą i mam to w du... ile to będzie kosztować może wyjść nawet drożej. Chce je zrobić sam od początku do końca dla własnej satysfakcji i chce " zostać bohaterem w swoim domu" :). zacząłem już szukać części i największy problem mam ze znalezieniem identycznych cewek jak w schemacie zawsze się różnią parametrami i nie wiem jak to wpłynie na jakość zestawu (?). Więc drodzy koledzy proszę o doradzenie w sprawie doboru części i podzespołów a dyskusje czy warto czy nie to do działu "Ekonomia" można przenieść. Z góry dzięki.

Skomentuj

Www.polink.com.pl
                            I szukaj najbardziej zblizonych
                            Jak sie postarasz to znajdziesz mojego pdfa z podana lista

Skomentuj

`kondensatory i rezystory są dostępne identyczne dostępne tylko cewki ciężko dostać takie same. Dobiorę jak najbardziej zbliżone. Tylko mam pytanie kondensatory to mają być elektrolity czy bipolarne? Czy popieprzyłem wszystko?

Skomentuj

Kondensator elektrolityczny bipolarny to tansza opcja ktora uzywany w torze gdn'a i w korekcjach. Na tor gdwk stosujemy lepsze kondensatory foliowe (mks, mkse, mkp, mt, itp)

Cewki szukaj koniecznie o tej samej wartosci indukcyjnosci, a staraj sie uzyskac podoba wartosc oporu

Skomentuj

Tańsza opcja wchodzi w grę tylko jeżeli będzie lepsza. Więc lepiej jest zastosować wszystkie kondensatory foliowe?

Skomentuj

Tylko w torze audio
                                    Reszta moze byc elektorlitem
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kondensatory elektrolityczne maja te wade, ze z czasem zmieniaja pojemnosc (ze wzgledu na odparowanie elektrolitu).

Zamieszczone przez sztapl Zobacz posta
                                      Więc lepiej jest zastosować wszystkie kondensatory foliowe?
                                      Zdecydowanie tak.

Skomentuj

:o czy mnie oczy nie myła? Q wrocileles?

A te "z czasem" to ok 10 lat
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          A te "z czasem" to ok 10 lat
                                          Chyba, ze w momencie zakupu kond ma 6 lat

Skomentuj

Czaruję...
                                          X