Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólnie zbudujmy głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ma ochotę ktoś to sprawdzić?

https://www.dropbox.com/s/6xforkixhv...2019.55.42.jpg

---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post o 20:04 ----------

Przeglądałem dzisiaj elektrodę i znalazłem takie coś :
    "Najbardziej ekonomiczny zakup to kable miedziane o przekroju 2,5 mm nie droższe niż 3-4 zł. O wpływie przewodów na dźwięk można pisać różne bajki, zasadniczo jednak w systemach o wartości poniżej kilkudziesięciu tys. zł różnicy się nie odczuje. "

Link:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1644509.html

Chyba moja wiedza na temat kolumn (mała jeszcze) została wystawiona na próbę.

Skomentuj

Zamieszczone przez sztapl Zobacz posta
      Ma ochotę ktoś to sprawdzić?
      ale co tu mamy sprawdzac? przeciez przerysowales schemat stxa!

Chyba moja wiedza na temat kolumn (mała jeszcze) została wystawiona na próbę.
      a poczytaj inne fora jak to podobno kable zmieniaja brzmienie :p

Najbardziej ekonomiczny zakup to kable miedziane o przekroju 2,5 mm nie droższe niż 3-4 zł.
      z tym sie nie zgodze. ja kupuje takie za 5-6zl :p

Skomentuj

I nie koniecznie 2,5m2 :P
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wrzuć zdjęcie przez wewnętrzny mechanizm forum.

Skomentuj

Wiem że przerysowałem ale każda linia jest osobno i chciałbym wiedzieć czy dobrze przerysowałem. A z tymi kablami to było troszkę ironii

Skomentuj

az takie skomplikowane to nie bylo - jest OK

Skomentuj

Skomplikowane to pojęcie bardzo względne. Dla mnie nie skomplikowane jest wybudować nowe centrum handlowe, i np. zaprojektować wszystkie wykończenia obróbek blacharskich. Więc nie ma trudnych pytań tylko czasami nie znamy odpowiedzi...

Skomentuj

Dla mnie większy wpływ mają kable sygnałowe, niż głośnikowe. Ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku

Skomentuj

Zaczynam prace nad skrzynkami :

https://www.dropbox.com/s/u46z7timxw...2020.46.16.jpg

Czekam na części z polski, już zamówione.

Skomentuj

polecam ladowac zdjecia na nasz serwer - czerwony napis pod okienkiem odpowiedzi

Skomentuj

Skomentuj

No panowie i panie , pora się wziąć do roboty. Wszystkie części z Polski już dotarły. Wielkie dzięki dla Pawła S. Wykazał on wielką pomoc dla mnie. Od poniedziałku zaczynam lutować zwrotnicę mam nadzieje że do piątku zdążę. Skrzynki mam prawie gotowe, tylko muszę jeszcze je okleić i pomalować. I tu mam problem czy pomalować na bezpieczny czarny czy biały. Myślałem o pomalowaniu u lakiernika samochodowego na biały. Nie widziałem na własne oczy białych kolumn ale na zdjęciach wygląda bardzo fajnie. Jak myślicie?

Skomentuj

No panowie i panie , pora się wziąć do roboty. Wszystkie części z Polski już dotarły. Wielkie dzięki dla Pawła S. Wykazał on wielką pomoc dla mnie. Od poniedziałku zaczynam lutować zwrotnicę mam nadzieje że do piątku zdążę. Skrzynki mam prawie gotowe, tylko muszę jeszcze je okleić i pomalować. I tu mam problem czy pomalować na bezpieczny czarny czy biały. Myślałem o pomalowaniu u lakiernika samochodowego na biały. Nie widziałem na własne oczy białych kolumn ale na zdjęciach wygląda bardzo fajnie. Jak myślicie?
                            jak masz sprzęt to się baw, jak nie masz to koszt malowania może trochę zaskoczyć

Skomentuj

Sprzęt to ja mam ale z czasem krucho. tylko na weekendy w domu jestem a myślę o białych takich "fortepianowych" . Poza tym to zaprzyjaźniony lakiernik mi to pryśnie, a koszty? Koszty muszą być.

Skomentuj

Mdf to ciężki materiał do lakierowania
                                Niekazdy lakiernik chce sie tego podjąć
                                Jak chce robic to korzystaj
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak mu zapewnisz odpowiednia chemie do mdfu to pojdzie latwiej

Skomentuj

Robilem z kolega lakiernikiem jakis czas temu biale kolumny z grubym klarem na bialej bazie (mozna to nazwac chyba biela fortepianowa) i powiem, ze naprawde wyglada to swietnie (na zywo lepiej niz na zdjeciach). Nalezy jednak liczyc sie z duzymi kosztami i dlugim czasie wykonania, bo zeby uzyskac dobra glebie na bialej bazie trzeba co 2-3 warstwy dac lakierowi wyschnac, przeszlifowac i dopiero nastepne 2-3 warstwy po ktorych dokladnie ta sama historia. Jak dobrze pamietam w sumie polozylismy ponad 10 warstw samego klaru z suszeniem w komorze i szlifem co 2 warstwy (jak sie bawic to na calego, a co !) Kolumny przybraly ladnych pare gram, bo wszystkich prysnietych warstw bylo ponad 15 (izolanty, szpachla natryskowa, podklad, baza, klar... lepiej niz na Rolls Royce'ie :P ) ale powloka lakiernicza wyszla powalajaca i przez rok czasu nic nie siadlo

Skomentuj

Wątpię żeby mój zaprzyjaźniony lakiernik chciał się bawić w kładzenie 15 warstw... Jedną mi położy ale nie tyle , chyba sam pojadę na czarno.

Skomentuj

ale tu nie chodzi o kolor tylko o jakosc lakierowania

Skomentuj

Swieta racja ! Przy lakierowaniu MDF dobry izolant i podklad to podstawa. Absolutne minimum (ktore i tak nie gwarantuje nawet przyzwoitego efektu) to 4 warstwy: porzadny izolant, odpowiedni podklad, baza i klar. Inaczej to wylacznie strata czasu.
                                          Last edited by Q; 06.04.2014, 16:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X