Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory do malego pokoiku - propozycje:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory do malego pokoiku - propozycje:)

Jestem tu nowy wiec witam wszystkic:) Z racji warunkow mieszkaniowyc moj system oparty jest na zestawie slucawkowym (pokoj 10-11m2). Ccialbym jednak dla oddecu i przy wizytac moc poslucac muzyki z kolumn. W gre wcodza oczywiscie monitory. Zestawow DIY sie nie obawiam z racji na korzystny stosunek jakosci do ceny oraz duze doswiadczenie forumowiczow w konstruowaniu projektow. Na allegro interesuja mnie 2 rodzaje kolumn - firmowa i DIY:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3935311925

http://allegro.pl/diy-kolumny-hiend-...943476084.html

Glownie ze wzgledu na bardzo ladnie wykonane, klasyczne skrzynki jak i mysle calkiem ok przetworniki. Ccialbym sie zamknac w kwocie 1000zl i miec najlepiej wybor wsrod juz gotowyc zestawow.
    Mimo skromnego metrazu kolumny bylyby dosyc swobodnie rozstawione ale na niskim regale tworzac ze slucaczem praktycznie trojkat (odleglosc miedzy glosnikami do 130cm, od slucacza 160-190cm), z duza swoboda po bokac oraz ok. 40-50cm od tylnej sciany.
    Z monitorkow DIY obawiam sie kiepskiego zejscia basu ze wzgledu na male wymiary (wiem, wiem, kompromisy monitorkow). Z drugiej strony czy osiemnastka to nie za duzo dobrego do tak malego pokoju? Nie wykluczam zmiany pomieszczenia na wieksze, ale na razie skupmy sie na obecnym.
    Mialoby to grac ze wzmacniaczem lampowym, a wlasciwie koncowka mocy Dynaco ST35. Slucam doslownie wszystkiego, a oczekuje juz w miare realistycznego grania, dosyc rozdzielczego, ale nie cienkiego - jesli ktos mial mozliwosc poslucania to dzwiek porownalbym do slucawek ortodynamicznyc ifimana - wyzsze modele.
    Z kolumnami w ogole nie mialem do czynienia, ale slucalem pare razy skrzynek McGyvera z innego forum, bodajze na Morelu i weglowym ScanSpeaku, podlogowki. Dzieki temu wiem, ze DIY to bdb droga.
    Nie moge jako nowicjusz pisac w komisie, ale nie zamykam sie na propozycje kolegow jesli jest cos ciekawego do kupienia. Cetnie wyslucam wszystkie glosy.

EDIT: Sorry za pisownie, ale klawiatura nie do konca sprawna :P
    Last edited by zibra; 03.02.2014, 20:24.

Zagadaj jeszcze z marianem, miał jakieś kolumny na sprzedaż

Skomentuj

Na Fountekac, wiem:) Gdzies mi mignely jak przegladalem strony w poszukiwaniac. Zagadalem wczesniej, ale juz nie ma.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Przypominam Panowie, że tematy w dziale akustyka to nie dział ogłoszeń i wszelkie propozycje prywatne proszę kierować na pw lub założyć temat w odpowiednim do tego dziale.

Skomentuj

Dla obrony przypominam:)

Nie moge jako nowicjusz pisac w komisie, ale nie zamykam sie na propozycje kolegow jesli jest cos ciekawego do kupienia. Cetnie wyslucam wszystkie glosy.

Niemniej zacecam do dyskusji i propozycji w watku forumowym rowniez, bo samyc glosnikow na rynku sporo.
          Moze na poczatek cos ode mnie i zaslyszanyc oraz przeczytanyc opinii. Otoz cyckowaty tweeter SS widoczny na aukcji to "odpowiednik" Vify XT, nieudanego modelu tej firmy (przyjmuje do wiadomosci, ze opinia moze wynikac z wielu czynnikow). Z kolei bardzo udany model i grajacy w sposob bardzo zblizony do Morela to Dayton:

http://www.poweraudio.pl/dayton-audi...75-p-2732.html

Dla niektoryc jednak nieco "podkolorowany".
          Wysokotonowka to jednak wazny element kolumny wiec moze jest lepsza propozycja z podobnego przedzialu finansowego lub nawet nieco drozszego.
          Jeszcze gorzej jest z wooferami. W najlepszym przypadku celowalem w SS 18 8434 czyli cos z tego przedzialu cenowego, nadajacego sie do lampy. Moze jednak faktycznie wybrac mniejszy woofer 15-16cm max.
          To tylko propozycje zaslyszane przeczytane its bo gdzie skrzynki, zwrotnice i pomiary. Dlatego bede wdzieczny za "gotowce", ale w watku ogolnym cetnie wyslucam wszelkic za i przeciw dla danyc glosnikow. Nie mam absolutnie przywiazania do zadnej marki.

Skomentuj

XT25 sobie daruj:) W tej kwocie jest wiele innych ciekawszych głośników. Przejrzyj też dział projektów, może coś Ci wpadnie w oko :)

Skomentuj

Apetyt rosnie w miare jedzenia i prawdopodobnie padnie na tweeter Dayton - ze wzgledu na ceny w PL bede go sprobowal sciganac zza granicy:

http://www.daytonaudio.com/index.php...e-tweeter.html

Z wooferow zainteresowal mnie Aurum Cantus

http://loudspeakershop.eu/glosnik-au...f1-p-1072.html

Ale sa jeszcze dwa inne, nieco drozsze. Obecnie jednak niedostepne w sklepie. Ktos posiada, slucal, ma takie zestawienie? Aurumy cetnie przygarne do projektu. Oczywiscie poprzez PW:)

Skomentuj

Bardzo skromny budzet jak na takie wymagania
                Trzeba by troche czasu poswiecic na polowanie na okazje

Skomentuj

Niby skromny, ale to taki starter. Juz mysle o komplecie przetwornikow gdzie zakup w PL przekracza ta kwote, a gdzie reszta. Niemniej wydaje mi sie calosc interesujaca i nie tak oklepana jak wszedobylskie SS i Seasy.

Skomentuj

To ciesz sie ze nie musisz wsrod stxow wybierac :p

Skomentuj

Nie ma szans zrobić monitorków za 1000zł na takich głośnikach które wymieniłeś jeśli nie ma do tego zwrotnicy.
                      A nawet jeśli jest, to i tak nie zrobisz, za mało kasy niestety.
                      Musisz polować na okazję niestety, na zamówienie u kogoś tym bardziej Ciebie nie stać, 1.000zł to za mało nawet na monitorki na Fountekach, same głośniki + budżetowa zwrotnica to koszt 700zł.

PS. ten Dayton wygląda jak Usher 9950-20... jak w mordę strzelił :)

Skomentuj

Panowie wiecej wiary w ludzi i ludzkie mozliwosci:) Byc moze was zaskocze:)

Skomentuj

W ostatnim Hobby HiFi jest projekt (zwrotka, obudowa, komplet) na Scan Speak R2604/832000 i 15W/8434G00. Myślę, że w 1000 byś się zmieścił. Jak coś to mogę wspomóc rysunkiem zwrotki w Paincie, bo skanera nie posiadam.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                            bo skanera nie posiadam.
                            A aparat masz?
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              ten Dayton wygląda jak Usher 9950-20
                              Nic dziwnego, on jest klepany przez Ushera

Skomentuj

Zamieszczone przez zibra Zobacz posta
                                Apetyt rosnie w miare jedzenia i prawdopodobnie padnie na tweeter Dayton - ze wzgledu na ceny w PL bede go sprobowal sciganac zza granicy:

http://www.daytonaudio.com/index.php...e-tweeter.html

Z wooferow zainteresowal mnie Aurum Cantus

http://loudspeakershop.eu/glosnik-au...f1-p-1072.html

Ale sa jeszcze dwa inne, nieco drozsze. Obecnie jednak niedostepne w sklepie. Ktos posiada, slucal, ma takie zestawienie? Aurumy cetnie przygarne do projektu. Oczywiscie poprzez PW:)
                                jak chcesz sciagac zza granicy i podoba ci sie gora daytona to dobierz do tego rs150. bedziesz mial gotowa zwrotnice do tego. w polsce 1300pln jak sciagniesz zmiescisz sie w 700pln. plus zwrotka to 1k dolozysz ze 200pln na obudowy

Skomentuj

kaka22 - SS8434 to byl jeden z pierwszyc tropow w porozumieniu ze znajomym, a do tego wlasnie Dayton tylko wersja tansza, DC28FS.
                                  konradzik88 - sek w tym, ze nie wiem co mi sie w kolumnac podoba, bo nie mam z nimi doswiadczenia - jedynie slucawki wysokiej klasy, a to calkiem co innego. Mimo wszytsko mysle jednak, ze nawet tak rozne doswiadczenia wyrobilo w jakis tam sposob moj gust, preferencje i pozwoli mi uslyszec lepsza jakosc kolumn.
                                  Owszem slyszalem Morel Suprem czy Elite w zestawieniu z weglowym czy kevlarowym SS w kolumnac pdlogowyc, ale nawet kilkugodzinny odsluc nie zastapi dluzszego obcowania z konstrukcja i wlasnym sprzetem.
                                  Cetnie poslucalbym innej kopulki niz tekstylna.
                                  I tutaj przecodze do sedna sprawy. W zaledwie jeden dzien nastapila finalizacja zakupu moic pierwszyc monitorow. Oczywiscie po baaardzo dlugic konsultacjac mailowyc. Tym bardziej, ze nie wiem czego sie spodziewac po kazdym zestawie:)) Co nie wybiore - musze zrobic pierwszy krok i sie oslucac. Zaimponowala mi wiedza i rzetelnosc tego Pana.
                                  Monitory oparte sa o nastepujace przetworniki:

Seas 27TBFC-G
                                  Visaton AL130

Dodatkowo bardzo ladnie wykonane skrzynki to kolejny plus. Niewatpliwie najwiekszym plusem jednak jest to, ze mieszkam blisko i moge podjecac poslucac tej i innyc konstrukcji i odebrac je osobiscie.
                                  Dla wielu z was to pewnie cleb powszedni - ja jestem podekscytowany:)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    A aparat masz?
                                    Nie pomyślałem Pewnie, że mam. Chociaż autor podjął już decyzję, mogę jutro wrzucić zdjęcia całego artykułu. Może komuś się przyda.

Skomentuj

Bedzie jakis punkt odniesienia, bo czytac mozna do smierci :)
                                      Jak najbardziej zacecam jednak do wstawiania ciekawyc rzeczy linkow i wlasnyc przemyslen. Ja na pewno sie podziele swoimi odczuciami "jak mi to gra" w zestawie, co pasuje co nie. Wcale nie uwazam, ze to koniec zabawy:)

Skomentuj

Panowie draze temat juz na zapas. Jako, ze w sieci jest bardzo malo info na temat Visatona AL130 (niemieckiego nie znam) to czym macie jakies doswiadczenia z nim w konstrukcji dwudroznej? Obudowa ma 10,5l brutto. Z jakimi kopulkami mozna go najlepiej "zszyc" teoretycznie? Bede wdziecznyza jakies wypowiedzi na ten temat.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X