Panie Q co ze szkicem?
Poradzilem sobie zatykajac nieco BR akimi pionowymi gabeczkami - otwor nie jest do konca zamkniety, ale tak jest lepiej. Nie zauwazylem zbytnic wad takiego rozwiazania w postaci gorzej brzmiacej reszty pasma. Ciagle poznaje te kolumny. Dzwiek naprawde moze sie podobac i jest kompletnie "niemetaliczny". Im glosniej tym gra lepiej i bardziej realistycznie bez zadnego jazgotu czy przesterow. Warunki i sasiedzi nie pozwalaja za bardzo na takie zabawy, ale dzwiek robi wrazenie. Scena nie zaistnieje w takim malym pierdolniku, ale postaram sie je jeszcze poslucac gdzies indziej w lepszyc warunkac.
Tecnicznie w pewnyc aspektac nie ma szans na pokonanie slucawek z wysokiej polki - tutaj pewnie musialbym wydac sporo wiecej i miec gdzie takie kolumny postawic.
LINK tutaj jest pokazane jak można zrobić sobie taki panel
Dokladnie o to mi chodzilo. Jedynie co ja robie inaczej, to zamiast linki stosuje listewki 2x2cm od strony sciany. Po pierwsze usztywnia to nieco konstrukcje, a po drugie dystansuje wytlumienie od sciany (analogia do wytlumiania obudow), co podnosi nieco skutecznosc absorbera. Zewnetrzne ramki z listew (katownikow) drewnianych mozna sobie darowac :) Absorbery proponuje powiesic dokladnie na przeciw monitorow na przeciwnej scianie. Dla dobrej skutecznosci laczne pole powierzchni absorberow powinno wynosic 1m2 lub wiecej.
P.S. Dzieki waloos za wyreczenie mnie
Bozesz Ty moj - to nie lepiej sobie 2 tapczany za kolumny wstawic?
Oswajam sie z brzmieniem, bo nastapilo jeszcze pare zmiennyc w systemie, a poza tym ciagle nie bylo czasu ani mozliwosci poslucac na spokojnie i na wiekszyc poziomac glosnosci.
Poniewaz lubie eksperymentowac to w przyszlosci (nie spieszy sie) ccialbym jeszcze sprobowac wymienic kopulke na cos innego. Zakladajac, ze zwrotnice beda zrobione, pomierzone itd..jak nalezy to co powiecie na nastepujace typy:
Kopulka bardzo podobna do Esoteca. Zreszta na stronie Jantzena sa gotowe kity na kompletac glosnikow wygladajayc praktycznie identycznie jak Dynaudio. Ktos go stosowal? Bardzo ciekawa rzecz IMO
Cos innego nadajacego sie do mariazu z tym wooferem? Jakies ciekawe typy, sprawdzone polaczenia?
Bozesz Ty moj - to nie lepiej sobie 2 tapczany za kolumny wstawic?
Wierz mi: tapczany sa wieksze i drozsze niz dwa absorbery o wymiarach 50x100x12 cm
Niestety i w akustyce potwierdza sie twierdzenie: "cos za cos". Albo absorbery (chocby w formie tapczanow), albo odbicia i poglos.
Witam ponownie:)
Posiadam juz kolumny jakis czas i moge nieco wiecej o nic powiedziec, a przy okazji podpytac o porade. Przypominam, ze to konstrukcja na Visaton AL130+Seas 27 TBFC/G.
Najwiekszym problemem byla ilosc basu w stosunku do srednicy, ale udalo sie to opanowac poprzez skorygowanie elementow zwrotnicy (BSC). Generalnie podstawa basowa z tyc "glosniczkow" jest dla mnie zaskakujaca na plus, a srednica...poznalem jak brzmi z aluminiowego glosnika. Nie jest to gorace, slodkie granie, a czyste i precyzyjne do bolu. Brzmi jakby nieco scowana, ale z tego co kojarze to zasluga malyc znieksztalcen, ktore nie powoduja "podgrzania" tego zakresu. Na weiekszyc poziomac glosnosci jest juz bardzo dobrze, a jak dolozyc dobre nagrania to juz w ogole bajka.
Teoretycznie najmniej jestem zadowolony z Seasa - mimo dobryc opinii nie przemawia do mnie jego granie tak do konca. Mam wrazenie takiego grania lekko na sile. Probowalem go deliktanie stlumic, ale to nie to.
Ccialbym cos co gra swobodniej, zwiewniej, z lepszym rozciagnieciem, bezwysilkowo, a przy tym, zeby sie fajnie uzupelnilo z ta precyzyjna srednica AL130. Musi pasowac w miejsce Seasa i nadawac sie do niskiego podzialu ok.2 kz.
Material kopulki jest dla mnie obojetny, cena 400-500zl za pare - moga byc uzywki.
Jak ktos ma dobrze przecwiczonego tego Visatona to moze cos podpowie pod moje preferencje? Znam tylko Bijou i tam jest ceramik, ale czy to nie bedzie podobne granie? Cenowo znacznie drozej niz Seas. Co innego?
Problem nie jest palacy i nieco wyolbrzymiam, ale to tak bardziej do zobrazowania czego bym sobie jeszcze zyczyl od tej kolumny:)
Witam ponownie
Ciagle jestem posiadaczem kolumn na Seasie i Visatonie. Po doglebniejszej analizie wydaje mi sie, ze moze to zagrac jeszcze sporo lepiej. Mam wrazenie, ze jest za duzo basu i trzebaby skorygowac zwrotnice. Byc moze warto przy okazji podmienic gwizdki. Moje typy to:
Scan Speak D2608-913000
Morel CAT298
Teraz pytania do doswiadczonyc konstruktorow.
1. Czy ktos jest w stanie podjac sie grzebniecia w zwrotnicy lub po prostu opracowac nowa dla osiagniecia zamierzonego efektu na obecnej konfiguracji? Jakie sa to koszta przy gotowyc paczkac?
2. Czy wyzej wymienione tweetery pasowalyby do tego Visatona. Codzi mi o tecniczne aspekty.
Myslalem nad tym rozwiazaniem, ale rowniez po glowie codzi mi Morel CAT328 - w tej cenie to cyba lepsze rozwiazanie. Fajnie by bylo znalezc jakies uzywki, zeby moc poeksperymentowac, ale generalnie posuca.
Natomiast co do tego Usera to slyszalem tez inna opinie, ze dawny Peerles gra lepiej, a jest obecnie tanszy.
Plusem jest gotowy uklad zwrotnicy...
Myslalem nad tym rozwiazaniem, ale rowniez po glowie codzi mi Morel CAT328 - w tej cenie to cyba lepsze rozwiazanie. Fajnie by bylo znalezc jakies uzywki, zeby moc poeksperymentowac, ale generalnie posuca.
Natomiast co do tego Usera to slyszalem tez inna opinie, ze dawny Peerles gra lepiej, a jest obecnie tanszy.
Plusem jest gotowy uklad zwrotnicy...
Zwrotnica to oczywiscie wazna rzecz, ale to, ze nie ma gotowej to jeszcze pol biedy. Cetnie komus zlece pomiary i ewentualne wykonanie.
kaka22, ale mi codzi o dobranie tweetera do AL130, a projekt, ktory wkleiles jest na innym wooferze.
Kolumny sa gotowe, ale z niedobrana zwrotnica, a bardziej od Seasa podobalo mi sie granie cocby Vify D25AG-05. Tylko, ze kolumny na tym gwizdku byly tez z dopracowana zwrotnica...
Zwrotnica to oczywiscie wazna rzecz, ale to, ze nie ma gotowej to jeszcze pol biedy. Cetnie komus zlece pomiary i ewentualne wykonanie.
kaka22, ale mi codzi o dobranie tweetera do AL130, a projekt, ktory wkleiles jest na innym wooferze.
Kolumny sa gotowe, ale z niedobrana zwrotnica, a bardziej od Seasa podobalo mi sie granie cocby Vify D25AG-05. Tylko, ze kolumny na tym gwizdku byly tez z dopracowana zwrotnica...
Rzeczywiście, moje niedopatrzenie. Nie wiem czemu skojarzyłem, że szukasz tweetera do Ushera 8948A.
Czy ktos w ogole cwiczyl polaczenie AL130 z SS 2608 lub Morel 308? Cetnie pogadam, bo ciagle brakuje mi pare postow, zeby moc napisac w odpowiednim dziale...
Skomentuj