Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory do malego pokoiku - propozycje:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Google translator

Kilku forumowiczow je przerabialo
    Obawiam sie ze jako zielony nie poradzisz sobie ze zwrotnica - tam trzeba mocno tlumic rezonanse membrany

Skomentuj

Oczywiscie, ze sobie nie poradze. Mam jednak znajomego, ktory zna sie na tym co robi i potrafi zrobic i pomierzyc zwrotnice. Codzi mi bardziej o naprowadzenie na kopulki, ktore maja szanse na sukces. Z tego co sie zdazylem dowiedziec musza one miec mozliwosc niskiego ciecia bodajze? I na razie wyguglalem, ze mozna to ozenic z ceramiczna kopulka Visatona KE25SC. Mniej wiecej jej rejony cenowe w tym uzywki. Nie spieszy sie, ale ccialem zbadac temat wsrod uzytkownikow i konstruktorow na temat innyc typow.
      BTW wlasnie czytajac anglojezyczne fora jeden z uzytkownikow napisal, ze kopulka Visatona wcale nie jest pelnoprawna kopulka ceramiczna tylko aluminium z napylona ceramika (?). To prawda?

Na stronie Visatona jest bodajze projekt Bijou na obu przetwornikac - widzialem o nim wzmianki na forum, ale nic konkretnego na temat brzmienia.
      Last edited by zibra; 07.02.2014, 20:31.

Skomentuj

Visatony sa stosunkowo drogie i niekoniecznie warte tej ceny
        Zobacz seas'y, popularne ushery, hds'a czy chociazby wavecora
        Kazdy z dobrych glosnikow sie nada, ale pytanie ktory przypadnie tobie do gustu z brzmienia.
        Najlatwiej chyba by zrobic na 27tbfc/g lub wersja bez ferrofluidu

Skomentuj

O tym polaczeniu przekonam sie juz w niedziele:) Podejrzewam jednak, ze apetyt rosnie w miare jedzenia...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Zobacz seas'y, popularne ushery, hds'a czy chociazby wavecora
            W podobnej cenie jeszcze SB Acoustic chodzą

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              Visatony sa stosunkowo drogie i niekoniecznie warte tej ceny
              Akurat seria AL zasluguje na uwage. Z dobrym filtrem potrafi fenomenalnie zagrac.

Skomentuj

AL170 się bawiłem bardzo fajny głośnik, chociaż na taki nie wygląda jak się weźmie w rękę
                Last edited by raven1985; 09.02.2014, 10:18.

Skomentuj

Panowie dzisiaj jade ic poslucac. Wykonanie plus zwrotnice sa naprawde na bdb poziomie. Ciagle mam jednak obawy jak to zagra wzgledem slucawek, ktore posiadam. Mam ciagle wrazenie, ze monitory nie poradza sobie tak na basie jakbym ccial - potrzebna by byla pewnie 15 albo 18cm glosnik? Pewnie jednak wszystko zalezy od spasowania i zestrojenia? Ograniczenia monitorow w tym zakresie generalnie znam. Przyzwyczailem sie juz do brzmienia ortodynamikow i kto je slyszal wie o czym mowie, ale porownywanie slucawek do kolumn bedzie pewnie nielatwe:)

Skomentuj

Zamieszczone przez zibra Zobacz posta
                    porownywanie slucawek do kolumn bedzie pewnie nielatwe
                    O ile nie niemozliwe. Warto pamietac, ze brzmienie kolumn jest uzaleznione w sporej mierze takze od pomieszczenia odsluchowego (poglos, rezonanse, itp.). Sluchawki sa "odizolowane" od niedomagan otoczenia.
                    Mialem przyjemnosc sluchac AL130 + Vifa XT25 w monitorkach ze zwrotnica Yoshi'ego. Legitymowaly sie naprawde swietnym brzmieniem z bardzo dobra podstawa basowa (jak na monitory). Tak czy owak trzeba pamietac, ze zawsze mozna dostawic aktywny sub (moze nie jest to superaudiofilskie ale jednak jakies rozwiaznie to jest). Niestety pewnych ograniczen sie nie przeskoczy (w tym przypadku mam na mysli wychylenie objetosciowe glosnika).

Skomentuj

Zobaczymy - jak to mowia pierwsze koty za ploty. Sam jestem ciekaw jak to zabrzmi i czy warto ewentualnie pozniej inwestowac w kopulke dla samego Visatona (jakosc i wielkosc).
                      Co do woofera to czytajac wiele postow w sieci naturalnym apgrejdem wydaje sie pozniej inwestycja w Seasa W16NX, a takie kolumienki nie beda tanie i trzebaby zrobic calosc od podstaw.
                      Skoro podstawa basowa jest bdb jak na monitory to juz jestem bardziej spokojny. Nie oczekuje z takiego glosnika zejscia, ale dobrego, zroznicowanego basu z dobra faktura.
                      Z subem to cyba tez nie tak latwo - poza tym mam tylko Dynaco ze wzmacniaczy.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zibra, kup sobie klawiaturę, albo daj adres to Ci wyślę, bo czytać się nie da :/

Skomentuj

Oj tam oj tam - jedna literka nie dziala. Nie przesadzaj.
                          Nie mam kasy - wydalem na kolumny :))

Skomentuj

Nie na temat...
                            Jedna literka, ale cujowo się czyta :P

Skomentuj

Kolumny w domu. Obawialem sie, ze moga byc za male i miec problem z basem? Otoz 10l skrzynka w takim pomieszczeniu jest duza! Podstawy basowej jest rowniez bardzo duzo! Wokale sa calkiem naturalne, niezla glebia. Ogolnie kolumny robia niezle wrazenie. Moglbym miec spokojnie jeszcze mniejsze i byloby rowniez super.
                              Wszystko odnosze jednak do slucawek ortodynamicznyc, ktore naprawde maja jak dla mnie referencyjny dzwiek, no ale nodpadaja problemy z akustyka:)
                              Obawialem sie tez metalowyc przetwornikow, a okazuje sie, ze calkiem niepotrzebnie. Dzwiek jest potezny, bez cienia agresywnosci. Moglbym nawet cciec nieco "twardszy", bardziej wyrazisty, ale podejrzewam, ze trzeba raz lepsze przetworniki, dwa lepsze pomieszczenie-akustyke. W takiej klitce obecne kolumienki to absolutny max.

Skomentuj

Jesli nie jest to duze pomieszczenie a chcesz nieco zyskac poprawnosci akustycznej to polecam zrobic sobie ze 2 male absorbery (zmniejszy sie poglos pomieszczenia). Koszt prawie zaden, a efekty bywaja spektakularne

Skomentuj

Oczywiscie tym bardziej, ze mam za nimi gola sciane. Pokoj jest bardziej zagracony "do przodu"
                                  Dzwiek jest naprawde bdb, ale podejrzewam, ze regal moze rezonowac i przenosic niecciany bas. Dodatkowo to sa naprawde spore klocki jak na tak maly pokoj. a ja balem sie, ze beda za male:)))
                                  Szybkie zdjecie na prowizorycznym ustawieniu - sami przyznacie, ze prezentuja sie przytlaczajaco? W rzeczywistosci nieco mniej bo to skrawek pokoju.
                                  Zastanawiam sie czy nie lepiej byloby zrobic mniejsze kolumienki na 4 calowym Seasie. Naprawde powatpiewam czy nie "zadusze" tyc cacek.

https://diyaudio.pl/i/25209/t5tvp3vf...1391979898.jpg

Skomentuj

Prezentuja sie w moim przekonaniu bardzo ok. Ja bym pozostal przy ALach Visatona, no ale to kwestia osobistych preferencji
                                    Skoro sciana naprzeciw jest "gola" to tym bardziej polecam absorbery (wzglednie dyfuzor ale to juz ciut wiecej kasy i pracy). Jesli nie wiesz jak zrobic prosty i tani absorber to chetnie sluze rada.

BTW: osobiscie zamienil bym monitorki miejscami, bo dziwnie to wyglada jak kopulki sa na zewnatrz zestawu
                                    Last edited by Q; 09.02.2014, 21:49.

Skomentuj

Zrobilem jeszcze zdjecie z boku to nie wyglada to tak zle - odpowiednia fotka czyni cuda. Faktycznie jak teraz slucam to jest juz naprawde ok. Intuicyjnie wyczuwam, ze gora moglaby byc jeszcze bardziej otwarta i swobodna, ale slyszalem taka po prosta z bdb slucawek i moze mam za duze wymagania wzgledem danego przetwornika glosnikowego. Pewnie musialbym popynac z kasa na drozsze rejony.
                                      Bas rowniez jest zboczeniem ze slucawek - w ortodynamikac, ktore posiadam jest po prostu dla mnie referencyjny i odpada problem akustyki. Niemniej jak mozna go sprobowac poprawic jakimis zgrabnymi absorberami czy pulapkami to czemu nie. Masz na mysli gabke taka na ksztalt opakowan po jajkac?
                                      O widzisz - ustawienie kopulek - tego nie wiedzialem! Powinny byc do srodka? Jutro to zmienie. IMO przydalby sie tez porzadny przewod glosnikowy, bo obecnie tez leci najzwyklejszym miedziakiem. Co polecacie jesli nie sieje tu erezji?:)

Skomentuj

Masz na mysli gabke taka na ksztalt opakowan po jajkac?
                                        Nie. Ten patent to takie polaczenie dyfuzora z absorberem o raczej watpliwej estetyce
                                        Ja mam na mysli typowy absorber: rama drewniana wypelniona materialem tlumiacym, wszystko obite materialem dla podniesienia estetyki i utrzymania materialu tlumiacego na miejscu, a wszystko to banalne w wykonaniu. Jutro skrobne szkic i podrzuce na forum. Generalnie bedziesz mial po prostu jeden lub dwa prostopadlosciany na scianie (o grubosci jakis 120mm)

obecnie tez leci najzwyklejszym miedziakiem. Co polecacie jesli nie sieje tu herezji?
                                        Nie idzmy w voodoo :) Przewod OFC 2x2,5mm2 lub 2x4mm2 i bedzie git.
                                        Last edited by Q; 09.02.2014, 23:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                          Nie idzmy w voodoo Przewod OFC 2x2,5mm2 lub 2x4mm2 i bedzie git.
                                          Nie na temat...
                                          czytaj http://diyaudio.pl/showthread.php/13...a-forum/page26 post #777 :flapper:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X