Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki do kolumn diy do 1000 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raczej fornir.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      ale bez przesady " kolory tekstur "
      Topcool, może się trochę źle wyraziłem. To chciałem wyraźnie zaznaczyć: uważam że kawał roboty, bardzo fajne modele. W ogóle to się chciałem zapytać skąd masz gabaryty do tak dokładnych rysunków? Jak próbowałem robić z wymiarów w kartach technicznych, to sporo rzeczy musiałem modelować na oko. A Twoje modele głośników są bardzo szczegółowe.

Skomentuj

Panowie to ustaliście szerokość tego frontu ?
        Zresztą nie ważne bo parę mm nie zrobi różnicy :P

Mogę zamawiać płyty ?

Skomentuj

pojemność dla L22 - 32l
          - to info z wiarygodnego źródła

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Panowie to ustaliście szerokość tego frontu ?
            Zresztą nie ważne bo parę mm nie zrobi różnicy :P

Mogę zamawiać płyty ?
            Tak na szybko ściągę machnąłem.

Płyta 18 mm.
            Wymiary w mm.
            Pojemność trochę uszczupliłem do 31,5l.

Last edited by toopcool; 31.03.2014, 16:41.

Skomentuj

plyta 18 mm? jaja sobie robicie :P

Skomentuj

Trochę się pogubiłem...
                To ma być forumowy projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  plyta 18 mm? jaja sobie robicie :P
                  A jaką ?
                  Front podwójny . Przy wzmocnieniach na resztę spokojnie może być 18mm .
                  Oczywiście każdy może dać jaką chce ... jak ma czy to przenosić :P

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  To ma być forumowy projekt?
                  tak
                  Last edited by raven1985; 01.04.2014, 08:51.

Skomentuj

Jak już budujecie to zróbcie to optymalnie. Tak jak Pogromca zasugerował przeliczcie wszystko dla mdf 22mm. Wyjdzie 20zł więcej. Front jest za wąski. 10mm od krawędzi wofera 22cm słabo wygląda. Dlaczego nie odsuniecie wysokiego i średniego od osi? Później kombinowanie w zwrotnicy będzie kłopotliwe. Dla szerokości 250mm można podnieść obudowę do 1050mm i zostawić wysokiego tak jak jest. Duża odległość od górnej krawędzi zalecana. Trzeba jeszcze dołożyć jedną "ramkę wzmacniającą". Front oczywiście 44mm z fazowaniem od wewnątrz. Planujecie oklejać to HDF 3mm?
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Plyta 22mm, to jest minimum na kolumny podlogowe, nawet jak maja wzmocnienia. Z 18mm to mozna budowac male monitorki na 13cm glosnikach. Oczywiscie front dwa razy wiecej. Moje monitorki maja 20mm lakierowany mdf, plus maty bitumiczne i sztywnosc jeszcze nie jest taka, jakbym sobie zyczyl.

Skomentuj

Optymalna była by taka obudowa - front 54 mm reszta 22 mm.

Tyle że chodziło o zwężenie obudowy do minimum i aby skrzynka była prosta .

Skomentuj

Może być też wersja ze skosami - pytanie tylko, czy...

znajdzie się jakiś dobry samarytanin i zrobi te skosy na froncie ? :)

toopcool - możesz podać wymiary tej obudowy?

Skomentuj

Plyta 22mm,
                            to całe 4mm różnicy nie sądzę żeby poprawiły jakoś drastycznie sztywność :P

Skomentuj

to całe 4mm różnicy nie sądzę żeby poprawiły jakoś drastycznie sztywność :P
                              To zrobcie z plyty 12mm i hdf 3mm. Co to za roznica te 3mm mniej od 18mm :)

Skomentuj

Wystarczy 18mm + 3mm HDF + wzmocnienia w odpowiednich miejscach.

Jak ktoś chce robić z MDF-u 22mm a potem jeszcze oklejać HDF-em to niech robi, nikt mu nie broni, tyle że w tym przypadku jest to nie uzasadnione, oprócz słów że "będzie mocniejsze".

Przecież to tylko 8", i po za tym, to nie Illuminator.
                                Robicie "tanią" konstrukcję forumową? to i zróbcie tańszą obudowę, bo może się okazać że lepiej było by dołożyć do lepszych głośników zamiast płacić krocie za "mocniejszą" obudowę.
                                Dobry głośnik nawet w kartonie po butach zagra, gorszemu zaś nawet najlepsza obudowa nie pomoże.

- - - - - aktualizacja - - - - -

To zrobcie z plyty 12mm
                                Ale też nie przesadzajmy.
                                Płyta wiórowa 18mm jest na tyle dobra i tania, że jest standardową płytą na obudowy.
                                22mm MDF jest znacznie droższa, i tu bym się zastanawiał czy jest sens brać ją do takiej konstrukcji.

Skomentuj

Z dostępnością w lokalnych składach też jest różnie , więc 18 mm nie jest złym wyborem bo jest praktycznie wszędzie.

Skomentuj

Marian, albo sie robi tanio, albo dobrze. Co tu wiecej pisac :)

Skomentuj

Marian, albo sie robi tanio, albo dobrze. Co tu wiecej pisac
                                      To trzeba było wybrać inne głośniki, a nie najtańsze które grają.
                                      A jeśli już zostały takie wybrane, to i materiał na obudowę powinien być również taki, czyli najtańszy który jest dobry, czyli wiór 18mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        To trzeba było wybrać inne głośniki, a nie najtańsze które grają.
                                        A jeśli już zostały takie wybrane, to i materiał na obudowę powinien być również taki, czyli najtańszy który jest dobry, czyli wiór 18mm.
                                        Czyzby? ile zaoszczedzisz na roznicy miedzy wiorem 22mm, a 18mm? 30zl? Plyty mfp sa dostepne w kazdym markecie budowalnym. Grubsza plyta, to nie tylko wieksza sztywnosc, ale i lepsze tlumienie.

Ja bym wolal zrobic z wiora 22mm + hdf, niz 18 mdf. Podejzewam, ze cena pierwszej opcji bedzie nawet tansza, patrzac na ceny marketowe. No ale kazdy robic jak uwaza.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 01.04.2014, 10:22.

Skomentuj

PM, a gdzie można dostać 22mm wiór?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X