Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
    A jak masz zamiar zobaczyć gdzie są rezonanse skoro nie robisz pomiarów niefiltrowanych? Co z harmonicznymi?
    mobias, troche nie zrozumiales. Chodzilo o sens robienia symulacji w moim przypadku, jak i zwrotnicy ustawionej na sluch puki niemam porzadnych pomiarow. Filtracje caly czas trzymam zeby jakis przypadkowy/niechciany dzwiek przypadkiem nie uszkodzil teeter'ow. Jednorazowo juz robilem pomiary bez filtrow (np rs52a rezonans zaczyna sie od 10khz, czyli dokladnie jak w pomiarach na zap acoustics), i powtorze jak beda poprawne pomiary. Zreszta rezonans od sredniego i tak bedzie widac nawet po filtrowaniu jak sie zlapie, bo to skok 20dB jest:)

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
    U mnie obie metody dają prawie takie same wyniki. Może problemem tu jest twój sprzęt pomiarowy? Jakiej karty dźwiękowej używasz i na jakim systemie?
    windows 7 x64, 2 karty dzwiekowe - audigy1 na KX i integra realteka. Stawiam na preamp, wkladke (mozliwe ze cos przegrzalem przy lutowaniu, albo wkladka wogole ma niewiele wspolnego z WN61A), odbicia, lub wszystkie 3
    Co najdziwniejsze brum zniknal sam... teraz tylku szumi na nasluchu

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Po prostu brak umiejetnosci. Zakasac rekawy i do roboty. Czytac, uczyc sie, probowac, testowac. Z czasem bledy, ktore popelnialo sie na poczatku wygladaja naprawe blaho.
    Jak juz pisalem, to sa pierwsze pomiary, takze szystko by sie zgadzalo Czasem lepiej zapytac, moze ktos ma jakis pomysl, zamiast bladzic jak dziecko we mgle, tylko z odpowiedziami to juz roznie

Skomentuj

Wyłącz / wyjmij jedną kartę, preamp nie jest ci potrzebny.

Skomentuj

mobias, tez na mic in jedziesz? Jak bede mial troche wiecej czasu to jeszcze pokombinuje. W holmimpulse korzystalem z API MME, sprawdze jeszcze jak z ASIO bedzie, moge jeszcze graficzna wywalic bo jest pradozerna i tez ponoc swoje zaklocenia wprowadza. No i oczywiscie pomiar na zewnatrz. Jak zasilanie z karty jest ok i to nic nieda, to znaczy ze wkladka.

Skomentuj

Mi pomiary na realteku ladnie wychodziły.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A wkładkę mam z allegro.

Skomentuj

Nie wiem jak to jest z tym ARTA, ale pobawiłem się z programem REW (Room EQ Wizard) który wygląda dosyć obiecująco. On przetwarza swoje ćwierki na impulsy, przez co można zbadać dzwonienie membran i dudnienie w pokoju, itd. Na wykresie SPL też można wybierać korzystne okienko czasowe. Można łączyć kilka pomiarów razem, np w innych miejscach w pokoju, zrobić EQ i wyeksportować wygenerowane filtry do kilku rodzai DSP. Jak wybierzesz MiniDSP to dostajesz parametry biquadów zapisane w pliku *.txt.

Skomentuj

Arta i REW to programy do zupelnie innych pomiarow. Nie wiem co komu moze brakowac w ARTA?

Skomentuj

Arta i REW to programy do zupelnie innych pomiarow. Nie wiem co komu moze brakowac w ARTA?
                Kompatybilność z linuksami. Może wypróbuję na Wine. OK, REW chyba nie zajmuje się za bardzo filtracją jako tako, ale do pomiarów i wygładzenia pasma wygląda dobrze.

Skomentuj

narazie niemam dostepu do glosnikow, bede musial je sciagnac na wyspy, ale mam pytania na przyszlosc:
                  1.jakie sa metody rownania charakterystyki? bo raczej niechcialbym recznie equalizerem prostowac, i chyba to niema wiekszego sensu.

2. zmiana koncowek - budowac swoje ( na gotowym projekcie) , kupic uzywki, czy wymienic sekcje zasilania, filtry w panasie?

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta
                    Kompatybilność z linuksami. Może wypróbuję na Wine.
                    To ktos jeszcze w domu uzywa linuksa? Myslalem, ze dinozaury juz wymarly... ;]

Skomentuj

linux jest coraz bardziej atrakcyjny i sprawia coraz mniej problemow. Gdyby tylko producenci sprzetu nie olewali tak sterownikow pod linuxa... jezeli chodzi o wydajnosc i mozliwosci to przeciez zjada windoze na sniadanie
                      Last edited by ppp001; 01.08.2014, 14:43.

Skomentuj

Gdyby babcia miala wasy to by dziadkiem byla :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
                          narazie niemam dostepu do glosnikow, bede musial je sciagnac na wyspy, ale mam pytania na przyszlosc:
                          1.jakie sa metody rownania charakterystyki? bo raczej niechcialbym recznie equalizerem prostowac, i chyba to niema wiekszego sensu.
                          REW oblicza filtry automatycznie, ale to chyba tylko na równanie w pewnym paśmie, nie na cięcie. MiniDSP daje eksport parametrów do *.txt. Może są innego programy które też takie coś robią ale je nie znam.

Skomentuj

Gdyby babcia miala wasy to by dziadkiem byla :)
                            jakies konkrety? zaglebiales sie w linuxa wogole? wiesz jak dziala np system plikow ext2 vs ntfs? i po jakim czasie microsoft wprowadzil podobne rozwiazania tylko z marnym skutkiem?

abstrakt, ty sie bawiles DRC, nie dziala to na podobnej zasadzie?

Skomentuj

Po prostu zrobiłem kilka pomiarów dla próby. Nie widzę tam szczególnych różnic między zwykłymi pomiarami głośników a takie specjalne do DRC. Gdzieś czytałem że jest lepiej najpierw wyrównać używając IIR (na co REW znajdzie parametry), i dopiero wtedy FIR. Wtedy ten FIR może być krótszy. Ale jeszcze nigdy tego nie robiłem do końca, tylko trochę majstrowania.

Skomentuj

Ja sie nie musze w nic zaglebiac. Zawsze system dzialal mi prawidlowo i bez zadnych problemow. Na winde mam ogrom oprogramowania i gier, a Ty kombinuj dalej i udawaj, ze jestes super zaawansowanym uzytkownikiem linuksa, ktory jest tak superowskim systemem, ze nie sposob, go nie uzywac :) Mam troche oprogramowania za niemale pieniadze i majac linuksa moglbym sobie tylko powzdychac do pudelek. A tak na windozie mam to co chce i nie musze kombinowac jak kon pod gore, bo ciagle cos na linuksie nie dziala, mimo ze dzialac powinno.

Skomentuj

pm, trudny w obsludze a archaiczny to nie symonimy

Skomentuj

Czaruję...
                                  X