Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moim zdaniem koledzy wyczerpali wszystkie mozliwosci perswazji, a Ty nadal swoje... zakladasz turbine do Syrenki tylko dlatego ze Syrenke masz... Twoj wybor ale tu akurat bardzo dobrze pasuje nieslawne powiedzenie: "z gowna bata nie ukrecisz". Mam do czynienia na codzien z procesorami dzwieku - wierz mi: nie ma dobrego procesora za male pieniadze. Nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
      rozumiem ze chodzi o bas - C22RNY ?
      to jest bardzo słaby jakościowo glosnik
      nie polecam go

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      A dajcie człowiekowi spokój. Pytał się o głośniki, a wy nie na temat. Ma 6kanałów które może wykorzystać do aktywnego napędzenia kolumn, to ma. Może i prądowo nie dadzą rady, ale do cichego słuchania będzie na pewno ok. Poza tym nie jest powiedziane, bo przecież 4z6kanałów będą napędzać tylko średnie i wysokie.
      Może sobie do tego zasymulować dowolną zwrotkę, 4 rzędu do tych metalowych też, zakazu nie ma. Ja bym tylko na wszelki wypadek zabezpieczył wysokotonówkę.
      Jeśli kupi zacny zestaw głośników, to jeśli wszystko inne zawiedzie to zrobi do tego pasywkę. Nic na tym nie tracąc.
      To kto się wypowie o propozycji głośników?
      my jak najbardziej na temat
      w tym samym kierunku ida wszytskie odpowiedzi
      4 rzedem nie zniwelujesz rezonansu 20dB membrany

Wysokotonowki nie zabezpieczam bo niema 'piku' przy wlaczaniu wzmacniacza, a w windowsie wszystko musi przejsc przez filtry zanim trafi do hdmi, takze niema problemu.
      nie masz pojecia o czym mowisz
      wysokotnowke zabezpiecz sie przez skladowa stala lub nieumiejetnym uzywaniem procesora
      i odpowiednie uzycie zabazpieczenie nie wnosi negatywnych skutkow dla dzwieku
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

2x Arn to jest wysokoefektywny zestaw. Więc akurat mało przekonujący przykład. Może się okazać, nie przesadzając, że potrzebujesz 4x więcej mocy żeby osiągnąć tę samą glośność.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        A czym?

Zresztą jeszcze raz:
        1. Amplituner ma. Koszt: 0zł
        2. xover do foobara koszt 0zł

To co szkodzi spróbować? Szanse powodzenia małe, ale co szkodzi?
        Last edited by Micwoj; 20.05.2014, 17:34.

Skomentuj

nie polecam go
          Beyma do kitu, Seas slaby, kuurde, co tu sie juz porobilo, wszycho do bani.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            A czym?
            Pułapka?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Ja go mam wiec wiem co mowię
            A ty go miałeś czy tylko zobaczyłeś, ze tanie?
            Jak chcesz to leży jeszcze szt zamontowana tylko testów
            Jak taki dobry to napewno co do ceny sie dogadamy :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
              Taki słaby wzmak nie będzie dobrze kontrolował dużego głośnika basowego.
              Są głośniki bardziej i mniej wymagające. Im wyżej pójdziesz z ceną, tym większe wymagania mają głośniki co do wzmacniacza. Już kiedyś słyszałem, jak wzmacniacz (nie amplituner) nie był w stanie skontrolować głośników nisko-średniotonowych i bas po prostu buczał. A dodam, że głośniki miały 18 cm średnicy...
              Ale ok. Jeśli się upierasz, kup głośniki, spróbuj swoich sił w strojeniu, a jak się nie uda to uzbierasz parę stówek i wyslij głośniki do kogoś obeznanego. Może chociaż trochę zabawy ci to sprawi :) Choć ja na Twoim miejscu już bym zbierał tę parę stówek

Skomentuj

Tylko te lepsze sa wymagające pod względem jakościowymi a nie mocowym pod względem wzmacniacza
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może źle się wyraziłem ,ale o to mi chodziło Bo na papierze wzmacniacze miały mocy wystarczająco.

Skomentuj

nie polecam go
                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Moze tak cos wiecej na temat, bo 'slabe' to mozna o wszystkim powiedziec.

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                    Moim zdaniem koledzy wyczerpali wszystkie mozliwosci perswazji, a Ty nadal swoje... zakladasz turbine do Syrenki tylko dlatego ze Syrenke masz... Twoj wybor ale tu akurat bardzo dobrze pasuje nieslawne powiedzenie: "z gowna bata nie ukrecisz". Mam do czynienia na codzien z procesorami dzwieku - wierz mi: nie ma dobrego procesora za male pieniadze. Nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie.
                    Ta, ja tez moge napisac ze jestem specjalista, moze jakies konkrety na temat procesor TI? Albo artykul na diuaydio? Wszystkim by sie ta wiedza przydala.
                    Chyba perwersji bo hdmi zle, ale kabelek analogowy jest ok. Zwrotnica aktywna to juz czyste zlo, niema szans na powodzenie, szybciej zestroisz lutujac kondenstary....

ostatni raz pisze: wzmacniacz posiadam - koszt 0 zlotych, odpowiada mi i tyle. Jak po zbudowaniu kolumn uznam ze jest 'slabo' to zawsze moge zmienic wzmak i dorobic tak wychwalana zwrotnice pasywna.
                    Prosze od tej pory na temat.

a kto powiedzial ze jestem ograniczony do filtru 4 rzedu?

2x Arn to jest wysokoefektywny zestaw. Więc akurat mało przekonujący przykład. Może się okazać, nie przesadzając, że potrzebujesz 4x więcej mocy żeby osiągnąć tę samą glośność.
                    1 arn ma efektywnosc 86db, 2xarn to 89db, a 89db to chyba minimum w tych czasach...

Już kiedyś słyszałem, jak wzmacniacz (nie amplituner) nie był w stanie skontrolować głośników nisko-średniotonowych i bas po prostu buczał. A dodam, że głośniki miały 18 cm średnicy...
                    Ciekawe... chyba zle zestrojona skrzynia, albo uszkodzony glosnik...
                    Last edited by ppp001; 20.05.2014, 20:18.

Skomentuj

equibit
                      To nie żadna technologia tylko marketing

Panas się cieszy bo nie musiał wsadzić dużego radiatora i trafa , wszystko wcisnął w obudowę wielkości pudełka po butach z gnącej się cieniutkiej blachy .
                      Cena jednak dla końcowego klienta została taka sama

nad m2
                      Owszem ale m2 od tych scalaków TI z tego pana dzielą już lata świetlne
                      czyli SB15NRXC30-4 i D2608/913000 (P810921)
                      To chyba najlepsza propozycja cena/ jakość .
                      Bas brał bym też od SB .
                      Ja nie słyszałem ale z zaufanego źródła wiem że dobre .
                      Ewentualnie dyatona .
                      8 calowy bardziej mi się podoba od odpowiednika alu seas (charakter grania bo wytrzymałość, jakość wykonania i zejście jest po stronie seasa.).

Skomentuj

Ciekawe... chyba zle zestrojona skrzynia, albo uszkodzony glosnik...
                        Dynaudio Focus 220. Napisz do nich, może przestaną stroić kolumny "lutując kondensatory", albo podrzucimy im linka do WinISD...

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                          Dynaudio Focus 220. Napisz do nich, może przestaną stroić kolumny "lutując kondensatory", albo podrzucimy im linka do WinISD...
                          no wiesz, nie kazdy ma do dyspozycji laboratorium, komore bezechowa i szafy pelne cewek i kondensatorow. Pozatym proponuje poczytac o zaletach zwrotnic aktywnych i jest wielu ktorzy wlasnie wypruwaja te flaki zeby podlaczyc kolumny tej klasy aktywnie.

Dla mnie z pewnoscia bedzie latwiej i taniej zestroic zwrotnica aktywna.

Moglbys w koncu sie wypowiedzic na temat glosnikow ktore wybralem, albo inni forumowicze zaproponowali.
                          A przepraszam jest jeden komentarz
                          Wybrałbym jakiś zestaw 3 drożny na w miarę popularnych głośnikach ( np. Seas, Aurum Cantus, Wavecor)
                          Ale to chyba niewiele wnosi do tematu... bo to sa zalozenia z pierwszego postu

z tego co widze to nalezysz do ludzi ktorzy smaruja kondenstarory pasta za 2000 dolarow i sluchaja kabli zasilajacych - 0 konkretow, tylko pitu pitu i nabijanie postow niepotrzebnym syfem, zeby tylko udowodnic ze 'moje jest mojsze niz twojsze'.

To nie żadna technologia tylko marketing
                          wystarczylo do zbudowania tact millenium, a jakis odprysk trafil do panasa.

czyli SB15NRXC30-4 i D2608/913000 (P810921)
                          To chyba najlepsza propozycja cena/ jakość .
                          Bas brał bym też od SB .
                          Ja nie słyszałem ale z zaufanego źródła wiem że dobre .
                          Ewentualnie dyatona .
                          8 calowy bardziej mi się podoba od odpowiednika alu seas (charakter grania bo wytrzymałość, jakość wykonania i zejście jest po stronie seasa.).
                          Dzieki za informacje i od razu pytania.
                          8 calowy Dayton? Jezeli tak to chyba u mnie sie nie sprawdzi ze wzgledu na niskie SPL... musialbym miec 2 takie, a to juz nie na moj budzet
                          Jedwabna kopulka 'zgra' sie z reszta alu?
                          Jestem prawie ze zdecydowany na glosniki SB, mozna je gdzies jeszcze dostac poza http://audiotransducers.com/ ?
                          Last edited by ppp001; 20.05.2014, 23:09.

Skomentuj

audiowitowa

Skomentuj

niskotonowe SB zaczynaja sie od 630 pln, niestety nie ten budzet :(

Skomentuj

z tego co widze to nalezysz do ludzi ktorzy smaruja kondenstarory pasta za 2000 dolarow i sluchaja kabli zasilajacych - 0 konkretow, tylko pitu pitu i nabijanie postow niepotrzebnym syfem, zeby tylko udowodnic ze 'moje jest mojsze niz twojsze'.

wystarczylo do zbudowania tact millenium, a jakis odprysk trafil do panasa.
                                1. Próbuję ci jakoś uświadomić, co jak z czym się je, jak zrobić coś najekonomiczniej (tzn możliwość wykorzystania czegoś w przyszłości, na co już raz wydasz kasę) a ty swoje... Kup co radzą forumowicze i baw się w strojenie... I tak wiesz wszystko najlepiej. Albo kup sobie jakieś 3 drogi np na SS, albo na Vifach, przecież dobre głośniki muszą dobrze zagrać.
                                2. Nie, nie smaruje pastą kondensatorów (widzisz, nawet nie wiedziałem, że coś takiego można zrobić), i nie wierzę w zbawienne działanie wymiany kabla zasilającego. Ale znów Ty wiesz co robię z kondensatorami - otóż powiem ci: NIC, BO JUŻ DAWNO SIEDZĄ W KOLUMNACH W ZWROTNICY!
                                3. Przystopuj z takimi wypowiedziami i nie smaruj kondensatorów. Lepiej użyj tego http://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-...43-C116-F4.jpg
                                4. Pokaż kogoś kto rozebrał kolumny Dynaudio, wypruł z nich zwrotki i pociął aktywnie z dobrym efektem.
                                5. Po tym co piszesz widać, że mało wiesz, a jeszcze mniej słyszałeś, porównując amplituner do TaCta Millenium... Kup używanego NADa 302 za 300zł i zobaczysz jak powinien grać wzmacniacz. Później pomyśl, ile warty jest 302, a ile M2 i zastanów się czy porównanie pieca klasy M2 z amplitunerem ma jakiś sens. Jeśli natomiast różnicy nie usłyszysz... kup te głośniki, które są ładniejsze.

Skomentuj

1. Próbuję ci jakoś uświadomić, co jak z czym się je, jak zrobić coś najekonomiczniej (tzn możliwość wykorzystania czegoś w przyszłości, na co już raz wydasz kasę) a ty swoje... Kup co radzą forumowicze i baw się w strojenie... I tak wiesz wszystko najlepiej. Albo kup sobie jakieś 3 drogi np na SS, albo na Vifach, przecież dobre głośniki muszą dobrze zagrać.

po co, jak mam zwrotnice aktywna (koszowala mnie troche kabla glosnikowego), ktora jest lepsza od pasywnej i latwiej sie stroi. Tak ciezko to zrozumiec?

2. Nie, nie smaruje pastą kondensatorów (widzisz, nawet nie wiedziałem, że coś takiego można zrobić), i nie wierzę w zbawienne działanie wymiany kabla zasilającego. Ale znów Ty wiesz co robię z kondensatorami - otóż powiem ci: NIC, BO JUŻ DAWNO SIEDZĄ W KOLUMNACH W ZWROTNICY!

Wolisz pasywne zwrotnice? ok, twoja sprawa.

3. Przystopuj z takimi wypowiedziami i nie smaruj kondensatorów. Lepiej użyj tego http://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-...43-C116-F4.jpg

Tobie sie bardziej przyda.

4. Pokaż kogoś kto rozebrał kolumny Dynaudio, wypruł z nich zwrotki i pociął aktywnie z dobrym efektem.

widze ze sztuka szukania na google jest Panu obca :)

5. Po tym co piszesz widać, że mało wiesz, a jeszcze mniej słyszałeś, porównując amplituner do TaCta Millenium... Kup używanego NADa 302 za 300zł i zobaczysz jak powinien grać wzmacniacz. Później pomyśl, ile warty jest 302, a ile M2 i zastanów się czy porównanie pieca klasy M2 z amplitunerem ma jakiś sens. Jeśli natomiast różnicy nie usłyszysz... kup te głośniki, które są ładniejsze.

.....brak slow, nie porownuje, tylko pisze ze panas korzysta z tej samej technologii co millenium i rozni sie od tzw. klasy 'D', a ty dalej swoje.

kaka22, jak masz jakies uwagi nt. zwrotnic aktywnych czy mojego panasa to zaloz temat na forum, chetnie sie wypowiem, ale tu mi juz wiecej nie zasmiecaj.

---------------------------------------------------------------------

Jestem wlascie zdecydowany na wysokie i srednie od SB, zostaja niskotonowe do dobrania.
                                  Jakies propozycje/opinie co do głosnikow niskotonowych?
                                  Last edited by ppp001; 21.05.2014, 18:08.

Skomentuj

ktora jest lepsza od pasywnej i latwiej sie stroi. Tak ciezko to zrozumiec?
                                    na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest lepsza?
                                    przerobiłem ok 20 różnych i niestety nadal twierdze, ze jest inaczej
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest lepsza?
                                      przerobiłem ok 20 różnych i niestety nadal twierdze, ze jest inaczej
                                      mozliwosc stosowania kosztownych filtrow wyzszego rzedu, rowniez linkwitz-riley ( co powtarzam juz kolejny raz dla mnie za darmo )
                                      mniejsze znieksztalcenia, wyzszy damping factor
                                      Latwosc dokonywania zmian przez pare klikniec, zamiast lutowania, zamawiania/nawijania cewek ( dla mnie duuuzy plus, bo niemam szafy pelnej cewk i kondensatow )
                                      DRC w cenie mikrofonu pomiarowego
                                      i pewnie jeszcze kilka sie znajdzie :)

linki znalezione na szybko powinny wyczerpac temat
                                      http://sound.westhost.com/biamp-vs-passive.htm
                                      http://www.edn.com/design/consumer/4...ssover-filters

Skomentuj

Nie powiedział bym ze aktywny podzial jest tańszy, sama zwrotnica jest może i tańsza ale dobre końcówki troche kosztują, i potrzebujesz ich w Twoim wypadku 3 sztuk (2 kanałowych)

Każdy element toru poza kablami jest ważny, aktywna zwrotnica nie jest zlotym srodkiem bo waskim gardlem bedzie kiepski napęd
                                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

wyzszy damping factor
                                          Akurat w twoim wypadku nie koniecznie bo twoje końcówki mają kiepski
                                          Z pomiarów w audio nawet wydać, że ma porównywalne zniekształcenia z SB i kopułka którą tutaj polecamy
                                          Ale fakt na basie jest różnica przy aktywnym napędzie .

linkwitz-riley
                                          Innych nie stosuje
                                          Nie stosuje też filtrów z nachyleniu większym niż 24db/okt .
                                          I to wcale nie dlatego, że są bardziej skomplikowane .

Myślę że do połączenia SB z tym SS wystarczy prosty, łagodny filtr akustycznie 2 rzędu .
                                          Elektrycznie może uda się 1 rzędem
                                          I mogę się nawet założyć że taka konfiguracja zagra najlepiej .

Na dole będziesz musiał pokombinować z wyższym rzędem jak wybierzesz alu żeby stłumić odpowiednio rezonans .

Jakies propozycje/opinie co do głosnikow niskotonowych?
                                          Taki na jaki starczy budżetu
                                          Raczej nic lepszego niż ten dayton nie znajdziesz w zbliżonej cenie .
                                          Ten 10 calowy alu SS być może też będzie OK ale nie zejdzie raczej nisko .
                                          Wiadomo że jak jest spora efektywność to zwykle nie ma zejścia .
                                          Jak jest zejście to jest muł bo membrana musi swoje ważyć .
                                          Taka jest fizyka.
                                          A jak chce się mieć jedno i drugie to trzeba dołożyć

rozni sie od tzw. klasy 'D',
                                          To zwykła klasa D nie ważne jak to nazwą marketingowcy nią pozostanie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X