Moim zdaniem koledzy wyczerpali wszystkie mozliwosci perswazji, a Ty nadal swoje... zakladasz turbine do Syrenki tylko dlatego ze Syrenke masz... Twoj wybor ale tu akurat bardzo dobrze pasuje nieslawne powiedzenie: "z gowna bata nie ukrecisz". Mam do czynienia na codzien z procesorami dzwieku - wierz mi: nie ma dobrego procesora za male pieniadze. Nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3-Way podłogowe ok 1500 pln
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postarozumiem ze chodzi o bas - C22RNY ?
nie polecam go
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaA dajcie człowiekowi spokój. Pytał się o głośniki, a wy nie na temat. Ma 6kanałów które może wykorzystać do aktywnego napędzenia kolumn, to ma. Może i prądowo nie dadzą rady, ale do cichego słuchania będzie na pewno ok. Poza tym nie jest powiedziane, bo przecież 4z6kanałów będą napędzać tylko średnie i wysokie.
Może sobie do tego zasymulować dowolną zwrotkę, 4 rzędu do tych metalowych też, zakazu nie ma. Ja bym tylko na wszelki wypadek zabezpieczył wysokotonówkę.
Jeśli kupi zacny zestaw głośników, to jeśli wszystko inne zawiedzie to zrobi do tego pasywkę. Nic na tym nie tracąc.
To kto się wypowie o propozycji głośników?
w tym samym kierunku ida wszytskie odpowiedzi
4 rzedem nie zniwelujesz rezonansu 20dB membrany
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaWysokotonowki nie zabezpieczam bo niema 'piku' przy wlaczaniu wzmacniacza, a w windowsie wszystko musi przejsc przez filtry zanim trafi do hdmi, takze niema problemu.
wysokotnowke zabezpiecz sie przez skladowa stala lub nieumiejetnym uzywaniem procesora
i odpowiednie uzycie zabazpieczenie nie wnosi negatywnych skutkow dla dzwiekuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
2x Arn to jest wysokoefektywny zestaw. Więc akurat mało przekonujący przykład. Może się okazać, nie przesadzając, że potrzebujesz 4x więcej mocy żeby osiągnąć tę samą glośność.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta4 rzedem nie zniwelujesz rezonansu 20dB membrany
Zresztą jeszcze raz:
1. Amplituner ma. Koszt: 0zł
2. xover do foobara koszt 0zł
To co szkodzi spróbować? Szanse powodzenia małe, ale co szkodzi?Last edited by Micwoj; 20.05.2014, 17:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postato jest bardzo słaby jakościowo glosnik
nie polecam go
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaA czym?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBeyma do kitu, Seas slaby, kuurde, co tu sie juz porobilo, wszycho do bani.
A ty go miałeś czy tylko zobaczyłeś, ze tanie?
Jak chcesz to leży jeszcze szt zamontowana tylko testów
Jak taki dobry to napewno co do ceny sie dogadamy :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaTaki słaby wzmak nie będzie dobrze kontrolował dużego głośnika basowego.
Ale ok. Jeśli się upierasz, kup głośniki, spróbuj swoich sił w strojeniu, a jak się nie uda to uzbierasz parę stówek i wyslij głośniki do kogoś obeznanego. Może chociaż trochę zabawy ci to sprawi :) Choć ja na Twoim miejscu już bym zbierał tę parę stówek
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postato jest bardzo słaby jakościowo glosnik
nie polecam goZamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBeyma do kitu, Seas slaby, kuurde, co tu sie juz porobilo, wszycho do bani.
Zamieszczone przez Q Zobacz postaMoim zdaniem koledzy wyczerpali wszystkie mozliwosci perswazji, a Ty nadal swoje... zakladasz turbine do Syrenki tylko dlatego ze Syrenke masz... Twoj wybor ale tu akurat bardzo dobrze pasuje nieslawne powiedzenie: "z gowna bata nie ukrecisz". Mam do czynienia na codzien z procesorami dzwieku - wierz mi: nie ma dobrego procesora za male pieniadze. Nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie.
Chyba perwersjibo hdmi zle, ale kabelek analogowy jest ok. Zwrotnica aktywna to juz czyste zlo, niema szans na powodzenie, szybciej zestroisz lutujac kondenstary....
ostatni raz pisze: wzmacniacz posiadam - koszt 0 zlotych, odpowiada mi i tyle. Jak po zbudowaniu kolumn uznam ze jest 'slabo' to zawsze moge zmienic wzmak i dorobic tak wychwalana zwrotnice pasywna.
Prosze od tej pory na temat.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta4 rzedem nie zniwelujesz rezonansu 20dB membrany
2x Arn to jest wysokoefektywny zestaw. Więc akurat mało przekonujący przykład. Może się okazać, nie przesadzając, że potrzebujesz 4x więcej mocy żeby osiągnąć tę samą glośność.
Już kiedyś słyszałem, jak wzmacniacz (nie amplituner) nie był w stanie skontrolować głośników nisko-średniotonowych i bas po prostu buczał. A dodam, że głośniki miały 18 cm średnicy...Last edited by ppp001; 20.05.2014, 20:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaequibit
Panas się cieszy bo nie musiał wsadzić dużego radiatora i trafa , wszystko wcisnął w obudowę wielkości pudełka po butach z gnącej się cieniutkiej blachy .
Cena jednak dla końcowego klienta została taka sama
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postanad m2
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaczyli SB15NRXC30-4 i D2608/913000 (P810921)
Bas brał bym też od SB .
Ja nie słyszałem ale z zaufanego źródła wiem że dobre .
Ewentualnie dyatona .
8 calowy bardziej mi się podoba od odpowiednika alu seas (charakter grania bo wytrzymałość, jakość wykonania i zejście jest po stronie seasa.).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaCiekawe... chyba zle zestrojona skrzynia, albo uszkodzony glosnik...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaDynaudio Focus 220. Napisz do nich, może przestaną stroić kolumny "lutując kondensatory", albo podrzucimy im linka do WinISD...
Dla mnie z pewnoscia bedzie latwiej i taniej zestroic zwrotnica aktywna.
Moglbys w koncu sie wypowiedzic na temat glosnikow ktore wybralem, albo inni forumowicze zaproponowali.
A przepraszam jest jeden komentarz
Wybrałbym jakiś zestaw 3 drożny na w miarę popularnych głośnikach ( np. Seas, Aurum Cantus, Wavecor)
z tego co widze to nalezysz do ludzi ktorzy smaruja kondenstarory pasta za 2000 dolarow i sluchaja kabli zasilajacych - 0 konkretow, tylko pitu pitu i nabijanie postow niepotrzebnym syfem, zeby tylko udowodnic ze 'moje jest mojsze niz twojsze'.
To nie żadna technologia tylko marketing
czyli SB15NRXC30-4 i D2608/913000 (P810921)
Bas brał bym też od SB .
Ja nie słyszałem ale z zaufanego źródła wiem że dobre .
Ewentualnie dyatona .
8 calowy bardziej mi się podoba od odpowiednika alu seas (charakter grania bo wytrzymałość, jakość wykonania i zejście jest po stronie seasa.).
8 calowy Dayton? Jezeli tak to chyba u mnie sie nie sprawdzi ze wzgledu na niskie SPL... musialbym miec 2 takie, a to juz nie na moj budzet
Jedwabna kopulka 'zgra' sie z reszta alu?
Jestem prawie ze zdecydowany na glosniki SB, mozna je gdzies jeszcze dostac poza http://audiotransducers.com/ ?Last edited by ppp001; 20.05.2014, 23:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
z tego co widze to nalezysz do ludzi ktorzy smaruja kondenstarory pasta za 2000 dolarow i sluchaja kabli zasilajacych - 0 konkretow, tylko pitu pitu i nabijanie postow niepotrzebnym syfem, zeby tylko udowodnic ze 'moje jest mojsze niz twojsze'.
wystarczylo do zbudowania tact millenium, a jakis odprysk trafil do panasa.
2. Nie, nie smaruje pastą kondensatorów (widzisz, nawet nie wiedziałem, że coś takiego można zrobić), i nie wierzę w zbawienne działanie wymiany kabla zasilającego. Ale znów Ty wiesz co robię z kondensatorami - otóż powiem ci: NIC, BO JUŻ DAWNO SIEDZĄ W KOLUMNACH W ZWROTNICY!
3. Przystopuj z takimi wypowiedziami i nie smaruj kondensatorów. Lepiej użyj tego http://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-...43-C116-F4.jpg
4. Pokaż kogoś kto rozebrał kolumny Dynaudio, wypruł z nich zwrotki i pociął aktywnie z dobrym efektem.
5. Po tym co piszesz widać, że mało wiesz, a jeszcze mniej słyszałeś, porównując amplituner do TaCta Millenium... Kup używanego NADa 302 za 300zł i zobaczysz jak powinien grać wzmacniacz. Później pomyśl, ile warty jest 302, a ile M2 i zastanów się czy porównanie pieca klasy M2 z amplitunerem ma jakiś sens. Jeśli natomiast różnicy nie usłyszysz... kup te głośniki, które są ładniejsze.
Skomentuj
-
1. Próbuję ci jakoś uświadomić, co jak z czym się je, jak zrobić coś najekonomiczniej (tzn możliwość wykorzystania czegoś w przyszłości, na co już raz wydasz kasę) a ty swoje... Kup co radzą forumowicze i baw się w strojenie... I tak wiesz wszystko najlepiej. Albo kup sobie jakieś 3 drogi np na SS, albo na Vifach, przecież dobre głośniki muszą dobrze zagrać.
po co, jak mam zwrotnice aktywna (koszowala mnie troche kabla glosnikowego), ktora jest lepsza od pasywnej i latwiej sie stroi. Tak ciezko to zrozumiec?
2. Nie, nie smaruje pastą kondensatorów (widzisz, nawet nie wiedziałem, że coś takiego można zrobić), i nie wierzę w zbawienne działanie wymiany kabla zasilającego. Ale znów Ty wiesz co robię z kondensatorami - otóż powiem ci: NIC, BO JUŻ DAWNO SIEDZĄ W KOLUMNACH W ZWROTNICY!
Wolisz pasywne zwrotnice? ok, twoja sprawa.
3. Przystopuj z takimi wypowiedziami i nie smaruj kondensatorów. Lepiej użyj tego http://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-...43-C116-F4.jpg
Tobie sie bardziej przyda.
4. Pokaż kogoś kto rozebrał kolumny Dynaudio, wypruł z nich zwrotki i pociął aktywnie z dobrym efektem.
widze ze sztuka szukania na google jest Panu obca :)
5. Po tym co piszesz widać, że mało wiesz, a jeszcze mniej słyszałeś, porównując amplituner do TaCta Millenium... Kup używanego NADa 302 za 300zł i zobaczysz jak powinien grać wzmacniacz. Później pomyśl, ile warty jest 302, a ile M2 i zastanów się czy porównanie pieca klasy M2 z amplitunerem ma jakiś sens. Jeśli natomiast różnicy nie usłyszysz... kup te głośniki, które są ładniejsze.
.....brak slow, nie porownuje, tylko pisze ze panas korzysta z tej samej technologii co millenium i rozni sie od tzw. klasy 'D', a ty dalej swoje.
kaka22, jak masz jakies uwagi nt. zwrotnic aktywnych czy mojego panasa to zaloz temat na forum, chetnie sie wypowiem, ale tu mi juz wiecej nie zasmiecaj.
---------------------------------------------------------------------
Jestem wlascie zdecydowany na wysokie i srednie od SB, zostaja niskotonowe do dobrania.
Jakies propozycje/opinie co do głosnikow niskotonowych?Last edited by ppp001; 21.05.2014, 18:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaktora jest lepsza od pasywnej i latwiej sie stroi. Tak ciezko to zrozumiec?
przerobiłem ok 20 różnych i niestety nadal twierdze, ze jest inaczejJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postana jakiej podstawie twierdzisz, ze jest lepsza?
przerobiłem ok 20 różnych i niestety nadal twierdze, ze jest inaczej
mniejsze znieksztalcenia, wyzszy damping factor
Latwosc dokonywania zmian przez pare klikniec, zamiast lutowania, zamawiania/nawijania cewek ( dla mnie duuuzy plus, bo niemam szafy pelnej cewk i kondensatow )
DRC w cenie mikrofonu pomiarowego
i pewnie jeszcze kilka sie znajdzie :)
linki znalezione na szybko powinny wyczerpac temat
http://sound.westhost.com/biamp-vs-passive.htm
http://www.edn.com/design/consumer/4...ssover-filters
Skomentuj
-
Nie powiedział bym ze aktywny podzial jest tańszy, sama zwrotnica jest może i tańsza ale dobre końcówki troche kosztują, i potrzebujesz ich w Twoim wypadku 3 sztuk (2 kanałowych)
Każdy element toru poza kablami jest ważny, aktywna zwrotnica nie jest zlotym srodkiem bo waskim gardlem bedzie kiepski napędSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postawyzszy damping factor
Z pomiarów w audio nawet wydać, że ma porównywalne zniekształcenia z SB i kopułka którą tutaj polecamy
Ale fakt na basie jest różnica przy aktywnym napędzie .
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postalinkwitz-riley
Nie stosuje też filtrów z nachyleniu większym niż 24db/okt .
I to wcale nie dlatego, że są bardziej skomplikowane .
Myślę że do połączenia SB z tym SS wystarczy prosty, łagodny filtr akustycznie 2 rzędu .
Elektrycznie może uda się 1 rzędem
I mogę się nawet założyć że taka konfiguracja zagra najlepiej .
Na dole będziesz musiał pokombinować z wyższym rzędem jak wybierzesz alu żeby stłumić odpowiednio rezonans .
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postaJakies propozycje/opinie co do głosnikow niskotonowych?
Raczej nic lepszego niż ten dayton nie znajdziesz w zbliżonej cenie .
Ten 10 calowy alu SS być może też będzie OK ale nie zejdzie raczej nisko .
Wiadomo że jak jest spora efektywność to zwykle nie ma zejścia .
Jak jest zejście to jest muł bo membrana musi swoje ważyć .
Taka jest fizyka.
A jak chce się mieć jedno i drugie to trzeba dołożyć
Zamieszczone przez ppp001 Zobacz postarozni sie od tzw. klasy 'D',
Skomentuj
Skomentuj