Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Nie powiedział bym ze aktywny podzial jest tańszy
    zgadzam sie, ale ja mam teraz za darmo, przejscie na pasywny bedzie mnie kosztowalo min 300pln wzmacniacz i z 200 zwrotnice. Wiec dla mnie jest minimum 500pln tanszy

w Twoim wypadku 3 sztuk (2 kanałowych)
    i tyle mam.

Każdy element toru poza kablami jest ważny, aktywna zwrotnica nie jest zlotym srodkiem bo waskim gardlem bedzie kiepski napęd
    j.w. nic mnie nie kosztuje zeby sprobowac, pasywna zwrotnice zawsze moge dorobic.

moze cos na nt. glosnikow??

Skomentuj

To zapytam inaczej, jestes 100% pewien ze chcesz posiadac w domu aktywny system i obecnie masz co masz ale w przyszlosci masz w planach koncówki mocy lepszej klasy?

bo jesli uparles sie na aktywke z mysla ze ten ampli bedzie docelowym napedem to brniesz w slepa uliczke, to bedzie gralo w Twoim odczuciu dobrze do czasu az uslyszysz cos lepszego, i same dobre przetworniki tutaj sprawy nie zalatwiaja

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
      i tyle mam.
      j.w. nic mnie nie kosztuje zeby sprobowac, pasywna zwrotnice zawsze moge dorobic.
      Masz amplituner zintegrowany, piszac o 3 sztukach 2 kanalowych koncowek mocy mialem na mysli 3 pudelka

Więc spróbuj a później rób pasywna ;p
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

4. Pokaż kogoś kto rozebrał kolumny Dynaudio, wypruł z nich zwrotki i pociął aktywnie z dobrym efektem.

widze ze sztuka szukania na google jest Panu obca :)

chetnie sie wypowiem, ale tu mi juz wiecej nie zasmiecaj.
        Powiedziałeś A, powiedz B. Skoro wujek google wszystko wie, to po co tu pytasz? Zapodaj linka, gdzie ktoś rozbebeszył dyńki i puścił je aktywnie z dobrym efektem, a właściwie lepszym niż oryginał (no bo twierdzisz, że aktywka jest lepsza), to daje spokój.

Skomentuj

Nie na temat...

wszyscy przeciez wiemy, ze zwrotnica szeregowa jest najlepsza wiec po co te dyskusje na temat wyzszosci aktywki nad pasywka ?

Skomentuj

Najlepsza zwrotnica, to brak zwrotnicy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Akurat w twoim wypadku nie koniecznie bo twoje końcówki mają kiepski
              Z pomiarów w audio nawet wydać, że ma porównywalne zniekształcenia z SB i kopułka którą tutaj polecamy
              Ale fakt na basie jest różnica przy aktywnym napędzie .

Innych nie stosuje
              Nie stosuje też filtrów z nachyleniu większym niż 24db/okt .
              I to wcale nie dlatego, że są bardziej skomplikowane .

Myślę że do połączenia SB z tym SS wystarczy prosty, łagodny filtr akustycznie 2 rzędu .
              Elektrycznie może uda się 1 rzędem
              I mogę się nawet założyć że taka konfiguracja zagra najlepiej .

Na dole będziesz musiał pokombinować z wyższym rzędem jak wybierzesz alu żeby stłumić odpowiednio rezonans .

Taki na jaki starczy budżetu
              Raczej nic lepszego niż ten dayton nie znajdziesz w zbliżonej cenie .
              Ten 10 calowy alu SS być może też będzie OK ale nie zejdzie raczej nisko .
              Wiadomo że jak jest spora efektywność to zwykle nie ma zejścia .
              Jak jest zejście to jest muł bo membrana musi swoje ważyć .
              Taka jest fizyka.
              A jak chce się mieć jedno i drugie to trzeba dołożyć

To zwykła klasa D nie ważne jak to nazwą marketingowcy nią pozostanie
              raven1985 dzieki za informacje i odpowiedz na temat
              Panas ma niski damping factor, jak i wszystkie cyfraki, wiec po co pogarszac jeszcze sprawe zwrotnica pasywna. Tor audio jest cyfrowy az do filtrow w odroznieniu do hybrydowej 'D', ale to nie jest tutaj istotne.

ok, czyli
              SS D2608/913000 (P810921) , SB15NRXC30-8, DAYTON AUDIO RS270S-8 10"
              Zastanawialem sie nad SB29RDC-C000-4, ale chyba niema wersji 8ohm, lub daytonow 4ohm?
              Z tymi daytonami to 15cm sredni nie bedzie za maly?

No wlasnie, dayton nie bedzie zbyt mulowaty? Jezeli tak, to chyba wole dynamike kosztem niskiego zejscia.

To zapytam inaczej, jestes 100% pewien ze chcesz posiadac w domu aktywny system i obecnie masz co masz ale w przyszlosci masz w planach koncówki mocy lepszej klasy?

bo jesli uparles sie na aktywke z mysla ze ten ampli bedzie docelowym napedem to brniesz w slepa uliczke, to bedzie gralo w Twoim odczuciu dobrze do czasu az uslyszysz cos lepszego, i same dobre przetworniki tutaj sprawy nie zalatwiaja

- - - - - aktualizacja - - - - -

Masz amplituner zintegrowany, piszac o 3 sztukach 2 kanalowych koncowek mocy mialem na mysli 3 pudelka

Więc spróbuj a później rób pasywna ;p
              narazie chce sie pozbyc polarisow, jak mi sie znudzi panas to napewno na cos lepszego zmienie.
              watpie ze u mnie zagosci jeszcze kiedys pasywna zwrotnica

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
              Powiedziałeś A, powiedz B. Skoro wujek google wszystko wie, to po co tu pytasz? Zapodaj linka, gdzie ktoś rozbebeszył dyńki i puścił je aktywnie z dobrym efektem, a właściwie lepszym niż oryginał (no bo twierdzisz, że aktywka jest lepsza), to daje spokój.
              posmaruj i przejdzie a tak serio to poczytaj kilka ostatnich postow.

Skomentuj

Nie na temat...
                Czyli nie masz argumentów... Bo w likach, które zapodałeś nawet nie występuje fraza "Dynaudio". No tak, podajesz linki po angielsku, a po polsku nawet czytać nie potrafisz. Tak myślałem panie inżynierze Tyle ode mnie

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  Czyli nie masz argumentów... Bo w likach, które zapodałeś nawet nie występuje fraza "Dynaudio". No tak, podajesz linki po angielsku, a po polsku nawet czytać nie potrafisz. Tak myślałem panie inżynierze Tyle ode mnie
                  troll? klaun? niewiem juz jak to nazwac.

Skomentuj

realnym patrzeniem na rzeczywistość?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      realnym patrzeniem na rzeczywistość?
                      Czyli wg. Ciebie zwrotnica pasywna jest lepsza od aktywnej i zmiana ze zwrotnicy pasywnej na aktywna pogarsza dzwiek i nie ma sensu (nawet nie patrzac na koszta)? :)

Skomentuj

widać, ze nie czytasz tego co sie pisze
                        albo nie robiles jeszcze takich rzeczy o ktorych piszesz
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kaka22 watpi w sens wymiany zwrotnicy pasywnej na aktywna, a ty potwierdzasz jego teorie ze jest to 'realne patrzenie na rzeczywistosc'.
                          To prosze konkrety w takim razie.

Skomentuj

6 stron przekonywania i mam to robic dalej :)

napisze tak: rób jak uważasz, uważaj jak robisz
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chyba 3 stron lania wody, argumenty niepoparte niczym.
                              Ja przedstawilem dowody (pomiary) ze aktywna bije na glowe pasywna zwrotnice.
                              To jak lklukasz pasywna, czy aktywna zwrotnica jest lepsza? Bo widze ze migasz sie od odpowiedzi :)

Skomentuj

To jak lklukasz pasywna, czy aktywna zwrotnica jest lepsza?
                                zdecydowanie pasywka
                                pisałem już o tym kilka razu
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakkolwiek sam nie znam się na zwrotnicach aktywnych/pasywnych, strojeniu i tak dalej, to czytając ten temat oraz całe to forum wiem, że funkcje, które spełnia zwrotnica to nie tylko ciachanie pasma w jakimśtam punkcie z jakąś stromością. Dochodzi do tego parę innych rzeczy (o których wspomniano w tym temacie), które zwrotnica pasywna załatwia, a aktywna - nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    zdecydowanie pasywka
                                    pisałem już o tym kilka razu
                                    Rozumiem, ze dla Ciebie jest 'lepsza' ?
                                    Duze firmowe kondensatory ladnie i profesjonalnie wygladaja, tak samo duze cewki powietrzne przy basowych, - wazy to i sie prezentuje, a nie jakies suwaczki w windowsie :)
                                    ale elektrycznie to bardzo blado wypadaja przy zwrotnicy aktywnej
                                    Nie mam nic przeciwko zwrotnicom pasywnym, ma to klimat i jak pisalem ladnie wyglada.
                                    Jezli uwazasz ze pasywna jest lepsza elektrycznie to moze Pan Linkwitz Ci wytlumaczy ( tak ten od filtrow)
                                    http://www.linkwitzlab.com/crossovers.htm

Holgin, dzieki zwrotnicy aktywnej (cyfrowej) masz pelna kontrole nad calym pasmem, zaczynajac od equalizera, filtrow wyzszego rzedu, korekcji fazy, konczac na DRC, a o czym piszesz - pulapka rezonansowa, jest jak stwierdzil autor artykulu na diyaudio 'zlem koniecznym', gdzie przy zwrotnicy aktywnej nie musi byc stosowana.
                                    Last edited by ppp001; 22.05.2014, 18:42.

Skomentuj

Rozumiem, ze dla Ciebie jest 'lepsza' ?
                                      Duze firmowe kondensatory ladnie i profesjonalnie wygladaja, tak samo duze cewki powietrzne przy basowych, - wazy to i sie prezentuje, a nie jakies suwaczki w windowsie :)
                                      ale elektrycznie to bardzo blado wypadaja przy zwrotnicy aktywnej
                                      Nie mam nic przeciwko zwrotnicom pasywnym, ma to klimat i jak pisalem ladnie wyglada.
                                      Jezli uwazasz ze pasywna jest lepsza elektrycznie to moze Pan Linkwitz Ci wytlumaczy ( tak ten od filtrow)
                                      http://www.linkwitzlab.com/crossovers.htm
                                      Kolego dla ciebie może być najlepiej nawet bez zwrotnicy...

Chłopie trochę pokory, zrób coś pobaw się posłuchaj dopiero wyrokuj... nie jeden juz tu taki był który duzo gadał i mało robił. Wybuduj coś pochwal sie nam nawet na zwrotce aktywnej wtedy będziemy dyskutować.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        Kolego dla ciebie może być najlepiej nawet bez zwrotnicy...

Chłopie trochę pokory, zrób coś pobaw się posłuchaj dopiero wyrokuj... nie jeden juz tu taki był który duzo gadał i mało robił. Wybuduj coś pochwal sie nam nawet na zwrotce aktywnej wtedy będziemy dyskutować.
                                        No najlepiej by bylo bez zwrotnicy, ale niestety sie nie da:)

Ok, prosze sie wypowiedziec na temat glosnikow i zabieram sie za budowe, po to zalozylem temat :)

Z ta pokora to chyba nie do mnie, ja nikomu nie narzucam zeby budowal na takiej czy innej zwrotnicy, tylko bronie swoich racji ( i Pana Linkwitz'a ), co do bezsensownosci zmiany zwrotnicy aktywnej (ktora juz psiadam) na gorsza pasywna, jeszcze przy duzo wiekszych kosztach z mojej strony - wymiana wzmacniacza 300, zwrotnice z 200, karta muzyczna 200, razem okolo 700pln! jakbym mial taki budzet,to bym sie nie pytal na forum tylko budowal 2W na illuminator'ach.

Skomentuj

No najlepiej by bylo bez zwrotnicy, ale niestety sie nie da:)

Ok, prosze sie wypowiedziec na temat glosnikow i zabieram sie za budowe, po to zalozylem temat :)

Z ta pokora to chyba nie do mnie, ja nikomu nie narzucam zeby budowal na takiej czy innej zwrotnicy, tylko bronie swoich racji ( i Pana Linkwitz'a ), co do bezsensownosci zmiany zwrotnicy aktywnej (ktora juz psiadam) na gorsza pasywna, jeszcze przy duzo wiekszych kosztach z mojej strony - wymiana wzmacniacza 300, zwrotnice z 200, karta muzyczna 200, razem okolo 700pln! jakbym mial taki budzet,to bym sie nie pytal na forum tylko budowal 2W na illuminator'ach.
                                          Niegdyś był na forum niejaki LuSzti który zjadł zęby na zwrotnicy aktywnej(o ile pamiętam zrobił na tym prace magisterską), grało toto zacnie.... kolejne kolumny jakie robił a trochę tego było robił na zwrotkach pasywnych. Po co wyważać juz otwarte drzwi?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X