Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktoś wypatroszył mi kolumnę :/ prośba o pomoc/radę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panie Jimi-Adi

proszę sprawdzić z jakiej komory korzysta Pol-Audio największy producent kolumn w Polsce. Proszę także sobie wygooglować zdjęcia komory chociażby Sonus Fabera (mniejsza od naszej)- była fotka podajże w jednym z numerów Audio.
    http://www.youtube.com/watch?v=3e4SaWicu2k

Z tego co się orientuje to nie ma w Polsce komory ( mowa o tych w instytutach naukowych ) która by spełniała 100% warunki pełnego pasma akustycznego. ta we Wrześni też tego nie spełniała. Bo zaryzykuje i powiem że poza gigantami w stylu JBL czy Harman żadnej firmy nie stać aby wybudować 100% spełniającej teorie komory.

Aby komora bezechowa była 100% musiałaby być wielkości boiska. Największy problem techniczny to pasmo najniższego Basu - mające pomijalne znaczenie przy projektowaniu filtracji. Zresztą jak widać na naszych wykresach pasmo Basu ma mimo wszystko niewielkie przekłamania.

Z chęcią zobaczę fotki komór "Similar" bezechowych znanych i cenionych projektantów nagłośnienia i producentów kolumn ?. Ktoś ma może fotki jak pracuje "Troels" czy "Zaph".
    Jaka to piękna Natura naszych internautów najlepiej Hejtowac wszystkich i wszystko byle nie Siebie :)

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Bo jestem po prostu ciekaw jak pelnopasmowy pomiar jest wykonywany?
    - po prostu klik i już :) i jest pomiar w pełnym pasmie - naprawdę nic więcej nie robię i nie posiadam umiejętności paranormalnych

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    gdyby natomiast firma zap audio nie została skojarzona z killerem byłoby o wiele lepiej
    - Nigdy tego nie ukrywałem zaraz po otworzeniu działalności gospodarczej na oficjalnej stronie w zakładce kontakty była informacja że działalność jest naturalnym rozwinięciem konta na allegro. Powiem inaczej - taka informacja przyciągnęła rzesze klientów do nowego sklepu a nie inaczej. w związku z tym wypozycjonowanie nowej witryny było bardzo łatwe. mało tego to własnie hasło killer pozwoliło mi nawiązać kontakty biznesowe a nie zap-audio które było wtedy nowa nikomu nieznaną marką. % odsetek niezadowolonych klientów działalnością killera nie przekroczył 1% no i do tego trzeba doliczyć niezadowolonych z mojej działalności "działaczy" którzy nie byli moimi klientami a jak byli to się z ty, chowali.

Na opinię pracuje się latami a każdy "zły uczynek" jest niestety zapamiętany
    - Całkowita prawda - ale jak widać nie było tak źle działam , rozwijam się. A w między czasie kilka firm konkurencyjnych zostało zamkniętych.
    Wiecie jaka firma robiła największą nagonkę na mnie ?? Mam to na papierze "kopie maili od klientów którzy dostawali kłamliwe wiadomości" jak brakowało argumentów to pisali nawet ze jantzen audio sprzedawane u mnie to podróbki. Janbo - obecnie zajmują się LED-ami. Ciekawe czy dalej hejtują konkurencje z rynku światełek.

do Ciebie( może dajmy sobie spokój z tym Pan ?
    - Dobrze Adam odbiór ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      Jest Pan Kisiel i jest Kłamca Zap. Przecież każdy na tym forum to wie i po co tracić czas na dalsze rozmowy ?
      Tylko podałem...

Z tego co się orientuje to nie ma w Polsce komory
      Ja mam :cool:
      Tylko jej wadą jest zależność od warunków atmosferycznych

Komora bezechowa nie jest potrzebna .
      Oczywiście jak się zajmuje tym zawodowo to dedykowane wytłumione pomieszczenie jest konieczne .
      Jak się mierzy kilka konstrukcji na rok to wystarczy na ten czas zaadaptować to co się ma pod ręką i wcale takie pomiary nie będą gorsze od tych wykonanych w "wyspecjalizowanym" pomieszczeniu .
      Pod warunkiem że umie się je zrobić .
      PS
      Ja też nie łącze wykresów

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Ja mam
        to tylko pogratulowac wytrwałości :) Fakt nieskończenie pusta przestrzeń ( bezwietrzna ) to także swego rodzaju komora bezechowa :) tylko zimą trochę zimno a jesienią wietrznie. Jeśli wokół nie ma żadnych przeszkód to jedyne podłoże z którego dźwięk może wrócić niestłumiony to ziemia ....

A Panu K brakuje wytrwałości bo niestety On łączy wykresy we wszystkim co publikuje.

Skomentuj

Ale temat zjechał na inne tory. Wracając do niego(tematu) proponuję : jak zwrotka zła i nie gra to nafaszerować jabłkami i do piekarnika :-) .

Skomentuj

A Panu K brakuje wytrwałości bo niestety On łączy wykresy we wszystkim co publikuje.
            I moim zdaniem dobrze, ze tak robi.

Skomentuj

Jaka to piękna Natura naszych internautów najlepiej Hejtowac wszystkich i wszystko byle nie Siebie
              To nie byl zaden hejt. Wskazalem na niescislosci ktore mnie nurtowaly w zwiazku z powyzsza wypowiedzia.
              Największy problem techniczny to pasmo najniższego Basu - mające pomijalne znaczenie przy projektowaniu filtracji.
              Zalezy w jakiej konstrukcji. Pozatym projektowanie kolumny nie ogranicza sie do zrobienia zwrotnicy ale to Pan z pewnoscia wie.
              po prostu klik i już
              Tez bym tak chcial, moze kiedys w przyszlosci... :)

Skomentuj

- Dobrze Adam odbiór ...
                Rafał .

Tak Ku ścisłości bo mnie to nurtuje od zawsze . Czy DAWNE Twoje zwrotnice były "zlepkiem" zwrotnic Zapha/Troelsa, bo trafiłem na kilka takich że był np taki zestaw Zapha:
                Seas L18 / Seas 27TBFCG i z niego zaczerpnięty został cały filtr Midwoofera a do Tweetera został zaczerpnięty z innej konstrukcji gdzie akurat był ten tweeter który ktoś potrzebował, mam rację :)?
                Jeszcze takie pytanie jeśli mogę, nie miałeś nigdy zgłoszenia że wzmacniacz się wyłącza lub coś się w nim uszkodziło ?
                Miałem jedną z Twoich zwrotnic gdzie impedancja spadała poniżej 2ohmów i mój wzmacniacz załączał zabezpieczenie i nie dało się tego podłączyć.. Na Lampiaku aż
                strach...

Skomentuj

Jeśli spadek był waskopasmowy to nie powinno to zabić wzmacniacza
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A gdzie się mieści firma - bo info na www o adresie brak?

Skomentuj

Zap-Audio
                      Robotnicza 15, 48-200 Prudnik
                      tel. 888-833-889

Znalazłem taki ale to jest do komory pomiarowej, nie wiem czy to jest osobne czy razem z firmą.

Skomentuj

i z niego zaczerpnięty został cały filtr Midwoofera a do Tweetera został zaczerpnięty z innej konstrukcji
                        - NIE - to by było bardzo głupie - nic bym tym nie uzyskał. Bardzo stare czasy - kiedyś zaglądałem co robią bardziej doświadczeni konstruktorzy - szczególnie jak miałem nowy nieznany mi głośnik wysokotonowy i chciałem podpatrzeć jak inni go filtrują. Brak możliwości wykonania CSD i Zniekształceń w docelowej obudowie powodowało dużo znaków zapytania co się dzieje w okolicy podziału tak newralgicznych częstotliwości na odbiór czystości i naturalności brzmienia całej kolumny.

Jeszcze takie pytanie jeśli mogę, nie miałeś nigdy zgłoszenia że wzmacniacz się wyłącza lub coś się w nim uszkodziło ?
                        - NIE - do głowy przychodzi mi jedno zgłoszenie na temat spalonych GDWK AWX na prostym filtrze złożonym z 3,3uF i 0,30mH i tłumika ( lub coś koło tego nie pamiętam dokładnie ). A co się potem okazało Facet spalił głośniki zanim jeszcze dostał zwrotnice, lub głośników po prostu nie miał i chciał je dostać ( wnioskuje po tym ze kontakt się urwał jak poprosiłem o wysłanie do nas spalonych głośników aby dostarczyć je do STX na expertyze czy na tych zwrotnicach mogły się spalić ) Ludzie niesamowite legendy wkręcające samego Siebie upubliczniają ... Sprawa nieco mnie zdenerwowała bo Facet w związku z tym napisał Post na jednym z forum - najprawdopodobniej chciał być Fajny :)

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
                          Rozumiem że były to kopie projektów innych ?
                          No bo w zasadzie innego wyjścia nie ma albo kopia albo zlepek.

Skomentuj

Jest tu moderator?

Skomentuj

Czaruję...
                            X