Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe kolumny biurkowe do 500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe kolumny biurkowe do 500zł

Witam.
    Chciałbym zbudować sobie małe i dobrze grające kolumny biurkowe do 500zł. Starałem się wcześniej znaleźć trochę informacji i kolumny, które najczęściej pojawiały się w moich poszukiwaniach to Totem Mite. Czy w tej cenie i w jak najmniejszym rozmiarze da się zbudować coś lepszego? Słyszałem, że Totemy mają świetną scenę ale stosunkowo mało basu.
    Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z budowaniem kolumn, więc jestem totalnie zielony.
    W domu mam stary wzmacniacz Unitry PW 3015. Nada się do tych głośników, czy od razu szukać czegoś lepszego? Generalnie rzecz biorąc chciałbym zamknąć się w cenie 500zł i dodatkowe koszty związane z wymianą wzmacniacza nie są wskazane, ale jeżeli dźwięk dobrych głośników ma być niszczony przez wzmacniacz - wtedy będę się poważnie zastanawiać.

Mam nadzieję, że trafiłem do odpowiedniego działu.
    Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
    Pozdrawiam! :)

500zł na całe ? z zwrotnicami i obudową ?

Skomentuj

500zł na całe. Nie chciałbym przekroczyć tej kwoty. Chyba, że za 100zł drożej będzie coś, do czego warto dołożyć.
      Last edited by Xantes; 20.07.2014, 13:19.

Skomentuj

Da sie zbudowac, ale chyba tylko na STX. Poza tym musialbys miec caly projekt od podstaw zeby to skopiowac. Jesli chcesz dobrze wydac 500zl na dobry dzwiek, to lepiej kupic uzywane kolumny, ale jesli chcesz sie pobawic i nauczyc, to chyba nie ma wielkiego wyboru...

Skomentuj

Myślałem, że to właśnie diy wyjdą najlepiej, jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości.
          Jeżeli mam szukać używanych, to czego? Klonów Totemów?
          STX = badziewie?

Skomentuj

Nie wyjda, bo tanie glosniki sa po prostu tanie i slabe. Za 500 zl mozna znalesc zachodnie kolumny na przetwornikach Seas, Vifa, moze juz nie pierwszej swiezosci, ale nadal z dobrym dzwiekiem.

Zamieszczone przez Xantes Zobacz posta
            STX = badziewie?
            Dlaczego badziewie? Dobrej klasy przetwornik kosztuje ponad 200zl za sztuke, skoro chcesz budowac kolumny na przetwornikach za 40-50zl, to sam sobie odpowiedz na pytanie, czy to glosniki dobrej jakosci?

Skomentuj

http://olx.pl/oferta/kolumny-diy-mon...tml#7008d729e5

Skomentuj

A co gdybym poszukal uzywanych podzespolow a wykonczenie zrobil sobie sam? Wtedy jest szansa znalezc dobrej klasy przetworniki.
                Tylko czego mam szukac?
                Pytalem o Totemy bo czytalem, ze do 500zl mozna je zbudowac a takie budowane dorownuja dzwiekiem oryginalem. Teraz troche sie gubie :p

Skomentuj

Gotowy projekt za pięć stówek ze zwrotnicami i skrzynkami to chyba tylko http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi. Projekt popularny na forum, więc chyba warto się zastanowić.

Skomentuj

47cm wysokości na "małe kolumienki" to trochę dużo

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                      47cm wysokości na "małe kolumienki" to trochę dużo
                      Głębsze się zrobi, to wyjdą niższe :cool: Nie wiem, jakie autor wątku ma warunki. Jako monitorki do komputera na małe biurko to faktycznie odpadają.
                      WM.STX.5.1.160.4.F.A.FC.X + T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X niestety budżet przekroczą :(

Edyta:
                      Ewentualnie jeszcze może być Visaton W100S + Mission TM025. Komplet głośników około 260 zł wyjdzie.
                      Last edited by mglinski; 20.07.2014, 20:49.

Skomentuj

DA-135 + Alu kopułka STX`a, w ~4,5L OZ na dobrym amp z loudness grają fajnie :)
                        Problem w tym że nie ma chyba jeszcze zwrotnicy do nich tzn. jest ale taka v1 - beta (taki prototyp można powiedzieć że na razie zrobiłem )

Jak znajdziesz człowieka który ogarnie zwrotnicę to może bym sprzedał Ci swoje w skrzynkach za 3/4 ceny głośników.
                        Ew. może LuSzTi albo ktoś ma czas na pobawienie się w zwrotkę ? (Bo ja te monitory robię już rok czasu i najstarsi Indianie nie wiedzą ile mi jeszcze zejdzie z tym - totalnie brak czasu...)

Skomentuj

mglinski - do tego zestawu co jeszcze musialbym dokupic, zeby to dzialalo? Moze wygrzebie jeszcze troche kasy
                          Obudowe jest szansa zrobic tanio, bo mam znajomego stolarza.

Skomentuj

Totem mite nie ma jak skopiować bo nie ma dobrej zwrotnicy.

Skomentuj

Tang Band W4-1337 albo coś w tym stylu na pełen zakres.
                              http://www.tb-speaker.com/detail/0624_11/w4-1337sdf.htm
                              Być może korekcja będzie potrzebna do złagodzenia 'effów' od 10k~20kHz, ale myślę że tani tweeter mógłby bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Inna opcja:
                              http://audiotransducers.com/en/fullr...d-w3-315e.html
                              Kilka takich po każdej stronie, np. 4.

Skomentuj

Co dokupić? Największy koszt to zwrotka:
                                Tu masz projekt na "małym AWX" http://diyaudio.pl/showthread.php/21...AWX-dolphin123
                                a tu zwrotnica pod Visatona i Missiona: http://audio.lutuje.se/?transmission...0sc-mission,26
                                Wystarczy policzyć koszt elementów - to nie boli. A reszta... to już od inwencji twórczej zależy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  DA-135 + Alu kopułka STX`a, w ~4,5L OZ na dobrym amp z loudness grają fajnie :)
                                  Problem w tym że nie ma chyba jeszcze zwrotnicy do nich tzn. jest ale taka v1 - beta (taki prototyp można powiedzieć że na razie zrobiłem )

Jak znajdziesz człowieka który ogarnie zwrotnicę to może bym sprzedał Ci swoje w skrzynkach za 3/4 ceny głośników.
                                  Ew. może LuSzTi albo ktoś ma czas na pobawienie się w zwrotkę ? (Bo ja te monitory robię już rok czasu i najstarsi Indianie nie wiedzą ile mi jeszcze zejdzie z tym - totalnie brak czasu...)
                                  Wyslij to sobie je chetnie pomierze i poslucham :)

Skomentuj

A co gdyby włożyć przetworniki takie jak tutaj?
                                    Generalnie mam w domu Unitry ZGC-50-8-44. I chciałem sobie zbudować coś, co będzie grało przynajmniej na podobnym poziomie, ale będzie zdecydowanie mniejsze. Wyprowadzam się na studia i nie będę tam mieć miejsca na tam duże kolumny.
                                    Nie mam parcia na Totemy ani na wydawanie 500zł. Chcę po prostu, żeby grało wystarczająco dobrze. :)

Skomentuj

Co znaczy dla Ciebie dobrze i jakiej muzyki słuchasz ? Co jest źródłem ?
                                      Jesteś pewnie przyzwyczajony do dosyć dużej podstawy basowej, o której w przypadku małych kolumn w tej cenie musisz zapomnieć. Jeśli widziałeś już swój pokój i wiesz że miejsca jest mało, to może rozejrzyj się za dobrym komputerowym 2.0 Tutaj masz kilka polecanych zestawów LINK.

Skomentuj

Dobrze to chyba pojecie, ktore trudno zdefioniowac Chodzi mi o to, zeby stosunek jakosci do ceny byl jak najlepszy.
                                        Slucham glownie indie, pop, folk, rock, czasem jakas klasyka albo elektro. Metal raczej omijam. Generalnie wiekszosc mojej muzyki to to, co mozna uslyszec w radiu.
                                        Zrodlem ma byc laptop/smartfon. Docelowo ma byc to jak najmniejszy zestaw do pokoju na studia. Zgc50 sa raczej za duze i chcialbym cos mniejszego.
                                        Dzieki za linka, poogladalem i decydowalbym sie najprawdopodobniej na solo 6c/7c i najprawdopodobniej z drugiej reki. Jednak przy 7c mozna przeczytac, ze jezeli ktos wydaje juz tyle na glosniki warto zainwestowac w wzmacniacz i jakies inne glosniki, ktore beda graly w takim zestawieniu na pewno lepiej.

Zatem szukam jak najlepszej opcji diy lub nie-diy do 500zl, jak najmniejszej i z jak najlepsza jakoscia dzwieku.
                                        Jezeli nic takiego nie bedzie to bede sie zastanawiac gdzie bede mogl wepchac zgc50 albo pomysle nad zakupem sluchawek.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X