Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 do maksymalnie 1k zł (im taniej tym lepiej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ostatnio ktoś sprzedawał w ogłoszeniach 10'' na dwucewkowym stx-ie za jakieś śmieszne pieniądze. To już podobno gra. Tylko panel do tego jakiś sobie załatwić.

Skomentuj

Kiedyś krzywo patrzyłem na pełno-pasmowe głośniki ale coraz bardziej się przekonuję że może to być dobry kompromis. Sugestia za 2 x 100zł~170zł jakiś Tang Band 3/4/5", np:
      http://audiotransducers.com/en/15-16...5-1611saf.html
      http://audiotransducers.com/en/fullr...4-1337sdf.html

Skombinujesz sobie jakieś zamknięte obudowy 5~15 litrów, a nie 500ml plastikowe podróbki Bose, i brzmienie będzie o milę lepsze. Trochę nie zgadzam się z forumową tendencją do robienia bunkrów nuklearnych, ale jednak trochę masy powinno być. Przelicz: 1~500Pa SPLu w obudowie na newtony, to w końcu nie są takie duże siły. Gorzej to wibracje magnesu. Przyda się kilka kg i uszczelki z przodu żeby tamte drgania stłumić.

Jeśli cykanie będzie wybrakowane, ew. możesz dokupić kopułek i kilka elementów do zwrotnicy i po dodawać, ale to może być więcej kłopotu niż zysku. Robisz to na brzmienie a nie 2/3/4-drożne żeby się łatwo sprzedało
      Nie 500ml, tylko 1,2L Czytałem o szerokopasmówkach tangbanda, to chyba bardzo dobre rozwiązanie w mojej sytuacji. Ze zrobieniem do tego ładnych obudów raczej nie będzie problemu, tylko closed czy BR?

Jednak nadal pozostaje problem subwoofera, dzisiaj słuchałem przez chwilę Billy Talent'a to sub kompletnie nie wyrabiał. To kwestia tego, że to BR czy głównie głośnika ? Może zdecydować się na suba closed? Chociaż nie wiem jak to wygląda w tak niskim budżecie.

Mam pytanko, czy obecna skrzynia (~27L, MDF 15mm) nada się do BR/Closed, czy raczej spisać to na straty ? Bo tak myślę, że może wystarczy wymienić głośnik na taki w miarę dopasowany i byłoby trochę lepiej.

@UP jakiś link czy kontakt ?
      Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 14:33.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...F-S-PP-obudowa

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
          Bo nie mam pieniędzy na zestaw za 5 tysięcy ? Dla mnie jesteś kolejnym idiotą, dla którego pewnie zestaw głośnikowy poniżej 5-10k to syf. Prosiłbym o nie wypowiadanie się takich osób.

Xonar DX (jak i inne modele) jest dość neutralną kartą, nie jestem wariatem, który kupuje do takiego zestawu kartę Creativa i podbija bas w EQ.

Tak, a najlepiej nawet pięć, chociaż to nadal będzie low end. Jak masz takie pieniądze to chętnie przyjmę. Każdy ma taki sprzęt na jaki może sobie pozwolić, wtedy miałem 300zł więc kupiłem logitechy, teraz mam trochę więcej i chciałbym zbudować coś na lepszym subwooferze i monitorach, ewentualnie coś co polecił Pogromca mitow, Behringery na 8" wooferach, znalazłem parę modeli, ale nie wiem który byłby dobry.

Oprócz tego zestawu mam także nienajgorsze słuchawki (Shure SRH 240 rekablowane z paroma modami) i nie odczuwam, żeby było to buczydło zniekształcające dźwięk.

Fajnie gdyby była podobna ilość basu, za to bardziej dynamicznego choć nadal miekkiego
          Gdybyś moim okiem mógł spojrzeć na to, co napisałeś to może lepiej byś zrozumiał, co Ci próbowałem przetłumaczyć. Najpierw przestaw myślenie, a wtedy można Ci proponować konkretne rozwiązania. Jesteś jednak chamem i napinaczem, w związku z tym kończę swój udział w tym wątku:-)

p.s. ja piszę o buczydłach w postaci subów w zestawach komputerowych, a Ty mi odpisujesz o słuchawkach:-) Nie wiem czy śmiać się czy płakać... Skąd wiesz, że Twoje słuchawki też nie są buczydłami?
          Last edited by Adam_85; 24.07.2014, 15:28.

Skomentuj

Niestety za duży, nie zmieszczę tego w pokoju nawet z trochę mniejszą skrzynią.

Podsumowując: satelity prawdopodobnie na tangbandach, chyba, że kupię używane monitory do 300-400zł za dwie sztuki, jeśli tak to closed czy BR ?

Skrzynia Closed czy BR w moim budżecie ? Czy moja skrzynia 27L 15mm MDF do czegoś się nada ? Co myślicie o głośniku Visaton W200S 8Ohm lub STX 8.1,5.200?
            Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 15:28.

Skomentuj

Prawie jak z deszczu pod rynne...

Skad bedziesz wiedzial jaka uzyc korekcje filtrow dla nowych glosnikow szerokopasmowych? Piszesz o jakis tanich glosnikach basowych.
              Powiem Ci tak: wydasz hajs i dalej bedziesz w ciemnej du.... Zeby odczuc skok jakosciowy musisz miec porzadny naped. Zainwestuj w dobry wzmacniacz i monitory, potem mysl o subwooferze.

Skomentuj

Nie 500ml, tylko 1,2L
                Bardzo przepraszam :p
                Czytałem o szerokopasmówkach tangbanda, to chyba bardzo dobre rozwiązanie w mojej sytuacji. Ze zrobieniem do tego ładnych obudów raczej nie będzie problemu, tylko closed czy BR?
                Jak ma być sub to ja powiem średnica zamknięta. Łatwiej się z integruje, mniej hecy, nie rozstroi się tak bardzo na starość, więcej luzu z rozmiarem obudowy. Podobnie z subem.

Skomentuj

Skad bedziesz wiedzial jaka uzyc korekcje filtrow dla nowych glosnikow szerokopasmowych?
                  Nie wystarczą filtry które są teraz w tym panelu ?

Piszesz o jakis tanich glosnikach basowych.
                  200zł za tego visatona to dla mnie nie jakoś specjalnie tanio ;_;

Powiem Ci tak: wydasz hajs i dalej bedziesz w ciemnej du.... Zeby odczuc skok jakosciowy musisz miec porzadny naped. Zainwestuj w dobry wzmacniacz i monitory, potem mysl o subwooferze.
                  Sam nie wiem czy chcę dużo wydać i mieć duży skok, czy raczej mniej. Wydaje mi się, że tymi zmianami skoryguję to co teraz mi przeszkadza, ale nie mam pojęcia jak będzie.

Skomentuj

W granicach 1 kzł optymalnie poszukać jakichś używanych kolumienek i wzmacniacza. Poprawa gwarantowana. Jak ci dołu zabraknie dołożysz suba. I po ptakach. Jeśli wydasz na wzmak 250zł (a tu się juz da coś znaleźć fajnego a nawet taniej, ale trzeba mieć farta), to za resztę jakieś fajne monitorki z forumowych projektów tez poskładasz (pod warunkiem że nie będziesz próbował w tę cenę wliczyć sprzętu jeśli jakiś musisz kupić). Wszystko będzie lepsze od zestawów komputerowych Logitecha albo Creativa itp.

Skomentuj

Nie wystarczą filtry które są teraz w tym panelu ?
                      Do dzialania wystarcza, ale zeby mowic o dobrym zestrojeniu...

200zł za tego visatona to dla mnie nie jakoś specjalnie tanio ;_;
                      A widzisz, bo w tej cenie to nie ma zadnego firmowego glosnika niskotonowego. To jest raczej przetwornik nisko-sredniotonowy, z pewnoscia daleko mu do subniskotonowych, czyli takich jakie Cie faktycznie interesuja.

Skomentuj

W tej cenie to używany AWX 8. Do 27 jak znalazł.

Skomentuj

8" AWX ? Nic takiego nie mogę znaleźć, nawet na stronie STX'a

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Karta za 300zł? Do dobrego grania musisz dorzucić minimum tysiaka na kartę, która coś sensownego pokaże.. I do wolnych zestawów trzeba celować w coś co nie zmula dźwięku
                            Nie wiem czy Adam_85 jeszcze odpowie w tym wątku, bo się chyba trochę obraził :biggrin:, ale chciał bym wiedzieć co takiego ma DAC za tysiaka, czego nie ma ten za 3 stówy, skoro wiadomo, że sama produkcja to groszowe sprawy. Dla mnie wygląda to na kolejny audio-zabobon ( a już na pewno z tą dynamiką i "zamulaniem" ).

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            np cos takiego http://allegro.pl/monitory-studyjne-...443176933.html lub starszy model na glosniku kopulkowym
                            1+8 - A jak z odpowiedzią mocy w bliższym polu?

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
                            Może jakieś kolumny na 25/30cm midbasie i wysokotonowym z waveguide? i do tego wzmacniacz? Będzie to czego oczekuje
                            PM, dobrze kombinuję? :P
                            1+10/1+12 - żeby to zadziałało, to wysokotonówka musiałaby schodzić czysto do ok. 1kHz, z hi-fi to nawet z waveguidem chyba ciężko by było.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dejniel Zobacz posta
                              A jak z odpowiedzią mocy w bliższym polu?
                              Co masz dokladnie na mysli?

Skomentuj

Do małej obudowy się dopłaca za mocniejszy motor. Tak jak zwykle jest z takimi rzeczami, istnieje trójkąt: cena, jakość, i mało czasu poświęconego. Możesz wybrać aż 2

Ja bym wrzucił kilka STXów, Peerless, tamten 26cm Scanspeak discovery, i kilka innych na WinISD pro i zobaczył jak one się porównują w teorii w danej objętości.

Z filtrami jest trochę filozofii ale nie jest aż tak źle. Na wysoko-przepustowy filtr do tangbandów itp ja bym dał zwykły RC w pre-ampie. Można nawet ominąć jeśli ich bas nie moduluje średnicę za bardzo. Trochę nie ufałbym filtrom w 'plate amp', ale wykorzystać je do dolnoprzepustowego to chyba najprostsza opcja. Ja robiłem swoje własne płytki i długo dłubałem ze zmniejszeniem szumów itd. Jakbym teraz to robił to cyfrowo na kompie, i wykorzystałbym więcej kanałów z karty (po jaką cho... mi 7.1??).

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta
                                  Do Castoramy / Leroy Merlin /itp po 2m x 20mm x 300mm sosn
                                  Lite drewno to Fatalny pomysł szczególnie na Suba. No chyba że się chce aby obudowa grała głośniej od głośnika :).
                                  Są firmy które wprowadzają takie eksperymenty ( cienkie drewno ) w kolumnach ale to są lata mozolnego dostrajania kształtu do głośnika :(. Można z drewna ale ścianki musząbyć X razy grubsze od powstałych rezonansów wewnątrz aby te ostatnie nie poruszyły drewna w drganie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                                    Dobra, znalazłem taki głośniczek za 160 + wysyłka, może się coś potarguję. Mówisz, że będzie dobry ? W sumie znajomy ma monitory na awx'ach 6,5 i zachwala sobie. Wrzucę to do WinISD i zobaczymy co wyjdzie.

Do dzialania wystarcza, ale zeby mowic o dobrym zestrojeniu...
                                    Myślisz, że będzie bardzo źle ? Tu jest podział na 150Hz, w sumie trochę wysoko.

Czy na forum są jacyś nie przesadnie drodzy spece od obudów ? Zamówiłbym chętnie, bo samemu robić to nie ma narzędzi ani zdolności, a kupić całość gotową za drogo (na allegro jakieś kolumienki na tangbandach za prawie 5 stów są..)

Przeglądając czeluści internetu natknąłem się na monitory arcus'a i denon'a czy np. PianoCraft Yamahy, nie znam się jednak odnoszę wrażenie, że mogą lepiej zagrać niż szerokopasmówka tangband'a, chociaż nie prezentują się tak jak te maleństwa KLIK. Lepiej coś kupić czy jednak pobawić się w diy ?
                                    Last edited by TrueFaith; 25.07.2014, 00:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      Lite drewno to Fatalny pomysł szczególnie na Suba. No chyba że się chce aby obudowa grała głośniej od głośnika :).
                                      Są firmy które wprowadzają takie eksperymenty ( cienkie drewno ) w kolumnach ale to są lata mozolnego dostrajania kształtu do głośnika :(. Można z drewna ale ścianki musząbyć X razy grubsze od powstałych rezonansów wewnątrz aby te ostatnie nie poruszyły drewna w drganie.
                                      MDF też nie jest taka panacea. Plusy: bardziej stratne, tanie na m^2. Minusy: często miększe, trzeba więcej użyć, większe wydatki/wysiłek na wykończenie, łapie wodę, aldehydy, pył... Do basu jak najbardziej po prostu coś sztywnego żeby najniższy rezonans był dobrze poza pasmem. Z rozumem chyba można dobre rezultaty uzyskać różnymi materiałami.. szkło, kafelki...

Skomentuj

Nie ma lepszego materialu na obudowy glosnikowe niz dobra sklejka ( akustycznie i mechanicznie-wytrzymalosciowo ). Lepsze od sklejki beda jedynie kanapki sklejki z innymi materialami o roznych wlasciwosciach pochlaniania dzwieku.

Skomentuj

Mówisz, że będzie dobry ?
                                          Pewnie, że dobry! Z dostępnych w tej cenie basów ten chyba najbardziej pasuje do Twoich wymagań.
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Nie ma lepszego materialu na obudowy glosnikowe niz dobra sklejka
                                          Dokładnie, w dodatku ładną naturalną sklejkę można ładnie polakierować i wygląda ok. Bez forniru, okleiny albo innych imitacji.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X