Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobre i deliktanie brzmiące kopułki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre i deliktanie brzmiące kopułki?

Witam.

Poszukuje kopułek o delikatnym brzmieniu, przy których również talerze nie będą szeleściły i dobrze nadają się do muzyki rockowej, tak by dało się tego długo słuchać.

Na razie takie mam pomysły:

-Audax TW025A0,
    -Seas 22TFF,
    -Seas 27TFF,
    -Tang Band 28-847SD,
    -Wavecor TW030WA05 lub podobny,
    -Vifa NE19VTT-04,
    -Vifa XT25BG60-04 ale ponoć ostro brzmią,
    -może któryś Dayton?

Jeśli ktoś miał do czynienia z którymś, lub zna lepsze, to chętnie posłucham propozycji z podobnego przedziału cenowego, mam nadzieję że to już fajniejsze przetworniki, jak łatwo się domyślić nie słyszałem ich, ale szczególnie zaciekawił mnie ten Audax oraz TB.

Seas 29TAF/W

Skomentuj

Vifa NE19VTT-04

Skomentuj

SEAS 27TFFC . sporo konstrukcji na nim znajdziesz u troelsa np. http://www.troelsgravesen.dk/Studio101.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
          Vifa NE19VTT-04
          Miały nie szelescic
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Specjalnie nie zależy mi na gotowym projekcie, bo zwrotnicę będę sam rzeźbił do pewnej ciekawej kombinacji.

Do tego Audaxa co wymieniłem niby jest podobny ponad 2x droższy SS D2608/913000, miał je ktoś? Charakteryzują się bardzo prostym pasmem przenoszenia, a Audax ponoć był monitorkach Soundcraft Spirit Absolute 4P (czyli na tyle proste pasmo, że nadał się do studyjnych).

Skomentuj

Zalozysz odpowiedni kabel i nie bedzie szelescic zadna z wymienionych.

Skomentuj

Nie na temat...
                Powtórka z AS?

Skomentuj

Jak masz wiecej kasy to Dayton RS28F albo HDS Tweter

Skomentuj

Kurcze, HDS trochę drogi jak na cały projekt, ale jak wspomniałem zastanawia mnie to co napisali na audiotransducers.com:

Co ciekawe, dane katalogowe wydają się być nieaktualne, gdyż w istocie charakterystyki są wyraźnie inne - lepsze - niż podane. Zwłaszcza przebiegi kierunkowe, które są gładsze i położone bliżej linii prezentującej ciśnienie akustyczne na osi. Choć w zasadzie tego należałoby oczekiwać po głośniku, który ma jedną z najniższych - najniższą? - masę drgającą wśród kopułek 25mm (180mg) i do tego silny, podwójny magnes. Wznosząca się linia w kierunku najwyższych częstotliwości zdaje się być ukłonem w stronę koncepcji "stała moc w przedniej hemisferze", alternatywnej do rozpowszechnionej obecnie "równej charakterystyki na osi". Inny przedstawiciel tej szkoły to np. równie udany Audax TW025A0.
                    http://audiotransducers.com/pl/104mm...08-913000.html

Na koniec jeszcze dodam, że to do 14SCX, mam te głośniki i ciężko im coś zarzucić, szczególnie za tą kasę, ale chciałbym jakieś porządniejsze kopułki...

Cóż, kuszące jest kupienie tego głośnika, części na nową zwrotnicę i wypróbowanie, bo w PL coś mało znany przetwornik, a za tą kasę to już powinien jakoś grać.

Skomentuj

HDS do scx to chyba przerost formy nad trescia.

Skomentuj

Też tak myślę, więc albo Wavecor TW030WA07 jako sprawdzona kopułka, albo jako tańsze alternatywy ten Audax lub TB 28-847SD, nie widziałem by ktoś z forum na nich grał, więc byłoby ciekawe doświadczenie, no ale utopić też bym nie chciał...

EDIT:

Mam nadzieję, że nie mam racji i GDWK11/100 to nie to samo co TW025A0, bo przynajmniej wizualnie są troszkę podobne, ale z racji tego że to stary głośnik, chyba TB będzie ciekawszy.
                        Last edited by ampli; 31.08.2014, 21:02.

Skomentuj

Wavecor do stx'a?
                          Ty poważny jesteś?

Jeśli hds nie to wavecor tym bardziej
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            Mam nadzieję, że nie mam racji i GDWK11/100 to nie to samo co TW025A0, bo przynajmniej wizualnie są troszkę podobne, ale
                            Tylko troche wizualnie sa podobne, Tonsil ma nawet zupelnie inne zawieszenie, sztywne i plaskie.

Skomentuj

No to chyba zostanie ten Audax, albo jeszcze grzebanie w starym zestawie, żeby więcej wyciągnąć zwrotnicą.

A to STX aż taki zły? Wavecor kosztuje podobnie co kopułka AWX, a z opinii wynika, że to już wyższy poziom, 14SCX to ponoć też dobry głośnik (mi odpowiada, ale nie słyszałem jakiś super drogich zestawów, może wtedy zmieniłbym zdanie).

Nie podzielacie zdania, że lepiej droższa kopułka niż droższy woofer?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Wavecor do stx'a?
                                Ty poważny jesteś?

Jeśli hds nie to wavecor tym bardziej
                                Nie wchodzilbym w dyskusje jesli nie hds to wavecor tym bardziej... Rozni ludzoe roznie te dwa glosniki klasyfikuja.
                                Wracajac do tematu, proponowalbym sb acoustic ktory tez w okolicach stowki jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  -Seas 22TFF,-Seas 27TFF,
                                  -Wavecor TW030WA05 lub podobny,-Vifa XT25BG60-04 ale ponoć ostro brzmią,
                                  Oklepane :P

Bierz audaxa i powiedz jak gra

Skomentuj

To jest właśnie dość kuszące, ale nie wiem czy jeszcze kombinować z SCX, czy obmyślić jakiś całkiem nowy projekt (może Peerless SDS na dół, tylko kwestia bardziej długotrwała niż wymiana kopułki i przeróbka zwrotnicy).

A może do tego SCXa mniej cenione Wavecory 22mm skoro 30mm są za dobre?
                                    Last edited by ampli; 05.09.2014, 20:16.

Skomentuj

Wez 30mm. Zrobisz podzial na 1500 Hz i podciagniesz chociaz srednice jesli koniecznie juz chcesz laczyc go s STX.

Skomentuj

No to może na razie wytrzymam z obecnym zestawem, bo jednak troszkę szkoda kasy na takie eksperymenty.

Ale też słyszałem, że dość ciekawą opcją jest wstęga, np NeoCD1.0, do niej jakiś lepszy woofer (może FW168).

Tylko pytanko, miał ktoś okazję ją porównać z TW030...? Bo wstęga teoretycznie mogłaby spełnić założenie, że ma to grać delikatnie i nie szeleścić, tzn tak myślę, bo nie miałem niestety okazji słyszeć NeoCD1.0...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X