Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerabiamy Glośniki. Pomiary, Projekty...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Że H2 jest nieco niższe dla 10 Khz?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Mialem chyba wiekszosc kopulek Tonsila i z reka na sercu moge powiedziec, ze ich dzwiek na obecne czasy jest zenujaco niski. Nawet w porownaniu do tanich glosnikow typu TB, czy jakies tanie Wavecore, Vifa. Nawet gdyby np gdwk 11/100 kosztowal 20zl, to sie tego glosnika nie oplaca kupic, bo jego dzwiek jest meczacy i irytujacy. Za 100zl mozna kupic conajmniej kilka glosnikow, ktore sa o niebo lepsze od Tonsila. Niestety tak to wyglada.

Nic na to nie poradze, ze nie potrafisz czytac wykresow.
    Potrafię czytać dlatego właśnie widzę, że jest po tej przeróbce nawet gorzej zamiast lepiej. Wiercenie dziury po to żeby osłabić napęd i uzyskać gorszy przebieg SPL oraz zwiększenie harmonicznych dla częstotliwości rezonansowej - która w kopułkach Tonsila jest akurat bardzo słabo wyrażona - po wywierceniu otworu szczyt impedancji powinien sie podnieść ale tak się dzieje w przypadku dostosowanych do tego kopułek - na przykład widać tę zależność u Seasa między modelami z komora i bez komory.
    A jedyny uzysk z tej modyfikacji, to nieco mniejsze harmoniczne przy 10 kHz ?

ps. Akurat głośniki TB sa całkiem dobre, podobnie jak te Tanie Wavecory które wcale nie są takie tanie bo najtańsze są droższe od Tonsili, a w dodatku na przykładzie Wavecora widać podpuchę producentów. Ten tani bardzo dobry Wavecor nie jest już w ofercie. Widocznie okazał się zbyt dobry jak na swoja cenę.

Skomentuj

No jednak Arwas nie potrafisz czytac wykresow ze zrozumieniem. Zebym sie nie potwarzal, to czytaj jeszcze raz to co pisalem do Ciebie na innym forum.
      http://www.audiostereo.pl/totem-staf...0#entry3101466

I najwazniejsza rzecz. Ja zrobilem tego moda i ja odsluchiwalem oba glosniki. Ty nie mierzyles, nie sluchales, a probujesz sie medrkowac, powtarzajac w kolko swoje mantry. Mowie Ci, nie samym Tonsilem czlowiek zyje, a juz napewno nie kopulkami Tonsila, ktore sa beznadziejnie slabe.

Skomentuj

Nie wiem kolego o czym bredzisz. Nie biję czołem przed Tonsilem ani takim ani innym. Natomiast widzę co zepsułeś w głośniku bo sam to pomierzyłeś i wkleiłeś na widok publiczny. Całkowicie ci wierzę że sam wykonałeś tego moda sam słuchałeś i sam zmierzyłeś. Nawet daje wiarę, że dobrze i rzetelnie to wszystko zrobiłeś tylko efekt jest marny.

Wykonywanie takich modów na jakimkolwiek gołębniku - czy to Tonsil czy nie, jest zupełnie bez sensu. Robione na zasadzie - bo Seas ma dziurę w nabiegunniku to znaczy że trzeba taka wywiercić, bo tam gdzie dziurawy nabiegunnik tam na pewno będzie lepiej. Takie podejście to zwykła dłubanka, a nie modyfikacja
        Jak modyfikować głośnik z głową, pokazał Troles. I po jego prezentacji także czytałem wpisy zdziwionych amatorów że zrobił tylko kilka małych otworów i nie wiercił nabiegunnika, a uzyskał wyraźny efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
          tylko efekt jest marny.
          Skoncz bredzic i wyciagnij wnioski z pomiarow. Poziom znieksztalcen nie klamie i ich obnizenie po modyfikacji jest bardzo duze.

Jak modyfikować głośnik z głową, pokazał Troles
          http://www.troelsgravesen.dk/TW034.htm co jeszcze chcialbys dodac?

Skomentuj

To są dłubanki nie modyfikacje. Pomiary nie kłamią.

Troles napisał że wywiercił dziurę w nabiegunniku bo sądził że uzyska lepszy efekt dodając komorę rezonansową co okazało się nieprawdą, wystarczyło go odpowietrzyć to by uzyskał zmieniając na przykład kształt nacięcia w nabiegunniku. A ostateczny efekt zawdzięcza wykonaniu małych otworów na dnie pod szczeliną magnetyczną. Dlatego skończył tylko na zatkaniu dziury kawałkiem MDFu i dodaniu filcu. Nabiegunnik tego Audaxa jest dwa razy masywniejszy od tych z kopułkami 25mm średnicy - miał w czym wiercić.
            U niego po tym zabiegu pasmo uległo wygładzeniu w ściśle pokazanych miejscach. Wiec znacznie lepiej niż w twojej modyfikacji Tonsila.
            Last edited by ifonik; 25.05.2015, 20:32.

Skomentuj

Moja modyfikacja nie jest zakonczona. Podalem przyklady pomiarow, ktore w tym przypadku wyraznie obnizyly znieksztalcenia glosnika. Zmiany ilosci tlumienia, materialu, miejsca maja wplyw na pomiary i poki co nie mialem czasu zeby dalej meczyc te gowniane glosniki, tak aby zmienic ich dziadowskie brzmienie na cos, co da sie sluchac. Modyfikacja jakiej pomiary pokazalem, zmienila juz na tyle brzmienie, aby mozliwe bylo uznanie go za przyzwoite. Dzwiek po modyfikacji jest znacznie lepszy, co potwierdzaja pomiary znieksztalcen. Jezeli nie potrafisz tego wyczytac z pomiaru jaki pokazalem, to albo jestes slepy, albo zwyczaje sie na tym nie znasz.

Skomentuj

Więc daj sobie spokój, bo w ten sposób niewiele zmienisz i mało prawdopodobne, że na lepsze.
                W modyfikacji głośników ma sens modyfikowanie tego co jest na zewnątrz i może zmieniać akustykę, ewentualnie wymiana gotowych elementów na inne - typu: zmiana kształtu korektora, wymiana materiału tłumiącego pod membraną, wymiana całego układu ruchomego kopułki z cewką, dodanie ekranowania obwodu magnetycznego itp. nie wymagające przerabiania kształtów gotowych napędów czy części ruchomych.

Ślepy nie jestem ale Ty starasz się nie rozumieć co na ten temat napisałem. Więc może powtórzę to bardziej dobitnie . Wsadź sobie w buty te drobne zmiany thd na 10khz bo przy tej okazji spieprzyłeś przebieg spl, osłabiłeś obwód magnetyczny. Gdybyś rozwiercił ten nabiegunnik do zera to być może thd zmniejszyłyby się jeszcze bardziej.

Rozwiercanie obwodu to zwykłe popsucie części przygotowanej do działania w określonym z góry układzie.
                Po tym zabiegu tańszy obwód nie będzie działał jak taki z droższego Seasa. Bo ten Seas nie powstał z obwodu Tonsila z wywierconą dziurą. Żeby poprawić obwód magnetyczny w głośniku Tonsila na taki z komora rezonansową jak z Seasa, trzeba by założyć do niego taki obwód z Seasa (jeśli trafi się uszkodzony Seas a mamy działającego Tonsila to można spróbować). Ale takie działanie jest jak jak dobieranie całego samochodu do koła.
                Sensowniejsze jest działanie przeciwne - wymiana kopułki,i bo są one elementami zapasowymi - na przykład próba założenia kopułki tytanowej z Visatona do obwodu i korektora tytanowego Tonsila (co jednak nie ma sensu ekonomicznego bo Visaton oferuje elementy naprawcze w bardzo wysokiej cenie a Tonsile to zwykle są zdobycze bardzo tanie wiec oszczędność niewielka a efekt i tak niewiadomy).

Skomentuj

Wsadź sobie w buty te drobne zmiany thd na 10khz
                  Jak dla Ciebie, drobna zmiana jest obnizenie znieksztalcen z 1.41% na 0.28%, to faktycznie nie mamy o czym dalej pisac.

Skomentuj

Jak dla ciebie graja procenty thd to faktycznie nie mamy o czym pisać.

Skomentuj

Kto zgadnie co spowodowało, że Troels po modyfikacji osiągnął niższą częstotliwosć rezonansową przetwornika? :)

Skomentuj

U mnie tez jest nizsza po modzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          Kto zgadnie co spowodowało, że Troels po modyfikacji osiągnął niższą częstotliwosć rezonansową przetwornika? :)
                          Może zwiększenie masy współdrgającej?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            Zwiększenie objętości pod membraną.

Skomentuj

Próbowałem poprzez impregnację membrany zmienić kształt charki na górze pasma.
                              Poniżej widać jak to się zmieniało na różnych etapach (nie wszystkie są pokazane). Pomiary w modtubce z filtrem.
                              czarny - oryginalna membrana ze Skleptonsilu
                              czerwony - jeden z etapów impregnacji
                              niebieski - po ostatecznej impregnacji

Widać jak przesuwają się rezonanse.

Ponieważ impregnacja nie przyniosła oczekiwanych efektów postanowiłem "wyprać" zaimpregnowaną membranę w rozpuszczalniku by usunąć impregnację. Po "praniu" pomiar porównawczy z filtrem w modtubce oryginalnej i "pranej".
                              czarny - oryginał
                              czerwony - modyfikowana

Wykres "pranej" membrany niewiele różni się od tej mojej impregnowanej. "Wyprana" membrana jest bardziej prześwitująca niż oryginalna ze Skleptonsilu.
                              Csd oryginalnej membrany w tubmodzie z filtrem.

Csd "wypranej" membrany w tubmodzie z filtrem.

Porównanie oryginalnego głośnika z membraną ze Skleptonsilu i modtuby z "wypraną" membraną z tym samym filtrem.
                              czarny - oryginał
                              czerwony - modyfikowana

Profil thd oryginału z filtrem.

Profil thd modyfikowanego głośnika z filtrem.

Pozwoliłem sobie wykorzystać częściowo od Troelsa rysunek przekroju głośnika w celu pokazania mojej modyfikacji.

Na razie na tym zakończę prace, teraz skupię się na modyfikacji GDN 13/40/2.
                              Last edited by Patefil; 31.05.2015, 15:13.

Skomentuj

Ok
                                Temat dośc długi i krety
                                Duży pomiarów i opisów
                                Ale co z tego?
                                Gdzie wnioski i nauka płynąca z modyfikacji?

Mysle, ze należy sie kilka słów opisu i wniosków ludziom śledzącym go
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ifonik, Echo1[B]
                                  Tak, zwiększając masę obniża się częstotliwosć rezonansową. Tutaj chodzi o zwiększenie podatności powietrza znajdującego się za kopułką, czyli dodanie drugiej, szeregowo, "sprężynki" do ukłądu drgajacego, czyli poprostu, jak było powiedziane, zwiększenie objętości pod membraną. Dlatego fs spadło.
                                  Co do mas, w projektowaniu można rozróżnić dwie masy,
                                  Mms - uwzględnia się obciążenie masą powietrza
                                  Mmd - nie uwzględnia
                                  I jak się nie mylę, gdy współczynnik Mms do Mmd jest spory, to na charakterystyce impedancji, pik jest obniżony, ale dolny roll off na charakterystyce poziomu cisnienia pozostaje w tym samym miejscu. Nie poszerzymy pasma. Dodatkowo to zależy też od początkowej dobroci przetwornika. Ciężka sprawa.

Pierwsze dwa wykresy - Zabawa w impregnację i potem praniem chemicznym :) Hmm, po impregnacji oczekiwałem spadku efektywności ze wzgledu na podniesienie masy, ale w całym paśmie a nie dla wybranych oktaw, widocznie współczynnik Masy1 do Masy2 był bliski 1. A takto zmieniłeś wielokrotnie moduł Younga materiału membrany, prościej mółwiąc jej sztywność. W tym przypadku nic się nie da przewidzieć, trzeba spróbować i zbadać, tak jak zrobiłeś :)
                                  Uważam, że te THD nie za bardzo nadają się do wyciągania wniosków/komentowania.
                                  Wodospady ładnie pakazują głównie 9.5kHz.
                                  Myk z folią medzianą, jest troche źle zaaplikowany, nie wnosi za wiele, albo nic :) Ale nie udało by ci się go wcisnąć pod cewkę. Rdzeń dolnego nadbiegunnika musiałby być troszkę "okrojony" z żelastwa.Z drugiej strony, niestety takie zabieg zmniejszył by gęstość strumiania magnetycznego i obniżył efektywność przetwornika.
                                  No ale panie Patefil, czerwona kartka za myk z grubym filcem w przewierconym rdzeniu. Dlaczego go tam wstawiłeś?

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  Ale co z tego?
                                  Gdzie wnioski i nauka płynąca z modyfikacji?
                                  Kto wykona sobie modyfikcje ten wyciąga wnioski :) Choć dla mnie są dwa:
                                  bublowate przetworniki można maltretować bo a nóż coś wyjdzie, albo dla samej zajawki.
                                  dobrych nie ma po co, bo nie zrobi się lepiej od ztrudnionych inżynierów.
                                  Last edited by El_liero; 01.06.2015, 22:10.

Skomentuj

Wnioski sa
                                    Tylko liczyłem na podsumowanie tematu przez autora :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Taa w temacie TL też miałobyć podsumowanie

Skomentuj

W trakcie tej modyfikacji zrobiłem mnóstwo pomiarów i wielokrotnie rozbierałem i składałem głośnik starając się zawsze robić tylko jedną zmianę jakiegoś elementu w głośniku by mieć punkt odniesienia. Jak wcześniej pisałem niektóre modyfikacje wprowadzały niewielkie lub mało istotne zmiany w wykresach, że trudno było o jednoznaczną ocenę ich przydatności i sensowności. Jedną z nich jest obecność lub rodzaj materiału tłumiącego w otworze w magnesie.
                                        Poniżej pomiary trzech wariantów:
                                        otwór z twardym filcem

otwór z watą

otwór pusty

I profil thd w tej samej kolejności:

Wedle mnie zmiany są nieznaczące i nie można z tych pomiarów wyciągnąć jakichkolwiek wniosków o przewadze jakiegoś wariantu. Dlatego zostawiłem filc, bo nie miało to żadnego sensownego znaczenia.
                                        To samo tyczy się elementów miedzianych, pisałem o nich wcześniej. Również nie zaobserwowałem jakiegoś wpływu kształtu komory tylnej i rodzaju oraz ilości materiału wytłumiającego, tego z czego zrobiona jest komora ( początkowo użyłem przecież denka puszki od piwa, potem spód butelki PET od wody mineralnej z innym kształtem dna, aż ostatecznie użyłem grubościennej rury tekturowej i płaskiego dna.
                                        Największe zmiany dało zmiana membran z cewkami i różne warianty frontpanelu. Zrobiłem kilka wersji paneli z różnymi profilami ostatecznie postanowiłem sprawdzić opcję z tubką. Zaletą tubki jest to, że wzrasta efektywność oraz możliwość zrobienia znacznych komór w jej wnętrzu, które mają znaczny wpływ na charakterystyki głośnika.
                                        Największe zmiany w profilu thd widać na wykresach z pomiarów głośników połączonych bezpośrednio bez filtra.
                                        Patrząc na wykres amplitudy oryginału z nową cewką ze Skleptonsilu widać, że w paśmie wysokim grają właściwie tylko trzy bardzo silne rezonanse dobrze widoczne na csd i trudno ich się pozbyć. Zwłaszcza ten przy ok. 9kHz ciągnie się strasznie długo i generuje duży wzrost 2thd również widoczny na profilu thd.

Jak już pisałem oryginalny głośnik z wymienioną membraną ze Skleptonsilu gra bardzo kiepsko. Zakładając, że takie same membrany są w obecnie produkowanych głośnikach i mają one takie same lub podobne wykresy i tak samo grają, to nie widzę sensu kupowania tych głośników. Opcja modyfikacji jest dobra dla kogoś kto już ma te głośniki i jest w stanie taką lub może inną modyfikację zrobić. Brzmienie zmodyfikowanego głośnika jest lepsze, powiedzmy na akceptowalnym dla mnie poziomie, że mogę słuchać bez zgrzytania zębami. Brakuje trochę efektywność najwyższej góry pasma, ale brzmienie jest czyste, nie kłuje i nie jazgocze. Szczególnie dobrze brzmi zakres średnich tonów, wokal. Nie ma sybilantów i chrypienia.

Skomentuj

Nie będę teraz liczył, a nawet to nie mam wymiarów geometrycznych, ale masa powietrza zebrana w tunelu (wywierconym przez rdzen) + podatnosć powietrza zabrana w komorze daje układ rezonansowy - Helmholtz jak byk. Jej efekt będzie taki, że zaobserwujesz niezły dołek na charakterystyce ciśnienia. Gdzie ten dołek powstanie nie wiem, to trzeba wyliczyć. Ale nie jestem zdziwiony, że nic nie widać na pomairach, bo układ jest zestrojony na bank poniżej 300Hz. Możesz sprawdzić :)
                                          Tak mniej więcej żeby uzyskać tutaj reoznans na np. 600Hz potrzeba ci komory o objętości pewnie, ze 3ml + okrągły tunel o przekroju hmm 4mm i wysokości 1mm.
                                          Zatkanie tunelu spowodowało rozwarcie ukłądu rezonansowego. Tak jakbyś nic nigdy nie przewiercał :)
                                          Wypełnienie komory zmiania dobroć ukłądu rezonansowego.
                                          Takie tricki stosuje się do tłumienia wysokiej dobroci wteterów, gdzie pik w rezonansie jest uwypuklony. Rezonans tunelu jest w przeciwnej fazie względem fazy frontowej częsci ukłądu drgajacego / membrany. Dochodzi do osłabienia promieniowanej mocy akustycznej.
                                          Dobrze słyszeć, że dobrze słucha się głośników po przeróbkach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X