Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerabiamy Glośniki. Pomiary, Projekty...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i jest doladnie jak mówiłem
    Mocno osłabiona najwyższa oktawa pogorszy charakterystyki kierunkowe i zabierze lekkość gry glosnika i cos co nazywam przestrzenią
    Mocno zaznaczony rezonans (którego nie tłumi ferrofluid) spowoduje problemy na średnicy i mocno "syczacy" jej charakter

Ten feffofluid nie był tam przypadkiem
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Akuratnie jest odwrotnie. Z ferro była górka ok 10kHz, i syczało . Bez ferro znikło syczenie i nie ma tego piku na 10kHz.
      Czemu tak bylo ? No nie wiem.

Skomentuj

Wg mnie to nie przez 10kilo syczało
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TEraz co się stało i dlaczego, usuwając ferrofluid powodujesz:
          Zmniejszenie gęstości strumienia w szczelinie > BL zmniejsza się > zmniejszasz efektywność > zwiększenie dobroci elektrycznej > zmniejsza mechaniczną > wpływ na całkowitą dobroć przetowrnika
          Zmniejszenie strat mechanicznych układu > zwiększenie dobroci mechanicznej układu > wpływ na totalną dobroć przetwornika
          Zmniejszenie masy drgajacej układu > zwiększenie efektywności > zwiększenie częstotliwosci rezonansowej.
          Ogólnie
          Zwiększyłęś Qts przetwornika, masz pik SPL w rezonanie a różnicy między 8kHz - 20kHz nie umiem wytłumaczyć.

Skomentuj

Skoro mowa o ferrofluidzie przedstawię dotychczasowe moje dokonania z głosnikiem Visaton G25FFL. Nie jest to głośnik zbyt popularny, głównie ze względu na cenę. Pierwszą modyfikacją była zmiana materiału wytłumiającego pod membraną. Oryginalnie był tam czarny element o półkolistym kształcie, dość twardy, przypominający filc, ale raczej zrobiony z włókien sztucznych. Zamieniłem to coś na okrągłą podkładkę z filcu grubości ok. 3mm. Poniżej pomiary głośnika w obudowie z filtrem.

To przyniosło jak widać niewielkie zmiany w charakterystyce głośnika.
            Również na wykresach csd i thd niewielkie zmiany.

Usunięcie ferrofluidu spowodowało już większe zmiany, ale głównie w zakresie rezonansu głośnika. Te pomiary były robione w innych warunkach niż poprzednie.

Większe zmiany widać też na profilu thd.
            Przed zmianą.

Po zmianie.

W przypadku Morela widać większe zmiany w górnym paśmie, w Visatonie praktycznie nic się tam nie dzieje.

Skomentuj

Patefil powierdza.
              MAteriał tłumiący pod membraną wpływa na częstotliwość reoznansową ze wzlędu na zmianę podatności powietrza pod membraną, oraz wpływa na fale odbite od stalowego rdzenia.
              Teraz reszta wie co się stanie po wywaleniu ferrofluidu.

Skomentuj

Jestem jestem Panowie.
                Ostatnio mam od pyty roboty i nie ma mnie co chwile w kraju ale postaram sie cos podotaczac do tego spx32m w roznych jak mysle ciekawych wariantach (wlasnie mam go w rekach) Jak znajde chwile, to zrobie jakies pomiary, oslucham i wkleje co z tego wyszło.

Skomentuj

Jeżeli niektórzy myśleli, że będę robił coś "na kolanie", to się trochę pomylili...
                  Muszę dopracować program i ruszam z korektorami fazy... Dziś już nie miałem czasu, zrobiłem tylko lekki zarys (wymiary chwilowo przypadkowe).
                  Będzie ich kilka w różnych kształtach, wariantach i z różnymi promieniami. Poza tym planuje jeszcze dotoczyć "kopyto" i poformować różne zaślepki pp z różnych materiałów.

Na początek coś znajomego z głośników różnych producentów:

Last edited by Spurek; 19.10.2015, 22:45.

Skomentuj

Narazie wyprodukowałem kilka sztuk z różnymi promieniami. Ale na tym nie poprzestane...

A tak to wygląda zaaplikowane na pacjencie (MONACOR SPX32M)

Cdn.

Skomentuj

Piekna robota..

Troche z innej beczki , jakby tu pomierzyć parametry TS tweetera. Okazuje sie ze producent ich nie podaje - Morel.
                      A parametrów TS h żąda Boxsim. Czy wpisać "na pałę", czy mierzyć jakoś ?

Skomentuj

Spurek porównaj ch-ki kierunkowe przetwornika dla różnych pocisków.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                          Piekna robota..

Troche z innej beczki , jakby tu pomierzyć parametry TS tweetera. Okazuje sie ze producent ich nie podaje - Morel.
                          A parametrów TS h żąda Boxsim. Czy wpisać "na pałę", czy mierzyć jakoś ?
                          Parametry TS opisują zachowanie się głośnika w niskich częstotliwościach. Wydaje się że podawanie ich dla głośnika wysokotonowego mija się z celem. Ale mogę się mylić. Może niech ktoś mądrzejszy się wypowie.

Skomentuj

No niby tak jest, ale wielu producentów podaje je również dla tweeterów. A dodatkowo brak tych parametrów generuje błędy w programie Boxsim.
                            Myślę więc że mają one sens również dla tweeterów.
                            Pozostaje tylko problem jak je pomierzyć kiedy producent ich nie podaje.

Skomentuj

Wydaje mi sie, ze boxim nie wie ze to tweeter i zada podania tych wszystkich parametrów dla każdego z głośników
                              Ale moge sie mylić bo dawno z niego nie korzystałem
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak, nie wiedział ....
                                Dzieki

Skomentuj

jak idzie Spurek?

Skomentuj

Tonsil nadaje się do przeróbki. Można przewiercić napęd i zrobić komorę naklejając jakąś płytkę na magnes. Ten GDWK to jeden z lepiej zaprojektowanych wysokoyonówk Tonsila.

Last edited by Echo1; 24.11.2015, 11:12.

Skomentuj

GDWK 8/50 to chyba jedna z najgorzej grających kopułek T - niestety :(. Co nie zmienia faktu że otworzenie jej coś by mogło pomóc - próbuj :). Tylko czy podoła mechanicznie zawieszenie ??

Skomentuj

To może ktoś podpowie z jakiego materiału zrobić zamknięcie komory i jakim klejem przykleić ją do magnesu?

Skomentuj

Materiał dowolny raczej niemagnetyczny. klej dowolny aby tylko było szczelnie. Skupiłbym się na kształcie zamknięcia i rodzaju wytłumienia tu mogą być spore różnice. No i naturalnie pochwal się wynikami :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X