Zamieszczone przez Rfck
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
8 -10 cali na suba w closed
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaJa będę próbował wcisnąć 10" AWXa w closed ...
Nie widzę takowego w ofercie STX na ich stronie.
I jak postepy prac? Efekty pozytywne?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaKtóry to głośnik?
Nie widzę takowego w ofercie STX na ich stronie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaDo 20m2 to raczej 10cali i trzeba miec ok 40litrow miejsca na suba. 8cali to pierdziawka wiec tylko do malych pokoi z malymi glosnikami frontowymi.
http://loudspeakershop.eu/glosnik-pe...68-p-1202.html
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5046Last edited by Rfck; 17.01.2015, 13:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta8 cali i daj jeszcze to w closed to będzie popierdółka nie sub. 10 cali i w b-r bo szkoda twojej pracy.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaOj to nie wiem jak w closed sobie poradzi w taką dobrocią...
W closed brakuje zejścia bardzo wyraźnie. Można by spróbować z korekcją coś powalczyć ale nie wiem czy to ma sens.
Skomentuj
-
Jesli b-r "ciagnie" to nie ma sensu robic korekcji. Korekcja to taki bass-reflex ze wszystkimi minusami tego zabiegu czyli popsuciem odpowiedzi impulsowej. Bass-reflex dodaje mocy a korekcja niestety zabiera. Jedyna zaleta ze mozna podbic na dowolnej czestotliwosci i o dowolna amplitude. Niestety w praktyce za wiele sie nie da i takie podbicia wygladaja tylko ladnie na charkach pomiarowych. Odsluchowo glosnik strasznie meczy sie na niskich tonach, generuje duzo harmonicznych, bo dostajac duzych amplitud swiszczy powietrze, zawieszenia itd. Wzmacniacz przesterowac bardzo latwo. Moze komus sie to spodoba, ja szybko odpuscilem takie zabawy. Slucham glosnika jaki jest, korekcja nic tu nie polepszy.
Skomentuj
-
Miałem w życiu parę 10" cali i parę 12" i co najmniej 3 sztuki - 10" w closed. Za każdym razem nie podobał mi się ten bass do końca w stosunku do b-r. Nie to, że brakowało zejścia bo np. taki Dayton RSS265HF schodził nisko ale ten bass jest specyficzny. Ma niską efektywność i nadaje się dla audiofilii a nie ludzi co robią suba do kina, muzyki i przyjemności słuchania. Robiąc czy to na 8 czy na 10" zrobiłbym tylko i wyłącznie na jakimś głośniku przeznaczonym do b-r. Takie moje zdanie. Zrobisz jak uważasz ale potem, żeby nie było, że nie ostrzegałem. Np. teraz za radą Irka mam Beyma Power 12 i jest super. Szybko aż kopie. Może nie schodzi super nisko ale wystarczająco do kina. W muzyce nadąża super. Np. Daytona kupiłem za namową Misomora z audiostereo. Bo miał piękne charakterystyki, w symulacjach perfekcja, do samego dołu przyjmował sporo mocy ale bas miał słabą efektywność w closed i był dla audiofilii, nie podobał mi się po prostu ten dźwięk.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Kolejny raz powtarza się to samo:
PREFERENCJE. lklukasz mówi że bas dobry kondrax mówi że bas niedobry..
Jeden mówi że BMW super drugi że niedobry...
Nie potrzebuję wywodów na temat zejścia czy charakterystyki basu z obudowy br czy closed bo z głośnikami bawię się już wystarczająco długo.
Natomiast wzmianka o korekcji aktywnej jest dość ciekawa, w sumie wielu producentów to stosuje, rozumiem że to świetna sprawa do wpakowania gównianego głośnika w suba i podkręcenie mu basu tak że typowy Kowalski po odsłuchaniu zrobi woooow ale bas.
Skomentuj
-
Przepraszam że się wtrące ale sam mam suba na tiw 200xs I nie narzekam na ciśnienie.Wszystko zależy od preferencji.Z małymi i szybkimi monitor ami na aluminiowych membranach mogę nawet zatkać Bas refleks i mnie satysfakcjonuje.Ale w kinie domowym odtykam otwór i jest bardzo dobrze tj. Bas refleks lepiej nadaje się do kina akcji itp.Najlepiej zrobić dwa suby na tiwach i wtedy nic więcej już nie trzeba.Wymiary nie będą szokujące a i możliwości strojenia poprzez zamykanie otworów i przedstawianie bądź. odstawianie od ściany.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Przepraszam za literówkę ale mowa jest o visatonie tiw200xsLast edited by tom123; 22.01.2015, 20:16.
Skomentuj
Skomentuj