Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary ScanSpeak W18/8434 + Vifa dx25 (scanspeak d2604)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary ScanSpeak W18/8434 + Vifa dx25 (scanspeak d2604)

Witam wszystkich jestem tu nowy i chciałem pomierzyć swoje kolumny zrobione wg projektu z duńskiej strony.

Grają spoko.

Byłem ciekaw i zrobiłem mikrofon, ściągnąłem program i zacząłem mierzyć.

Metodykę obrałem w ten sposób, ze najpierw zmierzyłem niskotonowy głośnik, potem wysoko tonowy, oraz całościowy przebieg częstotliwości z 2 głośników w całym paśmie, z tym że jeden pomiar był z podłączonym głośnikiem w przeciwnej fazie.

Oto wyniki w fazie:

W fazie przeciwnej:

Proszę o interpretacje, wydaje mi się że głośniki powinny być w fazie podłączone bo wtedy jest zgranie fazowe jak widać, w fazie przeciwnej jest źle.

Poszczególne charakterystyki , głośników leżą poniżej wypadkowej. To podbicie przy 5-6kHz to wina wkładki one tak mają podobno.

Czy dobrze patrzę ze zgranie fazowe jest najlepsze przy głośnikach podłączonych w fazie?

Jest mały rozjazd w punkcie podziału a potem spoko, a na drogim obrazku faza się rozjeżdża.

Dzięki za wszelkie informacje.

Najpierw zmień zakres pomiaru, bo pokazałeś właściwie samą górę a nie to co najważniejsze. Napisz jakie parametry pomiaru ustawiłeś.

Skomentuj

Wszystko jak tu zrobiłem:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974081.html

dzięki za zainteresowanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozumiem chodzi o to żeby nie pokazywać az do 22 KHz tylko do np 5 KHz

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrluk Zobacz posta
        Nie zrobiłeś.
        Zobacz skalę tu:
        http://obrazki.elektroda.pl/5867281600_1304066553.jpg

Skomentuj

Wszystko jak tu zrobiłem:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974081.html

dzięki za zainteresowanie

Skomentuj

Rozumiem chodzi o to żeby nie pokazywać az do 22 KHz tylko do np 5 KHz
            Nie, chodzi o to, żeby użyć logarytmicznej skali częstotliwości, wtedy będzie coś widać w interesującym zakresie częstotliwości (od setek Hz do 2-3 kHz, czyli w okolicach podziału).

Skomentuj

to jeszcze raz :

- w fazie

i faza przeciwna:

co mam o tym myśleć?

racja faktycznie to już zmieniam

racja ZMIENIAM JUZ

ZARAZ POPRAWIE DZIEKI
              Last edited by piotrluk; 03.01.2015, 14:56.

Skomentuj

to teraz skala logarytmiczna:

W fazie wychodzi tak:

w przeciw fazie tak:

czy z tego wynika, ze jak w przeciw fazie to jest 220 stopni rozjazdu, a jak w fazie zgodnej to tylko ok 40 i to tylko na początku potem ok?

Skomentuj

te bramkowanie masz raz od 400, raz od 1k. Kręcisz tym czy tak wychodzi? Z jakiej odległoścni mierzysz?
                  I co wogóle chesz sprawdzić i osiągnąć? Sorry nie otwieram linku z elektrody na diyaudio.pl jest wystarczająco dużo informacji aby zrobić dobrze pomiary..

Proszę o interpretacje, wydaje mi się że głośniki powinny być w fazie podłączone bo wtedy jest zgranie fazowe jak widać, w fazie przeciwnej jest źle.
                  Przydałoby się też wiedzieć jaka jest zwrotnica.

Skomentuj

Chce sprawdzić zgranie fazowe, i ciągle mam ta samą odległość. odległość ok 1 metra.

Zwrotnica jest taka:
                    http://www.troelsgravesen.dk/Discove...ery_simple.png

Skomentuj

Jeśli skopiowałeś doKładnie projekt napewno jest to optymalne rozwiązanie, wątpie aby troel publikował kichę na swojej stronie.

Skomentuj

Weź wstaw charki midwoofera+ tweetera oraz wspólną resztę wywal bo jakaś sieka jest na tych pomiarach.
                        Zobacz u Troelsa, lewy wykres.

Skomentuj

Pokaż te pomiary bez wygładzanie przy odwróceniu głośników powinien być charakterystyczny dołek w częstotliwości podziału którego u ciebie nie widać.

Skomentuj

To wiem ze kichy nie mam bo gra spoko, tylko mi tez takie pomiary powinny wyjść chyba :-)

tak charakterystyki wyszły:

i to jest jak patrze z tym co jest na stronie :
                            http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18/Discovery_simple.png

te podbicie na 5 kHz to wina wkładki ale to nie istotne teraz.

u mnie też widać wysokotonówka zaczyna od 500 Hz a niskotonowy kończy na 10 kHz

Skomentuj

władka może (nie musi mieć) podpicie trochę dalej niż na 5k, poza tym max. 3db a nie 8db. Dlaczego bramkę masz w dwóch różnych miejscach?
                              Last edited by Marios; 03.01.2015, 16:31.

Skomentuj

Ta wkładka to nie panasonic tylko inna (podobno one tak mają), zresztą zwrotnica jak ze strony więc gra spoko, ale muszę się nauczyć robić pomiary. Chciałem od czegoś wyjść. NIe wiem o co chodzi z ta bramką?

a może mieć na to podbicie fakt ze skądś się ten dźwięk odbija jeszcze?

Skomentuj

To doczytasz o bramce http://diyaudio.pl/content.php/55

Skomentuj

Dzięki za info, to już sobie czytam.

Skomentuj

Kolego piotrluk, skup się i odpowiadaj na konkretne zadane pytania a nie wrzucaj tego co wygodne.
                                      Gdybyś odpowiedział na 3 pytania to już wiedziałbyś gdzie tkwi problem w Twoich pomiarach.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Napisz jakie parametry pomiaru ustawiłeś.
                                      Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      te bramkowanie masz raz od 400, raz od 1k. Kręcisz tym czy tak wychodzi? Z jakiej odległoścni mierzysz?
                                      Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Pokaż te pomiary bez wygładzanie przy odwróceniu głośników powinien być charakterystyczny dołek w częstotliwości podziału którego u ciebie nie widać.

Skomentuj

Dokładnie tak, posłuchaj co piszą. Te podbicie jest zbyt duże jak na sam mikrofon, coś jest nie tak.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X