Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Temat chodzi mi po głowie od dłuższego czasu.
    Naprawiam nie mało głośników, przez co uszczęśliwiam ich właścicieli, ale nic poza tym...
    tak więc pomyślałem, żeby dokładnie dokumentować każdy naprawiany głośnik tak aby później powstała baza danych do poszukiwania ewentualnych części zamiennych

na początek stare zdjęcia.
    jak będę coś naprawiał to będę to dokładnie opisywał

Intertechnik/NOVA MDS08

spalona cewka oraz przypadkiem uszkodzony magnes
    nie pamietam juz szczegolow cewki, ale glosnik w naprawie bardzo przyjemny i latwy
    cewka o nietypowym rozmiarze - ok 1,5"
    nawijane 4 warstwy cienkim drutem i laczone rownolegle

dane cewki:
    srednica wewnetrzna 35,4mm
    srednica zewnetrzna 37,3mm
    karkas aluminium 0,15mm
    wysokosc karkasu 36mm
    wysokosc uzwojenia 14,5mm
    4 warstwy drutem 0,25mm
    wyprowadzenia co 2 warstwy polaczone rownolegle. tak wiec da sie przerobic ten glosnik na 16r

JL Audio 12TW3

JLe sa bardzo wredne do naprawiania. sa klejone zywicznymi klejami, przez co trudno sie je rozkleja
    tutaj mamy smiesznie malutka cewke jak na taki glosnik - tez ok 1,5"
    8 wartw rozlozone na 2 uzwojenia.
    co ciekawe - glosnik faktycznie jest 2x6r! :p

srednica wewnetrzna 34mm
    srednica zewnetrzna 41mm
    karkas kapton 0,15mm
    wysokosc karkasu 65mm
    drut 0,45mm w izolacji i 0,41mm bez izolacji
    wysokosc uzwojenia 40mm
    8 warstw! wyprowadzenia co 4 warstwy

Eminence LAB12

to mam obecnie na stanie i zostanie dokladnie opisany

JL Audio W3v3

kolejne wredne glosniki w rozklejaniu
    JLe maja kilka fajnych patentow, ale pokazuja one swoje zalety tylko w fabryce przy montazu
    tutaj ciekawostka - to co widzimy to wielka nakladka przeciwpylowa a nie membrana!

DLS R6A

tutaj mialem w naprawie glosniki z pierwszej serii (cewka 1") jak i z kolejnych serii (cewka 31mm)
    prosta konstrukcja, zadnych problemow z naprawa

oraz wiele innych o ktorych szkoda pisac

Aliante już naprawiłeś?

- - - - - aktualizacja - - - - -

tak btw. mierzysz TSy po takiej naprawie? jak się mają do danych katalogowych, lub zmierzonych parametrów głośnika przed naprawą?

Skomentuj

Paweł wszystkie JL z tego co kojarze maja "dwie" membrany jedna na drugiej
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
        Aliante już naprawiłeś?
        jeszcze nie
        brakuje mi jedynie "slupka" do nawiniecia cewki
        a taki kawalek alu to jakies 100zl :(

tak btw. mierzysz TSy po takiej naprawie? jak się mają do danych katalogowych
        w wiekszosci przypadkow nie ma takiej potrzeby, bo czesci sa odtwarzane wg oryginalu i nie ma prawa sie wiele zmienic

co innego w/w MDS08 gdzie rowniez zmienilem magnes na nieco wiekszy. jak tylko sprowadze swoj sprzet pomiarowy to go sprawdze

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Paweł wszystkie JL z tego co kojarze maja "dwie" membrany jedna na drugiej
        przeciez pokazalem tez zdjecia TW3 gdzie jest "normalna" kopulka
        WX ma kopulke
        W0 i W1 maja odwrocone kopulki

Skomentuj

ooo widzę swojego 13w3

btw. dobry pomysł z tym tematem.
          Last edited by luki343; 17.08.2015, 21:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            w wiekszosci przypadkow nie ma takiej potrzeby, bo czesci sa odtwarzane wg oryginalu i nie ma prawa sie wiele zmienic
            Paweł, mimo tego na forum DIY powinnieneś zmierzyć i wkleić T-Sy

Skomentuj

Tylko pomiar TSów w domu jest obarczony dużymi błędami. I jak dla mnie nie ma to sensu. Nie wspominając, że TSy podawane przez producenta a TSy samego głośnika to często dwie różne sprawy. I w takim przypadku ciężko o rozsądne wnioski.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Tylko pomiar TSów w domu jest obarczony dużymi błędami. I jak dla mnie nie ma to sensu. Nie wspominając, że TSy podawane przez producenta a TSy samego głośnika to często dwie różne sprawy. I w takim przypadku ciężko o rozsądne wnioski.
                ja wprawdzie już lata TSów nie mierzyłem, ale ostatnie jakie mierzyłem i pamiętam (do pracy dyplomowej - Etony 7-360) nie różniły się od parametrów fabrycznych zbyt wiele.
                a co do pomiarów to robiłem dla każdego głośnika kilka , dla różnych napięć (np. 0,1 ; 0,25; 0,5 ; 1,0; 2,5; 5,0 V). a potem średnia ...

pytam bo się zastanawiałem czy po takiej naprawie głośnik jeszcze będzie się nadawał do starej obudowy, czy objętość/strojenie wymaga co najmniej "korekcji"

Skomentuj

Są dwie metody - z masą dodaną oraz w zamkniętej skrzyni o znanym litrażu. Obie metody są kłopotliwe - trudno dociążyć membranę tak aby dociążenie nie powodowało dodatkowych rezonansów, no i trzeba znać naprawdę dokładnie wagę, co najmniej do pierwsze miejsca po przecinku w gramach. Zamknięta skrzynia to konieczność znajomości dokładnego litrażu zajmowanego przez głośnik w środku skrzyni.
                  Bywa to kłopotliwe w domowych warunkach.

Dalej dochodzą problemy opisane przez Sound Wave'a:
                  Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                  Analizowałem problem zmiany parametrów głośników dwu cewkowych w zależności od sposobu podłączenia cewek już dawno jak jeszcze do dyspozycji miałem Speaker Workshop i tam faktycznie wychodziło na to, że są znaczące różnice. Jednak ostatnio działam na clio które mimo pewnych wad jest duużo dokładniejsze od SW.
                  Parametry TS są bardzo "wrażliwe" na metodę pomiaru.
                  Podstawowe rozbieżności w pomiarach TS wynikają z:
                  1) mocy jaką zasilany jest głośnik
                  2) typ sygnału testującego (sinusoida modulowana, sinusoida bramkowana, mls, szum biały, różowy itp)
                  3) sposobu ustawienia głośnika
                  4) wartości masy dodanej
                  5) rozdzielczości pomiaru

Różnice te można podzielić na
                  - wynikające z błędu pomiarowego ( czyli niedoskonałości aparatury)
                  - wynikające z specyfiki pomiaru ( wszystkie szumy i sinusoida bramkowana nie nadają się do pomiarów głośników z wysokim pikiem impedancji gdyż jest on obcinany doskonałym przykładem jest tu GDN-18-15-AWX w przypadku którego pik rezonansowy przy właściwie przeprowadzonym pomiarze sięga jakiś 230 omów!! a przy niewłaściwie przeprowadzonym pomiarze spłaszczony jest do marnych 60
                  - wynikające z zjawiska różnicy wartości współczynnika tarcia statycznego i dynamicznego - problem dotyczy w zasadzie mocy sygnału - potraktowanie 18 calowego potwora mocą 0,1W jaką typowo "wyciąga" speaker warkschop powoduje, że drgania układu są na tyle małe, że nie pracuje całe zawieszenie a jedynie jego fragmenty.

Jak prawidłowo wykonywać pomiary?

1) moc przy jakiej mierzone są parametry TS powinna być adekwatna do mocy na jakiej typowo pracuje głośnik (małych głośników niskośredniotonowych może to być to od 0,1 do 1W głośniki do subwooferów 1-10W a estradowe 10-100W - pomiar na zamałej mocy powoduje wzrost fs, spadek vas i wzrost qts
                  2) pomiar powinien być dokonywany sinusoidą modulowaną bez bramkowania z rozdzielczością minimum 1/24 okt (w stx'sie robimy 1/48) - za mała rozdzielczość powoduje obniżenie albo podniesienie Fs ( program aproksymuje wyniki pomiarów i wychodzą cuda)
                  3) głośnik musi być solidnie zamocowany - nie mogą występować żadne drgania ( powoduje to sztuczny wzrost mms i qts)
                  4) pomiar z masą dodaną należy przeprowadzić tak, żeby spadek Fs wynosił przynajmniej 20% - im większa różnica między Fs a Fs z masą dodaną tym lepiej gdyż mniejszy jest błąd pomiaru - załóżmy, że głośnik ma fs 30Hz a dokładność pomiaru to +-1Hz pomiar z masą dodaną Fs 27Hz +-1Hz i teraz tak jeśli weźmiemy skrajne przypadki czyli 28 do 29 i 31 do 27 to mamy odpowiednio 1Hz i 4Hz czyli błąd na poziomie 400% dodając więcej masy powiedzmy Fs z masą dodaną będzie 20Hz to mamy 31 i 19 do 29 i 21 czyli 12 do 8 czyli błąd już "tylko" 40%
                  5) odpowiednie przygotowanie głośnika - głośnik przed testem powinien być wypracowany standardowo przed pomiarami stosuję procedurę 24h na generatorze na 10-20Hz wychylenia tak, żeby nie rozwalić głośnika i go nie ugotować. Po wygrzewaniu głośnik musi odleżeć aż ostygnie do temp 22 stopni (warunki standardowe).
                  6) kilkanaście pomiarów celem uśrednienia wyniku

Podstawowymi problemem przy pomiarach SW nie wynikającym z problemów z obsługą są:
                  - Z reguły zbyt niska moc przy której testuje się głośniki
                  - Testowanie sygnałem MLS
                  - Błędy pomiarowe wynikające ze złego kompensowania rezystancji przewodów
                  Podstawowe błędy pomiarowe
                  - Niewłaściwy dobór masy dodanej
                  - Złe umocowanie głośnika
                  - Złe przygotowanie głośnika do pomiarów
                  Niestety ten przydługi wstęp był konieczny, żeby wyjaśnić dla czego pomiar głośnika dwu cewkowego przy podłączeniu szeregowym i równoległym daje inne wyniki Qts, Fs, Qms, Qes i Vas
                  Odpowiadają za to głównie „naturalne problemy SW”
                  Zbyt niska moc sygnału testującego – jeśli połączymy cewki równolegle to głośnik dostaje 4x więcej mocy niż przy połączeniu szeregowym
                  Zły rodzaj sygnału testującego (spłaszczenie piku rezonansowego)
                  Złe kompensowanie rezystancji kabli przez SW – przykładowo głośnik 2x4 o dość typowej rezystancji 3ohm na cewkę daje 1x1,5 ohm albo 6 ohm załóżmy, że błąd kompensowania rezystancji przewodów to 0,15 ohm w sumie niewiele ale dla 1,5 ohm to 10% a dla podłączenia na 6 ohm to już tylko 2,5%.
                  Jedyny parametr jaki faktycznie ulega zmianie to BL przy połączeniu równoległym ilość zwoi szczelinie jest identyczna jak przy podłączonej jednej cewce (załóżmy, że długość przewodnika to 10m) jeśli cewki podłączymy szeregowo to ilość przewodu wzrasta 2x czyli powiedzmy, że będzie to 20m)
                  Niby coś się mienia ale tak naprawdę to niema to żadnego znaczenia gdyż siła napędowa BxIxL pozostaje bez zmian dla podłączenia równoległego wcześniej omawianego „teoretycznego głośnika” o rezystancji cewek podłączonych równolegle o rezystancji 1,5ohm do uzyskania 1W mocy potrzebujemy w przybliżeniu 1,22A a dla połączenia szeregowego (RDC 6ohm) jakieś 2,44 czyli dokładnie 2x więcej więc i siła napędowa BxIxL jest identyczna!
                  Generalnie głośniki dwu cewkowe całkiem nieźle nadają się do wstępnej kalibracji SW wszystkich wad nie da się wyeliminować ale jeśli wszystkie parametry przy połączeniu szeregowym i równoległym cewek są zbieżne to już połowa sukcesu

Tak się rozpisałem, że prawie art. z tego wyszedł :P
                  Przeczytać 2x oprawić w ramkę i zapamiętać raz na zawsze bo jest to wiedza unikatowa – na jej zdobycie długo pracowałem mierząc tysiące głośników i na tej podstawie wyciągając wnioski.
                  Jak widać, to nie takie proste dobrze zmierzyć TSy :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    trudno dociążyć membranę tak aby dociążenie nie powodowało dodatkowych rezonansów, no i trzeba znać naprawdę dokładnie wagę
                    a jak sie dobrze to zamocuje, to pozniej mamy zniszczona lub pobrudzona membrane :p

pytam bo się zastanawiałem czy po takiej naprawie głośnik jeszcze będzie się nadawał do starej obudowy, czy objętość/strojenie wymaga co najmniej "korekcji"
                    zastanow sie dokladnie, co tam moze nam zmienic TSy?
                    zmiana resoru, masy ukladu, czy magnesu moze sporo zmienic
                    ale jak wymieniam jedynie cewke (na zgodna z oryginalem!) to zmiana parametrow moze byc jedynie na poziomie rozrzutu parametrow glosnikow wychodzacych z fabryki

co innego jak kupie dowolna "pasujaca" cewke, a nie odtworze to co tam siedzialo...

Skomentuj

ale jak wymieniam jedynie cewke (na zgodna z oryginalem!)
                      no dokładnie, jeśli nowa cewka będzie taka jak oryginał to nic się nie powinno zmienić.
                      a jak jest z dostępnością do oryginalnych cewek?
                      czy wszystkie robisz sam? bo podejrzewam że czasem może być problem ze zrobieniem własnoręcznie dokładnie takie samej cewki z powodu jej konstrukcji - materiał, przekrój i kształt drutu ; materiał i grubość karkasu... jak jest z trwałością takiej własnoręcznie robionej cewki?

Skomentuj

no dokładnie, jeśli nowa cewka będzie taka jak oryginał to nic się nie powinno zmienić.
                        czy wszystkie robisz sam? bo podejrzewam że czasem może być problem ze zrobieniem własnoręcznie dokładnie takie samej cewki z powodu jej konstrukcji - materiał, przekrój i kształt drutu ; materiał i grubość karkasu... jak jest z trwałością takiej własnoręcznie robionej cewki?
                        W swojego 13w3 którego robił Paweł pakowałem przez długi czas 1,2kW ze stega k2.02 i nic mu się nie stało.
                        Dodatkowo cewka w nim jest na trochę cieńszym drucie bo Paweł nie mógł znaleźć nigdzie odpowiedniego.

Skomentuj

a jak sie dobrze to zamocuje, to pozniej mamy zniszczona lub pobrudzona membrane :p

zmiana resoru, masy ukladu, czy magnesu moze sporo zmienic
                          ale jak wymieniam jedynie cewke (na zgodna z oryginalem!) to zmiana parametrow moze byc jedynie na poziomie rozrzutu parametrow glosnikow wychodzacych z fabryki

co innego jak kupie dowolna "pasujaca" cewke, a nie odtworze to co tam siedzialo...
                          Patrz, tonsil nic nie wymienia a sprzedaje różne głośniki o tej samej nazwie :)

Faktem jest, że pisze o głośnikach GDW, ale kiedyś kleiłem jakieś gdny, mimo wycentrowania cewki jeden grał głośniej w pewnych częstotliwościach, ale podjar na pierwsze zrobione głośniki był, mimo gotowca z alle , kilka fotek:

Skomentuj

oryginalne cewki najlatwiej nam kupic do STXow i do tonsili (uwaga na sprzedawcow na allegro, ktorzy wciskaja co popadnie!)
                            do calej reszty zamawiam cewki w umifonie

czy wszystkie robisz sam?
                            nie robie tego sam, bo bym musial zrobic calkiem spory zapas karkasow, drutow o roznych przekrojach, no i miec na czym to nawijac
                            jakbym mial to robic zawodowo to bym pomyslal o wlasnej produkcji. a tak to raz na jakis czas zamowi sie w umifonie

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
                            Dodatkowo cewka w nim jest na trochę cieńszym drucie bo Paweł nie mógł znaleźć nigdzie odpowiedniego.
                            dokladnie - w polsce nie mamy grubszych drutow jak 0,5mm. a tam w oryginale siedzial az 0,7mm!

dopiero po zabawie z MDS08 dotarlo do mnie ze moglem dac 2x mniejszy przekroj :???:

Skomentuj

Jak to nie ma drutów?
                              Zerknij http://sklep.feryster.pl/index.php?o...0&limitstart=0 .

Skomentuj

Oddajemy do Państwa dyspozycji szeroki zakres średnic od 0,05mm do 2,5mm drutów emaliowanych w pojedynczej DNE i podwójnej DN2E emalii stosowanych w firmie Feryster do wykonywania uzwojeń dławików i transformatorów.
                                http://sklep.feryster.pl/index.php?p...art&Itemid=163 dopiero to sie nadaje
                                ale jak widac jest albo za gruby, albo za cienkie...

Skomentuj

No racja, zwykły DNE byłby bardziej kłopotliwy w klejeniu.

A przy nawijaniu co kilka zwojów chwytasz np cyjanoakrylem, żeby się nie rozwalało?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    A przy nawijaniu co kilka zwojów chwytasz np cyjanoakrylem, żeby się nie rozwalało?
                                    ja tego nie nawijam - zapytaj w umifonie jak to sie robi
                                    ale cyjano na bank nie! przeciez to pozniej bedzie wygrzewane, a podgrzany cyjano jest toksyczny i szczypie w oczy :(

Skomentuj

a jak sie dobrze to zamocuje, to pozniej mamy zniszczona lub pobrudzona membrane
                                      Ja przyklejałem na taśmę dwustronną odważniczki laboratoryjne. Taśma taka biała cienka do pianek/dywanów. Nigdy nie miałem problemów z odklejeniem, zabrudzeniem czy uszkodzeniem membrany.
                                      Niekiedy pojawiał się dodatkowy rezonans ale rzadko. Nawet jeżeli się pojawi to nie jest wielki problem bo liczy się zmiana rezonansu podstawowego a on jest dużo większy i zwykle program sobie radzi z rozpoznaniem.

Skomentuj

Mógłbyś podać linka do taśmy której używasz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X