Juz mozesz słuchać :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w skorygowaniu zwrotnicy USHER 8935A + 9950
Collapse
X
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta...prawdopodobnie przydała by się jeszcze mała korekta ale o tym później niech się ucho dobrze przyzwyczai.
Jesli coś Tobie nie pasuje to od razu to koryguj, nie przyzwyczajaj się do "kiepskiego" (dla Ciebie) dźwięku.
Skomentuj
-
Trochę czasu minęło ale za to dobrze osłuchałem się z nową wersją zwrotnicy. Generalnie trochę brakuje mi wysokich tonów, talerze itp. są nieco wycofane i przytłumione wokalami. Próbowałem sprawę załatwić zmieniając kondensator w wysokotonowym z 3,3 na 2,7 ale zabieg ten podbija cały zakres pracy głośnika wysokotonowego przez co wokale stają się krzykliwe i mało przyjemne. Czy wiecie jak podbić zakres od 8kHz o jakieś 1,5-2dB?
Skomentuj
-
Patefil
Zwiększ raczej wartość rezystora Rp1 w filtrze wysokotonowym i dodatkowo nieznacznie koryguj wartość kondensatora 5,1u dodając równolegle małe kondki np. 0,22u, 0,27u itp.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Boro85 Zobacz postaMam pytanko - czy pik zaznaczony kółkiem to jakiś rezonans wewnątrz obudowy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWyglada na fale stojaca w obudowie.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Ok, wszystko sie zgadza. Na calej dlugosci uklada Ci sie polowka fali okolo 200hz i stad takie zafalowanie. Mozna sie tego pozbyc tylko przez mocne tlumienie calej dlugosci obudowy ( w zasadzie jej wysokosci ). Zeby przeciwdzialac takim falom stojacym trzeba dawac gorna i dolna sciane pod duzym katem. Zobacz do tematu STX jak to jest rozwiazane w nowych kolumnach.
Skomentuj
-
Dzięki za wskazówki. Zerknąłem do wątku STX ale ja już takich zmian nie jestem w stanie wprowadzić, skrzynki już dawno poskładane. Jedynie pokombinuje z wytłumieniem jak znajdę chwilę wolnego czasu. Jeżeli dobrze zrozumiałem to fala stojąca występuje miedzy górną i dolną ścianką. Mam tłumić materiałami górę i dół czy boczne ścianki?
Gdzieś kiedyś wyczytałem że w połowie wysokości komory występuje węzeł fali stojącej i np. warto na tej wysokości umieszczać BR. Czy to prawda?
Dla potwierdzenia rezonansu poniżej wrzucam jeszcze wykres impedancji Usher 8935a
Skomentuj
-
Patefil
W Twoim przypadku najprawdopodobniej występuje opisana przez Pogromcę sytuacja:
Jak rozumiem skośna przegroda jest szczelna i oddziela woofer od kopułki. Można spróbować zrobić w niej otwór i całą komorę kopułki mocno wypełnić watą. Można spróbować wytłumić środkową przegrodę z otworami, ale jeśli masz br w dolnej komorze może to spowodować problemu z basem i działaniem br.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Patefil Zobacz postaJak rozumiem skośna przegroda jest szczelna i oddziela woofer od kopułki
Niemniej wasze uwagi są cenne i faktycznie najlepsze efekty uzyskałem tłumiąc wełną owczą dolą odgrodę. Wytłumienie za głośnikiem (1 arkusz zielonego filcu + nieco luźno ułożonej wełny owczej) już nie miał tak znaczącego wpływu na ten rezonans ale zauważyłem że w pozostałem paśmie ch-ka się nieco uspokoiła i wygładziła (na wyższych częstotliwościach). Próbowałem również tłumić okolice środkowego wzmocnienia i choć efekt był, to jednak nie tak znaczący i może jak wspomniałeś sprawiać problemy z BR.
Zrobiłem też krótki test na słuch puszczając sygnał z Holma i słychać różnicę przed i po korekcie. Z efektu jestem zadowolony.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jeszcze wykres z obiema charakterystykami nałożonymi na siebie. Wcześniej rezonans wynosił ok +-4dB a po korekcie +-2. Prawdopodobnie będę musiał sprawdzić przebieg w pełnym paśmie bo mogło się coś pozmieniać i być może będzie trzeba poprawić zwrotnicę.
Skomentuj
-
Już chyba wiem w czym leży problem. Oglądałem uważnie tutoriala: https://www.youtube.com/watch?v=2PkCRzVoed4 i nie uwzględniłem parametru Group Delay przy pomiarach OnAxis.
Czy błąd ten może być przyczyną rozbieżności fazowych które widać na dwóch różnych pomiarach?
Skomentuj
Skomentuj