Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CzorńyLiseł jeżeli rezystory i samo zasilanie sprawia ci problem, to czarńo to widzę. Porywasz się z motyką na księżyc. Polecam jakiś prosty kit np. TDA2030 i do tego samemu "zaprojektować" prosty zasilacz- mostek gretza i kondesator(zasilacz nie wymaga rezystorów). Prosta i podstawowa sprawa, na której powinieneś się coś nauczyć :)

Przedwzmacniacz ma za zadanie "kształtować" sygnał, nie koniecznie musi go wzmacniać.

SowaZ bo nie każdy chce pchać ok 40% mocy w radiatory. Dodam że w D są potrzebne komparatory próbkujące sygnał, generatory generujące im odpowiednią częstotliwość i filtr dolnoprzepustowy na wyjściu. Także sprawa mocno skomplikowana i w małych mocach i przy dobrym zasilaniu bez sensowna.
    Last edited by DiGiCo; 29.09.2015, 22:22.

Skomentuj

A ja się tak spytam, czym ty do tej pory lutowałeś? Bo jak transformatorówką to nie dziwie się twojemu zniechęceniu.
      Trzeba sobie kupić chociaż najtańszą chińską stację lutowniczą z regulacją temperatury, odsysacz za 10zł i małe szczypce do odcinania końcówek. Przydaje się pęseta (ja ostatnio kupuje w aptece chirurgiczne - najlepsze jakie miałem a cena kilka złotych) Z takim zestawem możesz zacząć i małe rzeczy lutować.
      Chyba że rzeczywiście jakaś choroba co trzęsie rękami cię dopadła.

@DiGiCo, ja wcale nie tak dawno tez nie miałem zielonego pojęcia. Ten stan niewiele, ale poprawił się w trakcie roboty. Bo tu nie działa, tam trzeba coś dokupić, to się dokształcałem na bieżąco.

Zasilacz: http://diyaudio.pl/showthread.php/23...projekt-by-taz ten jest kompletny, sprawdzony i z zabezpieczeniami. Polecam bo nawet jeśli teraz zrobisz LM albo TDA to już ci zostanie na później, nawet do mocnych wzmaków. Kolega Gavron powinien mieć jeszcze płytki, uśmiechnij się do niego. Do tego trafo.

Skomentuj

Najprostszym układem wzmacniacza, jaki możesz wykonać, jest układ na TDA2030 (ew. TDA2050 - layout płytki ten sam, więcej mocy). Masz tam zaledwie kilka elementów. Nie potrzebujesz do tego mocnego trafa (na TDA2030 wystarczy 30W, na TDA2050 80W).

Do zlutowania tego będziesz potrzebował lutownicy kolbowej (transformatorową się da, ale potrzebny jest skill ) Lutownica kolbowa 30W to wydatek koło 15zł.

Poza tym większość projektów zarówno na tym forum, jak i innych konstrukcji (tych opartych na TDA, LM itd) jest wykonana używając elementów przewlekanych (THT), małe to są elementy SMD, więc nie rozumiem, czemu pękasz :flapper:

Skomentuj

Mi nie chodzi by był najprostszy, tylko były jak największe elementy. Cóż w szkole uczą schematów elektryki w Airbusie itp. ale samemu rysowaniu układów choćby najprostszych nie no i nie ma zajęć praktycznych z lutowania itp. to już nie ma. No i mi się ręce trzęsą bo to robią i nic nie ma do moich umiejętności lutowania(czy w sumie trzymania jakiejkolwiek innej rzeczy) :)

Dlatego tez się pytam o gotowe schematy zasilania(a chociaz i całych wzmacniaczy) bym mógł je zrobić lub się chociaż wzorować :)

Skoro chce coś zrobić to nie jestem zniechęcony
          Last edited by CzorńyLiseł; 30.09.2015, 12:23.

Skomentuj

To ja nie wiem co ci poradzić. Kup lupę. Wyśpij się porządnie, unikaj kawy, napojów wyskokowych i fajek, to ci się będą mniej trzęsły.

Jak chcesz to rób Tadeusza (td cośtam) albo Gainclona (pcb lub zestawy powinny byc w AVT, advanceelectronic, jabel itp)
            Albo uniampa. W celu uzyskania PCB trzeba się uśmiechać do Irka.
            Albo zasilacz taza i iampa Borysa. W celu uzyskania PCB trzeba się uśmiechać do Gavrona.
            Albo zasilacz taza (pcb powyżej) i... któryś inny projekt (w celu uzyskania PCB należy uśmiechać się do wanienki z wytrawiaczem - laminat, wytrawiacz i papier oddam za pół ceny, bo kupiłem a jednak nie będę korzystał, za leniwy jestem, leży i się utlenia)

Do tego niskokosztowo trafa z allegro mogą być jakieś wymontowane z czegoś, ja ostatnio kupiłem wyjęty z ampli Onkyo 2x45V ok. 400-600W (zależy kto pisze :) ) za poniżej 100zł.

Zdecyduj się na coś i zacznij, to będzie jakoś łatwiej coś podpowiedzieć.

Skomentuj

"To ja nie wiem co ci poradzić. Kup lupę. Wyśpij się porządnie, unikaj kawy, napojów wyskokowych i fajek, to ci się będą mniej trzęsły. "

Jestem niedowidzący i widzę ze max. 20cm bez swoich okularów. Doprawdy lupa mi do niczego nie potrzebna i tak już mnie piksele na każdym wyświetlaczu denerwują(no chyba ze to jakiś 4K/8K)("pernamentny tryb mikroskopu w oczach" jak ktoś to kiedyś nazwał) :)

Jedyne co pije to woda, herbata(jedyna używka jakiej używam) i soki itp.

Skomentuj

Tu nie wielkość elementów jest problemem, tylko wprawa. Nie raz również mam gorsze dni. Wtedy przyznaje smd nie da się lutować. Jednak elementy przewlekane? Nigdy nie miałem z nimi problemów, nawet po upojnych wieczorach Gniesz pasowanie druciki wkładasz i lutujesz. Tak jak wyżej koledzy podpowiadali kup najprostszą lutownice kolbową i poćwicz na jakiś kitach. Pamiętaj żeby zaczynać od najmniejszych elementów.

Poza tym CzarnyLiseł nie potrzebnie martwisz się na zaś. Jeżeli i tak zamierzasz pierwsze zrobić kolumny, a później wzmacniacz to działaj i jedź z tematem. Szkoda czasu na zbieranie teorii, która może okazać się zbędna gdy w miarę prac zmieni ci się koncepcja.

Skomentuj

Takie pytanie znów... Czy można zamienić duże radiatory pasywne na moduł peltiera z małym radiatorem bez obaw?

Skomentuj

Modul peltiera z malym radiatorem? Wszystko zalezy od tego jak duzo energi bedziesz chcial odprowadzic z drugiej strony.

Skomentuj

1. wszystkie tranzystory końcowe i od kompensacji (wszystkie przykręcone do jednnego radiatora) powinny mieć tę samą temperaturę, więc jakoś by to trzeba było rozwiązać.
                      2. z ogniwem będziesz musiał odprowadzić jeszcze większą ilość ciepła (bo przecież nie ma ono 100% wydajności), więc radiator być może będzie miał wysoką temperaturę. I tak musisz to ciepło rozproszyć w powietrzu, jedyna różnica to że przez mniejszą powierzchnię i wyższą temperaturę.

Skomentuj

Przeczytaj dokładnie jak działa moduł peltiera :) Z nim będziesz potrzebować jeszcze większy radiator. W audio kompletnie nie trafiony pomysł.

Skomentuj

TDA2050 nie ma 80W tak jak ktoś wcześniej pisał, tylko sporo mniej, już nie pamietam ok 30W. Na twoim miejscu zainwestował bym w:
                          http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...050-2x25W./138

Masz tam wszystko co potrzeba do szczęścia wraz z zabezpieczeniem komumn, oprócz transformatora 2x15V AC o mocy min 50W, który nie powinien Cię więcej kosztować niż 40zł.

Co do tego ogniwa to słuchaj, fizyki nie oszukasz, do tego, do czego są dołączone jakieś kabelki to tylko pogarsza sprawę. Oczywiście znajdzie to zastosowanie. Np. w jednym miejscu możesz obniżyć temperaturę pracy, następnie ciepło (zwiekszone) będzie wydzielanie gdzieś indziej gdzie nie grozi wysoka temp.
                          Last edited by SowaZ; 01.10.2015, 15:58.

Skomentuj

Taki radiator który widnieje na zdjęciu mial temp ponad 70 stopni przy koncowych pomiarach. Drugi screen to ch-ka jednego z ogniw ktore mialem. Widac moment kiedy wyraznie zaznacza swą obecność ciepło Joule'a.

Skomentuj

Nie wiem kto ile napisał

Sam patrze na datasheet producenta co ile ma.

Skomentuj

Czaruję...