Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs Monacor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil vs Monacor

Witam,

Po wielu latach wracam do projektowania zestawów głośnikowych. Ostatnie robiłem gdy byłem w technikum, a było to parę ładnych lat temu :) Jestem na etapie doboru głośników i zastanawiam się, na którego producenta się zdecydować. Kiedyś dostępne były praktycznie jedynie głośniki Tonsila. Wiem, że Tonsil niedawno wrócił do gry. Jednak gdy porównuję parametry Tonsila z Monacorem to Monacor wygląda lepiej. Może tylko na papierze? Wykonanie głośników Monacor również wydaje się być lepsze. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwesti? Tonsil czy Monacor? A może polecacie innego producenta?

A jaki masz budżet?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

monacor to nie producent tylko firma handlowa... sprzedaja glosniki wielu producentow pod wlasna marka
      tak wiec porownanie tylko marki nie ma najmniejszego sensu

podaj wiecej informacji
      albo jakie modele ciebie interesuja, albo budzet jakim dysponujesz

Skomentuj

W planach mam wykonanie całego zestawu 5.1. Ale na początek fronty w konfiguracji 4-drożnej. 1 x wysoki + 1 x średni + 2 x niskie. Budżet na same drivery to ok. 1500zł. Głośniki jakie brałem pod uwagę:

Tonsil: GDWK 10/80/26, GDN 15/40/5 jako średni, GDN 17/40 lub GDN 20/60/3 jako niski
        Monacor: DT-350NF, SPH-165KEP jako średni, SPH-8M jako niski.

Skomentuj

Ja się nie znam ale to będzie 4-drożne czy 4-głośnikowe?

Skomentuj

4-drożne to chyba to samo co 4-głośnikowe bo przecież pasma częstotliwości są trzy.
            P.S. Przy Takiej konfiguracji Monacor przekroczę budżet, ale to mniejszy problem. Pytanie czy warto.

Skomentuj

To nie to samo. Tniesz pasmo na 4 to 4 drogi, na 3 to 3 drogi. Dla danego pasma mogą być np 2 głośniki co w twoim przypadku daje 3.5 drogi. Ale to tylko nazwa..

Przy takim budżecie, może lepiej fx-300?

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                To nie to samo. Tniesz pasmo na 4 to 4 drogi, na 3 to 3 drogi. Dla danego pasma mogą być np 2 głośniki co w twoim przypadku daje 3.5 drogi. Ale to tylko nazwa..

Przy takim budżecie, może lepiej fx-300?
                Nie na temat...
                mogę się mylić ale jeśli mamy 2,5 lub 3,5 drogi to nie wystarczy dwa głośniki na dane pasmo tylko chyba tam jest jeszcze jakiś dodatkowy podział

Skomentuj

Czyli jednak Tonsil? Bo FX-300 jest zbudowany na Tonsilach.

Skomentuj

Zamieszczone przez kraver Zobacz posta
                    Czyli jednak Tonsil? Bo FX-300 jest zbudowany na Tonsilach.
                    Nieee...

http://stx.pl/fx-300.html

Skomentuj

Myślę jeszcze nad mieszaną konfiguracją tzn. wysokie i średnie z Monacoru a niskie z Tonsila. DT-350NF oferuje fajne pasmo i jakość wykonania. SPH-165KEP to zachwalany wszędzie średniak. Ale jesli chodzi o niskie to ciekawszy jest chyba GDN 20/60/3, ma zakres od 45Hz. Co Wy na taką konfigurację?

Skomentuj

Kto będzie autorem zwrotnicy do tego?

Skomentuj

Myślę o tym, żeby sam się za to zabrać. Na studiach miałem 5 z filtrów A tak poważnie to wiem, że porywam się trochę z motyką na słońce, ale postanowiłem, że wszystko zrobię sam od początku do końca. Ze zwrotnicą liczę się z tym, że będę ją przerabiał parę razy. Na początek chcę wybrać głośniki. Mam sentyment do Tonsila, odtwarzałem kiedyś ich projekty w domowych warunkach np. Altusy, ale chciałbym zrobić coś naprawdę fajnego i dlatego myślę o trochę lepszych głośnikach. Tylko czy te z oferty Monacor bedą lepsze...

Skomentuj

Jeżeli planujesz kino domowe, to pamiętaj że podziały pomiędzy wysokotonowym a niskośredniotonowym mają być takie same dla wszystkich kolumn. Mając to na uwadze, dobór głośnika niskośredniotonowego jest bardzo ważny. Trzeba założyć że będzie schodził do 80Hz przy Qtc=0,707 co umożliwia najlepsze wykorzystanie tunera w kinie domowym. Tak więc powinien to być moim zdaniem 20cm głośnik a ten znowu definiuje parametry wysokotonowego ze względu na ograniczone pasmo ku wyższym częstotliwościom.

Skomentuj

Mam sentyment do Tonsila, odtwarzałem kiedyś ich projekty w domowych warunkach np. Altusy
                              I to jest właśnie słabość tego narodu: "Tonsile najlepsze, bo kiedyś wszyscy je chcieli mieć" Obecnie np. Dużego Fiata mało kto chętnie by kupił

Skomentuj

Myślę o tym, żeby sam się za to zabrać. Na studiach miałem 5 z filtrów A tak poważnie to wiem, że porywam się trochę z motyką na słońce, ale postanowiłem, że wszystko zrobię sam od początku do końca.
                                no sorki, ale z taka wiedza
                                fronty w konfiguracji 4-drożnej. 1 x wysoki + 1 x średni + 2 x niskie.
                                to lepiej odpusc projektowanie zwrotnicy samemu
                                kasy wtopisz. bedziesz zadowolony (kazdy jest na poczatku) ale nigdy nie wycisniesz wszystkiego z tych glosnikow

proponuje to na fronty
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
                                a to na satelitki i centralny
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
                                tanio, dobrze gra i sa opracowane zwrotnice

Skomentuj

Paweł ma racje. A jesli juz to stawiam na STX-a.

Skomentuj

Paweł, a co z tą wiedzą jest nie tak?

Doskonale wiem, że skorzystanie z gotowca DIY byłoby najprostsze. Ale właśnie nie chodzi o to żeby było najprościej. Chcę to zrobić sam od początku do końca i przy okazji się czegoś nauczyć. Jestem przygotowany na to, że może wyjść kupa i wtopię kasę. Ale jakbym chciał gotowca to bym poszedł do sklepu i kupił gotowy zestaw.

Skomentuj

Bo po studiach się zazwyczaj gówno umie Studia jedynie mogą być uzupełnieniem wiedzy, jeśli się w tym siedzi. Widzę na własnym przykładzie - gdybym nie grzebał nic w domu na własną rękę, to wiele rzeczy na studiach by mi nic nie pomogło. A nawet jeśli już się czegoś dowiaduję, to szybko to umiera śmiercią naturalną przy konfrontacji z wiedzą praktyczną

Mnie filtracją sygnałów na studiach gnębią już 3-rok i mogę stwierdzić (niezależnie od ocen), że w tej chwili moja wiedza jest jedynie "wystarczająca".

Z drugiej strony nikt nie broni Ci próbować. Praktyka to najlepszy (i jedyny) sposób, żeby się czegoś dobrze nauczyć. Po prostu nie ma się co chwalić ocenami na studiach, bo też myślałem, że wiem dużo o sterownikach i innych takich, dopóki nie poszedłem na praktyki do prawdziwej fabryki :P
                                      Last edited by Piter93; 21.10.2015, 11:43.

Skomentuj

Piter93
                                        Dokładnie o tym wiem. Tylko, że o studiach i piątce z filtrów to była ironia i zaraz później napisałem, że doskonale wiem iż porywam się z motyką na słońce i pewnie zwrotkę będę przerabiał parę razy. I właśnie o to chodzi żeby nabyć praktyki. A korzystanie z gotowców lub pół-gotowców tego mi nie da.

A Piotr przyczepił się wyraźnie do mojej konfiguracji frontów. Może dlatego, że napisałem 4-drożna zamiast 3.5-drożna. Czepianie się słów i udowadnianie niewiedzy rozmówcy zamiast udzielenie konkretnej pomocy to standard na forach

Skomentuj

Czaruję...
                                        X