Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podstawkowe 2 drożne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czyli magnes w maskownicy i w obudowie?

Skomentuj

Wrzućcie zdjęcia mocowania a nie gadacie ja mogę, ja mogę i ja też mogę
      Marian, jesteś rzecznikiem bociana, tak w ogóle nawet nie wiem kto to jest a ciągle o nim czytam..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        czyli magnes w maskownicy i w obudowie?
        Tak.
        Aby dobrze wycentrować magnesy, przytwierdzasz maskownicę (a raczej jej stelarz) do obudowy i wiercisz małym wiertłem na wylot maskownicy tak aby zaznaczyć w obudowie gdzie ma być otwór pod magnes.
        Wtedy jest pewne że maskownica będzie równo przylegać.
        W ubudowie robisz otwór większym wiertłem pod wymiar magnesu, tak aby wchodził na wcisk, szpachlujesz, oklejasz fornirem obudowę i gotowe.
        Z maskownicą robisz to samo.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        Nie robiłem zdjęć podczas mocowania magnesów niestety.

Marian, jesteś rzecznikiem bociana, tak w ogóle nawet nie wiem kto to jest a ciągle o nim czytam..
        Bo On się mało udziela, zbyt zajęty jest majsterkowaniem

Jak ukończy te monitory (zostało mu tylko polakierowanie na wysoki połysk i maskownica), to założy tutaj temat... a przynajmniej próbuję go do tego namówić :flapper:
        Last edited by marian; 24.01.2016, 13:29.

Skomentuj

Dzięki za upilnowanie porządku w tym temacie. Bicie piany i wbijanie postów bez wniesienia konkretu rozwleka tylko temat.

Będę wdzięczny za zaprezentowanie konkretnego rozwiązania ze zdjęciem/grafiką.

Maskownice które zaprojektowałem miały początkowo tradycyjnie wystające kołki, ale potem doszkoliłem się z druku 3D i okazało się że tak się nie da, model podczas druku musi spoczywać dużą powierzchnią na stole, więc usunąłem kołki i w ich miejsce dałem otwory w których później na kleju osadzę kołki drewniane. Te gniazda we froncie kolumny będą wpuszczane/zlicowane z powierzchnią frontu (toczone stalowe tulejki z kołnierzem), powierzchnia będzie oksydowana (czyli będą czarne jak głośniki) uważam to za estetyczne rozwiązanie. Jak wspomniałem na początku tego tematu front będzie oklejony naturalną skórą w kolorze ciemny brąz. Początkowo zakładałem skórę licową, jednak z czasem dopingująca mnie Żona przekonała mnie, że skóra zamszowa będzie lepiej się prezentować.

Skomentuj

to pokazcie

ja sie ciagle obawiam ze mocujac to na plasko bedzie sytuacja ze maskownica bedzie sie zsuwala w dol od wibracji
            Nie ma prawa przy dobrych magnesach i lekkiej ramce :)

Skomentuj

Ja, w kolumnie mocuję magnesy od środka, po co niszczyć front? Czyli wklejam magnes od tyłu, z przodu zostaje 2-3mm ciała.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Po co kur...e wąsy piękne kolumny nie wymagają maskownic, ale to moje zdanie, a zboczeń jest wiele:lol:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pewnie będzie zakaz pisania :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

A swoją drogą llata temu jak nie był internetu to zamocowałem maskownice na zatrzaskach od kurtki

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                  Po co kur...e wąsy piękne kolumny nie wymagają maskownic, ale to moje zdanie, a zboczeń jest wiele
                  Zabezpieczenie u niektórych odkryte głośniki są jak accutony bez siatki

Skomentuj

Frezowanie na ukończeniu. Teraz przyjdzie pora na wykończenie segmentów i wykonanie faz, potem klejenie i szlifowanie skrzynek.

Pytanie do Was czym zabezpieczyć powierzchnie zewnętrzne przed wyciekającym klejem ze spoin podczas ściskania elementów na prasie? Chcę uniknąć zacieków kleju który potencjalnie może wsiąknąć w powierzchnię i zmienić odcień drewna.

Skomentuj

dobre pytanie. chyba jedynie dobra tasma klejaca
                      z dobrym klejem i dobrze docisnieta

Skomentuj

Zależy jak będziesz wykańczał, jeśli jakąś będą to nałóż ją teraz a potem daj grunt do drewna który zabezpieczy kolor lub naturalne drewno.

Skomentuj

Plan jest taki:
                          Szlifowanie wstępne segmentow, klejenie, szlifowanie wyrównanie segmentów miedzy sobą, poprawienie trojkatnym iglakiem faz miedzy segmentami, barwienie faz, szelak na cala powierzchnie i na koniec polerowanie z olejem lnianym.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzedosz Zobacz posta
                            Pytanie do Was czym zabezpieczyć powierzchnie zewnętrzne przed wyciekającym klejem ze spoin podczas ściskania elementów na prasie? Chcę uniknąć zacieków kleju który potencjalnie może wsiąknąć w powierzchnię i zmienić odcień drewna.
                            Niczym jesli kleisz na klej bialy. W czasie prasowania usuwaj nadmiar wyplywajacego kleju mokra szmatka i tyle.

Skomentuj

Plan jest taki:
                              Szlifowanie wstępne segmentow, klejenie, szlifowanie wyrównanie segmentów miedzy sobą, poprawienie trojkatnym iglakiem faz miedzy segmentami, barwienie faz, szelak na cala powierzchnie i na koniec polerowanie z olejem lnianym.
                              fazy możesz zrobić na frezarce przed sklejeniem

Skomentuj

Tak, fazy zrobię najpierw, ale myślałem o rozmiarze 0,5x45° i czesc z nich zniknie lub zmniejszy sie podczas szlifowania juz po klejeniu i trzeba je będzie poprawić.

A co do kleju i mokrej szmatki to chyba skuteczne przy wikolu. Myślałem o jakimś piliuretanie.
                                Last edited by dzedosz; 02.02.2016, 13:21.

Skomentuj

myślałem o rozmiarze 0,5x45°
                                  za male - nie beda prawie widoczne. lepiej daj 1mm, co w sumie da 2mm szczeline
                                  A co do kleju i mokrej szmatki to chyba skuteczne przy wikolu. Myślałem o jakimś piliuretanie.
                                  w takim razie nie masz szans. poliuretan wycieknie (puchnie) i mocno wsiaka w material

Skomentuj

za male - nie beda prawie widoczne. lepiej daj 1mm, co w sumie da 2mm szczeline
                                    w takim razie nie masz szans. poliuretan wycieknie (puchnie) i mocno wsiaka w material
                                    A jak byś zaimpregnował olejem krawędzie nie klejone już teraz, klej wtedy nie wsiąknie (zrób test)
                                    po sklejeniu wyszlifujesz powierzchnie boczne, i nałożysz olej drugi raz.

Skomentuj

W Sobotę biorę się za szlifowanie segmentów (dziś otrzymałem przesyłkę z pasami ściernymi o różnych gradacja do szlifierki taśmowej) Po zbadaniu rynku klejów doszedłem do wniosku że najlepszy jest dobrze znany Soudal 66A. Przyszły też głośniki i 6 terminali w wersji z kołnierzem (te szczelne o jakich Paweł.S wspominał) Jest to model z STX'a "Tunel bass-reflex 74x80" o średnicy nominalnej 44mm

Skomentuj

Po zbadaniu rynku klejów doszedłem do wniosku że najlepszy jest dobrze znany Soudal 66A.
                                        Nie potrzebujesz takiego kleju do tego rodzaju polaczen. Poliuretany stosuje sie w do klejenia elementow narazonych na wilgoc, do tego zwykle klei sie nim elementy, ktore poddawane sa duzym naprezeniom jak np okna, meble uzytkowe ( krzesla ). Ma duza sile spajania i klei sie do niemal kazdej powierzchni, ale tutaj to troche przerost formy nad trescia, szczegolnie ze zalezy Ci na niezabrudzeniu drewna przy klejeniu. Uzylbym Soudala, ale bialego, mniej problemow, a sila klejenia znacznie ponad wymagania.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 11.02.2016, 21:39.

Skomentuj

Przyszły też głośniki i 6 terminali w wersji z kołnierzem (te szczelne o jakich Paweł.S wspominał) Jest to model z STX'a "Tunel bass-reflex 74x80" o średnicy nominalnej 44mm
                                          pokaz dokladniejsze zdjecie - nie o tych tunelach pisalem :???:

W Sobotę biorę się za szlifowanie segmentów (dziś otrzymałem przesyłkę z pasami ściernymi o różnych gradacja do szlifierki taśmowej)
                                          tasmowka jest bardzo agresywna! wiec uwazaj z tym szlifowaniem

wrzucaj zdjecia rowniez na nasz oploader, zeby zdjecia nie zniknely z czasem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X