czyli magnes w maskownicy i w obudowie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny podstawkowe 2 drożne
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczyli magnes w maskownicy i w obudowie?
Aby dobrze wycentrować magnesy, przytwierdzasz maskownicę (a raczej jej stelarz) do obudowy i wiercisz małym wiertłem na wylot maskownicy tak aby zaznaczyć w obudowie gdzie ma być otwór pod magnes.
Wtedy jest pewne że maskownica będzie równo przylegać.
W ubudowie robisz otwór większym wiertłem pod wymiar magnesu, tak aby wchodził na wcisk, szpachlujesz, oklejasz fornirem obudowę i gotowe.
Z maskownicą robisz to samo.
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaWrzućcie zdjęcia mocowania a nie gadacie ja mogę, ja mogę i ja też mogę
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaMarian, jesteś rzecznikiem bociana, tak w ogóle nawet nie wiem kto to jest a ciągle o nim czytam..
Jak ukończy te monitory (zostało mu tylko polakierowanie na wysoki połysk i maskownica), to założy tutaj temat... a przynajmniej próbuję go do tego namówić :flapper:Last edited by marian; 24.01.2016, 13:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaWrzućcie zdjęcia mocowania a nie gadacie ja mogę, ja mogę i ja też mogę
Marian, jesteś rzecznikiem bociana, tak w ogóle nawet nie wiem kto to jest a ciągle o nim czytam..
Będę wdzięczny za zaprezentowanie konkretnego rozwiązania ze zdjęciem/grafiką.
Maskownice które zaprojektowałem miały początkowo tradycyjnie wystające kołki, ale potem doszkoliłem się z druku 3D i okazało się że tak się nie da, model podczas druku musi spoczywać dużą powierzchnią na stole, więc usunąłem kołki i w ich miejsce dałem otwory w których później na kleju osadzę kołki drewniane. Te gniazda we froncie kolumny będą wpuszczane/zlicowane z powierzchnią frontu (toczone stalowe tulejki z kołnierzem), powierzchnia będzie oksydowana (czyli będą czarne jak głośniki) uważam to za estetyczne rozwiązanie. Jak wspomniałem na początku tego tematu front będzie oklejony naturalną skórą w kolorze ciemny brąz. Początkowo zakładałem skórę licową, jednak z czasem dopingująca mnie Żona przekonała mnie, że skóra zamszowa będzie lepiej się prezentować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato pokazcie
ja sie ciagle obawiam ze mocujac to na plasko bedzie sytuacja ze maskownica bedzie sie zsuwala w dol od wibracji
Skomentuj
-
Po co kur...e wąsy piękne kolumny nie wymagają maskownic, ale to moje zdanie, a zboczeń jest wiele:lol:
- - - - - aktualizacja - - - - -
Pewnie będzie zakaz pisania :flapper:
- - - - - aktualizacja - - - - -
A swoją drogą llata temu jak nie był internetu to zamocowałem maskownice na zatrzaskach od kurtki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotr f. Zobacz postaPo co kur...e wąsy piękne kolumny nie wymagają maskownic, ale to moje zdanie, a zboczeń jest wieleu niektórych odkryte głośniki są jak accutony bez siatki
Skomentuj
-
Frezowanie na ukończeniu. Teraz przyjdzie pora na wykończenie segmentów i wykonanie faz, potem klejenie i szlifowanie skrzynek.
Pytanie do Was czym zabezpieczyć powierzchnie zewnętrzne przed wyciekającym klejem ze spoin podczas ściskania elementów na prasie? Chcę uniknąć zacieków kleju który potencjalnie może wsiąknąć w powierzchnię i zmienić odcień drewna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaPytanie do Was czym zabezpieczyć powierzchnie zewnętrzne przed wyciekającym klejem ze spoin podczas ściskania elementów na prasie? Chcę uniknąć zacieków kleju który potencjalnie może wsiąknąć w powierzchnię i zmienić odcień drewna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaPlan jest taki:
Szlifowanie wstępne segmentow, klejenie, szlifowanie wyrównanie segmentów miedzy sobą, poprawienie trojkatnym iglakiem faz miedzy segmentami, barwienie faz, szelak na cala powierzchnie i na koniec polerowanie z olejem lnianym.
Skomentuj
-
Tak, fazy zrobię najpierw, ale myślałem o rozmiarze 0,5x45° i czesc z nich zniknie lub zmniejszy sie podczas szlifowania juz po klejeniu i trzeba je będzie poprawić.
A co do kleju i mokrej szmatki to chyba skuteczne przy wikolu. Myślałem o jakimś piliuretanie.Last edited by dzedosz; 02.02.2016, 13:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postamyślałem o rozmiarze 0,5x45°
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaA co do kleju i mokrej szmatki to chyba skuteczne przy wikolu. Myślałem o jakimś piliuretanie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaza male - nie beda prawie widoczne. lepiej daj 1mm, co w sumie da 2mm szczeline
w takim razie nie masz szans. poliuretan wycieknie (puchnie) i mocno wsiaka w material
po sklejeniu wyszlifujesz powierzchnie boczne, i nałożysz olej drugi raz.
Skomentuj
-
W Sobotę biorę się za szlifowanie segmentów (dziś otrzymałem przesyłkę z pasami ściernymi o różnych gradacja do szlifierki taśmowej) Po zbadaniu rynku klejów doszedłem do wniosku że najlepszy jest dobrze znany Soudal 66A. Przyszły też głośniki i 6 terminali w wersji z kołnierzem (te szczelne o jakich Paweł.S wspominał) Jest to model z STX'a "Tunel bass-reflex 74x80" o średnicy nominalnej 44mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaPo zbadaniu rynku klejów doszedłem do wniosku że najlepszy jest dobrze znany Soudal 66A.Last edited by Pogromca mitow; 11.02.2016, 21:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaPrzyszły też głośniki i 6 terminali w wersji z kołnierzem (te szczelne o jakich Paweł.S wspominał) Jest to model z STX'a "Tunel bass-reflex 74x80" o średnicy nominalnej 44mm
Zamieszczone przez dzedosz Zobacz postaW Sobotę biorę się za szlifowanie segmentów (dziś otrzymałem przesyłkę z pasami ściernymi o różnych gradacja do szlifierki taśmowej)
wrzucaj zdjecia rowniez na nasz oploader, zeby zdjecia nie zniknely z czasem
Skomentuj
Skomentuj