Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podstawkowe 2 drożne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podstawkowe 2 drożne

Witam,

Po długiej nieobecności na forum poróciłem. Pierwsze DIY zrobiłem w 2010 i teraz chcę zrobić drugie.
    Mają to być kolumny podstawkowe/monitorki stojące tyłem przy ścianie. Słucham muzyki rock, alternatywna, trochę elektroniki.

pomieszczenie ma powierzchnie 25m^2. Cenę głośników określiłem na 600zł za kpl do stereo. Myślałem o polskich głośnikach z STX:

T.10.250.8.PCX
    W.15.160.8.FCX

Znalazłem na forum konstrukcję Pawła S. która przypadła mi do gustu:

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...rta-by-Pawel-S
    (te kolumny efektowe z tego zestawu)

Obudowę wykonam z drewna, będzie to konstrukcja klejona warstwowo w wyciętych elementów z wymarzonym profilem (jestem na etapie szukania odpowiedniej oferty zakupu surowca). W fornir bawić się nie chcę.
    Kolumny oprócz funkcji użytkowej mają też pełnić funkcję "ozdobną"

Pytania:

1. Czy zachowując konstrukcję zwrotnicy z monitorków Pawła S. mogę przenieść wylot tunelu na przód? Czytałem na forum że generalnie strona wylotu BR jest dowolna (ale nie znalazłem info czy trzeba przeprojektować zwrotnicę, a domyślam się że tak),

2. Zdecydowaną większość czasu słucham muzyki cicho, czy to ma wpływ na rodzaj zastosowanych głośników, czy typ obudowy? Generalnie takich info nie znalazłem.

3. Czy warto rozważyć konstrukcję 1 drożną np. na głośniku fullrange Fostex? czy dać sobie spokój?

Zamieszczone przez dzedosz Zobacz posta
    Czy zachowując konstrukcję zwrotnicy z monitorków Pawła S. mogę przenieść wylot tunelu na przód?
    tak, mozesz

ale nie znalazłem info czy trzeba przeprojektować zwrotnicę, a domyślam się że tak
    zwrotnica "dziala" zazwyczaj duzo wyzej niz b-r

3. Czy warto rozważyć konstrukcję 1 drożną np. na głośniku fullrange Fostex? czy dać sobie spokój?
    jezeli wiesz z czym sie wiaza takie glosniki (wady i zalety) to warto
    fostexy sa drogie, ale np polski cube audio oferuje znakomite glosniki (F-155 i F180)

zwieksz pjemnosc do ok 12 litrow dla woofera
    wysokotonowy bym obecnie zmienil bo jest zdecydowanie za drogi!
    ale musisz poszukac czy znajdziesz gotowa zwrotnice do innego glosnika

Skomentuj

Dziękuję za cenne informację. Po przeanalizowaniu cech fullrange'ów i kilku konstrukcji DIY pozostanę przy klasycznym 2-way.

Proszę o opinie na temat mojej interpretacji "modnego" ostatnio kształtu. Czy widzicie gdzieś jakieś wady których mogę się pozbyć? W porównaniu do konstrukcji Pawła S. którą się wzorowałem od strony akustycznej tu nie ma offsetu na przedniej ściance, czy to będzie miało istotny wpływ na pracę (przesunięcie centrum akustycznego). Wylot tunelu będę musiał pozostawić z tyłu z uwagi na brak miejsca na froncie.
      Objętość ~ 10L po dodaniu głośników i zwrotnicy jeszcze spadnie.

Skomentuj

jezeli bedzie to z drewna to nie masz co sie obawiac klawiszowania... ale w sumie i tak lepiej zaznaczyc fazkami poszczegolne sekcje i je uwidocznic zamiast maskowac

przod i tyl bym nieco inaczej umiescil. jakos zeby to ladniej wygladalo

a b-r mozesz dac szczelinowy na froncie

Skomentuj

Drewno i brak klawiszowania? O stowke ze wyjdzie? :)

Skomentuj

zle sie wyrazilem - oczywiscie ze klawiszowanie wystapi. chodzilo mi o to ze wlasnie nie bedziemy go ukrywac
            skoro ksztalt sonusowaty to wiadomo ze bedzie tam albo "szpachla" albo malowanie

Skomentuj

Zgodzę się z maleńkimi fazkami na krawędziach poszczególnych sekcji. Drewno to sezonowany dąb (znalazłem tartak, w którym usłyszałem magiczne "nie ma problemu"), ale wiadomo, wilgotnośc się zmienia.
              Taki oto patent:

Proszę o propozycje co mogę zrobić z frontem, bo coś jest na rzeczy, Żona też mi na to zwróciła uwagę. U mnie front (ten wpuszczany element) będzie obity/oklejony brązową skórą i dopiero potem osadzony w obudowie

Skomentuj

zapomniales o fazach typowych dla kolumn sonus faber

Drewno to sezonowany dąb (znalazłem tartak, w którym usłyszałem magiczne "nie ma problemu"),
                daj znac ile wolaja i jakie formatki. pare desek bym kupil

Skomentuj

W poniedziałek dostanę ofertę oficjalną. Dziś rano na telefon dostałem cenę 90zł za metr bieżący deski nieklejonej o szerokości powyżej 250mm i grubości 40mm. 70zł za grubość 20mm. Aktualnie deski które mnie interesują mają 52mm grubości i są wypaczone po procesie suszenia, czeka je obróbka na docelowe 40mm grubości. Generalnie ponoć w tym roku słabo z dostawą bo ludzie urlopy już biorą Szkoda, że nie wszyscy tak mogą.
                  Sporo czasu i telefonów mi zeszło na znalezienie deski nieklejonej. Pierwotnie szukałem stopnic schodowych i parapetów, ale to wszystko są klejonki (do moich zastosowań odpadają)

1. Co do designu jakieś fazki na krawędziach pomogą? Czy inne wpuszczanie elementów? Dajcie jakieś propozycje, żeby nie wiało tanim design'em.
                  2. Co do szczelinowego BR to macie dobre doświadczenia?
                  Last edited by dzedosz; 19.12.2015, 22:45.

Skomentuj

Dziś rano na telefon dostałem cenę 90zł za metr bieżący deski nieklejonej o szerokości powyżej 250mm i grubości 40mm.
                    cos takiego by sie przydalo...
                    tylko nie mam pomyslu na co

Skomentuj

1. Co do designu jakieś fazki na krawędziach pomogą? Czy inne wpuszczanie elementów? Dajcie jakieś propozycje, żeby nie wiało tanim design'em.
                      Właśnie skończyłem swoje głośniczki wg projektu Pawła. Robiłem z mdf, sklejałem w domu, szlifowałem na gładko w garażu i tam kładłem izolant i podkład. Schło w garażu, żeby smrodu w domu nie było. Jak przyniosłem do domu i dostały temperatury, na łączeniach pojawił się niewielki uskok. Musiałem jeszcze raz szlifować i kłaść podkład.
                      Z drewnem chyba będzie podobnie, jeśli będą zmiany temperatury i wilgotności pewnie pojawi się klawiszowanie.

Co do szczelinowego BR to macie dobre doświadczenia?
                      Jestem pozytywnie zaskoczony tym projektem. Co prawda głośniki zrobione na przetrwanie, z założenia miały być tanie i na jakiś czas, ale biorąc pod uwagę cene głośników... jest fajnie. Poskładałem ostatecznie wczoraj w nocy i długo nie grają, ale jeśli chodzi o bas jest kopliwy, szybki, zupełnie nie jak basrefleks. Kończy się szybko, ale w końcu to malutkie monitorki.
                      Aktualnie u mnie wyglądają tak:

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedzi i Tobie Czarodzieju za umieszczenie zdjęć swojego dzieła - zawsze coś do przemyślenia.
                        Co do desek dębowych to dostałem dziś pisemną ofertę
                        Za 3szt. deski grubości 20mm szer. powyżej 250mm i długość 125cm 200zł Brutto
                        Za 2szt. deski grubości 40mm szer. powyżej 250mm i długość 125cm 250zł Brutto
                        Jeśli Pawle chcesz to mów, bo jutro lub pojutrze będę składał zamówienie (nadal czekam na ofertę cięcia wodą)

Dziś wieczorem dodam fazy do projektu i zobaczę jak to będzie wyglądało

Skomentuj

Czy z takimi fazkami wygląda dobrze?

Tak na szybciutko wrzuciłem parę obrazków na bryłę. Słucham opinii co można tu poprawić dla lepszego wyglądu, bo czuję że tu jeszcze coś nie pasuje (patrz z większej odległości na monitor, wtedy widać lepiej co "autor miał na myśli")

Last edited by dzedosz; 21.12.2015, 21:55.

Skomentuj

pierwsze zdjecie - fajnie by to wygladalo w lakierze... ale szkoda na to drewna

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...312#post467312
                            tutaj powinny byc zdjecia kolumn na ktorych mozesz sie wzorowac... ale niestety zniknely :(
                            ale w avatarze GI masz przyklad frontu o ktory mi chodzi

Skomentuj

Dzięki za sugestię ale w tym aspekcie pozostanę przy swoim pomyśle - płaski przód i brązowa skóra na przednim panelu (ostatnia modyfikacja wykończenia - fazki i promienie przypadły żonie do gustu).

Ale jeszcz emnie trapią pewne wątpliwości:
                              Pawle czy możesz odpowiedzieć mi na tych kilka pytań?

1. Zdecydowaną większość czasu słucham muzyki cicho, czy to ma wpływ na rodzaj zastosowanych głośników, czy typ/cechy obudowy?
                              2. Moja konstrukcja obudowy nie przewiduje pochylenia przedniej ścianki, więc głośniki mają centra akustyczne na różnej głębokości, czy to wymaga korekty w konstrukcji zwrotnicy względem projektu który mam zamiar zastosować?
                              3. Objętość netto po zamontowaniu głośników będzie wynosiła nieco poniżej 10 L a ile było w oryginale? Przeczytałem cały temat i nie widzę tej info.
                              4. Czy mógłbyć podać jaki był tunel BR w tych efektowych z kina dla Huberta? (średnica, długość ewentualnie model jaki zastosowałeś)

Skomentuj

1. Zdecydowaną większość czasu słucham muzyki cicho, czy to ma wpływ na rodzaj zastosowanych głośników, czy typ/cechy obudowy?
                                i tak i nie
                                dobrze zaprojektowane kolumny zagraja i cicho i glosno
                                jak zrobi sie byle co to zawsze mozna narzekac :p

2. Moja konstrukcja obudowy nie przewiduje pochylenia przedniej ścianki, więc głośniki mają centra akustyczne na różnej głębokości, czy to wymaga korekty w konstrukcji zwrotnicy względem projektu który mam zamiar zastosować?
                                ta zwrotnica jest bardzo prosta... no i ma dobre ch-ki kierunkowe wiec raczej bedzie wszystko OK

3. Objętość netto po zamontowaniu głośników będzie wynosiła nieco poniżej 10 L a ile było w oryginale? Przeczytałem cały temat i nie widzę tej info.
                                ten monitor ma ok 8 litrow
                                10-12 litrow bedzie OK

4. Czy mógłbyć podać jaki był tunel BR w tych efektowych z kina dla Huberta? (średnica, długość ewentualnie model jaki zastosowałeś)
                                fi50 z polinka
                                teraz bym kupil w STXie http://stx.pl/tunel-bass-reflex-74x80-1536.html
                                2szt na kolumne
                                skrocone i sklejone wzgledem siebie w lustrzanym odbiciu. w ten tani sposob mamy tani profilowany z obu stron tunel

tunele tanie i solidne. ale sa mniej szczelne niz te polinkowe!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ta zwrotnica jest bardzo prosta..
                                  ...
                                  fi50 2szt na kolumne
                                  skrocone i sklejone wzgledem siebie w lustrzanym odbiciu. w ten tani sposob mamy tani profilowany z obu stron tunel

Poczytałem troszkę o zwrotnicach i chciałem się tylko upewnić co do kilku kwestii. Czy ta zwrotnica jest efektem samych obliczeń i teorii czy efektem "ręcznego" dostrajania na podstawie pomiarów całej kolumny?

Przyznam, że chciałem "sprawdzić" czy dojdę do podobnych wartości elementów i mi się nie udało.

1) filtr DP nie został wyposażony w korektor impedancji bo został odpowiednio zoptymalizowany po pomiarach?

2) filtr GP nie został zaopatrzony w układ linearyzacji bo tego nie wymagał, czy został zoptymalizowany (zmniejszono indukcyjność cewki)?

3) tłumik L-pad obliczony jest na -5,4dB ale wartości są inaczej dobrane niż w tabeli doboru tego typu tłumików, a i po podstawieniu do wzorów wychodzi coś innego, jaki cel w tym jest?

4) czy biegunowość głośnika wysokotonowego nie powinna być odwrócona?

Rzuca mi się w oczy fakt że wartości poszczególnych elementów są dobrane tak by nie budować baterii rezystorów czy kondensatorów tylko stosować te z dostępnego typoszeregu.
                                  Zrozumiałem ogólny przekaz, że mniej elementów = mniej zniekształceń i niższy koszt. Ale chcę mieć spokojną głowę jeśli chodzi o zwrotnicę.

Co do długości rezonatora to możesz podać ile wynosiła?
                                  wszystko byłoby proste gdybym miał możliwość jego skracania, ale jeśli go skleję z 2 szt. to nie będzie miejsca ani na pomyłkę ani na ewentualne dostrojenie - efekt będzie wynikowy. Jeśli masz gdzie zanotowaną długość tunelu to proszę podaj. Co masz na myśli pisząc że tunel z STX jest mniej szczelny? Mam zamiar go wkleić na stałe bez możliwości wyjęcia go z obudowy więc tu chyba nie ma co mówić o szczelności...
                                  Last edited by dzedosz; 27.12.2015, 12:47.

Skomentuj

Zamówiłem w tartaku materiał na obudowy, w dalszym ciągu czekam na oferty cięcia strumieniem wodno-ściernym. W międzyczasie kolega wykonał uproszczoną symulację odkształceń oraz naprężeń obudowy pod działaniem ciśnienia od wewnątrz.

Symulacja jest orientacyjna, ale wskazuje pewne obszary jako potencjał do doskonalenia. Dobrane "na oko" żebro wzmacniające nie spełnia swojego zadania. Rozważę zmianę geometrii tego elementu. Głośnik wysokotonowy przesunąłem z osi wzorem oryginału.

Skomentuj

No spoko symulacja.
                                      Akurat to żebro, które zastosowałeś jej totalnie bez sensu. Podparłeś nim tak naprawdę miejsca najbardziej podparte przez ścianki przednią oraz tylną. Stężyłeś trochę całość, ale nic poza tym. Tobie powinno zależeć na zmniejszeniu długości płyty, poprzez jej podparcie, najlepiej na środku.
                                      Tutaj więcej podpowie kolega Micwoj :).

Skomentuj

Ee tam, nic nie podpowie poza tym co sam powiedziałeś. Ciśnienie to jedno a rezonanse drugie. A rezonanse się trudniej modeluje. W Br ciśnienie aż tak duże nie jest.
                                        Trzeba zmniejszyć wielkość ścianek, podeprzeć je w połowie tak jak swiety napisał. Zrób dziurawą przegodę na tej wysokości co te żeberka i będzie ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X