Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice aktywne vs pasywne - wady, zalety, fakty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
    Jeśli już porównać te same kolumny to Audium aktywne i pasywne , myślę że dla każdego będzie jasne co gra lepiej.
    Ja słuchałem i mam swoje zdanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

I obiecane zdjecie

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Coś mi się wydaje, że nie usłyszysz różnicy między 16-bitowym a 24-bitowym strumieniem.
      usłyszysz różnice między 24 a 16 bit , na pewno nie usłyszysz różnicy miedzy 44.1 a 192 khz , a ponieważ dzisiaj nagrywanie muzyki opiera się na DSP to oczywiście 24 bity są najlepszym rozwiązaniem.
      W zwrotnicach dsp dyskusyjna może być regulacja głośności , choć jeśli wewnętrzna obróbka jest 64 bitowa to jest z czego tracić , ja zastosowałem pasywne regulatory głośności i dodatkowo regulacje w programie w niewielkim zakresie przez wifi .

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Ja słuchałem i mam swoje zdanie

I obiecane zdjecie

na zdjęciu jest chyba poprzednie , aktualne ma inny dac , moje dsp jest w laptopie z kartą usb ESI i będą to teraz filtry FIR z rephase.
      O jakości dźwięku decyduje DAC.

Jeśli już porównać te same kolumny to Audium aktywne i pasywne , myślę że dla każdego będzie jasne co gra lepiej.
      tu nie chodzi o minidsp
      Last edited by bolonietoperz; 29.04.2016, 07:20.
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      http://www.rane.com/note160.html
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez ppp000 Zobacz posta
        to bedziesz potrzebowal wiaderko cewek i kondensatorow,
        No ale wiaderko jest potrzebne na etapie projektowania i przydaje się do wielu projektów. Tak jak jig mikrofon itp.
        Od strony projektowania patrząc, to jak chcesz swoje końcówki zaprojektować to też nie wyjdzie 800zł.

Skomentuj

na zdjęciu jest chyba poprzednie , aktualne ma inny dac , moje dsp jest w laptopie z kartą usb ESI i będą to teraz filtry FIR z rephase.
          O jakości dźwięku decyduje DAC.
          No wymienili... z budżetowego na budżetowy
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sprawdź i posłuchaj aktywnie-pasywnie na tych samych kolumnach
            Wtedy po dłuższym obcowaniu z tym samym produktem zrealizowanym na dwa rożne sposoby bedziesz mógł cos więcej powiedzieć niż rzeczy wyczytane w internecie
            Porównywałem jak napisałeś i nie było dla mnie różnicy pomiędzy aktywnym a pasywnym filtrem. Robiłem filtr do auta dla Seasa Mu10. Jedno jest pewne, posiadając możliwość strojenia filtru z dokładnością 0,1dB umożliwia to szybsze oraz bezpośrednie ocenienie zastosowanej koncepcji.
            I jeżeli ma się przycisk COMPARE to to jest bajka.
            Co do kosztów to trzeba porównać filtry środkowoprzepustowe 4 rządu wtedy koszty są chyba korzystniejsze dla rozwiązania aktywnego.
            Gdybym projektował zwrotnice commercialnie dla rozpuszczonych audiofili, to z całą pewnością bym twierdził że filtry pasywne są najlepszym rozwiązaniem.

Skomentuj

No wymienili... z budżetowego na budżetowy
              no to szkoda , myślałem o tym żeby nie tylko grać z laptopa , ale też z sat. bo w mojej aktualnej karcie mam tylko wejście usb.
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

usłyszysz różnice między 24 a 16 bit
                Zapraszam na test w którym ja będę w strumieniu przed DAC zerował bity LSB a ty będziesz mi pokazywał kiedy gra 24 a kiedy 16-bitowy strumień. Puszczanie plików 16 a 24 bitowych trochę mija się z celem, ponieważ sam komputer i DSP jeszcze operuje na tych danych. Po prostu lepiej zerować bity LSB w samym strumieniu do przetwornika.

na pewno nie usłyszysz różnicy miedzy 44.1 a 192 khz
                Tutaj już bym polemizował, ponieważ wszystko zależy od interpolatora w i przypadku 192 kHz można się już pokusić o wyłączenie nadpróbkowania. Ja mam mój własny projekt DAC'a z interpolacją liniową zrobioną sprzętowo i gra to po prostu inaczej niż standardowe rozwiązania używające cyfrowej interpolacji sin(x)/x.

W zwrotnicach dsp dyskusyjna może być regulacja głośności , choć jeśli wewnętrzna obróbka jest 64 bitowa to jest z czego tracić , ja zastosowałem pasywne regulatory głośności i dodatkowo regulacje w programie w niewielkim zakresie przez wifi .
                Każdy typ regulacji cyfrowej z definicji jest stratny. Co z tego, że operujesz na 64-bitowych danych, skoro i tak musisz to przetworzyć na 24-bity, które dopiero wrzucisz do przetwornika.

Nie wspominając o tym, że regulacja głośności w programie muzycznym nie jest dobrym pomysłem.

Skomentuj

dzisiejsze dac wszystkie są 24 bitowe , 24 bit dźwięk zawiera więcej informacji a całym paśmie niż 16 bit , to tak jakby porównywać obraz w HD do obrazu SD ,
                  częstotliwość próbkowania rozszerza granice dźwięku do częstotliwości słyszanych przez nietoperze i wyścig w tym względzie raczej spowodował marketing .
                  Nieprzypadkowo ciągle wydaje się pliki 24 bit 44.1 khz bo to jest jakość rozsądna i wystarczająca , wynika z pracy w studiu na 24 bitach i łatwej konwersji do formatu CD , wciąż popularnego.
                  Regulacja głośności cyfrowa jest stratna , w niewielkim zakresie w programie foobar czyli przed dac trudno to usłyszeć , bo odpowiednio duże ściszenie realizują pasywne regulatory.
                  W studiu w programie muzycznym suma MUSI być na 0 i dlatego trzeba użyć analogowej regulacji głośności.
                  U mnie używam przed końcówkami takich pasywnych regulacji:

http://www.smproaudio.com/index.php/...ano-patch-plus
                  Last edited by bolonietoperz; 29.04.2016, 12:02.
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                    Porównywałem jak napisałeś i nie było dla mnie różnicy pomiędzy aktywnym a pasywnym filtrem. Robiłem filtr do auta dla Seasa Mu10. Jedno jest pewne, posiadając możliwość strojenia filtru z dokładnością 0,1dB umożliwia to szybsze oraz bezpośrednie ocenienie zastosowanej koncepcji.
                    A jaki był system?
                    Moze za słaby aby usłyszeć różnice?
                    Ja słyszałem różnice jak cholera
                    Szczególnie na zachwalanym tu dsp

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                    Jedno jest pewne, posiadając możliwość strojenia filtru z dokładnością 0,1dB umożliwia to szybsze oraz bezpośrednie ocenienie zastosowanej koncepcji.
                    Klime w samochodzie tez ustawiasz co 0,1st C?

Nie odnosimy sie tutaj do komercji czy dla siebie
                    To nie to forum

Ostatnio przerabiałem koledze aktywny system w samochodzie
                    Klocki wysokiej klasy na aktualnie najwyższym dostępnym procesorze Alpine
                    Robiłem zwrotnice i ogólne strojenie
                    Kilka osób znając to auto przed oceniło, ze zdecydowanie lepiej gra wersja pasywna
                    Żeby nie było... sam zrobiłem obie wersje, żeby porównać
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      a przyjdzie taki pozytywny audiofil
                      a przyjdzie taki z kolumnami zrobionymi na słuch i pozamiata twoje wypieszczone na pomiarach .
                      Pokażesz mu wykresy i zaczniesz tłumaczyć, że podziały ma z czapy , impedancja spada do 1om , ma głośniki w przeciw fazie i 40db rów na średnich a wysokie są 10dB za głośno, dzwonów nie wyciął ...
                      I co będziesz się z nin kłócić ?
                      Tylko go rozśmieszysz bo ...
                      Nie będzie miał na ten temat bladego pojęcia :)
                      I tu jest sedno sprawy z jak to nazwałeś pozytywnym audiofilem .
                      A najgorsze jest w tym wszystkim, że nie będzie zainteresowany zmianą tego stanu bo przecież on słyszy .

Skomentuj

Klime w samochodzie tez ustawiasz co 0,1st C?
                        Oczywiście że nie. Chciałem tylko dać wyraz możliwości jakie posiada DSP w przeciwieństwie do pasywnych. Uważam, że powinieneś pozostać przy pasywnych filtrach bo te są dla Ciebie najlepsze.
                        W porównaniach duży wpływ ma chęć sugestii lub idealizowania kochanki. Każdy zachwala to czym umie się posługiwać lub chce sprzedać frajerowi.
                        Jak sam zauważyłeś strojenie zwrotnicy przy pomocy filtrów aktywnych nie jest tak łatwe.
                        Wiesz słabej tancerce będzie zawsze przeszkadzał wzmacniacz taniej firmy Blaupunkt w klasie D.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          a przyjdzie taki z kolumnami zrobionymi na słuch i pozamiata twoje wypieszczone na pomiarach .
                          to samo dotyczy pasywnych z kalkulatora
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            A najgorsze jest w tym wszystkim, że nie będzie zainteresowany zmianą tego stanu bo przecież on słyszy .
                            Jeżeli gość słyszy to co chce słyszeć to nie będę się gościem kłócić, taki gość jest stracony. Równie dobrze można przekonywać ziomka z ISIS na katolicyzm. Co innego jak odpalisz mu swój wzmacniacz czy ja swoje kolumny i gość jednak stwierdzi, że te jego od czapki nie grają tak dobrze.

Ludzie którzy są otwarci i pozytywnie nastawieni i jednocześnie nie dają się ponieść jakiejkolwiek ideologii, faktycznie mogą kierować się tylko słuchem i po prostu słuchać sprzętu jakiego lubią słuchać a nie takiego który na wykresach wypada idealnie. Dobrze wiemy, ze wykres to nie wszystko. Można zrobić idealne wykresy na głośnikach tonsila i na accutonach. Tylko różnica brzmienia to będzie przepaść. Tak samo można mieć wzmacniacz dyskretny i mieć TDA7294 o parametrach tak zbliżonych, że po wykresach nikt nie powie co zagra lepiej a w odsłuchu też będzie przepaść.

Dlatego nie wiem w jakim celu należałoby tych ludzi i ich podejście zwalczać ;-) . Na koniec końców chodzi o odsłuch. Wg Ciebie satori 13 jest jednym z najlepszych głośników na średnie i powiedz mi na podstawie jakiego wykresu to określiłeś? Bo ja ciągle czytałem o tym jak on to dobrze gra a nie jak dobrze wypada w pomiarach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Tak samo można mieć wzmacniacz dyskretny i mieć TDA7294 o parametrach tak zbliżonych, że po wykresach nikt nie powie co zagra lepiej a w odsłuchu też będzie przepaść.
                              ja wolę bas zasilać z końcówki w kl.D , szerokopasmowy z kl.A dzieląc sygnał przez DSP , zamiast wzmacniacz AB i pasywną zwrotnicę.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Panowie a da się coś sensownego wystroju z tego?
                                http://www.hypex.nl/product/2012-11-...4/as2-100.html

Skomentuj

pasywna extaza:biggrin:
                                  Last edited by bolonietoperz; 16.06.2016, 19:07.
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Podejrzewam ze dokupiony osobno

Skomentuj

Czaruję...
                                    X