Skoro tak to może warto pójść w tę stronę i zrobić normalne 2way z niskim podziałem, tyle że do tego potrzebna będzie dobra kopółka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt BL Horn na Visaton BG 20
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNie pokazuj samej charki bez schematu elektrycznego zwrotki
Nie wiem tylko czy nie przyciąć tego TW lekko wyżej - tak koło 3 kHz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaBtw. sprzedajesz czy robisz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postazabezpieczenie przed kotem audiofilem Btw. ładne te monitorki!
Skomentuj
-
W końcu udało się poskładać komputer do pomiarów. Jeden wentylator 140 mm w zasilaczu puszczony na minimalnych obrotach, a reszta chłodzona pasywnie. Do tego win XP na karcie CF, więc HDD brak. Rezultat - totalna cisza. Jig, przedwzmacniacz do mikrofonu i skrzynka testowa też już jest. Niestety na pomiary czasu już nie zostało :( Uważam, że weekend powinien trwać 5 dni... kto wie, może NASA jeszcze coś wykombinuje
Skomentuj
-
No i dupa z pomiarami bo albo mam udawanego WM61A (kupiona na Ale od użytkownika auden_pl - może ktoś też od nich kupował) albo pre nie daje rady albo ja coś źle robię ale strasznie poszarpane wychodzą te charakterystyki nawet po wygładzeniu. Postanowiłem więc wrócić na chwilę do BoxSima. dograłem charakterystyki Seas'a 22TAF/G, które znalazłem w necie i chyba na razie zrobię zwrotki oparte na tej symulacji, a jak ogarnę bety do pomiarów to zweryfikuję czy choć trochę pokrywa się to z rzeczywistością. Zastanawiam się też czy nie kupić dla świętego spokoju np. Behringera ECM8000? Gdzieś tam na forum znalazłem info, że siedzi tam właśnie Panasonic, więc przynajmniej będę miał pewność co faktycznie mam. Poniżej symulacje, jakby ktoś rzucił okiem to będę wdzięczny.
Charakterystyka częstotliwości:
Charakterystyka częstotliwości z odwróconą fazą na wysokotonowym:
Faza:
Zwrotka:
Last edited by Beatliner; 17.10.2016, 17:19.
Skomentuj
-
W końcu udało się pchnąć co nieco do przodu. Niestety pomieszczenie nie rozpieszcza, więc i wyniki takie sobie ale przynajmniej coś się dzieje w temacie.
"Profesjonalny" mikrofon pomiarowy:
"Profesjonalna" zwrotnica testowa z tego co było pod ręką:
"Profesjonalny odwracacz fazy":
Charakterystyka nie jest może idealna i widać pewne problemy z fazą ale to właśnie z nią nie mogę sobie poradzić :(
Póki co odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy. Jak dla mnie brzmi to już całkiem przyzwoicie ale na pewno sporo jeszcze do poprawy.
Cała charakterystyka idzie delikatnie do góry wraz ze wzrostem częstotliwości ale to chyba zasługa mikrofonu. Próbowałem to wyrównywać ale efekt był taki, że dźwięk był coraz gorszy.Last edited by Beatliner; 04.11.2016, 14:19.
Skomentuj
Skomentuj