Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jamo E4SUB.1 nowy głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no to bym zaryzykowal

ale starego glosnika nie wyrzucaj
    jak sie okaze ze nowy nie gra najlepiej to sie go naprawi

Skomentuj

Gdyby wzmacniacz pociągnął 4 ohm to można głośnik IT MDS08 zastosować. Tylko wymaga dłuższego tunelu BR

Skomentuj

Czyli jest możliwość, że nowy głośnik będzie kiepsko grał? Na naprawę starego raczej bym nie liczył bo nie wydaje mi się żeby się go dało naprawić.

Skomentuj

Kiepsko nie, co najwyżej lepiej od tego co był, jeśli zmodyfikujesz odpowiednio obudowę pod niego.

Ostatnio wymieniałem potencjometr w Jamo SW 410E, no i rozkręciłem go całego aby zobaczyć co ma w środku.

Wzmacniacz chyba identyczny (patrząc na zdjecia), jedynie miał dodatkowe pokrętło fazy.
          W srodku obudowy (grubość płyty na pewno nie przekraczała 16mm, bez wzmocnień) kawałek gąbki, która w sumie dużo nie dawała, zbyt wysokie strojenie jak na moje, ogólnie bieda. Wyższy bas potęgowało wysokie odcięcie tego suba, bo zaledwie na 70Hz można było zjechać.
          Ogólnie jak za 250zł (a za tyle można dostać używkę), to spoko, napewno można tym powkurzać sąsiadów (jest głośny)... ale jakościowo to lipa.

Twój to pewnie młodszy brat tego opisanego, więc wymiana głosnika odchoćby na STX-a powinna poprawić dźwięk.
          Last edited by marian; 19.09.2016, 18:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez dwolski12 Zobacz posta
            Na naprawę starego raczej bym nie liczył bo nie wydaje mi się żeby się go dało naprawić.
            czlowieku malej wiary...
            wyslij mi go, a odzyskasz wiare!

Skomentuj

Właśnie dlatego też nie chce tego naprawiać, bo myślałem że nowy inny głośnik lepiej będzie dawał sobie radę . A rak z ciekawości ile kosztowała by naprawa takiego głośnika, gdyby tylko do wymiany była ta pianka łącząca membranę z metalowym okręgiem ( sorry za niefachowe nazewnictwo). Ogólnie chyba postawię na tego stxa o którym wspominałem

Skomentuj

"Piecyk" straszna lipa, nie wiadomo ile z STXa wyciągnie.

Skomentuj

A rak z ciekawości ile kosztowała by naprawa takiego głośnika, gdyby tylko do wymiany była ta pianka łącząca membranę z metalowym okręgiem ( sorry za niefachowe nazewnictwo). Ogólnie chyba postawię na tego stxa o którym wspominałem
                  jak postarasz sie zrobic to sam (pomoge z poradami) to koszt moze wyniesc 10-20zl

Skomentuj

No to nie za wiele, jednak wolę kupić nowy bo nie wiadomo co tam wyjdzie, tak że chyba zamawiam tego STXa

Skomentuj

rozumiem, ale w razie jakby sie okazalo ze wzmacniacz jest za slaby, czy cos takiego to zostaw oryginal

Skomentuj

Ok dam znać jak to gra, wielkie dzięki za pomoc

Skomentuj

Witam, właśnie zamontowałem nowy głośnik i nie jest za dobrze. Słychać tylko nieprzyjemne dudnienie, ten głośnik jest troszkę większy i dodatkowo stary był troszkę wpuszczony do środka obudowy, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, macie jakieś pomysły?

Skomentuj

dodatkowo stary był troszkę wpuszczony do środka obudowy
                            Dal suba raczej minimalne. Może byc słaby wzmak, ale na początku spróbuj obniżyć strojenie przytykając czymś częściowo BR. Ktoś używał kilku lasek kleju włożonych w BR. Jak pomoże, to pewnie trzeba przedłużyć BR.
                            Jakie wymiary ma obudowa i którego stxa kupiłeś?

Skomentuj

Witam, właśnie zamontowałem nowy głośnik i nie jest za dobrze. Słychać tylko nieprzyjemne dudnienie
                              Ten sub którego miałem też dudnił z racji tandetnej obudowy (grubość ścianek), oraz kiepskiego wytłumienia jak i wysokiego strojenia oraz zbyt wysokiej najniższej filtracji (70Hz).

Pisałem:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Kiepsko nie, co najwyżej lepiej od tego co był, jeśli zmodyfikujesz odpowiednio obudowę pod niego.
                              Głośnik może być lepszy, ale nie zagra tak jak powinien w kiepskiej obudowie podpięty pod kiepski wzmacniacz.

Skomentuj

Wymiary: 34.6 x 31.5 x 34.5 cm. Kupiłem ten głośnik:Stx W.20.300.2x2.MC, Mówisz o laskach kleju na gorąco, dobrze rozumie?
                                Last edited by dwolski12; 05.10.2016, 12:47.

Skomentuj

Objętość się z grubsza zgadza, przy 7cm średnicy dla 25l winisd sugeruje 35cm długości rury. Przy 15cm pokazuje już strojenie 47Hz i gigantyczne podbicie co da efekt dudnidła.
                                  A ile jest?

Skomentuj

Średnica br to 7cm a długość 14

Skomentuj

To przytkaj mniej więcej o połowę powierzchni i posłuchaj czy się ukulturalni. Tylko przy większych głośnościach będzie furkotał.

Skomentuj

Praktycznie nic to nie dało, może troszeczke ale różnica jest praktycznie żadna. Zastanawiam się czy jest w ogóle sens się jeszcze bawić z tym subwooferem, czy nie kupić czegoś innego?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X