Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do wzmacniacza Pana BORYSA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam potrzebuję pomocy w budowie pierwszej zwrotnicy pod głośniki kiedyś tam kupione. Więc na początek chcę coś prostego co będę modyfikował w miarę potrzeb i wymiany szczególnie głośnika niskotonowego dlatego wszystkie głośniki są w oddzielnych skrzynkach.

Skomentuj

Nie na temat...
      Jak wzmacniacz Borysa to kolumny Borysa. Poszukaj w historii Sieci "Te Są Borysa 1,2,3,4,5,....." :)

Skomentuj

Dziękuję, bardzo mi pomogłeś przy zwrotnicy.

Skomentuj

A ile razy mamy powtarzac, ze zwrotnice dobiera sie na podstawie pomiarow calego zestawu?

Skomentuj

A jak mam zrobić pomiary na początek bez prostej zwrotnicy ?

Skomentuj

Pomiary robi sie bez zwrotnicy. Najpierw impedancja poszczegolnych glosnikow, pozniej pomiar charakterystyki kazdego z glosnikow. Nastepnie pomiary wrzucasz do pomiaru symuacyjnego i dlubiesz zwrotnice, albo wysylasz pomiary komus, kto jest bardziej ogarniety. Mozesz tez sprobowac zaprojektowac to na zywca, jak robi to Adam ( Branza ), ale w typowym pokoju tego nie zrobisz. Daloby sie na powietrzu, ale do tego trzeba i tak duzo doswiadczenia oraz worka elementow pasywnych.
              Last edited by Pogromca mitow; 08.04.2017, 15:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Pomiary robi sie bez zwrotnicy. Najpierw impedancja poszczegolnych glosnikow, pozniej pomiar charakterystyki kazdego z glosnikow. Nastepnie pomiary wrzucasz do pomiaru symuacyjnego i dlubiesz zwrotnice, albo wysylasz pomiary komus, kto jest bardziej ogarniety. Mozesz tez sprobowac zaprojektowac to na zywca, jak robi to Adam ( Branza ), ale w typowym pokoju tego nie zrobisz. Daloby sie na powietrzu, ale do tego trzeba i tak duzo doswiadczenia oraz worka elementow pasywnych.
                Dziękuję bardzo za pomoc. Sporo mi wyjaśniłeś. Mam co ma i wiem że są to stare graty na które wydałem 1000 zł na wszystkie głośniki ale nie stać mnie na dzień dzisiejszy na pomiary które kosztują w /branży/ 1800 tys zł. Dlatego skorzystałem z gotowego projektu z naszego forum zwrotnicy uniwersalnej zmieniłem tylko wartość jednego kondensatora ze względu na zmianę głośnika z 4 omów na 8 omów rysunek nr. 2, z rysunek nr 1 to moja wstępna propozycja. Niestety muszę robić to na słuch i na wzór moich upodobań. Jeszcze raz serdecznie Tobie dziękuję za bardzo rzeczowy post i merytoryczny.

Skomentuj

Nic nie stoi na przeszkodzie, abys uczyl sie robienia pomiarow. Nie trzeba do tego kosmicznego sprzetu. Wkladka panasonika ( nawet jesli to podroba ) oraz prosty jig z rezystorem do impedancji. Reszta zalezy juz tylko od umiejetnosci. Jak uznasz, ze Ci to wychodzi, to zainwestujesz w dobry mikrofon z kalibracja.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz posta
                    nie stać mnie na dzień dzisiejszy na pomiary które kosztują w /branży/ 1800 tys zł.
                    - Z tego co pamiętam to Pytałeś o układ 4 drożny, Uwierz mi że to bardzo niska cena w stosunku do nawału pracy jaki trzeba poświęcić aby taki układ zaprojektować :).

Pogromca bardzo dobrze prawi ... Ale ja dorzucę jeszcze jedną sugestie. Zacznij od prostego układu 2 głośnikowego jeśli chciałbyś się nauczyć projektować. Rzucanie się w wir teoretyzowania i planów o układach 3-4 drożnych to samobójstwo dla amatora.
                    Najlepiej Weź dobrze i dokładnie pomierzony gotowy projekt 2 drożny ( aby mieć materiał porównawczy ). Zbuduj go a następnie ucz się na nim pomiarów i symulacji. A jak nauczysz się podstaw spróbuj stworzyć 2 drożny układ autorski itd.

Zaraz wrzucę na forum świeżutkie pomiary 4 drożnych Tonsili które doskonale zobrazują co powstaje kiedy amator zabiera się za takie konstrukcje. Ale w innym temacie bardziej odpowiednim do tego.
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/28...l=1#post499053

Ps. Aluzja o kolumnach Borysa nie była żadną złośliwością. Jak byś sprawdził w historii Sieci znalazłbyś dużo projektów własnie tak zatytułowanych "Te Są Borysa 1,2,3,4,5,....."
                    Last edited by Zap Projekt; 08.04.2017, 20:38.

Skomentuj

Dziękuję bardzo za pomoc. Sporo mi wyjaśniłeś. Mam co ma i wiem że są to stare graty na które wydałem 1000 zł na wszystkie głośniki ale nie stać mnie na dzień dzisiejszy na pomiary które kosztują w /branży/ 1800 tys zł.
                      Ile? 1800000zl.
                      Przecież to zdzierstwo w biały dzień :flapper:

Skomentuj

Mam pytanie czy przy zmianie głośnika z 4 omów na 8 był tylko kondensator wystarczy zmniejszyć kondensator o połowę ?
                        Tak wywnioskowałem z tabeli. Oryginał był w zwrotnicy 47 uF

Skomentuj

Nie wystarczy. 8 może mieć zupełnie inną charakterystyke.

Skomentuj

Mam pytanie jak kąt nachylenia głośników jest najbardziej odpowiedni ? Zrobiłem 5 stopni.od czego to zależy ?

Skomentuj

Mam pytanie jak kąt nachylenia głośników jest najbardziej odpowiedni ? Zrobiłem 5 stopni.od czego to zależy ?
                              To dosc zlozone pytanie. Kat nachylenia poszczegolnych modulow, bedzie zalezal od centr akustycznych glosnikow, zastosowanej zwrotnicy oraz odleglosci odsluchu, na ktorej beda sumowac sie odpowiedzi glosnikow. Tak naprawde, od strony technicznej to jest bardzo skomplikowana konstrukcja.

Skomentuj

Co sądzicie o tym mikrofonie do pomiarów ?

http://gitara-sklep.pl/mikrofony/159...r-ecm8000.html

Skomentuj

Wskazówka
                                  Chyba nie ten temat. Puszkaj trochę na forum o tym mikrofonie, temat poruszany wiele razy.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X