Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny do wzmacniacza Pana BORYSA
Collapse
X
-
Pomiary robi sie bez zwrotnicy. Najpierw impedancja poszczegolnych glosnikow, pozniej pomiar charakterystyki kazdego z glosnikow. Nastepnie pomiary wrzucasz do pomiaru symuacyjnego i dlubiesz zwrotnice, albo wysylasz pomiary komus, kto jest bardziej ogarniety. Mozesz tez sprobowac zaprojektowac to na zywca, jak robi to Adam ( Branza ), ale w typowym pokoju tego nie zrobisz. Daloby sie na powietrzu, ale do tego trzeba i tak duzo doswiadczenia oraz worka elementow pasywnych.Last edited by Pogromca mitow; 08.04.2017, 15:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPomiary robi sie bez zwrotnicy. Najpierw impedancja poszczegolnych glosnikow, pozniej pomiar charakterystyki kazdego z glosnikow. Nastepnie pomiary wrzucasz do pomiaru symuacyjnego i dlubiesz zwrotnice, albo wysylasz pomiary komus, kto jest bardziej ogarniety. Mozesz tez sprobowac zaprojektowac to na zywca, jak robi to Adam ( Branza ), ale w typowym pokoju tego nie zrobisz. Daloby sie na powietrzu, ale do tego trzeba i tak duzo doswiadczenia oraz worka elementow pasywnych.
Skomentuj
-
Nic nie stoi na przeszkodzie, abys uczyl sie robienia pomiarow. Nie trzeba do tego kosmicznego sprzetu. Wkladka panasonika ( nawet jesli to podroba ) oraz prosty jig z rezystorem do impedancji. Reszta zalezy juz tylko od umiejetnosci. Jak uznasz, ze Ci to wychodzi, to zainwestujesz w dobry mikrofon z kalibracja.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz postanie stać mnie na dzień dzisiejszy na pomiary które kosztują w /branży/ 1800 tys zł.
Pogromca bardzo dobrze prawi ... Ale ja dorzucę jeszcze jedną sugestie. Zacznij od prostego układu 2 głośnikowego jeśli chciałbyś się nauczyć projektować. Rzucanie się w wir teoretyzowania i planów o układach 3-4 drożnych to samobójstwo dla amatora.
Najlepiej Weź dobrze i dokładnie pomierzony gotowy projekt 2 drożny ( aby mieć materiał porównawczy ). Zbuduj go a następnie ucz się na nim pomiarów i symulacji. A jak nauczysz się podstaw spróbuj stworzyć 2 drożny układ autorski itd.
Zaraz wrzucę na forum świeżutkie pomiary 4 drożnych Tonsili które doskonale zobrazują co powstaje kiedy amator zabiera się za takie konstrukcje. Ale w innym temacie bardziej odpowiednim do tego.
http://diyaudio.pl/showthread.php/28...l=1#post499053
Ps. Aluzja o kolumnach Borysa nie była żadną złośliwością. Jak byś sprawdził w historii Sieci znalazłbyś dużo projektów własnie tak zatytułowanych "Te Są Borysa 1,2,3,4,5,....."Last edited by Zap Projekt; 08.04.2017, 20:38.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz postaDziękuję bardzo za pomoc. Sporo mi wyjaśniłeś. Mam co ma i wiem że są to stare graty na które wydałem 1000 zł na wszystkie głośniki ale nie stać mnie na dzień dzisiejszy na pomiary które kosztują w /branży/ 1800 tys zł.
Przecież to zdzierstwo w biały dzień :flapper:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz postaMam pytanie jak kąt nachylenia głośników jest najbardziej odpowiedni ? Zrobiłem 5 stopni.od czego to zależy ?
Skomentuj
Skomentuj