Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki na GDN 14 SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki na GDN 14 SCX

Witam. Chciałbym zbudować wąskie podłogówki na GDN 14 SCX (obecnie się nazywa W.15.140.8.MCX ). Mam tą poprzednią wersję głośnika w monitorach i bardzo lubię ten przetwornik. Dlatego postanowiłem użyć go w podłogówkach. Na razie nie mam jednak koncepcji czy na kolumnę użyć go po 2 czy 3 sztuki i czy robić 2 drogi, 2,5 czy może nawet pokusić się o 3? Chciałbym żeby były dosyć efektywne. Jako wysokotonówkę przymierzam się do SEAS 22taf-g, bo też go lubię i jest stosunkowo niedrogi. Ma ktoś doświadczenia z takim połączeniem? Może jakieś sugestie, podpowiedzi (bo na razie mam tylko takie założenia i nic więcej). Myślałem też o jakiejś wysokotonówce Scan Speaka bo te wysokotonówki też grają przyjemnie, ale są już droższe i zastanawiam się czy nie byłby to mezalians? Ogólnie wszystkie sugestie i spostrzeżenia mile widziane.

od kilku lat lezy mi w szafie 8 tonsili do takiej kolumn 4x 15cm na kolumne
    ja chcialem isc w 2,5 drogi bo glosnik moze pracowac zarowno w duzej jak i malej obudowie
    w przypadku stxa bym poszedl tez w 2,5 drogi (delikatny na basie i moze basu brakowac) ale kazdy woofer w takiej samej objetosci

tylko ze te glosniki sa wylacznie 8r, wiec kolumna bedzie 4r wypadkowo

Skomentuj

A jakby połączyć po dwa szeregowo i te pary równolegle to by chyba 8r dało się osiągnąć. A swoją drogą nie chcesz może się ich pozbyć skoro Ci zalegają?

Skomentuj

czekaja na swoja kolej

mozna polaczyc 4szt zeby zachowac calosc 8r
        ale takie rozwiazanie nie podniesie mocy zestawu :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          czekaja na swoja kolej

mozna polaczyc 4szt zeby zachowac calosc 8r
          ale takie rozwiazanie nie podniesie mocy zestawu :/
          Nie marudź, będzie i tak głośniej przy tej samej mocy co im zapodasz :)

Skomentuj

oczywiscie ze bedzie glosniej
            ale wytrzymalosc mocowa wzrosnie bardzo nieznacznie

Skomentuj

Łatwiej napędzi

Skomentuj

I tak nie słucham głośno - raczej na takim nisko - średnim poziomie :-)

Skomentuj

Idz na calosc :

Skomentuj

Wow, potężne. Nie potrzebuję aż takich doznań. A może ktoś się orientuje czy ta nowsza wersja STX F140 z literką "n" nie jest może na tych głośnikach?

Skomentuj

chyba nie. chyba to bedzie bez pierscienia faradaya

Skomentuj

W greltonie jest promocja na visatona w130s, może taka konstrukcja: http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html :)

Skomentuj

1050zl na same woofery! :lol:

Skomentuj

Tak jak pisałem na początku lubię SCXy i raczej Visatonem ich nie zastąpię. Tylko teraz się zastanawiam jeszcze nad wysokotonowymi.

Skomentuj

ale brales pod uwage to ze te obecnie sprzedawane sa inne?
                              z basem delikatniej ale na srednich o niebo lepiej

Skomentuj

Basem się nie przejmuję, mam suba w razie potrzeby. Ale to właśnie te stare mnie urzekają środkiem, więc jeśli jest w nowych jeszcze lepiej to bardzo dobrze. Chociaż nie słyszałem tych nowych osobiście. Żeby tylko się nie okazało, że ta poprawa środka nie przypadnie mi do gustu - tego się jedynie obawiam. Te stare brzmiały mi takim fajnym lekkim analogowym drivem - zupełne przeciwieństwo brzmienia aluminiowych membran, którymi sporo osób jednak się zachwyca. Wszystko kwestia gustu i klimatów muzycznych.

Skomentuj

Czego się obecnie używa do projektowania zwrotnic - co jest na topie aktualnie? Kiedyś jak dołączyłem do forum to był speaker workshop, ale to było z 10 lat temu. Tylko nie odsyłajcie do wyszukiwarki- perspektywa analizowania wpisów z kilku ostatnich lat nieszczególnie mnie nastraja.

Skomentuj

VituixCAD, LspCAD, Boxsim, XSim, arkusze kalkulacyjne Jeff Bagby Passive Crossover Designer 7.

Skomentuj

i wciaz niesmiertelny SW!

Skomentuj

O - a to zaskoczenie. A on działa na nowych windowsach?

Skomentuj

Czaruję...