Podejrzanie wyglądają mi zmiany Re .
Większe Re dla małych napięć jest wynikiem tylko błędu pomiaru bo nie ma fizycznej możliwości żeby rosło :)
Natomiast wzrost Re dla wyższych napięć pomiarowych można tłumaczyć wzrostem temp. cewki przy pomiarze .
Ale żeby zwiększyć Re z 5.8 do 6.4 cewkę musisz ogrzać o jakieś 25 stopni .
Przy 8V rozumiem RMS masz na głośniku moc 1.4W jakieś na fs gdzie jest te 80om czy więcej impedancji :)
Dla 6om już moc spada poniżej 0.15W (dzielnik napięcia 600om i głośnik im mniej ma głośnik tym mniej napięcia na niego trafia Ug = [Imp_g / (Imp_g + Rp)]*Uwzm ) .
Pik fs jest wąski więc max . mocy na głośnik trafia tylko przez niewielki % czasu całego pomiaru .
Pytanie czy taką mocą da się ogrzać cewkę o średnicy 50mm o 25stopni ? w czasie pomiaru :)
No i jeśli masz 600om rezystor pomiarowy to żeby uzyskać 8V na głośniku na fs musisz wpakować na wejście ponad 60V rms ... pytanie jakiego wzmacniacza (bo musi to być kawał piecyka :)) do tego użyłeś i jak mierzyłeś napięcia na głośniku ?
I jeszcze jedno ... na rezystorze pomiarowym wydziela się znaczna moc nawet ponad 10W więc jego współczynnik temp. też może grac jakąś role .
Tak jak wspomniałem, mogą być pewne różnice w Re, bo druga partia pomiarow była robiona w innym dniu, z inna kalibracja. Trzeba by wszystko powtórzyć na jakiś jednej kalibracji. Rezystor w jigu mam 27ohm, nie 600.
Z przebiegu dyskusji wywnioskowałem te 600 . mea culpa ale powinieneś podać warunki pomiaru dla jasności .
Najlepiej jak byś zmierzył według : http://www.sbacoustics.com/index.php...le/-/view/191/
wtedy dało by się te pomiary bezpośrednio porównać do producenta .
Przy 27omach moc na głośniku średnio wyjdzie koło 1W-1.2W a więc nie zamienia to znacząco sytuacji i dalej aktualne pozostaje pytanie :
...czy taką mocą da się ogrzać cewkę o średnicy 50mm o 25stopni w czasie pomiaru ?
Od Re bezpośrednio zależy Qes.
Dla 2V masz Qes 0.46 dla 8V 0.6 spory procent tej zmiany to Re.
Warto by ustalić skąd są te różnice .
Czy są wynikiem nagrzewania cewki czy czegoś innego .
Wzrost Re to wynik wyższej temperatury. Podobnie jest, kiedy po docieraniu wykonamy pomiar zbyt szybko i cewka nie zdazy ostygnac. Wspominaja o tym również w tutorialu jaki podlinkowales.
Skomentuj