Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy pomiar - W.15.140.8.MCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykres procentowych zmian parametrów odniesiony do pomiaru przy napięciu 2V

Skomentuj

Najbardziej stabilnym parametrem tego Satori jest częstotliwość rezonansu mechanicznego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        zatem jeszcze raz, wszystko od poczatku :
        nie chce mi się odnosić do wszystkiego .

Podejrzanie wyglądają mi zmiany Re .
        Większe Re dla małych napięć jest wynikiem tylko błędu pomiaru bo nie ma fizycznej możliwości żeby rosło :)
        Natomiast wzrost Re dla wyższych napięć pomiarowych można tłumaczyć wzrostem temp. cewki przy pomiarze .
        Ale żeby zwiększyć Re z 5.8 do 6.4 cewkę musisz ogrzać o jakieś 25 stopni .
        Przy 8V rozumiem RMS masz na głośniku moc 1.4W jakieś na fs gdzie jest te 80om czy więcej impedancji :)
        Dla 6om już moc spada poniżej 0.15W (dzielnik napięcia 600om i głośnik im mniej ma głośnik tym mniej napięcia na niego trafia Ug = [Imp_g / (Imp_g + Rp)]*Uwzm ) .
        Pik fs jest wąski więc max . mocy na głośnik trafia tylko przez niewielki % czasu całego pomiaru .
        Pytanie czy taką mocą da się ogrzać cewkę o średnicy 50mm o 25stopni ? w czasie pomiaru :)

No i jeśli masz 600om rezystor pomiarowy to żeby uzyskać 8V na głośniku na fs musisz wpakować na wejście ponad 60V rms ... pytanie jakiego wzmacniacza (bo musi to być kawał piecyka :)) do tego użyłeś i jak mierzyłeś napięcia na głośniku ?

I jeszcze jedno ... na rezystorze pomiarowym wydziela się znaczna moc nawet ponad 10W więc jego współczynnik temp. też może grac jakąś role .
        Last edited by raven1985; 17.07.2017, 18:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Przy 8V rozumiem RMS masz na głośniku moc 1.4W jakieś na fs gdzie jest te 80om czy więcej impedancji
          Obszar rezonansu jest bardzo wąski względem reszty pasma gdzie sygnał pomiarowy grzeje cewkę.
          Last edited by Echo1; 17.07.2017, 18:55.

Skomentuj

Tak jak wspomniałem, mogą być pewne różnice w Re, bo druga partia pomiarow była robiona w innym dniu, z inna kalibracja. Trzeba by wszystko powtórzyć na jakiś jednej kalibracji. Rezystor w jigu mam 27ohm, nie 600.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Obszar rezonansu jest bardzo wąski względem reszty pasma gdzie sygnał pomiarowy grzeje cewkę.
              gdyby rezystor pomiarowy miał 600om to największa moc na głośniku była by w rezonansie.

Rezystor w jigu mam 27ohm, nie 600.
              Z przebiegu dyskusji wywnioskowałem te 600 . mea culpa ale powinieneś podać warunki pomiaru dla jasności .
              Najlepiej jak byś zmierzył według :
              http://www.sbacoustics.com/index.php...le/-/view/191/
              wtedy dało by się te pomiary bezpośrednio porównać do producenta .

Przy 27omach moc na głośniku średnio wyjdzie koło 1W-1.2W a więc nie zamienia to znacząco sytuacji i dalej aktualne pozostaje pytanie :
              ...czy taką mocą da się ogrzać cewkę o średnicy 50mm o 25stopni w czasie pomiaru ?

Tak jak wspomniałem, mogą być pewne różnice w Re
              Od Re bezpośrednio zależy Qes.
              Dla 2V masz Qes 0.46 dla 8V 0.6 spory procent tej zmiany to Re.
              Warto by ustalić skąd są te różnice .
              Czy są wynikiem nagrzewania cewki czy czegoś innego .

Skomentuj

Wzrost Re to wynik wyższej temperatury. Podobnie jest, kiedy po docieraniu wykonamy pomiar zbyt szybko i cewka nie zdazy ostygnac. Wspominaja o tym również w tutorialu jaki podlinkowales.

Skomentuj

Czaruję...
                X