Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy pomiar - W.15.140.8.MCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy pomiar - W.15.140.8.MCX

Cześć,

Złożyłem sobie ostatnio JIGa do arty. Muszę jeszcze polutować wzmacniacz, ale stwierdziłem, że sprawdzę jak zadziała prostsza wersja układu pomiarowego korzystająca ze wzmacniacza słuchawkowego.
    Zrobiłem więc pomiar impedancji głośnika W.15.140.8.MCX (charakterystyka poniżej). Korzystam z karty xonar U5. Ktoś może wypowiedzieć się, czy taki pomiar ma sens ?
    Moje wątpliwości budzi fs wypadająca na jakieś 67 Hz (katalogowa wynosi 45 Hz).

Pomiar wyglada dobrze. Rezonansem się nie przejmuj, bo mało który STX ma takie parametry, jakie podaje producent. Dlatego trzeba mierzyc samemu i na podstawie tych parametrow zaprojektowac obudowe.

Skomentuj

a glosnik wygrzany?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        a glosnik wygrzany?
        Jak po wygrzaniu przesunie się o 5-10hz w dół to będzie dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Pomiar wyglada dobrze. Rezonansem się nie przejmuj, bo mało który STX ma takie parametry, jakie podaje producent. Dlatego trzeba mierzyc samemu i na podstawie tych parametrow zaprojektowac obudowe.
          Dzięki, tak zrobię.
          a glosnik wygrzany?
          Nie, ten jest świeżo wyciągnięty z pudełka. Jego parametry mocno się jeszcze zmienią, czy można polegać na tym co jest teraz ?
          Last edited by Zuku; 13.05.2017, 22:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
            czy można polegać na tym co jest teraz ?
            ja juz od dawna nie symuluje skrzynek na podstawie parametrow glosnika. kieruje sie sluchem

Skomentuj

ja juz od dawna nie symuluje skrzynek na podstawie parametrow glosnika. kieruje sie sluchem
              Chyba brakuje mi doświadczenia do tego : P
              Pytałem raczej w kontekście strojenia tunelu bass-reflex.

Skomentuj

Podlacz glosnik bezposrednio pod wzmacniacz, wlacz generator na 20hz i powoli zwiekszaj moc, az glosnik bedzie pracowal z wyraznym wychyleniem. Jesli uslyszysz stuki lub inne niepokojace dzwieki, zmniejsz troche glosnosc. Zostaw tak glosnik na kilkanascie minut. Pozniej odlacz i daj mu ostygnac kilka minut. Zmierz parametry. Lepiej juz nie bedzie. Oczywiscie znaczenie bedzie mialo napiecie przy pomiarze, ale pomiar parametrow T-S jest pomiarem parametrow liniowych glosnika, wiec napiecie nie musi byc wysokie.

Skomentuj

Rzuci ktoś linkiem gdzie można takiego JIGa można sobie złożyć

Skomentuj

http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP1_...ox-Rev4Eng.pdf

Zamiast rezystora ceramicznego, mozna dac rezystor 1%, a zamiast gniazd, wyprowadzic od razu przewody z wtykami.
                    Last edited by Pogromca mitow; 14.05.2017, 17:46.

Skomentuj

integra wystarczy ?

Skomentuj

Podłączyłem dzisiaj JIGa, pierwszy pomiar impedancji tego głośnika wyszedł tak:

Ten pik na 1.5k pojawia się czasami w różnych miejscach, nie ważne czy używam JIGa, czy prostego pomiaru ze wzmacniaczem słuchawkowym.
                        Druga sprawa, ten pomiar powinien być taki głośny ?

Skomentuj

Heh tylko że ni mam mikrofonu :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
                            Ten pik na 1.5k pojawia się czasami w różnych miejscach, nie ważne czy używam JIGa, czy prostego pomiaru ze wzmacniaczem słuchawkowym.
                            Druga sprawa, ten pomiar powinien być taki głośny ?
                            Cos nie tak z tym pikiem. Jakies zaklucenia.

Co do glosnosci, jesli mierzysz sinusem, nie musisz dawac duzego wzmocnienia. Nie musi to byc wiecej niz przecietny poziom glosnosci podczas sluchania muzyki. W zakresie niskich czestotliwosci, w czasie pomiaru, membrana nie powinna wychylac sie zbyt mocno.

Skomentuj

Cos nie tak z tym pikiem. Jakies zaklucenia.
                              Jutro podłączę kartę do laptopa i zobaczę, czy to zrobi jakąś różnicę.
                              Co do glosnosci, jesli mierzysz sinusem, nie musisz dawac duzego wzmocnienia. Nie musi to byc wiecej niz przecietny poziom glosnosci podczas sluchania muzyki. W zakresie niskich czestotliwosci, w czasie pomiaru, membrana nie powinna wychylac sie zbyt mocno.
                              Czyli mogę zmienić głośność w systemie ? Czy trzeba to zrobić w opcjach limpa ?

Skomentuj

Jesli masz pelnego jiga, to krecisz wzmakiem. Jesli nie, to zmniejsz wyjscie na karcie.

Skomentuj

Rezonansem się nie przejmuj, bo mało który STX ma takie parametry, jakie podaje producent.
                                  A może jednak pomiar?
                                  W pierwszym FS - 67Hz w drugim około 55Hz to daje 12Hz odjazdu w zależności od sposobu pomiaru tego samego głośnika. Nie daje to do myślenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    A może jednak pomiar?
                                    W pierwszym FS - 67Hz w drugim około 55Hz to daje 12Hz odjazdu w zależności od sposobu pomiaru tego samego głośnika. Nie daje to do myślenia?
                                    Gdybyscie podawali sposob w jaki mierzycie swoje glosniki, to nie byloby watpliwosci. Kazdy moglby wykonac pomiar w ten sam sposob i porownac parametry. Oczywiscie, ze mozna puscic sinusa z wysokim napieciem, ktore spowoduje wyjscie z zakresu liniowego pracy glosnika, ale co to za pomiar? Pierwszy pomiar byl szumem na niskim napieciu wiec oczywistoscia jest, ze rezonans wypadnie wyzej. Drugi stopniowanym sinusem. Niestety kolega nie zmierzyl parametrow T-S, ktore z pewnoscia bylyby ciekawe. Tak czy siak, to dalej daleko do deklarowanych 45hz.

Skomentuj

nie zaglebialem sie w temat tych pomiarow o ktorych piszecie (wiem ze cos tam bylo z napieciem sygnalu podczas pomiaru)
                                      ale skoro mierrzymy TEN SAM glosnik roznymi metodami i wychodza nam rozne wyniki... to pytanie czy to wina glosnika czy metod pomiaru?
                                      metoda pomiarowa powinna byc malo wrazliwa na bledy operatora/czlowieka

tak wiec moze pora poszukac odpowiedniej metody pomiaru?

Skomentuj

metoda pomiarowa powinna byc malo wrazliwa na bledy operatora/czlowieka
                                        Chyba nie, czasem mierzymy coś , co wymaga trochę umiejętności.. (nie chodzi mi o ten przypadek).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X