Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do małego subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do małego subwoofera

Poszukuję głośnika do małego subwoofera. Pokój ma 16m2 więc raczej żadnej wielkiej krowy tam nie wstawię . Miałby być używany do muzyki więc bas raczej szybki bez mulenia :) . Głośnik raczej z klasy budżetowej. Początkowo myślałem o większych arn-ach tesli (np. 226) ale trochę mnie wystraszyło ich wysokie qts i pomyślałem że może przez te lata jakaś firma zrobiła coś lepszego :) . Może coś z stx'a? Docelowo planuje zrobić takich 2 sztuki i używać ich jako "aktywne doły" do uzupełnienia dolnego pasma małych monitorków różnej maści :) . Cena...do 150-200zł najlepiej. Z bólem 250zł. .
    Last edited by Oskar29; 16.01.2018, 21:16.

A może po prostu sprawdzony https://stx.pl/w-22-250-8-fcx.html ? Czym chcesz go zasilać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
      A może po prostu sprawdzony https://stx.pl/w-22-250-8-fcx.html ?
      Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      bas raczej szybki bez mulenia
      Doświadczeni użytkownicy twierdzą że ten akurat lekko zamula (ja miałem go w linii i był nastawiony na zejście w kinie, więc o szybkości się nie wypowiem).
      Po za tym jest po za budżetem.

Może lepiej dwa W.20.300?

Skomentuj

Te w20.300 w sensie po jednym na jednego suba? Nie zamula na basie? Do ilu schodzi mniej więcej schodzi i jaka obudowa jest do niego polecana? Taka jak ze strony stx'a (30l 30Hz)? Zasilanie...lm3886 albo tda7294 (chyba taki to był :p) w mostku lub pojedynczy chyba że coś innego wymyślę :p .

Skomentuj

Może coś z oferty beymy? http://www.elmuz.com.pl/index.php?p3...-v2-8-50-w-rms http://www.elmuz.com.pl/index.php?p3...0-n-8-50-w-rms Może mi ktoś wytłumaczyć czemu jest taka różnica w cenie :???: ? Dla mnie ten tańszy głośnik ma lepsze parametry . Trochę mnie tylko odstrasza od nich cewka 1". Słusznie?
          Last edited by Oskar29; 17.01.2018, 18:39.

Skomentuj

To sa przestarzale glosniki, a ich ceny sa wg mnie troche zawyzone. Co prawda maja fajne, alu kosze ale za te pieniadze mozna kupic cos ciekawszego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              To sa przestarzale glosniki, a ich ceny sa wg mnie troche zawyzone. Co prawda maja fajne, alu kosze ale za te pieniadze mozna kupic cos ciekawszego.
              Na przykład?

Skomentuj

Np Stx. Mam ten woofer 8 beymy ale jedna sztuke. Zeby cos zrobic musialbym kupic druga za 250zl, to kupa kasy. Bo za tyle mam trzy sztuki W.22.200.8.MCX, ktore sa bardzo spoko.

Skomentuj

http://www.sbacoustics.com/index.php...s/woofers/pfc/

Skomentuj

Czyli tego stx'a byś polecał? Chciałem coś co zejdzie niżej niż te 45Hz ale widzę że to chyba niewykonalne w tym budżecie i rozmiarze. A większe głośniki stx'a? Chociaż widzę że większego zejścia to one raczej nie dadzą tylko większą ilość tego basu. Myślałem o w25 albo 27

Jaka obudowa do tych SB mniej więcej musi być?
                    Last edited by Oskar29; 17.01.2018, 19:40.

Skomentuj

Jaka obudowa do tych SB mniej więcej musi być?
                      http://sbp.softica.dk/2.0/en/?id=

Skomentuj

Fajna strona.

Skomentuj

Chciałem coś co zejdzie niżej niż te 45Hz
                          Pamiętaj że im niższe zejście tym większy "muł", chyba że głośnik będzie w obudowie zamkniętej a wzmacniacz będzie miał korekcję.

ale widzę że to chyba niewykonalne w tym budżecie i rozmiarze
                          Nie napisałeś czy te 250zł max to na jeden czy na dwa głośniki.
                          Jeśli na jeden no to tutaj jest inna rozmowa i może lepiej kupić jeden a dobry głośnik niż dwa słabsze.

Wiadomo, w muzyce lepiej sprawdzą się dwa suby...

Nie napisałeś jeszcze jakie masz kolumny frontowe.

Skomentuj

No właśnie dlatego dwa suby mi chodzą po głowie. Filmy bardzo rzadko oglądam. Co do kolumn frontowych to nie mam sprecyzowanej jednej pary z jaką by te suby/aktywne doły miały chodzić. Po prostu miały służyć jako uzupełnienie dołu dla małych monitorków różnej maści i taki jest też zamysł :) . 250zł. na jeden głośnik :) . Zdaję sobie sprawę że raczej porządnego głośnika subwooferowego za 125zł./szt pewnie nie kupię :) . Gdyby miało to być 250zł. za 2 sztuki to bym po prostu wziął te PFC i by nie było tematu :) .

Myślałem nad mds08 jeszcze.

Mam w domu jeszcze 16-tki z serii PFC 8ohmowe ale myślę że nie ma ich sensu raczej męczyć w takiej aplikacji :) . Zaciekawiła mnie ta 20'tka PFC. Jak za tak niską cenę to głośnik się świetnie prezentuje.
                            Last edited by Oskar29; 17.01.2018, 20:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Pamiętaj że im niższe zejście tym większy "muł", chyba że głośnik będzie w obudowie zamkniętej a wzmacniacz będzie miał korekcję.
                              Bajdurzysz mariano :)

Skomentuj

A mi się wydaje że to jak zestroisz obudowę bass reflex😉

Skomentuj

Bajdurzysz mariano
                                  Przecież sam pisałeś podobnie, że nie wolno oczekiwać szybkości od głośnika przetwarzającego najniższe tony, ponieważ wtedy membrana porusza się wolno, więc jak ma ona być szybka.

Bez korekcji się nie da.
                                  To tak jak byś chciał nagłośnić centralę ucinając tylko najwyższe tony, bo przecież stopa robi tylko "bum bum".
                                  No i tak by robiła bez korekcji.

Oczywiście nie mam na myśli podbijania 4kHz, ale wiesz o co chodzi :)

Na tanim głośniku w obudowie zamkniętej tego nie uzyskamy (szybkość i zejście) bez ingerencji w sygnał.
                                  Last edited by marian; 17.01.2018, 23:04.

Skomentuj

Przecież sam pisałeś podobnie, że nie wolno oczekiwać szybkości od głośnika przetwarzającego najniższe tony, ponieważ wtedy membrana porusza się wolno, więc jak ma ona być szybka.
                                    I dlatego myslisz, ze taki sam glosnik zamontowany do klozeta z korekcja bedzie gral szybko? Albo dlaczego ten sam glosnik ( powiedzmy jakis przyzwoity ) zamontowany do przewymiarowanej obudowy zamknietej tez bedzie mulowaty, mimo ze np opoznienia grupowe- tak hejtowane w ukladach rezonansowych - beda na niskim poziomie?

Tak, wygenerowanie niskich czestotliwosci zajmuje czas, czy to uklad rezonansowy, czy klozet z korekcja

Na tanim głośniku w obudowie zamkniętej tego nie uzyskamy (szybkość i zejście) bez ingerencji w sygnał.
                                    Tylko ze otrzymujemy to jakims kosztem. Nie ma nic za darmo.

To troche skomplikowany temat, ktory moim zdaniem nie powinno sie tak upraszczać, bo dochodzi do tego jeszcze pare aspektow nie zwiazanych z samym przetwornikiem.

Skomentuj

I dlatego myslisz, ze taki sam glosnik zamontowany do klozeta z korekcja bedzie gral szybko?
                                      Będzie grał lepiej (będzie mniej mułowaty) niż zaaplikowany w BR bez korekcji.
                                      Albo dlaczego ten sam glosnik ( powiedzmy jakis przyzwoity ) zamontowany do przewymiarowanej obudowy zamknietej tez bedzie mulowaty, mimo ze np opoznienia grupowe- tak hejtowane w ukladach rezonansowych - beda na niskim poziomie?
                                      O niewłaściwej obudowie nawet nie myślę.
                                      Skupmy się nad odpowiednimi obudowami bas reflex oraz zamkniętej i zastanówmy się która będzie lepsza do muzyki.
                                      Moim zdaniem zamknięta z lekką korekcją aby wyciągnąć dół.

Do tego zastanowił bym się nad większym rozmiarem membrany, bo z taniego 8" w zamkniętej w 16m* super niskiego basu nie uzyskamy.
                                      Większy głośnik w zamkniętej będzie miał podobny litraż co mniejszy w bas reflexie.
                                      Last edited by marian; 18.01.2018, 06:58.

Skomentuj

"bo z taniego 8" w zamkniętej w 16m* super niskiego basu nie uzyskamy." Żeby była jasność ja pisałem że to pokój ma 16m2 a nie że obudowa ma mieć 16L :) .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X