Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do małego subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"16m*" to skrót od "16 metrów kwadratowych"

Teraz tak się zastanawiam, że może jednak wystarczy 8", a skoro nie masz korekcji we wzmacniaczu to zrób bas reflexy i już, ten W.20.300 mułem nie jest.
    Last edited by marian; 18.01.2018, 12:35.

Skomentuj

Jeszcze nie mam żadnego wzmacniacza pod to . Będę musiał coś kupic/zrobić.

Skomentuj

podłączę się do wątku skoro Marian i Pogromca już tu są, pytanie ten W.20.300 na suba do kulek z misek z IKEI na MarkAudio CHR70 (na forach jako IKEA BOLANDA Speakers), zrobiłem je w wersji obudowy zamkniętej grają w 12 m2 sypialni i irytuje mnie całkowity brak basu

Skomentuj

Zamieszczone przez baksiu Zobacz posta
          podłączę się do wątku skoro Marian i Pogromca już tu są, pytanie ten W.20.300 na suba do kulek z misek z IKEI na MarkAudio CHR70 (na forach jako IKEA BOLANDA Speakers), zrobiłem je w wersji obudowy zamkniętej grają w 12 m2 sypialni i irytuje mnie całkowity brak basu
          Półkolista obudowa sprawdza się dla średnich tonów , kształt niweluje fale stojące które w pewien sposób degradują średnie częstotliwości ,dla basu taka obudowa nie jest wskazana tu sprawdzają się równoległe ściany poza tym obudowa zamknięta potęguje efekt niedostatku basu .
          Last edited by kokoelloko; 18.01.2018, 19:55.

Skomentuj

tak, mam to w praktyce, i dlatego zastanawiam się nad małym subem, gra to w sypialni - ciche granie akustycznych jazzowych składów i albo je wyrzucę albo coś dorobię bo nie słychać kontrabasu, niskiego saksofonu - a wiem że tam są i to wkurza najbardziej

- - - - - aktualizacja - - - - -

sub oczywiście w "normalnej" obudowie

Skomentuj

tak, mam to w praktyce, i dlatego zastanawiam się nad małym subem, gra to w sypialni - ciche granie akustycznych jazzowych składów i albo je wyrzucę albo coś dorobię bo nie słychać kontrabasu, niskiego saksofonu - a wiem że tam są i to wkurza najbardziej

- - - - - aktualizacja - - - - -

sub oczywiście w "normalnej" obudowie
              Jak w normalnej obudowie to wyżej wymienione przez kolegów
              https://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html lub https://stx.pl/w-20-300-2x2-mc.html
              mozliwości i głośników jest wiele pytanie za ile $ ? i czym to zasilisz bo do czego to mamy już odpowiedz
              ciche granie akustycznych jazzowych składów
              albo jeszcze lepiej to sprzedaj te wynalazki i zbuduj coś z forumowych propozycji :)

Skomentuj

Przeczytaj wątek od początku😐

Skomentuj

dzięki za odpowiedź, na głośniki w sypialni żona zgodziła się tylko ze względu na "dizajn" gra to z małego SURE lub vintage Yamahy na głośnik liczyłem do 200 zł

Skomentuj

To z tego co się przyglądałem tematowi za wiele opcji nie masz sensownych . Jednym z zastosowań u mnie tak samo jak u ciebie było by uzupełnienie dolnego pasma od szerokopasmowki tylko że u mnie to by bylo do tang banda.

W tak małej cenie chyba STX będzie góra jednak :) . Z SB acosutic są tylko 8" pfc, mds08 to ~260zl, ewentualnie jak sypialnia nie jest duża i ma to być naprawdę mały sub to można o małym visatonie dwucewkowym (w130x) pomyśleć tylko nie wiem jak to się sprawuje i czy jest w ogóle sens robić suba na 13cm...:lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Będzie grał lepiej (będzie mniej mułowaty) niż zaaplikowany w BR bez korekcji.
                      Przyczyna mulowatosci, nie zalezy bezposrednio od zastosowanej obudowy :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Skupmy się nad odpowiednimi obudowami bas reflex oraz zamkniętej i zastanówmy się która będzie lepsza do muzyki.
                      Moim zdaniem zamknięta z lekką korekcją aby wyciągnąć dół.
                      Moim zdaniem nie, poniewaz do muzyki nie potrzebujemy bardzo niskiego basu. Mozesz zastosowac glosnik w obudowie BR z nizszym strojeniem, ktory wiekszosc pasma basu bedzie otwarzal i tak z membrany niz z portu, a dodatkowo port przy bardzo niskich czestotliwosciach ( ponizej 30hz np ) odciazy glosnik od wychylenia. W klozecie zeby osiagnac to samo zejscie, bedziesz musial dolozyc korekcje, ktora szybciej skonczysz glosnik, do tego zje wiecej mocy wzmacniacza, bo taki uklad, jest bardziej pradozerny.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                      ,dla basu taka obudowa nie jest wskazana tu sprawdzają się równoległe ściany poza tym obudowa zamknięta potęguje efekt niedostatku basu .
                      Z punktu widzenia szytwnosci obudowy, kula wcale nie musi byc gorsza od prostopadloscianu. Moze byc nawet lepsza...

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      Jeszcze nie mam żadnego wzmacniacza pod to
                      Gdzies mam subwoofer aktywny Canton, mozna by z niego wykopac panel...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Gdzies mam subwoofer aktywny Canton, mozna by z niego wykopac panel...
                        Nie pogardził bym tylko skąd wezmę taki drugi :d ? Korci mnie ten w130x...schodzi do mniej więcej 45-50Hz, obudowa 7,5L...wygląda świetnie tylko cena jak za tak mały głośnik już spora :p .

Skomentuj

...50Hz nie ogarnie niskich zejść w dobrej, pełnej akustycznych instrumentów muzyce.
                          8' powinno generować na tyle niski bas, że powinieneś być zadowolony.

Skomentuj

Nie można generalizować w tym wypadku. Większość głośników 8" w tym budżecie schodzi do ~45Hz. To tylko o 5Hz niżej a o ile jest większa obudowa...bardzo ciekawy głośnik jak dla mnie zrobił visaton :) . Mam takie wrażenie że chyba w 8" nic dla siebie nie znajdę i chyba muszę poszukać czegoś w rozmiarze 10 albo 12".

Skomentuj

zrobiłem je w wersji obudowy zamkniętej grają w 12 m2 sypialni i irytuje mnie całkowity brak basu
                              A u Bociana w pokoju, przy ustawieniu sprzętu jakie teraz ma, mój sub na XLS10 (który grał na AS 2016) tylko buczał zamiast grać niskim basem i nie dało się nic z tym zrobić :)

Skomentuj

czyli jak radzi kokoelloko lepiej pozbyć się wynalazków? ślepy zaułek?

Skomentuj

Niedługo będę stał przed takim samym problemem czyli kupno taniego głośnika do subwoofera który będzie służył do słuchania muzyki. Napęd to około 100W 4ohm z kitu avt2762.
                                  Oglądając różne głośniki i słuchając niektórych to mieszane uczucia. A raczej za wysokie wymagania. Do muzy jak i kina super był stx przeznaczony do car audio który grał w 15l oz zadowalająco a w br potrafił ładnie zejść przy dostarczeniu dużo mniejszej mocy rzędu właśnie 100W, no i nawet film by obleciał jako subbas. Niestety ten głośnik został przerobiony przez STXa na jakieś gówno które nadaje się do grania tak jak chinczyki za 5dych. Może teraz jest inaczej to byłoby spoko.
                                  Moim faworytem jest chyba MDS08 ze względu na drajw jaki posiada do grania muzyki.

Chyba że w tej cenie kupimy coś lepszego jak ten głośnik?
                                  Warunek to niska moc i impedancja 4ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                    Do muzy jak i kina super był stx przeznaczony do car audio który grał w 15l oz zadowalająco a w br potrafił ładnie zejść przy dostarczeniu dużo mniejszej mocy rzędu właśnie 100W, no i nawet film by obleciał jako subbas. Niestety ten głośnik został przerobiony przez STXa na jakieś gówno które nadaje się do grania tak jak chinczyki za 5dych.
                                    O jakim konkretnie głośniku piszesz?

Skomentuj

Maly i wariat to Tang Band W6-1139SIF, mierzylem jego parametry i bardzo podobne do tego co podaje producent.

Skomentuj

Piszę o głośniku który był produkowany kiedyś i kosztował 80zł, miał membranę jak infinity beta 8, czyli jakiś plastyk czarny, występował w wersjach 2x2ohm i 2x4ohm 8cali. Ich problemy polegały na uderzaniu cewką i na odklejajacym się zawieszeniu zazwyczaj dolnym.
                                        Miałem dwie takie sztuki w OZ około 28l i dostawały ponad 300W aż jeden się rozkleił ale butapren załatwił sprawę i grał jeszcze długo a potem sprzedałem za tyle co kupiłem nowe bo wyszły niby poprawione które nie grały już.

Skomentuj

https://stx.pl/product/productDescri..._description/1 ???

Skomentuj

Czaruję...
                                          X