Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way classic vs SR71

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way classic vs SR71

Po tym jak niemalże zdecydowałem się na 3way classic Troelsa poczytałem forum i wiem... mniej niż wiedziałem.

Odkryłem (i to nie żart) konstrukcję SR71 i zastanawiam się czy nie odpuścić pierwotnego wyboru na rzecz wspomnianych kolumn dwudrożnych.
    W razie niedostatku niskich tonów dozbroiłbym się w subwoofer.

Czy taka logika ma jakiś sens?
    Strona Zapha jest dość nieprzyjazną i nie udało i się znaleźć kontynuacji tego projektu.
    Ktoś wie czy był rozwijany i powstał np projekt standów na jego bazie?
    Z góry informuję, że zapoznałem się z większością poradnika i przeszperałem forum. Znaczna ilość linków wygasła, zdjęć nie widać, a Google faworyzuje samolot względem kolumn.

Do nagłośnienia jest salon o powierzchni 34m2 połączony z pomieszczeniami o powierzchni 15m2, którego już nagłaśniać nie trzeba 😋.
    Muzyka rockowa. Od Floydów przez Pearl jam itp.

Jeśli bliźniaczy temat zaistniał proszę o linka.
    Z góry dziękuję.

No to może inaczej...
    Jakiś projekt 3droznych, najchętniej kolumn podlogowych w budżecie 3WC, który jest wart rezygnacji z konstrukcji Troelsa?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzieki. Widziałem.
        Opisany budżet na 1100-1200 dlatego (bezmyślnie) pominąłem, ale skoro tańsze może być lepsze...
        A jakby 'tysiaka' jeszcze dorzucić?

Skomentuj

To są stare ceny, teraz będzie drożej.
          wyjdzie około 1500zł za przetworniki
          Last edited by dzwoniec; 28.01.2018, 19:22.

Skomentuj

1500 PLN to chyba tylko przy wyborze ta030wa07+FW146+Dayton RS225

bo przy ta030wa07+FW146+L22 to chyba ciężko

lub bliźniaczy projekt ale wtedy koszt przetworników~2000PLN
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Skomentuj

Jest jeszcze fajniejsza wersja tego projektu z HDSem na górze https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
              No i jeśli można naciągnąć budżet to można pomyśleć o czymś takim https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
              Jako monitor jest projekt Borysa https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki wszystkim.
                Jeszcze poszperam.
                Szkoda, że każdy z wariantów tego projektu ma tak rozbieżne wizualnie glosniki. Widać, że ma grać nie wyglądać. 😋
                Monitory też ciekawe.

Skomentuj

Fountek do seasa nawet pasuje wizualnie.

Skomentuj

Też doszedłem do takiego wniosku.
                    Projekt na dxt i HDS'ie był wynikiem chwilowego zniknięcia z rynku wavecora?
                    Jest sympatyczne porównanie dwóch tweeterow, ale nie znalazłem jak się ma do nich pierwotnie użyty.

Skomentuj

Dotarły do mnie przetworniki i niestety radocha szybko przeminęła.
                      Choć może właśnie tak ma być, może taki standard seasa i wavecora.
                      Głośniki zakupiłem nowe - w sklepie AudioTransducers.com.
                      Generalnie:
                      Paczka wypchana styropianowym 'popcornem'
                      Seasy zapakowane w karton ownięty szarą taśmą opisany modelem głośnika i słowem 'OK'. Szczelność opakowania jak poniżej.
                      Wavecory miejscami jakby umazane paluchami gąbki w opakowaniu także. Wątpliwość wzbudzają także śruby na obudowie wysokotonowca a otwory na śruby mają mikropęknięcia ku zewnętrznej stronie, których na zdjęciu raczej nie uchwycę.
                      Tak ma to wyglądać czy sklep leci sobie w kulki?
                      Jak dla mnie to skandal tylko nie wiem czyja to wina.

Skomentuj

Nie jeden raz miałem z nimi przygody...
                        Ich sklep omijam szerokim łukiem
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A można coś więcej? Sprzedają towar po naprawie? Używany 😬?

Skomentuj

Nic nowego :P duzo ludzi mialo problemy z zakupami w tej firmie.

Skomentuj

Generalnie chodzi mi o to czy po doswiadczeniach kolegow mogę się obawiać, że głośniki będę w jakikolwiek sposób niesprawne?

Skomentuj

Tak wysyłają głośniki, ja już u nich nie zamawiam choć nic źle nie zrobili😁

Skomentuj

Te tanie Seasy są tak badziewnie pakowane w kartony. Przynajmniej ja nigdy lepiej zapakowanych nie dostałem. Niewykluczone ze były przez kogoś wyciągane z tych opakowań. Wavecore nie wiem, nie miałem.
                                  Z audiotransducers miałem kiedyś trochę głośników i niektóre były bez zarzutu inne były trochę "podejrzane". Jednego founteka im zwróciłem bo nie chcieli mi wymienić bo twierdzili ze wszystkie jakie mają wyglądają tak badziewnie (fatalnie krzywo wykonane górne zawieszenie). Kupiłem pierwszy lepszy w sklepie poweraudio i przyszedł idealnie wykonany.

Skomentuj

Do pełni szczęścia brakuje zestaw na SB29, SB12 i SB23 :)

Skomentuj

Seas'y są tak pakowane przy zakupie hurtowym - dla innych dystrybutorów mają ładne opakowania. Audiotransducers chyba kończy działalność, wyprzedają głośniki po 20% rabatach i sukcesywnie z dnia na dzień zmniejsza się ich oferta. Sam ostatnio u nich zamówiłem parkę głośników Seas'a, też przyszły tak zapakowane, ale bez jakichś uszkodzeń, śladów używania itp.

Skomentuj

Właśnie po takim rabacie się na to skusiłem. Otrzymałem informację o właśnie takiej formie pakowania lini prestige 😁 przez producenta.
                                        Więc jeśli wavecor ma mechanika wózka widłowego i pakowacza na tym samym etacie, i do tego oszczędza na mydle to wszystko jest ok.
                                        Że swojej strony na sklep w takim razie nie mogę narzekać.
                                        Człowiek przyzwyczaił się do standardów caraudio, gdzie już w zestawie za 3 stówki każdy głośnik leży w wyprofilowanym styropianiku pod broszurka w 44 jezykach i do tego w kolorowym kartoniku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X