Zamieszczone przez mefi100ck
Zobacz posta
Najpierw zaprojektowałem wszystko "na sucho", a potem pomierzyłem gotową konstrukcję i podstawiłem rzeczywiste pomiary do zwrotnicy zaprojekowanej na sucho.
Oczywiście przy pomiarach rzeczywistych ustaliłem rzeczywiste offsety głośników w osiach X, Y, Z.
Różnice okazały się zaskakująco małe...
Oczywiście potem "dorzeźbiłem" wartości elementów, do rzeczywistych pomiarów, ale topologia zwrotnicy nie uległa zmianie i kolumny grają IMHO bardzo dobrze.
Najważniejsze w tej metodzie jest, aby w module Diffraction ustawić dystans do mikrofonu na wartość 2500 - 3000 mm i podczas tego wirtualnego pomiaru ustawić mikrofon w osi tweetera, wtedy wyjdą nam przesunięcia fazy wynikające z oddalenia poszczególnych głośników od osi odsłuchu.
I druga sprawa, taka symulacja jest najbardziej zgodna z rzeczywistością jeśli mamy kolumnę pochyloną o 5-7 stopnie, co zapewnia mechaniczne zrównanie centrów akustycznych.
Dla płaskiej ścianki już tak różowo nie będzie, chyba że znamy jakimś cudem offsety w osi Z dla poszczególnych głośników.
Kolejna sprawa, to fs głośników, który w rzeczywistości wychodzi inaczej niż na symulacji, szczególnie dla obudowy BR. Jeśli chcemy zastosować pułapkę RLC na woofer w 3 drogach, to bardzo ciężko to dobrze zrobić z symulacji...
Daj mi chwilę, to zrobię kilka screenów z Vituixa...
Skomentuj