Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam projektu kolumn 2-way z głośnikami nisko-średnio tonowymi 8 lub 10 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam projektu kolumn 2-way z głośnikami nisko-średnio tonowymi 8 lub 10 cali

Zrobiłem sobie kolumne na testy z sb17nbac i sb26adc i okazała się ona trochę za mała do pokoju 25 m2. Bass jest na nim mocny i dobry ale głośnk dosyć szybko jest wypluwany. Wysokotonowy natomiast nie podoba mi się za bardzo. Szukam czegoś lepszego na górze i z większą mocą na basie. Ewentualnie zostanę z sb17nbac i wymenię tylko głośnik wysokotonowy na lepszy. Możecie polecić jakiś projekt 2way z dużym głośnikem basowym? Myślałem o połączeniu Satori WO24P-8 9.5" i Satori TW29RB.

Wątpię żeby ten satori się nadawał. Co ci się nie podoba w tym tweeterze SB? Proponował bym cos na scan speaku 22w i do tego jakąś wysokotonowke. Może wzmacniacz warto by wymienić jeśli głośnik "szybko wypluwa"? Wygląda to na słabą kontrolę głośnika.

Skomentuj

Nie ma szans na takie połączenie. Proponuję rozważyć klasyczne 3 way z Satori lub NRX na dole. Ostatecznie poszukać jakiegoś projektu z estradowym woferem 10" i kompresyjnym w falowodzie.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Jest projekt 3way na satori przecież

Skomentuj

Tylko że w tamtym projekcie na satori kolumny są pochylone a wolałbym proste :) Przy 3way mocno rosną też koszty a wolałbym zrobić coś tańszego. Wzmacniacz jaki posiadam to sony 500es czyli nie najgorszy. Satori TW29RB jest dużo lepszy od sb26adc?

Skomentuj

To zrób z jakimś tańszym niskotonowym na dole. Nie bez powodu takich 2way nie robi się raczej z tak wielkim wooferem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
              Myślałem o połączeniu Satori WO24P-8 9.5" i Satori TW29RB.
              Jest taki projekt ale na berylu, z membranami biernymi. Niedawno zostal ukonczony i pokazany na wystawie audio w USA. Ponoc gralo wybitnie i bedzie udostepnione do klonowania.

Skomentuj

Warto wymienić sb26adc na satori TW29RN? Wersja neodymowa jest warta dopłaty?

Skomentuj

Pogromco znasz mnie i wiesz, że jestem bezpośredni :)
                  Ten projekt amerykański jest z dupy. Satori w falowodzie super sprawa ale łączone z Satori MW19 a nie takim kulturystą jak WO24
                  TW29RN to znakomity głośnik ale skoro ma być tanio to raczej musisz celować w budżetowe 3 way, np na: SB26STCN, SB12MNRX, SB23NRXS45. Kombinując z 2 way będziesz tracił czas i kasę.

Uprzedzając pytania. Niestety nie dzielę się już schematami projektów ale mogę coś podpowiedzieć jak będę widział zaangażowanie młodego DIYowca.

Skomentuj

Co radzicie? TW29RB będzie dobry czy lepiej dołożyć do SB29BAC?

Skomentuj

Dopiero pisałeś, że chcesz zrobić coś tańszego a pytasz o beryle???

Skomentuj

Na tą chwilę pozostanę przy małych obudowach i wymienię tylko głośnik wysokotonowy bo sb26adc gra tak sobie a za jakiś czas zrobię nowe obudowy pod większe głośniki.

Skomentuj

A zwrotki? Zostają stare?

Skomentuj

Na razie tak. Mam 2 rzędu, nisko cięte.

Skomentuj

To zaraz napiszesz, że TW29RB też gra słabo?
                              Skąd masz zwrotnicę do sb17nbac i sb26adc?

Skomentuj

Sam robiłem ale ten głośnik nie pasuje mi nawet podłączony bezpośrednio do wzmacniacza bez zwrotnicy. Porównywałem brzmienie do kolumn magnata i wydaje mi się że z dzwiękiem jest wszystko ok jeśli chodzi o zwrotnicę. Rozumiem też że profesjonalne zaprojektowanie zwrotnicy jest bardzo ważne czego jeszcze nie potrafie. Np. jak podłączałem l-pada 8ohm zamiast na 4ohm pod wysokotonwy to coś złego działo się z wysokimi dzwiękami. Może źródło dzwięku mam za słabe bo używam adapter bluetooth logitecha który mam zamiar wymienić na fx-audio muse 02

Skomentuj

Na tej zwrotnicy jak nie ruszy choćby rezystorów to będzie dramat i dowiemy się na forum jakie to te Satori są kiepskie :)
                                  Ja już wymiękłem i nie będę śmiecił. Pozdrawiam.

Skomentuj

Mam rezystory. Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                                      Mam rezystory. Pozdrawiam :)
                                      Chodzi o to, że trzeba zrobić odpowiednie pomiary i wykonać dedykowaną zwrotnicę. Inaczej i tak z tego grania nie będzie. Z grania bez zwrotnicy tymbardziej Choćby jeden głośnik inny = nowa zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Pogromco znasz mnie i wiesz, że jestem bezpośredni
                                        wiem wiem i bardzo sobie to cenie :)

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Ten projekt amerykański jest z dupy. Satori w falowodzie super sprawa ale łączone z Satori MW19 a nie takim kulturystą jak WO24
                                        Jak pierwszy raz zobaczylem ten projekt, to od razu cislo sie na usta WTF?!?! ale teraz tak sobie mysle, ze ma prawo to dzialac. Pytanie tylko, jak faktycznie to brzmi? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X