Działać będzie i tyle.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szukam projektu kolumn 2-way z głośnikami nisko-średnio tonowymi 8 lub 10 cali
Collapse
X
-
Proces budowy tego projektu Helios mozna zobaczyc na grupie DIY Loudspeaker Project na FB www.facebook.com/groups/DIYLoudspeakerProjecPad/
Skomentuj
-
Niektóre bardzo ładne skrzynki. Nie dogrzebałem się do wszystkich pomiarów. Natomiast WO24 przerobiłem we wszystkich możliwych wariantach. Beryl TW29BN-B tylko jeden projekt ale technicznie to samo co szmata. Generalnie próba łączenia WO24 powyżej 500Hz to proszenie się o kłopoty. Ja traktuje ten projekt jako eksperyment, ciekawostkę.
Mam w planach MW19PNW + Audax TW025A26 w falowodzie bo bardziej mi pasuje niż SATORI TW29RN. Ciśnienia nie ma więc może z rok powstanie.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Fajna grupa :) .
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaAudax TW025A26 w falowodzie bo bardziej mi pasuje niż SATORI TW29RN.
- - - - - aktualizacja - - - - -
@autor
Nie wiadomo czy masz poprawną zwrotnicę i pomiary a już skreślasz te głośniki. Może zamiast wydawać kasę dalej to lepiej przystopować i się poduczyć, a potem się bawić droższymi głośnikami. Bez dobrej zwrotnicy nic dobrze nie zagra. Z dobrą zwrotnicą nawet tanie głośniki potrafią się podobać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaProces budowy tego projektu Helios mozna zobaczyc na grupie DIY Loudspeaker Project na FB www.facebook.com/groups/DIYLoudspeakerProjecPad/
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaFajna grupa :) .
to zupełnie inne granie niż sb
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaSłuchałeś tego audaxa i satori?. Audaxy grają dużo jaśniej i "lżej" od innych głośników. Mają bardzo dużo detali i smaczków ale IMO trzeba im wyrównać ten wznoszący się koniec bo inaczej mogą być za ostre. Co do sb satori to zgaduje że jest rozwinięciem SB29RDC-C000-4 którego słuchałem. Wiem że dużo przypuszczeń i "wydaje mi się" ale chyba poprawnie kombinuję
.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaBrzydkie audiofilskie zwrotnice
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaeeeee hmmm, chyba nie trybie ;]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaPokaż link do tego projektu.
He, he. Na papierze wygląda dobrze. :cool:
Fajnie wyciął grzebień na WO24 - równoległy kond na drugiej cewce w filtrze 3-ciego rzędu.
Jest to bardziej skuteczna pułapka niż kond na 1-szej cewce. Na MW19 też się dobrze sprawdza."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Pogromco, to projekt Javada? Czy kto inny wymacil cos. Niektorzy bardzo lubia ten SB Alu bo mozna go nisko ciac i z tego co mierzyl Troels ma nizsze znieksztalcenia ponizej 3kHz niz wiele innych glosnikow w tej klasie. Czemu tej glosnik nie gra - zla zwrotka, peak przy 5kHz (prawie wszystkie SB maja ta gorke przy 5khz), a moze to zle wyfiltrowany 17NAC i slychac cone break-up. Moze Marek napisalby co mu sie niepodoba w tym SB26ADC i skad ma plany zwrotki i rzucil jakies pomiary. Moze tez poswiecil troche czasu nad zwrotka i przestrojil brzemienie w swojim kierunku - napewno troche sie da.
Kupilem rok temu 29RDNC i to jest slaby glosnik - nie zagra ponizej 3,5kHz. Tak samo jego brat berylowiec ma wysokie znieksztalcenia. Ale Satori w 3way ciety powyzej 3k z 13ka mid powinien dac sobie rade. Moj znajomy powiedzial - jesli Bagby maczal place w tej zwrotnicy to nie chce tego chalasu slyszec. Rzecz ma sie, ze kiedys ktos przynioslas na DIY meeting jakas konstrukcje Jeffa i bardzo cieniutko grala - przedewszystkim duzo, zaduzo wysokich. Miejmy nadzieje ze Jeff sie poprawil od tego czasu.Last edited by Pawel L; 09.05.2019, 14:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta29RDNC
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaKupilem rok temu 29RDNC i to jest slaby glosnik - nie zagra ponizej 3,5kHz.
Skomentuj
-
SB29RDNC - C000-4 tak pisze na pudelku. Mierza wmiare plasko na 21cm na 40cm plyta budy ale ... egzemplarze roznia sie Fs 780 i 890Hz zamiast 680, itd. Cokolwiek Hifi Compass mierzyl nie pokrywa sie z tym co uslyszalem, a spedzilem ponad 2 miesiace by zestrojic go z 17NRXC-4 (LR4 2kHz), nastepny niewypal z SB. Zamiast 29RDNC uzylem KAXBLTW zamontowany w gornej czesci plyty przedniej by uzyskac liniowa chke z dobrym off axis
- kilka roznych ksztaltow malej Waveguide i dalej dlubie.
Akurat Vance testowal wysokotonowe w Marcowym wydaniu Voice Coil, wiec porownalem z tym co mierzyli inni - jestem bardzo zawiedziony malym neo berylem. Za to TW29DN-B 8ohm to dobry glosnik - niska 3 harm, 2harm wzrasta od 2,5k w dol. No i jest Beryl BlieSMa - pierwszy rezonans ok 30k, drugi 40k+, niska 2, 3harm, bardzo liniowo, bez gorek i dolin - za te pieniadze lepiej by tak bylo.
Nie wiem co jeszcze z tymi neo ring domami bede robil, mam nadzieje ze znajde jakis 5" ktory pociagnie by go przyciac przy 3k, bo ponizej sa beznadziejne, czego nie mozna powiedziec o 29RDC ktory jest duzo lepszy. Albo wsadze w tyl obudowy jako ambience tweeter - taki wyglup jak to robia np Wlosi.
Jestem ciekaw jak Javad znalazl sposnora na Axpone bo wjazd by wystawic wlasny system to 3tys dol. Chyzby SBA i Madisound zaplacilo, bo niewierze by on to pokryl z wlasniej kieszeni, choc biedny nie jest - napewno sie niedowiemy.Last edited by Pawel L; 10.05.2019, 00:05.
Skomentuj
-
Nie wiem jak sb29rdnc ale 29rdc, ktore mialem roznily sie okolo 10hz na rezonansie. Generalnie bardzo dobrze sparowane i znieksztalcenia byly niskie. Niezle sie to zgrywalo z parka 17nac, ktore uwazam za glosniki wybitne w swojej cenie i lepsze od 16satori ( jako glosniki sredniotonowe ). Gdybym mial wybierac do 3 way srednice, to bez zastanowienia d'appolito na 17 nac zamiast jednego satori. Testowalem tez 2.5 drogi na 17 nac, ale to byla jakas katastrofa.
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postaJestem ciekaw jak Javad znalazl sposnora na Axpone bo wjazd by wystawic wlasny system to 3tys dol. Chyzby SBA i Madisound zaplacilo, bo niewierze by on to pokryl z wlasniej kieszeni, choc biedny nie jest - napewno sie niedowiemy.
Skomentuj
-
Wydaje mi sie ze popelnilem duzy blad kupujac 29RDNC i 17NRXC-4. Mialem nadzieje ze neo wersja zagra podobnie normalnego 29RDC, a wysokotonowy bede mogl umiescic blisko 17ki i ladnie to sie zegra. Na dodatek te papierowe 17 roznia sie miedzy soba brzmieniem, bo sa z innej serii produkcyjnej - jakos to ujdzie w tloku. Za glupote trzeba placic. Choc mialem i Focale ktore troche inaczej graly miedzy soba I byly z tej samej serii. Ktos powiedzial, ze to co nieprzechodzi na 100% QC idzie dla DIY i byc moze jest w tym troche prawdy. Oprocz tego 17 alu uzywa Revel wiec napewno SB bardziej dopracowalo produkcje tej wersji niz papieru.
Dla Marka te same glosniki sa bookshelf Revela, fachowcy jakos nie marudzili.
https://www.soundstagenetwork.com/in...nts&Itemid=153
I inne pomiary
https://www.soundstagenetwork.com/in...=16&Itemid=140
Poszukam tez wpisu na DIYAudio.com, bo LineSource mial cos zbudowac z 17NAC-4 i 26ADC - byly plany zwrotkiLast edited by Pawel L; 10.05.2019, 01:56.
Skomentuj
Skomentuj