Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam projektu kolumn 2-way z głośnikami nisko-średnio tonowymi 8 lub 10 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panikujesz. Nie popełniłeś błędu. Na SB 29RDNC zaczynam projekt 2 way. Łączę z SB17MFC35-8. Tylko jeszcze nic nie mierzyłem. Skończę to napiszę co warte. NRX papierowe to fajne głośniki inne niż NAC. Każdy lubi co innego. Najważniejsze, żeby pod siebie skroić zwrotnicę i będzie zadowolenie.
    Do Ravela idą takie same przetworniki jak dla nas. Ja mierzę wyrywkowo co do mnie trafia i wpadki SBA jeszcze nie miałem, choć w Satori sporo kombinowali i widać, że rożne serie wypuszczają więc parkami trzeba kupować.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
      SB29RDNC - C000-4 tak pisze na pudelku. Mierza wmiare plasko na 21cm na 40cm plyta budy ale ... egzemplarze roznia sie Fs 780 i 890Hz zamiast 680, itd. Cokolwiek Hifi Compass mierzyl nie pokrywa sie z tym co uslyszalem, a spedzilem ponad 2 miesiace by zestrojic go z 17NRXC-4 (LR4 2kHz), nastepny niewypal z SB.
      A pokażesz projekt zwrotki i pomiary? Może ktoś coś podpowie.
      Może problem masz w filtracji woofera?
      Wiesz jak to jest jest, czasami problemu szukamy nie tam gdzie trzeba.
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Coś nie chce mi się wierzyć w takie problemy z RDNC, rok temu to one chyba świezynki były? może pierwsza partia produkcyjna była kiepska, no ale sam będę miał okazję je sprawdzić już niedługo. miałem już z 4 czy 5 modeli kopułek od SB (w tym RDC) i nie uświadczyłem takich rozjazdów w parametrach, wręcz odwrotnie. Ostatnio na tapecie miałem CAC z RDC jedną pare i przy pomiarach obu szukałem problemu z systemem pomiarowym bo charakterystyki były idealnie takie same.

Skomentuj

https://www.diyaudio.com/forums/mult...okshelf-2.html
          W wpisie sa plany na 17NAC-4, 26ADC LineSource'a

Skomentuj

Nowy jest Beryl z neo napedem ale nie 29RDNC ktore sa klepane od lat. Pomiary Vance'a pokazuja dominujaca 3harm, co wedlug mnie jest dziwnym zjawiskiem, chyba ze cos pomieszali podczas publikowania w Voice Coil. Ale o to raczej bym ich nie podejrzewal.
            Pomiary swojich glosnikow robilem na starym Clio, kolega pomiary T-S i impedancji na profesionalnej wersji Smith&Larson ktory jest niebo lepszy od nowego Clio i kilku innych systemow pomiarowych. Sam sie na mnie dziwnie patrzyl, co za bzdury wygaduje. A przy odsluchu sam powiedzial ze cos jest nie tak. Jesli zamieniasz glosniki z lewej obudowy na prawa, to powinny grac podobnie. Nawet zwrotki przekladalismy z jednej strony na druga. O dziwo charki pasma sa podobne, wiec glosniki moga roznic sie nie tylko T-S, ale charakterem znieksztalcen, i bardziej podejrzewalbym intermodulacyjne niz harmoniczne. To sie tyczy przedewszystkim 17NRXC-4. A to ze Fs w glosnikach ma duza roznice to zadna nowosc.
            http://www.audioexcite.com/?page_id=178
            Zobacz porownanie 17tek z SB, nawet z nim zamienilem dwa mail'e po tym jak opublikowal pomiary. Nie wydaje mi sie zmyslam sobie jakies pierdoly. Albo mam zbyt duze wymagania.

Skomentuj

Gdzie te Twoje pomiary? Zrób i pokaż 2 i 3 harmoniczną dla 90dB najlepiej procentowo. Porównamy z moimi. Jutro postaram się opublikować dla SB29RDNC

Skomentuj

Pisze o pomiarach zamieszczonych w Voice Coil z Marca - SB29BNC, Satori TW29DN-B, BlieSMa T34B-4. W Satori dominujaca jest 2harm, tak samo z BlieSMa. W 29BNC, dominuje 3 harm. Nie jestem w stanie wklejic zdjecia z cellphone, byloby to najlatwiejsze - sorry - a niemam w tej chwili czasu by sie tym zabadzo zajac. Nawet pokazalbym pomiary T-S z przed pol roku i ostatnie, Fs w 17kach zmiejszyla sie z 37Hz na 34-35 a Qts z 0.35 na 0.3 w jednym a drugim Fs 41Hz na 37, Qts z 0.42 na 0.36

Skomentuj

SB29RDNC T-S, tak na szybko z cellphone do YouTube
                  https://youtu.be/6Iz8MKHnj3c
                  Ciekawe ten co pol roku temu mierzyl 780Hz teraz ma 805Hz. I troche innych smieci.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Voice Coil Marzec 2019 pomiary, sorry ze mi sie rece trzesa
                  https://youtu.be/esx4hyLEjD8

Skomentuj

Pod mlotek kiedys wsadze ten bubel neo ring dome 29RDNC - bylem u goscia posluchac SB26 neo wersji i ta gra OK. Szkoda ze nie moge pozyczyc by zrobic zwrotki i posluchac u siebie. Nie wiem co SB wycwazylo ale ring dome to im nie wyszedl.

Skomentuj

To tylko twoje zdanie raczej .

Skomentuj

Oskar29,
                        byc moze inni lubia ten glosnik - chcialem by pociagnal ponizej 2kHz LR4 i w tej applikacji sie nie sprawdzil. Miejmy nadzieje ktos bedzie mial wiecej szczescia i trafia mu sie lepsze egzemplarze. Pharaon tez cos narzekal na 29RDNC, a ciol cos ok 2,5k by zestrojic z 15tka SB, bodajze Alu. Nie widze tego projektu, byc moze zostal zdjety z forum. Najprawdopodobniej ten wysokotonowy dobrze spisuje powyzej 3kHz, na to wskazuja pomiary. Zamiast 29RDNC uzylem KAXBLT, ktory ma uklad magnetyczny typu XBL i jest ulepszona wersja CSS LD25X i ma Fs w granicach 480-510Hz, bo tyle zmierzylem z 6 egzemplazy, jedyna wada to czulosc 88dB/2.83 i pasmo spada powyzej 15kHz ale w malej waveguide daje sobie niezle rade
                        http://www.kravchenko-audio.com/kaxbltwt.html
                        Ale nie powiesz, ze jesli dwa sredno-niskie z pary graja o wiele inaczej to wszysko jest cacy i OK. U mnie egzemplarze z pary starej wersji 17NRXC-4 graja zdecydownie inaczej miedzy soba, nawet moj gluchy sasiad tez tak twierdzi. Jesli facet ktory od lat zajmuje sie projektowaniem i wczesniej pracowal dla CSS, dwa razy do roku jest w tej samej fabryce gdzie produkwane jest bardzo duzo glosnikow dostepnych na rynku, mowi ze naprawde cos jest nie tak z glosnikami, to co cos musi byc z QC w SB.

Skomentuj

Jak chcesz podział poniżej 2kHz to Berylowy Satori (ten jedyny prawdziwy) albo budżetowe kopułki w falowodach. Fizyki nie oszukasz.

Skomentuj

chcialem by pociagnal ponizej 2kHz LR4 i w tej applikacji sie nie sprawdzil.
                            dlaczego się nie sprawdził, co się takiego działo ?

Skomentuj

Poprostu brak rozdzielczosci, detali, przejrzystosci. Tak jakbys przegrywal muzyke z CD na kiepskim magnetofonie na tasmie z nienajlepszym nosnikiem, albo nagrywal cos za pomoca zlego mikrofonu, tak mozna by najlepiej ujac - odtwarzany przez glosnik dzwiek tracil mase informacji. Niby tonalnie bylo w miare OK, ale jak zza kotary, bez zycia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Apropos tego projektu 3way Javad'a i Jeff'a - znajomy byl na Axponie i wedlug niego gralo to dosc poprawnie, nawet lepiej niz wiele innych zestawow. Natomiast 2way z 10" i wysokotonowym w waveguide to absolutny niewypal - kierunkowosc tak duze membrany, break-up byla bardzo slyszalna, no i oczywiscie nawet w waveguide jest prawie nie mozliwe by pociagnac wysokotonowy tak nisko bez efektow ubocznych. Tyle dowiedzialem sie z krotkiej rozmowy.

Skomentuj

Pomiary Vance'a pokazuja dominujaca 3harm
                                accutony też mają zwykle dominującą 3h :)

chcialem by pociagnal ponizej 2kHz LR4 i w tej applikacji sie nie sprawdzil.
                                trudno , to mała kopułka . Niekoniecznie znaczy automatycznie, że to kiepski głośnik :)

Ciekawe ten co pol roku temu mierzyl 780Hz teraz ma 805Hz. I troche innych smieci.
                                To żadna różnica .

To sie tyczy przedewszystkim 17NRXC-4. A to ze Fs w glosnikach ma duza roznice to zadna nowosc.
                                Jak masz taki problem to chyba trzeba reklamować głośniki .
                                Być może sprzedawca zawalił i dał Ci 2 różne serie albo głośnik jest uszkodzony w jakiś sposób co może nie koniecznie być widać na pierwszy rzut oka.
                                Za mało próbek masz żeby wiciągać pochopne wnioski.
                                Miałem 12mu z nowej i starej wersji . Różniły się pomiarowo i osłuchowo .
                                Dlatego są sprzedawane w parach :)
                                To naturalne że na przestrzeni czasu producent ulepsza swój produkt :)

Skomentuj

Raven, niestety stara wersja 17NRXC35-4 od ponad pol roku jest nieosiagalna, a Solen niemial juz ich wiecej w stoku gdy zrobilem budy i wzialem sie za zwrotnice. Jedyne co zauwazylem to tylko, ze te glosniki bardzo roznily sie numerem seryjnym, bo przeciez kto by cos podejrzewal. Jeszcze Madisound i Meniscus ma cos w stoku z starej serii - pomysle co z tym fantem robic, byc moze trafia do samochodu w drzwi, a do domu zrobi sie cos lepszego. W kazdym bac razie niech to bedzie przestroga dla ludzi z forum, ze wpadki sie zdarzaja. Niby Fs w danych producenta 29RDNC ma 680Hz, wiec 805 i 870Hz to daleko od danych nawet gdyby ujac 10%. Niewiem czy go ulepszaja czy tez maja problem z kontrola jakosci - nikt ci tego niepowie wprost, a firma bedzie wymyslac rozne historie by nie zmoczyc d..y. Napewno, faktem jest, ze nowa wersja NRXC jest lepsza, bo nie pojawia dziura w okolicach 1.4kHz, ladwiej bedzie go wyfiltrowac i glosniki powinny miec lepsza konsystencje miedzy soba.

BTW, user name Raven tak nie ma nic wspolnego z ta firma https://ravendesignstudio.com/
                                  dobre glosniki, pamietam sluchalem u goscia w okolicach Chicago z 20 lat temu 3way wiekszym Ribbon i Focalach - zrobil wtedy na mnie wrazenie, czuje ze ten 29RDNC to zabardzo by temu Ravenowi niepodskoczyl :)
                                  Last edited by Pawel L; 16.05.2019, 19:45.

Skomentuj

Dostałem 4szt RDNC, wszystkie ten sam FS na 800Hz.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Poprostu brak rozdzielczosci, detali, przejrzystosci. Tak jakbys przegrywal muzyke z CD na kiepskim magnetofonie na tasmie z nienajlepszym nosnikiem, albo nagrywal cos za pomoca zlego mikrofonu, tak mozna by najlepiej ujac - odtwarzany przez glosnik dzwiek tracil mase informacji. Niby tonalnie bylo w miare OK, ale jak zza kotary, bez zycia.
                                      Dokładnie takie same miałem odczucia gdy słuchałem SB29RDC oraz TW29RN-B.
                                      Dla mnie już prędzej gra 29SDAC niż ring Satori.

Skomentuj

Bo te ringi tak właśnie grają. Nie mają tego super blasku na samej górze mimo podkreconego pasma. Tutaj można przywołać właśnie Hds, który ma te górę bardziej zaznaczona ale to może być zasługa mniejszej membrany niż ringi sb, które co prawda grają szerokopasmowo ale ten skaj pasma taki sobie. Trochę podobnie grały duże wavecory.

Skomentuj

SB29RDC w moim odczuciu grał czytelnie, neutralnie, przyjemnie się tego słuchało nic nie męczyło. W jego przypadku nie warto charakterystyki układać do linijki tylko trochę górny skraj pasma podciągnąć wyżej i jest przyjemniej. Nie powiedziałbym że coś maskuje, jest to typowy rzemieślnik, obojętnie jaki materiał będzie grany to zabrzmi bardzo dobrze. Dobrze się go słuchało z CAC na niskim podziale z filtrem 12dB/okt. Zobaczymy co będzie z RDNC, z tego co widzę membrana i cewka jest ta sama do RDC.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X