Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam projektu kolumn 2-way z głośnikami nisko-średnio tonowymi 8 lub 10 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zgodze sie ze podbicie powyzej 10k wcale temu glosnikowi zle niesluzy bo off axis charka szybko spada w dol wiec mamy troche kompensacji. Wszystkie maja kolo 800Hz - moze dostajecie lepsze sztuki, a do Kanady wysylaja buble. Przeciez w Kanadzie to tylko jest hokej i marycha jako glowne zainteresowanie, no w dzienniku kto sie strzela miedzy gangami arabskimi i somalijskimi. Troche przesadzam.
    Sa jednoski ktore lubia dobry sprzet audio ale nawet do Polski to im dosc daleko jesli chodzi o siec dealerow.
    Dragon czekam na twoja opinie i porownanie z 29RDC. Dla mnie 29Neo ma .... too much damping i jakby gubil detale, zaspokojny, ale lepszy KAXBLTW w robieniu panoramy. Na pewno dobry dla kogos kto nie jest wstanie zniesc sizzling titanium i pochodnych, a wlasciwie to lepszy tweeter niz w tej kuli Devialeta, tyle kasy za taki .... Takie moje odczucia. Mozliwe tez ze wzgledu na dominacje nagran robionych z duza iloscia manipulacji przez cyfrowe plugins i nagrywanych cyfrowo firmy staraja sie by dzwiek byl latwiejszy w odbiorze - nie slychac wtedy przesterow, kompresji, itd w muzyce popularnej. Pogromca z tego co kumam to masz troche dobrze nagranego materialu, cos na skali firm jak ECM - co myslisz o tym.
    Last edited by Pawel L; 17.05.2019, 00:16.

Skomentuj

RDC miałem na podziale 2k, tak samo ADC i CDC z tym samym midbasem. Porównanie mam takie że RDC ze względu na większą powierzchnie, dłuższą cewkę i miękki materiał daje więcej przestrzeni/powietrza na średnich tonach. Z taka kopułką brzmienie całego zestawu określiłbym jako "duże". Wysokie są szczegółowe i dobrze wybrzmiewają np talerze, jak puścimy materiał kiepsko nagrany to nie leci aż tak krew z uszu (i tu bym wsadził efekt maskowania jak wyżej napisano) w porównaniu do ADC czy CDC które są jak żyletka, przy nich nic się nie ukryje. Aluminiaki/ceramika muszą być do linijki bo inaczej mogą być drażniące, na średnich tonach grają ok ale nie ma takiej mocy i oddechu jak przy RDC no i mam wrażenie że są czułe na resztę elektroniki w sensie, przy kiepskim wzmacniaczu będą męczyć - zwłaszcza CDC, ten nalot ceramiki czy co to jest daje jednak charakterystyczny dzwięk i przy konkretncyh konfiguracjach sprzętu może to wychodzić. Na pierwszy "rzut ucha" między ADC a CDC dobrze filtrowanych nie słychać różnicy.

Jeszcze dodam, RDC przy niskim podziale potrafi przyjemnie na damskich wokalach zagrać i nie wiem czy tu do odbioru dużo nie dodaje znacznie rosnąca druga harmoniczna, ale nie jest to problem bo na prawdę przyjemnie "świdruje" w uszach
      Last edited by dragon; 17.05.2019, 10:05.

Skomentuj

Bo druga harmoniczna i inna parzyste dają "lampowy nalot". Docieplają brzmienie. To trzecia i inne nieparzyste są nieprzyjemne dla ucha.
        I chyba dlatego niektórym podobają się ringi RDC a niektórym nie.
        Jak ktoś słucha wyłącznie bardzo dobrze zrealizowanych nagrań i do tego klasyki albo jazzu, to RDC będzie mu za bardzo zaokrąglać brzmienie.
        Ale słabo zrealizowany rock/blues/pop brzmi na nich świetnie. Takie moje zdanie. :)
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ja mam mieszane uczucia co do 29SDAC, wcześniej miałem vintage Seasa H87 na AlNiCo z dużą membraną 39mm i o dziwo nie udało mi się zauważyć wielkiego przeskoku, natomiast SDAC ma to do siebie, że można go słuchać długo bez większego zmęczenia, przeciętnie zrealizowany rock i pokrewne gatunki dają rady, ale dopiero w elektronice nie mam im nic do zarzucenia.

Skomentuj

https://www.gearslutz.com/board/geek...istortion.html
            Ciekawe co ci pisza.
            Sprzezenie zwrotne wzm zawsze produkuje harmoniczne ale wyzej. Co ciekawe w klasie AB zawsze jest zredukowana 2ga harm i produkowane nieparzyste. Glosnik, lub system ktory produkuje niesymetryczny sygnal bedzie mial wieksza druga, lub parzyste, podczas gdy w sygnale ktory jest znieksztalcony ale symetryczny dominowac bedzie trzecia. Jestem ciekaw jak to sie przyjelo ze druga harm jest mniej zauwazalna niz trzecia i niby dlaczego niektorzy pisza jest 'harmless'. Oprocz tego wiele glosnikow wstegowych ma dosc wysokie harmoniczne, ale wiele z nich brzmi czysciej i bardziej detalicznie. Ogolnie zawsze zalezy nam by sprzet mial jak najnizsze znieksztalcenia.
            W tescie TW29R-B, 29RDC i kilku innych dominuje druga, wiec nie rozumie jak to sie stalo ze Beryl z napedem Neo ma 3harm wyszla od drugiej. Pamietam stare tanie wysokotonowe JBL titanowa kopulka, byly takie szorstkie ze az kuly w uszy i pomiary potwierdzaja ze mialy bardzo wysokie znieksztalcenia.
            Ogolnie to czesto wole sluchac na AT-M50(x) niz na glosnikach bo ich wysokie sa duzo czystrze (zreszta nie tylko wysokie) niz cala masa dosc drogich zestawow.
            A co do muzyki to niewydaje mi sie by jazz czy klasyczna preferowala inne glosniki niz dobrze nagrany inny gatunek, bo nawet rock czy dance lepiej brzmi na czystych, tonalnie poprawnych glosnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
              Jestem ciekaw jak to sie przyjelo ze druga harm jest mniej zauwazalna niz trzecia
              To nie jest tak, że "to się przyjęło". Po prostu tak jesteśmy skonstruowani. Ludzkie ucho toleruje parzyste harmoniczne, a nie toleruje nieparzystych.
              Z naturą nie ma co walczyć. Trzeba podążać z nią. :biggrin:
              Tu sobie jeszcze poczytaj http://www.baltlab.pl/technika/krotko-o-harmonicznych
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Pawel luk, o tym to czytalem z 30-25 lat temu, ze latwiej jest zniesc 2ga harm. Ale w jakim polaczeniu i w jakiej zawartosci niskie harmoniczne zaczynaja nam nie odpowiadac. Istnieje gdzies limit kiedy nawet latwo tolerawane przez nas znieksztalcenia zaczynaja przy jakims materiale dokuczliwe. Poza tym twoja sugestia ze wzm lampowe sa bardziej euphoniczne i graja cieplej wcale nie jest zawsze prawda, to tylko mit bazowany na SET bo brzmienie lampiaka moze byc duzo twardsze od silikonowego. Zreszta co daje lampiakowi zawsze charakter - tranformator wyjsciowy, jego najdrozsza czesc.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.google.com/url?sa=t&sour...o0U4QZ0qQO0fmi

Skomentuj

OK. Ja myślałem, że Ty tego nie wiesz, a Ty myślisz, że ja tamtego nie wiem. :)
                  O mitach lampowych też wiem.

Ale co sprawia, że w konkretnej konfiguracji dana kopułka, ring czy wstęga podoba się lub nie, to chyba największe mózgi nie wiedzą.
                  Do tego zawsze dochodzą osobiste preferencje.

Szczerze mówiąc sam się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale mi przeszło. :biggrin:

Miałem kolegę dla którego Scan D3004 brzmiał zawsze sucho i beznamiętnie a Satori TW29RN to pełnia i soczystość brzmienia.
                  A spytaj np. Pogromcę Mitów, co woli: SS D3004 czy TW29RN. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                    Pawel luk, o tym to czytalem z 30-25 lat temu, ze latwiej jest zniesc 2ga harm. Ale w jakim polaczeniu i w jakiej zawartosci niskie harmoniczne zaczynaja nam nie odpowiadac. Istnieje gdzies limit kiedy nawet latwo tolerawane przez nas znieksztalcenia zaczynaja przy jakims materiale dokuczliwe. Poza tym twoja sugestia ze wzm lampowe sa bardziej euphoniczne i graja cieplej wcale nie jest zawsze prawda, to tylko mit bazowany na SET bo brzmienie lampiaka moze byc duzo twardsze od silikonowego. Zreszta co daje lampiakowi zawsze charakter - tranformator wyjsciowy, jego najdrozsza czesc.
                    Duze znaczenie ma nasze indywidualne odczuwanie dźwięku i harmonicznych. Zwróć uwagę na prosty fakt. Są ludzie, ktorzy nie potrafią znieść dźwięku skrobania widelcem po talerzu, albo tarcia styropianu i tak dalej. Myślę, zż wynika to z układu nerwowego, a nie samego ucha. Tak samo pewne instrumenty nie dla każdego są miodem dla uszu ze wzgledu na ich pasmo czestotliwosci i rozklad harmonicznych. Pewnie ktos na ten temat napisal ksiazke, ale trzeba by sie do tego dokopac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Pewnie ktos na ten temat napisal ksiazke, ale trzeba by sie do tego dokopac.
                      http://ptnzs.org.pl/audiofonologia/A..._2003/art1.pdf

Skomentuj

Pogromco, nareszcie - moze teraz zaczniemy dzialac bardziej konstruktywnie, bo jestem zmeczony tymi walkami bez powodu i juz myslalem ze chcecie mnie za tego SB29Neo ukamieniowac.
                        Kaprint, dzieki. Wszyscy wiemy jak na nas patrza ci ktorym zwisa na jakim to sprzecie jest odtwarzana muzyka - jedni lubia Mercedesa i syfiasty Bose Lifestyle, inni tania Toyote i Sonus Faber z Audio Research w cenie Merca, i ten jeden nie moze pojac dlaczego akurat ten drugi jezdzi takim zlomem.

Pogromco, poza tym masz PM, jesli szukasz K. Jarret - Koln - wszystko w torze jest na lampach :) - udalo mi sie wyrwac CD.

Skomentuj

http://techtalk.parts-express.com/sh...ad.php?t=44304
                          Tutaj wersja Neo tez nie wypadla najlepiej - takie same problemy jak u mnie

Skomentuj

Invalid Page URL. If this is an error and the page should exist, please contact the system administrator and tell them how you got this message.

Skomentuj

Pomiar z 20cm bez dechy, RDC vs RDNC oraz 3szt RDNC, numery seryjne 0028520, 0028592,0028636, mam jeszcze jedną sztuke z numerem 0028626 której nie ma na wykresie ale pokrywa się tak samo jak reszta.

impedancja 4szt

(na wykresie są na czerwono dwa przebiegi, akurat się pokrywają to są sztuki z końcowką 26 i 36)

Brzmieniowo na szybko, trochę znika ta kurtyna która jest w RDC, słychać że w dole jest mniej energii ale w dalszym ciągu jeśli podział jest np na 2,5khz i w górę, to nie ma większych różnic.
                              Last edited by dragon; 20.06.2019, 11:46.

Skomentuj

Czaruję...
                              X