Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2 Way - Dobór głośników - pomoc dla laika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 2 Way - Dobór głośników - pomoc dla laika

Witam serdecznie,

Moi drodzy Państwo - zwracam się do Was z prośbą o pomoc i merytoryczne wyjaśnienie jaka konfiguracja głośników ma sens i dlaczego warto iść w tym kierunku. Na swoim koncie mam już kilka konstrukcji (mniejsza jakich). Chciałbym teraz zrobić coś lepszego niż prosty ulep Tonsila czy STX (z całym szacunkiem dla tych firm).

W chwili obecnej planuje kolumny 2 WAY (sposób wykończenia wyjdzie w trakcie). Pokój ma 14,5 m2. Kolumny będą stały podstawkach Na ścianie o szerokości 270 cm.

To co mnie intryguje to jak poprawnie sparować głośniki, które wytypowałem pod waszą ocenę. Nie mam jak osłuchać, podjechać. Tak samo nie mam wiedzy ani merytorycznej ani praktycznej (dlatego tak bardzo zależy mi na Waszej opinii).

Midwoofery:
    Głośnik Vifa NE 180W-08 18cm 6,5" - 8 ohm - mój faworyt na ten moment
    Głośnik SB Acoustics Satori MW16P-4 6.5" - 4 ohm lub 8 ohm

Wysokotonówki:
    Głośnik SB Acoustics Satori TW29RN-B-8 - 4 ohm lub 8 ohm
    Głośnik Peerless by Tymphany DA25TX00-08 1" - Corundum - 8ohm - para
    Głośnik wysokotonowy Audax TW025A20 - 8-ohm

Jaki odpowiedni litraż celować dla danej konfiguracji?
    Jaki tunel BR zastosować?
    Jakie obudowy (BR przód/tył), ścięte skosy, głośniki w osi czy przesunięte.

Za każdą radę dziękuję Wam po stokroć. Dużo zdrówka Wam życzę i pozdrawiam! - Patryk

Cześć, masz kilka opcji ,albo skopiować to co tu już jlest na forum ,albo jeżeli nie masz kompletnie wiedzy ,a chcesz za wszelką cenę mieć vife ... to musisz kogoś poprosić o "pomoc"o zazwrotkowanie tego ,wykonanie pomiarów itp , czego słuchałeś dotychczas i czego oczekujesz od dźwięku ?
    Tu masz kilka gotowych projektów do wglądu ,wystarczy skopiować ,litraż ,schemat zwrtonicy ,rozstawienie na osi ,wszytko masz podane :)

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...by-Zap-Projekt
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...y-Tatami-Audio
    I tutaj twoja vifa ,tylko ten tweeter nie dostępny na Polskim rynku
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-pharoh

Skomentuj

Tak naprawdę to powinienem napisać 1600 zł na głośniki na 2 way - pomóżcie dobrać fajny zestaw. Bardzo podobna mi się styl grania illuminatorów oraz Revelatorów.

Skomentuj

To zwiększ budżet delikatnie i zrób ten z drugiego linka , jakbyś chciał robić od zera, to koszta filtracji itp Cię dochodza ,satori jest dobra konkurencją dla tych przetworników , dodatkowo dobrze wycenione :)

Skomentuj

Nie mniej 19 to trochę już armata na wróble w moim pokoju. Mam 14m2

Skomentuj

No rzeczywiście ... z gotowcow to nie ma nic na mniejszym satori , możesz zrobić coś na 15 cac/nbac , która rownie jest bardzo dobra opcja i bardzo dobrze wycenioną https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys
            Ta 15 szczególnie jest bardzo fajna ,możesz zrobić ten projekt albo ,dać inny lepszy tweeter i poprosic kogoś o zazwrotkowanie,już litraż byś mial, w 11 bas z tej 15 jest naprawdę wystarczający .... ile masz na całość ?

Skomentuj

Słyszałem projekt na 6,5 NBAC. Byłem przerażony jak mulił głośnik i jak problematyczne było ustawienie bassu. Jest go po prostu z tego głośnika za dużo. Może 5 jest grzeczniejsza ale raczej NBAC nie przypadł mi do gustu. Może była skopana zwrotnica - nie wiem. Zbyt krótko je słyszałem.

Skomentuj

Wiele czynników ma na to wpływ , ten głośnik jest dość wolny na basie , nawet w dobrej konfiguracji trzeba umiejętnie dobierać wzmaniacz ,żeby nie mulil itp ... ,wiem bo sam mam
                Ale jeżeli nie przypadł Ci do gustu ,to odpada ,coś juz wiemy ...
                Idź w takim razie w satori 16 i tweeter satori t29...

Skomentuj

To bezpieczne połączenie ale oklepane. A fajnie byłoby zrobić coś innego - nawet dla innych z informacją, że warto i jest alternatywa

Skomentuj

Mnie bardzo ciekawią eton orchestra ale nikt na tym nie robi albo się nie chwali :p
                    Tak ,oklepane , bo jak mam doradzić to tylko z tym co miałem styczność , obu konstrukcji słuchałem ,chociaż tej trzeciej z Vifą nie... :)

Skomentuj

Cebanczyk - otarłem się o zamówienie Etona z tej serii. Finalnie padło na HDS i Vifę 180. Nie było takich projektów a mi też zależy na tym aby podzielić się jakimiś nowościami bo może będą jeszcze osoby które będą miały podobne pytania. Przykre jest to, że na tak duże forum jedynie ty zaangażowałeś się w temat. Zerknij na priva. Temat do zamknięcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
                        Przykre jest to, że na tak duże forum jedynie ty zaangażowałeś się w temat.
                        Zamiast opisać czego oczekujesz od dźwięku i spytać który projekt z naszego forum spełnił by te oczekiwania, to Ty na siłę chcesz zrobić po swojemu, nie znając się na budowaniu kolumn.
                        Jak nie masz kasy na to aby ktoś indywidualnie wykonał dla Ciebie zwrotnice, bo samemu przecież nie zaprojektujesz, to od razu kopiuj gotowy projekt.
                        Przed zakupem głośników i tak nie będziesz wiedział jak to zagra po zwrotkowaniu, a gotowca jesteś w stanie usłyszeć u kogoś, albo przynajmniej poczytać o nim opinie ludzi którzy tych kolumn słuchali.
                        Last edited by marian; 30.05.2020, 20:21.

Skomentuj

Szanowny Panie Marianie - zadałem pytanie na zasadzie czy ktoś miał styczność z takim połączeniem, słyszał, potrafi wskazać mocne lub słabe strony bo próżno szukać tematów tego typu bo ich po prostu nie ma. Z góry założył Pan, że nie mam bladego pojęcia, warunków do pomiaru ani wiedzy w zakresie budowy kolumn a tak nie jest. Napisałem, że kilka zestawów już popełniłem. Nie chcę wchodzić w głębszą dyskusję bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Wyraziłem swoje zdziwienie, że na tak duże forum nikt nie był w stanie dać jakiekolwiek informacji w celu wyjaśnienia moich wątpliwości. Skąd Pan założył, że nie mam kasy? Skoro zadaje pytania to w celu pogłębienia swojej wiedzy i szlifowania rzemiosła. Gdybym chciał kupić gotowe zestawy to na pewno bym się zgłosił do kogoś z ogłoszeń. Pozy tym fajnie jest eksperymentować, testować, uczyć się na na własnych błędach. Oczywiście, że najprościej jest skopiować gotowy projekt. Pytanie czy dzięki temu nauczę się czegoś więcej, docenię pracę innych. Dlatego mi zależy na szukaniu, eksperymentowaniu. Przepraszam, jeśli kogoś swoim postem uraziłem. Jedyne co chciałem to uzyskać jakąś opinie.

Temat uważam po swojej stronie za zamknięty bo głośniki są zamówione. Po zwrotkowaniu zastanowię się czy jest na tyle dobry aby był wrzucony na forum.

Skomentuj

Z góry założył Pan, że nie mam bladego pojęcia, warunków do pomiaru ani wiedzy w zakresie budowy kolumn a tak nie jest.
                            Czyżby?

Jaki odpowiedni litraż celować dla danej konfiguracji?
                            Jaki tunel BR zastosować?
                            To są podstawy.
                            Skoro podstaw nie ogarniasz, to jak chcesz złożyć dobre kolumny?

Temat uważam po swojej stronie za zamknięty bo głośniki są zamówione. Po zwrotkowaniu zastanowię się czy jest na tyle dobry aby był wrzucony na forum.
                            Tajemnica.
                            Spoko, zrobisz jak zechcesz.

Skomentuj

Zadałem pytanie czy ktoś miał styczność z taką kombinacją głośników i posiada dobre rady co do strojenia, obudowy itp. Wiadomo, że to co podaje producent nie zawsze pokrywa się finalnie przy pomiarach. Nie jest dla mnie problemem wyliczyć prosto z programu litraż obudowy, ułożenie głośników względem siebie czy jak dobrać odpowiednio tunel BR. Zaraz padnie pytanie to po co zawracasz dupę? a no po to żeby wymienić się doświadczeniami. Finalnie obudowa pod ten projekt jest pochylona o 7 stopni (celowe działanie), głośniki są ułożone w osi (celowe działanie od strony estetycznej, będą dołki w paśmie ale mam nadzieję, że skoryguję to przy zwrotnicy). Mam projekt w głowie jak to ma wyglądać i chcę go zrealizować.

Panie Marianie - czytam Pana wypowiedzi i drapie się za głowę. O co Panu tak naprawdę chodzi? Czytam post powyżej i widzę jad, złość, nie wiem poirytowanie. Wiem, że czasami człowieka trafia odpisując po n-razy na to samo tylko w innym wątku. 13 lat na forum swoje już zrobiło. Nie mniej życzę dużo uśmiechu, zdrowia w tych trudnych czasach i życzliwości do wszystkich. Każdy od czegoś zaczynał ,uczył się na własnych błędach i wymieniał doświadczeniami. Postaram się wrzucić projekt na forum w finalnej formie. Kwestia miesiąca około bo obudowy będą musiały się sezonować z racji lakieru. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                              X